ترنج موبایل
کد خبر: ۱۱۲۰۲۳

حذف دو گانه "اقلیت - اکثریت" در مجلس نهم

مجلس جزیره‌ای می‌شود

با مشخص شدن ترکیب مجلس نهم بحث ها پیرامون شکل گیری فراکسیون های مختلف سیاسی در پارلمان جدیدی افزایش یافته است. تاکنون چند فراکسیون اعلام موجودیت کرده اند و به نظر می رسد که فراکسیون های جدیدی نیز در راه باشند.

تبلیغات
تبلیغات

فرارو- سجادزند، با مشخص شدن ترکیب مجلس نهم بحث ها پیرامون شکل گیری فراکسیون های مختلف سیاسی در پارلمان جدیدی افزایش یافته است. تاکنون چند فراکسیون اعلام موجودیت کرده اند و به نظر می رسد که فراکسیون های جدیدی نیز در راه باشند.

در روزهای گذشته چهره های راه یافته به مجلس نهم تحرکات سیاسی خود را افزایش داده اند و لباس تبلیغات را از تن کنده اند. لابی ها سیاسی روی پرده و پشت پرده روند جدیدی پیدا کرده است و به نظر می رسد که مجلس جدید با تکثیر روز افزون گروه های و فراکسیون ها روبه رو شود.

هنوز که یک هفته از پایان انتخابات دور دوم مجلس نگذشته که یک فراکسیون تازه اعلام موجودیت کرده است و زمزمه های تشکیل دو فراکسیون دیگر نیز مطرح شده است. روز گذشته فراکسیون اصولگرای "رهروان ولایت" با تشکیل یک نشست موجودیت خود را اعلام کرد.

کاظم جلالی نماینده شاهرود که نزدیک به علی لاریجانی به عنوان دبیر هیئت موسس فراکسیون رهروان ولایت درنشست خبری اظهار کرد که هیئت رییسه این فراکسیون جدید با حضور 15 نفر از منتخبان مجلس نهم شکل گرفته و اصول اساسی این فراکسیون پاسداری از حریم اسلام و دستاوردهای انقلاب است.

جدای از کاظم جلالی، سید رمضان شجاعی کیاسری نماینده مردم ساری، حقیقت پور نماینده مردم اردبیل، عزیزی نماینده مردم شیروان و نعمتی نماینده مردم اسدآباد که به عنوان منتخبین مردم در دوره دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزیده شدند، در نشست اعلام موجودیت رهروان ولایت حضور داشتند و حجت الاسلام ابوترابی فرد، محمدرضا باهنر، عزیز اکبریان، محمدعلی بزرگواری و حسین گروسی سخنرانان این نشست بودند.

با توجه به ترکیب اعضای این فراکسیون به نظر می رسد رهروان ولایت گروه نزدیک به علی لاریجانی در مجلس خواهند بود که از ریاست وی بر مجلس نهم دفاع خواهند کرد. کاظم جلالی در این باره گفت: «این فراکسیون بر روی ریاست دکتر علی لاریجانی برای مجلس نهم اتفاق نظر دارد و اکثریت حاضران در نشست مجمع عمومی بر این موضوع تاکید کردند.» جلالی همچنین بر این مسئله نیز تاکید کرد که اعلام موجودیت این فراکسیون به منزله تشکیل هیئت رئیسه مجلس نیست.

فراکسیون جدید رهروان ولایت فراکسیون است که زیر شاخه فراکسیون اصلی اصولگرایان فعالیت خواهد کرد، در کنار آن، به نظر می رسد فراکسیون انقلاب اسلامی (حامیان دولت) با تغییر نام به پایداری انقلاب اسلامی در مجلس نهم فعالیت خود را به صورت گسترده تری ادامه دهد و فراکسیون رهپویان انقلاب اسلامی نیز که با رهبری علیرضا زاکانی فعالیت می کند، سه فراکسیون اصلی زیر مجموعه اصولگرایان مجلس نهم را تشکیل خواهند داد. احتمالا دو فراکسیون پایداری و رهپویان به عنوان حامیان ریاست غلامعلی حداد عادل بر مجلس فعالیت کنند و فراکسیون رهروان ولایت نیز به دفاع از ریاست علی لاریجانی بپردازد. به این ترتیب جدال فراکسیون های زیر مجموعه اصولگرایان برای انتخابات هیئت رییسه مجلس نهم می تواند جدالی سرنوشت ساز باشد.

در کنار شکل گیری آرایش سیاسی در فراکسیون اصولگرایان، فراکسیون "صدای ملت" نیز در حال شکل گیری است. علی مطهری موسس این فراکسیون روز گذشته اعلام کرد که اساسنامه "صدای ملت" را تدوین کرده است. نماینده مردم تهران با اعلام این خبر گفت: «در صدد هستیم این فراکسیون را در مجلس نهم با حضور کسانی که تفکرمان را قبول دارند تشکیل دهیم.»

علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس هشتم است که توانست وارد مجلس نهم شود. وی در جریان انتخابات مجلس نهم لیست انتخاباتی "صدای ملت" را در تهران منتشر کرد، که از لیست 15 نفره، وی و علیرضا محجوب توانستند وارد مجلس نهم شوند.

با این حال مطهری تصمیم گرفته است روند حرکتی خود را در پارلمان نیز ادامه دهد و "صدای ملت" را به یک فراکسیون تبدیل کند. مطهری جزو معدود نمایندگان اصولگرایی است که در مجلس هشتم انتقادات شدیدی به عملکرد دولت وارد کرد، به گونه ای که در مقطعی درخواست حذف وی از فراکسیون اصولگرایان مجلس هشتم مطرح گردید که این درخواست با مخالفت هیئت داوری فراکسیون روبه رو شود.
به نظر می رسد که این نماینده منتخب تهران قصد دارد در مجلس نهم با تشکیل فراکسیونی مستقل از اصولگرایان به مقابله با تندروی های برخی گروه ها بپردازد و تلاش خود را بر پیشگیری از رفتارهای غیر قانونی دولت متمرکز کند. به همین دلیل احتمال این که فراکسیون "صدای ملت" به محلی برای حضور اصولگرایان منتقد و اصلاح طلبان در مجلس نهم تبدیل شود بیش از پیش است. مخصوصا در شرایطی که اقلیت اصلاح طلب مجلس هشتم نتوانست به مجلس نهم راه یابد و عملا اصلاح طلبان مجلس نهم از وزن بسیار پایینی برخواردارند که قادر نیستند فراکسیونی جداگانه تشکیل دهند.

همین عامل باعث شده است که مجلس نهم از نظر آرایش نیروهای سیاسی تفاوت ویژه ای با مجالس پیشین پیدا کند و آن هم خروج آرایش نیروها از حالت دو قطبی اقلیت و اکثریت است. در مجالس پیشین شورای اسلامی نمایندگان در یک دو قطبی کلی اصولگرا(راست) - اصلاح طلب(چپ) تعریف می شدند، که در دوره های مختلف و با توجه به درصد راه یابی نمایندگان هر کدام از گروه های به پارلمان، اصولگرایان و یا اصلاح طلبان اقلیت یا اکثریت مجلس می شدند.

اما در مجلس نهم این دو قطبی عملا معنای خود را از دست داده است و اصلاح طلبان وزن ناچیزی در مجلس دارند، اما در میان اصولگرا ها هم اختلافات باعث شده است فراکسیون های مختلفی زیر مجموعه این جریان شکل گیرد و حتی انشعاب از فراکسیون کلی اصولگرایان صورت پذیرد که "صدای ملت" نمونه ی یک انشعاب است که نمایندگان اصلاح طلب مجلس را نیز به خود جذب خواهد کرد.

در این بین تعدادی زیادی از منتخبین مجلس نهم به صورت مستقل به پارلمان ورود پیدا کرده اند، که تلاش هایی نیز برای شکل گیری فراکسیون از سوی این نمایندگان صورت گرفته است. در همین رابطه رییس فراكسیون اقتدار ملی در مجلس هشتم، از تشكیل فراكسیون مستقلی با حدود 50 نماینده در مجلس آینده خبر داد.

مهدی سنایی نماینده مردم نهاوند درباره تشکیل فراکسیون مستقل در مجلس نهم گفت: «این فراكسیون از اعضایی با گرایشات سیاسی میانه‌رو و با هدف انجام كار كارشناسی تشكیل خواهد شد از این رو بدنه اصلی این فراكسیون مستقل نباید عضو فراكسیون دیگری در مجلس نهم باشند.»

به این ترتیب تاکنون سخن از شکل گیری دو فراکسیون جدید شده است که هر یک از آن ها از استقلال خود سخن می گویند. در کنار این دو فراکسیون جبهه پایداری، رهروان رهبری و رهپویان انقلاب اسلامی نیز قرار دارند، هر چند که رهپویان و پایداری به همراه "رهروان رهبری" زیر مجموعه فراکسیون اصلی اصولگرایان تعرف می شوند، اما فعالیت آن ها در درجه اول نشان دهنده وجود اختلاف در اصولگرایان است و در درجه دوم در روند یار کشی های درونی اصولگرایان مجلس به شدت موثر خواهد بود.

همچنین در این بین تشکیل فراکسیون های جدید دیگری نیز محتمل است. چرا که هنوز مجلس نهم کار خود را آغاز نکرده است و آرایش سیاسی در این مجلس در ابهام قرار دارد، امکان شکل گیری فراکسیون های دیگری در دل اصولگرایان وجود دارد هر چند که فراکسیون هایی هم که تاکنون تشکیل شده است، اصولگرایان را به شبه جزیره ای بزرگ تبدیل کرده است که اختلافات بسیاری میان جزایر آن وجود دارد. در کنار این شبه جزیره بزرگ جزایری کوچک تر قرار دارند که در لابی های سیاسی درون پارلمانی نقش مهمی ایفا خواهند کرد، این جزایر جدید دیگر عنوان اقلیت را ندارند بلکه هر کدام اسم و رسمی جدیدی اختیار می کنند تا موضع مخالف خود را با شبه جزیره بزرگ اصولگرایان به نمایش بگذارند.

این تحولات پیرامون مجلس نهم شورای اسلامی کار در آن را به مراتب سخت تر خواهد کرد. نشانه های سختی کار در این مجلس را می توان در همین ابتدای کار مشاهده کرد. جدال سنگین برای انتخاب رییس مجلس و ترکیب هیئت رییسه، موضوعی است که در معادلات پارلمان بسیار اثر گذارمی باشد. در این جدال لابی گری حرف اول را خواهد زد، هر کدام از شبه جزیره های پارلمان نهم بتواند سهم بیشتری از هیئت رئیسه مجلس بگیرد، نقش مهمتری را در روابط آینده آن ایفا خواهد نمود.

هم اکنون چالش انتخاب رییس مجلس میان علی لاریجانی و غلامعلی حداد عادل مهمترین رقابت درونی پارلمان به حساب می آید که تاکنون حاشیه های فراوانی نیز داشته است، اگر رقیب تازه ای به این دو نماینده اضافه شود این حاشیه ها بیش از پیش خواهد شد، این جا است مذاکرات پشت پرده میان نمایندگان بسیار اثر گذار می شود، به گونه ای روند کنونی در آرایش سیاسی در میان منتخبان مجلس ششم نشان می دهد برگ برنده رقابت ها درونی آن به قدرت چانه زنی و لابی است. هر کدام از تفکرات غالب مجلس (لاریجانی - حداد عادل و...)، لابی قدرتمند تری در میان شبه جزیره ها داشته باشد موفق تر خواهد بود.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۲ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات