علت افزایش قیمت بیتکوین؛ صعود واقعی یا تله جدید برای سرمایهگذاران؟

در یک سال گذشته، سرمایهگذاران بیتکوین بارها فریب تلههای گاوی بیت کوین، یعنی رشدهای مقطعی پیش از ریزش را خوردهاند
فرارو- با عبور بیتکوین از سطح مقاومت تاریخی، بسیاری از معاملهگران و تحلیلگران این سؤال را مطرح میکنند که آیا این سرآغازی برای یک موج صعودی جدید است یا صرفاً یک تله گاوی دیگر؟
به گزارش فرارو؛ همزمان با جهش اخیر بیتکوین، برخی تحلیلگران مطرح عوامل کلان اقتصادی مانند بدهی سنگین دولت آمریکا، تضعیف دلار و احتمال کاهش نرخ بهره را به عنوان دلایل اصلی رشد این رمزارز برجسته کردهاند. به باور آنها، برخلاف سقفهای قبلی، اینبار دادههای تکنیکال، فاندامنتال و آنچین یک صدا از صعود قیمت حمایت میکنند.
با این حال، در فضای هیجانی این روزهای بازار، هرگونه اظهار نظر درباره آینده بیتکوین بیش از هر زمان به گمانهزنی مشابهت دارد؛ چرا که ذات پرنوسان بازار رمزارز همواره با عدمقطعیت همراه بوده است. از همین رو، در این گزارش تلاش شده با مرور رفتارهای گذشته و تحلیل دادههای فعلی، تصویری واقعگرایانهتر از وضعیت کنونی بیتکوین ارائه شود.
بررسی پارامترهای مهم در ریزش های قبلی
در شش ماه گذشته، بیتکوین پنج بار تلاش ناموفق برای عبور از محدوده مقاومتی ۱۰۵ تا ۱۱۰ هزار دلار داشت، اما در هر نوبت به دلایلی متفاوت از ادامه مسیر بازماند. در ادامه در نمودار بیت کوین تاریخ ریزشها در سقف های قبلی را مشاهده میکنید.
در ۲۶ آذر ۱۴۰۳ (۱۷ دسامبر ۲۰۲۴)، کمبود سرمایهگذاری نهادی، ورود روزانه زیر ۵۰۰ میلیون دلار به ETFها، کاهش فعالیت کیفپولها و افت شاخص TVL دیفای به زیر ۱۰۰ میلیارد دلار، باعث ضعف در تقاضا شد.
در ۱ بهمن ۱۴۰۳ (۲۰ ژانویه ۲۰۲۵) نیز با وجود رشد ظاهری قیمت، واگرایی در RSI و کاهش حجم معاملات صعودی، ضعف نقدینگی مشهود بود؛ ورود روزانه سرمایه به ETFها کمتر از ۳۵۰ میلیون دلار بود و رشد بیتکوین بهصورت متمرکز و ناسالم پیش میرفت.
در دوره بین ۱ خرداد تا ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ (۲۲ می تا ۱۰ ژوئن ۲۰۲۵) با وجود اخبار مثبت، فشار فروش توسط نهنگها باعث توقف روند شد؛ دادههای گلسنود افزایش برداشت از صرافی توسط آدرسهای بزرگ را نشان میداد.
در ۱۴ تیر ۱۴۰۴ (۴ ژوئیه ۲۰۲۵) نیز بیتکوین نتوانست مقاومت ۱۱۲٬۰۰۰ دلار را حفظ کند. کاهش تراکنشهای بزرگ، افت سرمایه ورودی به بازار مشتقه و نسبت غیرعادی لانگ به شورت، باعث اصلاح شدید پس از لیکوئید پوزیشنهای خرید شد.
اما برخلاف موارد قبلی، اینبار نهتنها حجم معاملات و ورود سرمایه نهادی افزایش یافته، بلکه نقدینگی گستردهتر و تثبیت قیمت در بالای سطوح مقاومت دیده میشود، موضوعی که احتمال تداوم روند صعودی را بیشتر میکند.
علت رشد بیت کوین با نگاهی به داده های بنیادی
متیو سیگل، مدیر تحقیقاتی شرکت وناک با اشاره به عوامل کلان اقتصادی مانند بدهی سنگین آمریکا، ضعف دلار و احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، این موارد را از عوامل مؤثر بر رشد قیمت بیتکوین دانست که از رشد بیت کوین حمایت میکنند.
علت رشد بیت کوین با نگاهی به داده های درون زنجیره ای
طبق دادههای گلسنود و کریپتو کوانت، نسبت خروجی بیتکوین از صرافیها در حال کاهش است، بهاینمعنا که معاملهگران هنوز تمایلی به فروش گسترده ندارند. همچنین کیف پولهایی با موجودی بالا (نهنگها) نهتنها فروش نکردهاند، بلکه به موجودی خود افزودهاند. از سوی دیگر نرخ ورود بیتکوین به صرافیها نیز پایینتر از میانگین ۹۰ روزه است، که نشاندهنده نبود عرضه فروش بالاست.
آیا نهادیها از رشد بیت کوین حمایت میکنند؟
برخلاف سقفهای قبلی، اینبار رشد بیتکوین با ورود نقدینگی بالا در صندوقهای ETF اسپات بیت کوین شکل گرفته. تنها در دو روز گذشته بالغ بر از ۲٫۲ میلیارد دلار بوده وارد این صندوق ها شده، عددی که تنها یک بار در نوامبر ۲۰۲۴ دیده شده بود.
از سوی دیگر، برای نخستین بار در ۶ ماه گذشته، شاخص ارزش کل قفل شده به بیش از ۱۲۶٫۵ میلیارد دلار رسیده و شاخص کل بازار کریپتو از ۳٫۶ تریلیون دلار عبور کرده است. علاوه بر این، افت دامیننس بیت کوین به ۶۴٫۵٪ نشان میدهد، نسبت بیتکوین به آلتکوینها در حال تعادل و بازار به طور کلی در حال جذب سرمایه است.
تحلیل بیتکوین امروز ۲۱ تیر
نمودار روزانه بیتکوین نشان میدهد که قیمت اکنون چند روز متوالی بالای سطح ۱۱۲٬۰۰۰ دلار تثبیت شده، که یک رکورد تاریخی جدید محسوب میشود و تفاوت اصلی با سقفهای قبلی است.
با توجه به نمودار روزانه بیت کوین شاخص قدرت نسبی، عدد ۷۳٫۶۹ را نشان میدهد، که اگرچه در محدوده اشباع خرید است اما هنوز واگرایی نزولی دیده نمیشود.
میانگین متحرک ۵۰ روزه با زاویه صعودی بهسمت بالا در حال حرکت است، و شکاف میان میانگینهای کلیدی نشانهی قدرت روند فعلی است.
حجم معاملات نیز طی روزهای اخیر افزایش معناداری داشته که نشان از ورود نقدینگی تازه به بازار دارد.
حمایتهای کلیدی اکنون روی محدودههای ۱۱۲٬۰۰۰ و ۹۸٬۰۰۰ دلار شکل گرفتهاند که در صورت اصلاح میتوانند سطوح ورود مجدد محسوب شوند.
نتیجهگیری: آیا این صعود بیت کوین یک تله گاوی است؟
همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد، هرگونه اظهارنظر درباره آینده بازارهای مالی، در نهایت در قلمرو حدس و گمان قرار میگیرد. به همین دلیل، این تحلیل با تکیه بر دادههای گذشته و شرایط فعلی به بررسی روند بیتکوین پرداخته است.
در مقطع کنونی، ورود نقدینگی به بازار بسیار گستردهتر و متوازنتر از دورههای مشابه گذشته ارزیابی میشود.
با وجود نزدیک شدن شاخص قدرت نسبی (RSI) به محدوده هشدار و احتمال وقوع اصلاح کوتاهمدت، مجموعهای از سیگنالهای کلیدی، شامل تثبیت قیمت بالای مقاومت، رشد ورودی ETFها، دادههای مثبت آنچین و کاهش فروش از سوی نهنگها، نشان میدهد بازار در حال حاضر از حمایتهای بنیادین خوبی برخوردار است.
با این حال، نوسانپذیری بالا و عدم قطعیت، همچنان از ویژگیهای ذاتی بازار رمزارزها محسوب میشود؛ بنابراین رعایت اصول مدیریت ریسک برای سرمایهگذاران امری حیاتی است.