مسايل جنسي انگيزه ۹۶درصد مردان در روابط فرازناشويي
روابط فرازناشويي كه به آن خيانت همسر گفته ميشود، در حالي در جامعه به صورت مخفي وجود دارد كه بررسي كارشناسان نشان ميدهد مردان بيشتر از زنان مرتكب خيانت ميشوند و انگيزه زنان در ۶۷درصد قتلها برقراري روابط فرازناشويي بوده است.
روابط فرازناشويي كه به آن خيانت همسر گفته ميشود، در حالي در جامعه به صورت مخفي وجود دارد كه بررسي كارشناسان نشان ميدهد مردان بيشتر از زنان مرتكب خيانت ميشوند و انگيزه زنان در 67درصد قتلها برقراري روابط فرازناشويي بوده است.
مساله روابط فرازناشويي طي چند سال اخير به يكي از معضلات اجتماعي تبديل شده است؛ معضلي كه در اغلب موارد مخفي مانده و گاهي افشاي آن باعث ارتكاب يك جنايت ميشود. اين روابط به دو صورت عاطفي و جنسي برقرار ميشود كه در ميان زنان و مردان داراي تفاوتهايي است. براساس پژوهشهاي صورتگرفته 90درصد از زناني كه به سمت روابط فرازناشويي ميروند، به دليل كمبودهاي عاطفي است.
از طرف ديگر انگيزه بيش از 96درصد مردان در برقراري اين روابط مسايل جنسي است. پس از ازدواج افراد از همسران خود انتظار دارند در طول زندگي مشترك، از نظر عاطفي و جنسي وفادار بمانند و برقراري روابط فرازناشويي را خيانت ميدانند.
دكتر «ليلا بهنام»، روانشناس باليني، در اينباره ميگويد: نتايج تحقيقي كه در 15 استان كشور انجام شده، نشان ميدهد خيانت، علت 67درصد قتل مردان از سوي همسرانشان بوده است. 33درصد مردان هم با واكنش در برابر خشونت، حمله ناگهاني و تهديد از سوي همسر خود مواجه بودهاند.
تاثيري كه به وسيله خيانت به وجود ميآيد، به طور چشمگيري روابط را ويران ميكند. تاثير خيانت بر هر دو زوج احساس گناه، بيوفايي، از بين رفتن اعتماد، از دست دادن هويت، ايجادخشم، استرس و بيقراري است. به گفته معاون توانبخشي سازمان دفاع از قربانيان خشونت، فهم دلايل روابط فرازناشويي و فاكتورهاي تاثيرگذار در آن اهميت شاخصي در پيشگيري از وقوع و شيوع آن در جامعه دارد.
عوامل متعدد فردي-شخصيتي، اجتماعي- ارتباطي و خانوادگي در بروز روابط فرازناشويي سهم دارد. عواملي چون نارضايتي از رابطه فعلي، تمايل و اشتياق براي تنوع يا هيجان، انتقام يا خشم، احساس عدم امنيت، بلوغنايافتگي، دلبستگي و سبكهاي دلبستگي زوجين، در دسترس نبودن همسر، مصرف دارو و الكل و ويژگيهاي شخصيتي و خلقي از جمله ديگر عوامل موثر در شكلگيري روابط فرازناشويي است.
متاسفانه طي سالهاي اخير استفاده از اينترنت و تماشاي شبكههاي ماهوارهاي در كشور رواج يافته و ناآگاهي خانواده از خطرات آن باعث شد كانون بسياري از خانوادهها تحتتاثير آثاري تخريبي اين فناوري متزلزل شود.
از سوي ديگر برخي شبكههاي ماهوارهاي مانند «فارسيوان» و «زمزمه» با انتخاب سريالهايي از كشورهاي آمريكايلاتين و اسپانيا و جذب مخاطب بالا تلاش گستردهاي را براي رواج روابط فرازناشويي در ميان خانوادهها بهخصوص جوانان آغاز كردهاند.
دكتر «علياصغر كيا»، كارشناس رسانه، معتقد است: در موضوع ماهواره كشورهاي مصرفكننده مانند ايران تحتتاثير آثار تخريبي قرار گرفتهاند. البته اقدام سازمان صداوسيما براي افزايش تعداد كانالهاي تلويزيوني طي سالهاي اخير در كاهش اين آثار تخريبي موثر بوده است. وي افزود: در سريالهاي شبكههاي ماهوارهاي بهخصوص فارسيوان و زمزمه شاهد هستيم گردانندگان اين شبكهها به دنبال عاديسازي روابط فرازناشويي در جامعه هستند.
اين سريالها نقش گمراهكننده دارند و دسترسي آسان خانوادهها به ماهواره و اين سريالها باعث افزايش كجرفتاريهاي اجتماعي ميشود. تحقيقات نشان ميدهد 30 الي 55درصد مردان پس از ازدواج به دنبال ارتباط با زن ديگري هستند، يعني بهطور ميانگين يكسوم مردان مرتكب روابط فرازناشويي ميشوند.
اين آمار در زنان بين سه تا 30درصد است. دكتر «محسن دهقاني»، عضو هيات علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي، درباره تفاوتهاي برقراري روابط فرازناشويي در مردان و زنان ميگويد: زنان زمان زيادي طول ميكشد تا به فرد ديگري تعلق عاطفي پيدا كنند و پس از پايان اين روابط دچار ضربههاي روحي-رواني ميشوند اما مردان در زمان كمي اين ارتباط را برقرار ميكنند.
وي ادامه داد: مردان در اين روابط بيشتر به دنبال روابط جنسي بوده اما در طرف مقابل زنان به دنبال بهدستآوردن روابط عاطفي قوي، به سمت روابط فرازناشويي ميروند. در خانوادههايي كه جو آن آسيبديده است زنان و مردان بيشتر به برقراري اين ارتباط سوق داده ميشوند.
به گفته اين دكتر روانشناس، متاسفانه در ايران كارهاي آماري روي اين معضل انجام نشده و ورود به آن خط قرمز در نظر گرفته ميشود.
«مسعود هنربخش»، كارشناس ارشد روانشناسي، هم در اينباره ميگويد: افراد در اينگونه روابط ابتدا نكات اخلاقي طرف مقابل خود را مطلقا مثبت ارزيابي كرده ولي پس از مدتي جلوههاي منفي رفتار مخاطب سبب دلزدگي فرد در اين ارتباط مقطعي ميشود. شكلگيري روابط فرازناشويي شيپور بيدارباش يك رابطه است كه گاهي منجر به طلاق شده، اما در صورت برخورد مناسب ميتواند سبب احياي يك زندگي مشترك شود؛ در اينگونه روابط هرچه بيوشيمي عشق بيشتر باشد، دلزدگي از رابطه نيز زودتر است.
اين كارشناسارشد روانشناسي باليني، با اشاره به اينكه تمام عوامل شكلدهنده رشد براي فرزندان بايد به خوبي رعايت شود بر اين باور است كه در خانوادههايي كه روابط فرازناشويي وجود دارد فرزندان نيز بسيار بيشتر در معرض اين معضل قرار ميگيرند.
به نظر ميرسد در اين زمينه بايد با شكست برخي تابوها به ريشهيابي و چارهانديشي در مورد اين معضل اجتماعي پرداخت و افراد مرتكب را از نظر روانشناختي مورد بررسي قرار داد. و بالاخره اينكه اغلب اين روابط با گذشته فرد مرتبط بوده و زوجين بايد ياد بگيرند پس از ازدواج با تمايلات و خواستههاي دوران قبل از ازدواج خداحافظي كرده و واقعبينانه به زندگي مشترك و مشكلات آن نگاه كنند.