در دیدار قالیباف با آیات عظام و مراجع تقلید قم؛
آیتالله مکارم شیرازی: آنچه انجام دادید در تاریخ میماند

محمد باقر قالیباف، شهردار تهران طبق روال دیدارهای همه ساله خود با آیات عظام و مراجع بزرگوار تقلید قم دیدار و گزارشی از عملکرد سازمان تحت مدیریت خود ارائه کرد.

- گزارشی که دادید بسیار تازگی داشت، هم در حوزه فعالیت های عمرانی و آبادانی و هم در حوزه فعالیت های فرهنگی کارهای بسیار خوبی انجام شده است؛ البته همانگونه که خود شما هم بارها اشاره کرده اید، انسان نباید نسبت به موفقیت های خود قانع شود، بلکه باید محیط وسیع تر و افق گسترده تری را در نظر گرفت تا رشد و موفقیت تداوم داشته باشد.
- آنچه انجام داده اید در تاریخ می ماند و جمله کارهای مبارکی که انجام داده اید، باقیات و الصالحات شما است.
- من نسبت به این اقدامات نگاه دیگری هم دارم، اگرچه همه این فعالیت ها از نظر زیبایی و ظاهری بسیار خوب است، اما به شکل غیر مستقیم یک پیام قوی اسلامی هم دارد؛ وقتی جمهوری اسلامی نبود وضع تهران چگونه بود و امروز که نظام جمهوری اسلامی وجود دارد وضعیت تهران به کجا رسیده است؟ این نشان می دهد بر خلاف نگاه مغرضانه برخی که می گویند اسلام برای دنیا برنامه ندارد، دنیا و آخرت انسان در پناه اسلام آباد می شود.
- آنچه شما انجام داده اید را تبلیغ غیر مستقیم نظام و اسلام میدانم. هنگامی که افراد خارجی به تهران می آیند و ایران را می بینند حتما در مقایسه با کسانی که تهران را ندیده اند، نگاه متفاوتی نسبت به جمهوری اسلامی خواهند داشت، این افراد با دیدن این موفقیت ها می فهمند اسلام برای زندگی سالم مردم برنامه دارد و معلوم میشود شهرداری به معنای عمران و آبادانی شهر نیست، بلکه به معنای در نظر گرفتن سلامت جسمی و روحی مردم شهر است.
- شاید بسیاری از اقداماتی که انجام داده اید در خارج از حیطه کار شهرداری بوده باشد، اما وقتی دیدید کارهای بر زمین مانده متولی ندارد و یا متولی آن به آن ها نمی پردازد، وارد میدان شدید و آن کار را بر عهده گرفتید که این کار بسیار خوبی است.
- گاهی ممکن است برخی از تنگ نظران به کارهای شما ایراد بگیرند و بگویند اصراف است؛ باید با اطلاع رسانی کاری کرد که بدانند کارهایی که انجام شده چه اثراتی برای تهران داشته است، چرا که تهران از نظر جغرافیای طبیعی بسته است و زود از نظر آلودگی هوا به مرحله هشدار می رسد، باید مراکزی برای تنفس شهر باشد بنابر این باید بدانند چه اقداماتی برای آن انجام شده تا مردم سالم زندگی کنند.
- پیشنهاد می کنم درباره تهران فکری اساسی شود تا این شهر از بن بست آلودگی هوا خارج شود؛ این حرف هایی که برخی می زنند که باید پایتخت را عوض کنیم، دلیل بر ضعف آن ها و ضعف مدیریت آن ها است. باید خبرگان بیایند، برنامه ریزی کنند، الگو های جهانی را ببینند و بتوانند راهکاری برای این کار پیدا کنند.
- در رابطه با مسایل فرهنگی نیز دشمن و به یک معنا افراد بی بند و بار، دائما در حال آلوده کردن فضای مجازی هستند و به واسطه سایتها، شبکهها و حتی از طریق موبایل در حال سم پاشی بر افکار عمومی هستند؛ بنابر این ما هم باید حرکت خودمان را قوی تر کنیم، باید وارد میدان شویم و این اقدامات را خنثی کنیم.
- در این حوزه باید طبق قاعده میسور در فقه، عمل کنیم؛ یعنی آنچه را که در توان است انجام دهیم و به بهانه اینکه نمیتوانیم، نباید حضور خود را متوقف کنیم.
- این قاعده در مسایل اخلاقی هم حاکم است و تا جایی که می توانیم باید زمینه امر به معروف و نهی از منکر را فراهم کنیم. همانطور که از حضور روحانیون در فضاهای مختلف شهری بهره برده اید، با قدرت بیشتری از این امکان استفاده کنید تا حضور افراد دیندار در همه فضاها و اماکن برای مشورت و پاسخ گویی به شبهات فراهم شود.

- اين كشور مديون كربلا، قرآن،عترت ودين است؛ اگر دين باشد پيروزي حاصل می شود. همه خطرات و سقوط دوران قبل براي اين بود كه كشور منهاي روحانيت بود و امام حسين(ع) بود، كشور منهاي مسجد و حسينيه بود، اما وقتي دين آمد همه چيز زنده شد؛ اين كارآمدي دين است و اين كارآمدي را دين از خود قرآن و عترت به ما آموخت.
- همانطور که شريعت اسلامي ستوني دارد كه «الصلاة عمود الدين»، همانطور سياست اسلامي ستوني دارد؛ مردم ستون سياستاند، مردم, ستون مملكتاند، امام علی عليه السلام فرمود ستون دين و سياست دين، مردماند.
- با مردم درست سخن بگوييم، نياز مردم را تشخيص بدهيم و نياز آنان را برابر با فهم و شعور آنها بدهيم،كار مردم را به دست مردم بدهيم ومردم را كميته امدادي اداره نكنيم چرا که مردم با آزادي ميخواهند زندگي كنند با كرامت زندگي كنند نه با صدقه، كاري كه از دست مردم ميآيد از آنها كمك بگيريم.
- نگوييم ما براي آنها كار ميكنيم بگوييم شما چه كار داريد، ما پيشنهاد ميدهيم شما پيشنهاد بدهيد با هم كار بكنيم. مردم آبرو ميخواهند حيثيت ميخواهند حرمت ميخواهند كريمانه اداره كردن، حرمت هر كسي را داشتن، با آبرو مردم را تأمين كردن،صدقه ندادن اين مردم را بالا ميآورد.
- ما به لطف الهي در كشوري زندگي ميكنيم که هم از نظر مسائل كشاورزي چهار فصل است، دريا داريم، جنگل داريم، معادن داريم، ما يك صدم جمعيت دنيا هستيم ولي يازده درصد منابع در دست ماست، ما هزارها هكتار زمينهاي آماده تحت كشت داريم كه باران دارد ابر دارد زمين نرم است كنار درياست ولي علوفه كه انرژي هستهاي نيست علوفه را هم داريم وارد ميكنيم! به لطف الهي ما همه چيز داريم، حالا كه همه چيز داريم نبايد نگران چيزي باشيم.
- چرا دانشجويان، هنرمندان، اين متفكّران نبايد صاحبنظر باشند و مشكلات نسل خودشان را حل بكنند؟ منتظر شغلاند نبايد اين طور باشد، بيكارند نبايد اين طور باشد؛ تجربه نشان داده که کشور را یا زهرا، یاحسین و حسينيه ها هستند که در روز خطر حفظ می کند، مردمي كه معتقد به شهادتاند اين كشور را حفظ ميكنند.

- این اقدامات با تمام ابعاد به دنیا نشان می دهد که در نظام اسلامی ایران، افرادی هستند که توانایی اثر گذاری در همه حوزه ها را دارند. صدا و سیما و رسانه ها باید این اقدامات را برای مردم نشان دهند و آن را با گذشته مقایسه کنند تا مشخص شود در گذشته تهران چگونه بوده است و امروز چگونه است؟
- در گذشته جنوب تهران بسیار عقب مانده بود در حالی که همین مردم جنوب شهر بودند که در جلسات مذهبی شرکت می کردند و در دفاع مقدس حضور پررنگ داشتند؛ اما شما توجه کردید و جنوب شهر را بهتر از شمال آن ساختید. این کار بسیار قابل تقدیر است.
- به شما پیشنهاد می کنم حتما وقت بگذارید و در سیما به این موضوعات بپردازید و برای مردم اطلاع رسانی نمایید.
- گزارش های شما مرا به یاد سرلوحه نامه امام علی (ع) به مالک اشتر انداخت. امیرالمونین (ع) در نامه 53 نهج البلاغه که امروز به صورت منشوری در سازمان ملل موجود است، به چهار نکته مهم اشاره می کند؛ نکته اول همان موضوع حماسه اقتصادی است که آن موقع با عنوان خراج بسیار اثرگذار بود. جمع آوری درست خراج و توزیع مناسب آن، به شکلی که فقر از میان برود و مردم زندگی مرفهی داشته باشند. اسلام در وهله اول سعی کرده فقر را از بین ببرد، درست بر خلاف اینکه برخی تبلیغ می کنند که اسلام به فکر دنیای مردم نیست و طرفدار فقر است.
- نکته دوم حماسه سیاسی است، امروز دنیا به گونه ای است که اتحادیه اروپا، آمریکا، صهیونیست ها و سلاطین دست نشانده آن ها در کشورهای عربی سعی می کنند به وسیله ایران هراسی و شیعه هراسی با ایران مقابله کنند، زیرا کشور ما را جلوی خود می بینند. در حوزه بین الملل نیاز داریم تا با این ایران هراسی مقابله کنیم.
