ویرانی گسترده دانشگاههای اسرائیل در پی حملات موشکی ایران

در جریان جنگ ۱۲ روزه میان تهران و تلآویو، چندین دانشگاه در اسرائیل در اثر حملات موشکی بالستیک ایران بهشدت آسیب دیدند.
در پی حملات موشکی ایران به مراکز حساس اسرائیل طی جنگ ۱۲ روزه، دانشگاههای کلیدی این رژیم از جمله مؤسسه وایزمن، دانشگاه بنگوریون و دانشگاه تلآویو بهشدت آسیب دیدند.
به گزارش جماران، روزنامه هاآرتص در گزارشی به تاریخ ۳۰ ژوئن تأیید کرد که در جریان جنگ ۱۲ روزه میان تهران و تلآویو، چندین دانشگاه در اسرائیل در اثر حملات موشکی بالستیک ایران بهشدت آسیب دیدند.
این حملات دقت بالای موشکهای ایرانی را آشکار ساخت، چرا که اهداف آنها مستقیماً مؤسسات مرتبط با ساختارهای دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل بودند.
پروفسور دانیل چاموویتس، رئیس انجمن رؤسای دانشگاههای اسرائیل، در گفتوگو با این روزنامه اظهار داشت: «برای نخستینبار، ما بهطور واقعی هدف قرار گرفتیم.»
در ۱۴ ژوئن، موشکهای ایرانی مؤسسه علوم وایزمن را در شهر رحوفوت، در جنوبشرقی تلآویو، هدف قرار دادند و خسارتهایی بیسابقه به این مرکز علمی وارد شد. در روزهای پس از آن، دانشگاه بنگوریون در منطقه نقب و دانشگاه تلآویو نیز در جریان این حملات آسیب دیدند.
چاموویتس در ادامه افزود: «واضح است که ایران آموزش عالی و پژوهشهای علمی اسرائیل را در مرکز نقشه هدفگیری خود قرار داده است.»
بر اساس این گزارش، حدود ۴۵ آزمایشگاه در مؤسسه وایزمن بهطور کامل تخریب شده و ۲۰ آزمایشگاه دیگر نیز آسیب دیدهاند. همچنین، حدود ۴۰ ساختمان در سراسر پردیس این مرکز علمی تحت تأثیر حملات قرار گرفتهاند.
برآوردها نشان میدهد که خسارت وارده به مؤسسه علوم وایزمن در پی این حمله، حدود ۵۷۰ میلیون دلار بوده است؛ تصاویری که پس از حمله منتشر شد، میزان گسترده و سنگین این خسارتها را تأیید میکند.
دانشگاه بنگوریون در صحرای نقب نیز در جریان حمله موشکی ایران که در نزدیکی بیمارستان «سوروکا» در شهر بئرشبع رخ داد، بهشدت آسیب دید.
پروفسور دانیل چاموویتس، رئیس انجمن رؤسای دانشگاههای اسرائیل، در اینباره گفت: «تمام دانشکده پزشکی آسیب دیده است و نمیدانیم چگونه میتوانیم آموزش را در آنجا از سر بگیریم. شش آزمایشگاه بهطور کامل نابود شدهاند. موج انفجار تا پردیس اصلی دانشگاه در آنسوی خیابان نیز رسید و به ۳۰ ساختمان از مجموع ۶۰ ساختمان آن خسارت وارد کرد. همچنین ۴۲ نفر از اعضای هیئتعلمی و دانشجویان از یکی از مجتمعهای مسکونی مجاور دانشگاه که هدف حمله قرار گرفته بود، تخلیه شدند.»
ارزیابی میزان خسارات وارده در بئرشبع همچنان ادامه دارد. برآوردهای اولیه نشان میدهد که دانشگاه بنگوریون متحمل زیانهایی به ارزش صدها میلیون شِکِل شده است.
براساس گزارش منتشرشده، دانشگاه تلآویو نیز به هر دانشجویی که بهدلیل حملات موشکی مجبور به ترک محل سکونت خود شده، مبلغ ۲ هزار شِکِل کمکهزینه پرداخت کرده است.
چاموویتس در ادامه به آسیبدیدگی حوزه پژوهش اشاره کرد و گفت: «نخستین ضربه، نابودی آزمایشگاهها و مواد تحقیقاتی بود. احداث یک ساختمان پژوهشی حدود ۵۰ میلیون دلار هزینه دارد و برای تجهیز آن باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون دلار دیگر در نظر گرفت. مجموع این خسارات به میلیاردها شِکِل میرسد. گرچه برای دادههای دیجیتال پشتیبانگیری انجام شده بود، اما هیچگاه تصور نمیکردیم که لازم باشد برای مواد زیستی مانند باکتریها، بافتها و نمونههای DNA نیز نسخه پشتیبان جداگانه داشته باشیم؛ آن هم در شرایطی که کل یک ساختمان ممکن است نابود شود. در برخی موارد پشتیبانهایی وجود داشت، اما اغلب آنها در فریزرهای دیگر همان ساختمان نگهداری میشدند.»
او همچنین هشدار داد: «در برخی پروژهها، دهها سال تحقیق از بین رفته است. واقعاً نمیدانم اگر تمام گونههای بذرهایی را که طی سالها برای تحقیق در زمینه گیاهشناسی جمعآوری کردهام از دست بدهم، چه باید بکنم. فقط فکر کردن به این موضوع برایم ترسناک است.»
ماه گذشته، دانشگاه بنگوریون بهطور رسمی اعلام کرد که شش آزمایشگاه این مرکز در جریان حملات موشکی ایران بهطور کامل تخریب شدهاند و سالها تلاش پژوهشی را نابود کردهاند.
دانشگاههایی که در جریان عملیات ایران هدف قرار گرفتند یا آسیب دیدند، بهطور مستقیم با ساختارهای دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل در ارتباط بودهاند.
چاموویتس در اینباره گفت: «تمام خلبانان نیروی هوایی که در ۲۰ سال گذشته آموزش دیدهاند، فارغالتحصیل دانشگاه بنگوریون در نقب هستند. تقریباً همه افسران ارشد واحدهای اطلاعاتی نیز تحصیلات دانشگاهی خود را در همین مؤسسات گذراندهاند. سامانههای دفاعی مانند گنبد آهنین، فلاخن داوود و دیگر سامانههای پدافندی، همگی حاصل فناوریهایی هستند که ریشه در تحقیقات دانشگاهی دارند.»
در جریان جنگ ۱۲ روزه، اهداف حساس دیگری نیز توسط موشکهای ایرانی مورد اصابت قرار گرفتند.
در تاریخ ۲۰ ژوئن، ایران پارک فناوری پیشرفته «گاو یام» نقب را که با پروژههای فناورانه و هوش مصنوعی اسرائیل مرتبط است، هدف قرار داد.
رسانههای عبریزبان نیز اخیراً اذعان کردهاند که بسیاری از مراکز نظامی اسرائیل در پی این حملات دچار خسارت شدهاند.
شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل روز جمعه گزارش داد: «تعداد زیادی از موشکهای ایرانی به پایگاههای ارتش اسرائیل و مراکز راهبردی اصابت کردهاند که هنوز بهدلیل سانسور شدید، گزارشی درباره آنها منتشر نشده است.» این شبکه افزود: «محدودیتهای رسانهای موجب شده تا افکار عمومی از دقت بالای موشکهای ایرانی و میزان واقعی خسارات واردشده در نقاط مختلف آگاه نشوند.»