ترنج موبایل
کد خبر: ۱۱۶۰۰۷

بازی گرانی با اعصاب مردم

شنبه – ساعت ۶ بعدازظهر- صف نانوایی؛ صف نسبت به همیشه خلوت‌تر به نظر می‌رسد. انتظار در هوای گرم نانوایی مردم را کلافه کرده است. این طور وقت‌ها معمولاً درد‌دل‌های مردم آغاز می‌شود. آقایی جلویی صف از گران شدن قیمت نان شکایت می‌کند که برای خانواده ۳ نفره‌اش باید روزی ۲هزار تومان پول نان بدهد. دیگری از گرانی‌های سرسام‌آوری می‌گوید که نان در برابرش گم می‌شود. نفر سوم اما از افرادی یاد می‌کند که «از ما بهتران» هستند، ماشین‌های صد میلیونی سوار می‌شوند و با اعصاب آن‌هایی که چنین پول‌هایی ندارند، بازی می‌کنند.

تبلیغات
تبلیغات
فرارو- شنبه - ساعت 6 بعدازظهر- صف نانوایی؛ صف نسبت به همیشه خلوت‌تر به نظر می‌رسد. انتظار در هوای گرم نانوایی مردم را کلافه کرده است. این طور وقت‌ها معمولاً درد‌دل‌های مردم آغاز می‌شود. آقایی جلویی صف از گران شدن قیمت نان شکایت می‌کند که برای خانواده 3 نفره‌اش باید روزی 2هزار تومان پول نان بدهد. دیگری از گرانی‌های سرسام‌آوری می‌گوید که نان در برابرش گم می‌شود. نفر سوم اما از افرادی یاد می‌کند که «از ما بهتران» هستند، ماشین‌های صد میلیونی سوار می‌شوند و با اعصاب آن‌هایی که چنین پول‌هایی ندارند، بازی می‌کنند.

به گزارش سرویس اجتماعی فرارو؛ با گرم شدن هوا، تب گرانی هم روز به روز داغ‌تر می‌شود. با اینکه قرار بود پیش از آغاز دور دوم هدفمندی، تغییری در قیمت‌ها پدید نیاید، اما روند صعودی افزایش نرخ‌ها که از ابتدای سال 91 آغاز شد، همچنان بدون وقفه پیش می‌رود. از یک طرف بهای کالاها و اقلام خوراکی روز به روز بیشتر می‌شود و از طرفی مقدارشان دائم کم و کمتر می‌شود.

این روزها که گرانی بر گرده قشر متوسط و ضعیف اجتماع سنگینی می‌کند و بر اضطراب و فشارهای روحی آن‌ها دامن می‌زند، بسیاری از مردم از دغدغه‌های روزمره به نگرانی برای آینده اقتصادی کشور رسیده‌اند. با این حال برخی از مسؤولان همچنان تلاش می‌کنند تا با مقصر جلوه‌دادن دیگران از وظایف خود سر باز زنند.

داستان بی‌تقصیری‌های دولت
معاون جدید وزیر صنعت و تجارت از جمله افرادی است که گرانی‌های چندماهه گذشته را به شرکت‌های تولیدی منسوب می‌کند. با این استدلال که آن‌ها عمداً تولید را کاهش داده‌اند تا بتوانند هر قیمتی که می‌خواهند روی اجناس خود بگذارند.

از سوی دیگر تولیدکنندگان افزایش هزینه‌های تولید را مانعی جدی می‌خوانند که امکان تولید با تمام ظرفیت را از آن‌ها می‌گیرد. به این دلیل بارها دست به دامان دولت شدند که سهمشان از هدفمندی پرداخت شود تا ناچار به تعدیل نیرو و کاهش تولید نشوند. در نهایت همین تولیدکنندگان که باید از یک سو با واردات بی‌رویه و از سوی دیگر با هزینه‌های کلان تولید مقابله کنند، امروز به عنوان اصلی‌ترین عوامل گرانی معرفی می‌شوند.

علما هم زبان به انتقاد گشودند
علی لاریجانی پس از آنکه جایگاه خود بر کرسی ریاست مجلس را تثبیت کرد، راهی قم شد تا با علما دیدار کند. گرانی اصلی‌ترین موضوع مطرح شده در این جلسات بود. علما و مراجع نگرانی خود از گرانی را اعلام کردند و خواستند که این معضل ریشه‌یابی و برطرف شود.

چندی پیش نیز، آیت‌الله جوادی ‌آملی تأکید کرده بود که نباید از كنار فقر و گرانی به آسانی عبور كرد، زیرا این موضوع با موعظه و اخلاق حل نمی‌شود. البته چنین هم شد و تمام این تذکرها حتی جلوی افزایش قیمت نان را هم نگرفت و نتوانست برکت خدا را به نرخ قبل بازگرداند. با این حال لاریجانی قول داد که موضوع گرانی بی‌رویه را در مجلس پیگیری کنند.

فشار تورم بر اعصاب مردم
شب گذشته، رئیس قوه مقننه بار دیگر به تأثیرات عمیق تورم در جامعه اشاره کرد و گفت: «مسئله گرانی نان و لبنیات مشکلات روانی در جامعه ایجاد کرده که این مسائل باید به طور دقیق و جدی مورد بحث قرار بگیرد تا حل شود. چرا که مسائل اقتصادی با تصمیم‌گیری‌های آنی قابل حل نیست.»

به این ترتیب هرچه به میزان گرانی‌ها افزوده می‌شود، مشکلات روانی مردم هم بیشتر می‌شود. تحقیقات وزرات بهداشت نشان می‌دهد که آمار مبتلایان به بیماری روانی رو به افزایش است. بر اساس آمار نزدیک 22 تا 25 درصد افراد جامعه مبتلا به اختلالات روانی هستند؛ یعنی از هر 4 نفر یک نفر به چنین اختلالاتی دچار است.

بسیاری از مشکلات روانی که از معضلات اقتصادی نشأت می‌گیرند، خود هزینه‌های جدیدی را به اقتصاد کشور تحمیل می‌کنند و گره‌ای به گره‌های اقتصادی می‌افزایند. به گفته دبیر انجمن روان‌پزشکان تأثیر اختلالات روان پزشکی بر مسائل اقتصادی و اجتماعی در ایران 11.9 تا 31 درصد گزارش شده است.

کاهش درآمدها، نیاز به فعالیت بیشتر و استراحت کمتر از جمله عوامل افزایش اختلالات روانی هستند. همچنین هزینه بالای مسکن، گرانی امکانات زندگی و درآمد پایین نیز از علل بالا رفتن آمار تنش و اضطراب در جامعه به حساب می‌آیند.

جامعه‌شناسان بر این باورند که تورم و گرانی تأثیرات اجتماعی، روحی و روانی مخربی دارند و انواع آسیب‌ها و جرم‌ها را به همراه می‌آورند. نماینده مجلس نهم نیز گفته است با افزایش هزینه ها، سلامت مردم مورد تهدید قرار گرفته است و مردم، خصوصاً قشر متوسط جامعه از نظر روحی و روانی تحت فشار هستند. بر این اساس ضروری است مسؤولان از شعارزدگی پرهیز کنند و چاره‌ای اساسی برای معضل گرانی بیندیشند.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۲۵ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات