شرط سازمان بورس برای ازسرگیری معاملات

در روز شنبه، پس از یک هفته، معاملات صندوقهای درآمد ثابت از سر گرفته شد و در حدفاصل ساعات ۹ تا ۱۱ روز شنبه، معاملات این صندوقها انجام شد.
به گزارش دنیای اقتصاد، همزمان با آغاز درگیریهای نظامی میان ایران و رژیم صهیونیستی، معاملات بازار سهام در هفته گذشته به حالت تعطیل درآمد. از ابتدای هفته نیز بازار تعطیل بوده و تنها معاملات صندوقهای درآمد ثابت به صورت محدود از ساعت ۹ تا ۱۱ انجام شده است. باید دید با توجه به شرایط کنونی، ادامه مسیر بازار سرمایه چگونه رقم خواهد خورد.
در روز شنبه، پس از یک هفته، معاملات صندوقهای درآمد ثابت از سر گرفته شد و در حدفاصل ساعات ۹ تا ۱۱ روز شنبه، معاملات این صندوقها انجام شد. در این ۱۲۰دقیقه، بیش از ۱۷همت پول حقیقی از این صندوقها خارج شد. در روز یکشنبه نیز این روال ادامه داشت و بیش از ۵همت از این صندوقها خارج شد. با توجه به اینکه پول افراد در ابزارهای مختلفی مانند سهام، حقتقدم، صندوقهای سهامی و طلا قفل شده است، عمده افرادی که در روز شنبه و یکشنبه اقدام به خارج کردن پول از صندوقهای درآمد ثابت کردند، برای گذران زندگی و تامین نیازهای معیشتی، به فروش واحدهای صندوقهای درآمد ثابت اقدام کردند. طبیعتا با توجه به خروج این میزان سرمایه از صندوقهای درآمد ثابت، اگر معاملات سهام بازگشایی شود، فشار فروش قابلتوجهی در کلیت بازار برقرار خواهد بود. بنابراین باید تمهیداتی اندیشیده شود تا بتوان با حفظ نقدشوندگی در بازار، از منافع سهامداران نیز حمایت کرد.
شرط سازمان بورس برای ازسرگیری معاملات
حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درخصوص معاملات بازار سهام گفت: در هفته گذشته بهدلیل شرایط خاص کشور، برای حفاظت از دارایی سهامداران و فعالان بازار سرمایه، معاملات بورس متوقف بود. روز شنبه بازار روان و خوبی در صندوقهای درآمد ثابت داشتیم، خیلی از صندوقها مثبت بودند، البته مثل شرایط معمول، برخی صندوقها هم منفی معامله شدند، اما عموما بازار مثبت و نقدشوندگی بالا بود. در روز یکشنبه نیز همین روال معاملات ادامه خواهد یافت. توقف معاملات بیشتر به این دلیل رخ داد که سهامداران و فعالان بازار سرمایه برای رصد، بررسی و تصمیمگیری فرصت کافی در اختیار داشته باشند. بر همین مبنا ممکن است فرجه و مهلت در نظر گرفتهشده کافی تشخیص داده شود و از روز دوشنبه معاملات سهام از سر گرفته شود، البته این امکان هم وجود دارد که توقف معاملات سهام تا پایان هفته جاری تمدید شود.
سرمایه قفلشده در ابزارهای مختلف
«دنیای اقتصاد» در گزارشی، به سرمایه قفلشده در ابزارهای معاملاتی مختلف اشاره کرده بود. در آن گزارش عنوان شده بود که ۱۵۲همت در صندوقهای کالایی، ۲۱۳همت در انواع صندوقهای سهامی و ۹۵۵ همت نیز در صندوقهای درآمد ثابت قرار دارد. افزون بر این، بخش اعظم سرمایه افراد نیز به شکل سهام و حقتقدم است و فعلا معاملهای در این ابزارها صورت نمیگیرد. بعد از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی در بامداد روز جمعه ۲۳خرداد، ایران و اسرائیل، وارد درگیری نظامی شدند. در این میان، یکی از بازارهایی که به شدت از این ماجرا تاثیر منفی پذیرفت بورس تهران بود. معمولا در شرایط جنگی، همه بورسهای جهان، در قوانین خود، اجازههایی مبنی بر تعطیلی موقت و یا تغییر در برخی معادلات و ساختارهای بازار را دارند. در ایران هم براساس ماده ۳۲ قانون بازار اوراق بهادار (مصوب ۱۳۸۴)، سازمان بورس مجاز است با تشخیص شرایط اضطراری، دستور تعطیل یا توقف انجام معاملات هر یک از بورسها را حداکثر به مدت ۳ روز کاری صادر کند. در صورت تداوم شرایط اضطراری، مدت مزبور با تصویب شورا قابل تمدید خواهد بود. بر همین اساس، معاملات سهام نیز در هفته گذشته و ۲روز ابتدایی هفته جاری به حالت تعطیل در آمد. در لحظه تنظیم این گزارش در روز یکشنبه، فعلا خبر یا اطلاعیه رسمی درخصوص ادامه معاملات منتشر نشده است.
لزوم از سرگیری معاملات با راهکارها
بعد از آغاز جنگ میان ایران و رژیم جنایتکار صهیونیستی، فعالیتهای مختلفی در سراسر کشور به وسیله این موضوع تحتالشعاع قرار گرفته است. یکی از مهمترین موضوعاتی که در کشور در اثر این رویداد بلاتکلیف مانده، فعالیت بازارهای مالی است. با توجه به تاثیر منفی اخبار جنگی بر بورس اوراق بهادار تهران، معاملات بازار سهام در روزهای اخیر به حالت تعطیل درآمده است. با توجه به اینکه فعلا هیچ چشماندازی در خصوص اتفاقات آتی و دامنه و گستردگی زمانی جنگ فعلی وجود ندارد، مشخص نیست که این تعطیلیها تا چه زمانی ادامهدار خواهد بود. با این تفاسیر و در چنین شرایطی که مردم برای گذران زندگی و دیگر مخارج روزمره به نقدینگی احتیاج دارند؛ سرمایه مردم در ابزارهای مختلف معاملاتی همچون سهام، حقتقدم، صندوقهای سهامی قفل شده است. طبیعتا ادامهدار بودن این ماجرا لطمه جبرانناپذیری به جریان اعتماد عمومی این ابزارهای معاملاتی و فاکتور نقدشوندگی بازار وارد خواهد کرد. در چنین شرایطی، باید برای معاملات سهام، تمهیدات ویژهای اندیشیده شود تا افرادی که برای اهداف یادشده، نیاز به نقدینگی دارند، به این مهم دست یابند.