کهکشان ۲۸۰ میلیون ساله کشف شد: معجزه کیهانی جیمز وب!

پیشبینی نمیشد JWST در این مرحله از مأموریتش کهکشانی اینقدر زودهنگام پیدا کند؛ حدود ۱۰۰ کهکشان روشن دیگر هم در این دوره اولیه شناسایی شده که فراتر از انتظارات پیشین است.
فرارو- تلسکوپ جیمز وب (JWST) ناسا با ارزش ۱۰ میلیارد دلار، بار دیگر رکوردشکنی کرده و کهکشانی را کشف کرده که ۲۸۰ میلیون سال پس از بیگبنگ وجود داشته است. این کشف که بهعنوان «معجزه کیهانی» توصیف شده، کهکشان MoM z14 نام دارد و اکنون بهعنوان قدیمیترین و دورترین جرم شناختهشده در دسترس بشریت لقب گرفته است. پروفسور پیتر وان دوکوم از دانشگاه ییل میگوید: «این دورترین شیء شناختهشده برای انسان است و وجودش در زمانی نزدیک به بیگبنگ، شگفتانگیز است؛ بهطوریکه کوسهها روی زمین مدت طولانیتری زنده بودهاند!»
به گزارش فرارو به نقل از space، قبل از این کشف، کهکشان JADES-GS-z14-0 با ۳۰۰ میلیون سال پس از بیگبنگ و redshift 14.32 رکورددار بود، اما MoM z14 با redshift 14.44 این رکورد را با ۲۰ میلیون سال اختلاف شکسته است. نکته جالبتر این است که پیشبینی نمیشد JWST در این مرحله از مأموریتش کهکشانی اینقدر زودهنگام پیدا کند؛ حدود ۱۰۰ کهکشان روشن دیگر هم در این دوره اولیه شناسایی شده که فراتر از انتظارات پیشین است.
MoM z14 حدود ۵۰ برابر کوچکتر از راه شیری است و خطوط نشری آن نشاندهنده حضور عناصری مثل نیتروژن و کربن است که از تشکیل سریع ستارههای جوان حکایت دارد. با این حال، کمبود گاز هیدروژن خنثی اطراف آن تعجببرانگیز است، زیرا انتظار میرفت جهان اولیه پر از این گاز باشد. وان دوکوم معتقد است این کهکشان احتمالاً بخشی از اولین موج کهکشانهای «عادی» با عناصر سنگین است و JWST ممکن است کهکشانهای با redshift 15 یا 16 را هم کشف کند. این یافتهها که هنوز بررسی همتا نشدهاند، در سایت arXiv منتشر شدهاند.