- سومین نکته تاکید بر تربیت، ارشاد و اصلاح فرهنگ مردم است تا افراد صالح باشند. یعنی ایجاد جایگاه هایی برای اصلاح فرهنگ و ارشاد که شما در این حوزه کارهای خوبی انجام داده اید. نکته پایانی در کلام امیرالمونین (ع) نیز آباد کردن مملکت است.
- این موارد فرامین اسلام است و خدمات شما نشان می دهد که در این چهار خصلت موفق بوده اید؛ به نحوی که تهران امروز با 20 - 30 سال گذشته قابل مقایسه نیست.
- کسانی باید در انتخابات آینده کاندیدا شوند که افرادی شجاع، با فرهنگ و حماسه ساز باشند و بتوانند موضوعات اقتصادی، گرانی، تورم، بیکاری و مسایل بین المللی را حل کنند.
- من به برخی از دوستان پیشنهاد کردم افرادی که برای انتخابات اعلام آمادگی کرده اند، دور هم بنشینند و کریمانه، خالصانه و خاضعانه افرادی را که در میان آن ها شایسته هستند جدا کنند و ببینند چه کسی شرایط لازم را دارد تا به میدان بیاید.
- اینکه 25 نفر کاندیدای انتخابات باشند، باعث تشتت آرا میشود و امیدواریم تقریب در بین این افراد انجام شود.
- کمبود های فرهنگی بسیاری داریم، بخصوص انتظار است در پایتخت جمهوری اسلامی وضعیت از نظر فرهنگ عفاف و حجاب بهتر باشد که این مسئله نیاز به همکاری همه کشور دارد و از توان و عهده شهرداری به تنهایی خارج است؛ من از تلاش های شما تشکر می کنم.
- فرصت را مناسب می دانم تا چند نکته ای را خطاب به تمام کسانی که می خواهند در انتخابات آینده کاندیدا شوند، مطرح کنم. کسی که می آید و انتخاب می شود با انبوهی از مشکلات از جمله مشکلات فرهنگی و اخلاقی روبرو خواهد شد. یکی از مهم ترین ضعف هایی که داریم، ضعف مسایل اخلاقی است و باید در کل کشور بر روی مسایل فرهنگی و اخلاقی سرمایه گذاری جدی کنیم.
- «بیشتر مشکلات ما، حتی گرانی، تورم و ... ناشی از مسایل اخلاقی است». هر کسی که رئیس جمهور می شود و بعد از این دولت بر سر کار می آید، باید این ضعف اخلاقی را جبران کند. به همه کاندیداها توصیه می کنم در تبلیغات خود اخلاق اسلامی را رعایت کنند.
- افزایش سن ازدواج جوانان، با دادن یک وام ازدواج حل نمی شود، این یک موضوع اخلاقی و فرهنگی است و باید فکری برای حل این معضل داشت. در این زمینه به برنامه ریزی گسترده و هماهنگی همه دستگاه ها نیاز داریم.
- بخشی از این گرانی و تورم معلول تحریم های خارجی و بخشی هم معلول بی برنامگی، ندانم کاری و اشتباهات ما است؛ اگر در مسایل اقتصادی بهتر عمل می کردیم امروز با مشکل مواجه نبودیم. حل این مشکل خیلی سخت است، باید بررسی کرد علل این گرانی ها چیست و چرا به وجود آمده است.
- متاسفانه نتوانسته ایم برنامه اقتصادی منظمی داشته باشیم تا جذب سرمایه گذاری کنیم.
- فکر می کنیم اگر بخواهیم به قشر فقیر کمک کنیم باید به آن ها پول بدهیم، اما فکر نکرده ایم که این پول دادن باعث تورم می شود. به گونه ای رفتار شده که اگر دولت بعدی هم بخواهد همین روش را ادامه دهد، این مشکلات ادامه پیدا می کند و اگر بخواهد شیوه را تغییر دهد با مشکلات افکار عمومی روبرو می شود.
- « توصیه من به همه کاندیداها این است که راه حل های عملی را به مردم ارایه دهند». کاندیداها صادقانه بگویند مشکلات چه هست و تا چه حد می توانند این مشکلات را حل کنند. مردم ما نیز تیزهوشند؛ اگر برنامه ها را بشنوند و امیدوار شوند حتما همکاری می کنند.
- انشالله دیگر شاهد تخریب چهره دیگران که در دوره گذشته بود، نباشیم؛ در دوره قبل مناظره ای داشتیم که خیلی بد بود، ای کاش واقع نشده بود و ای کاش اگر قرار شد مناظره ای هم باشد، صدا و سیما مناظره واقعی پخش کند و نه تخریب ها را.
- ما دارای رهبری آگاه و روشنی هستیم که حامی افرادی هستند که کار می کنند.
- انصاف این است که - در یک جمله بگویم - وضع تهران به گونه ای است که انسان احساس طراوت، شادابی و زندگی می کند و تهران شهری است که برای ادامه زندگی می توان به آن دل بست ؛ این نتیجه برنامه ها و دلسوزی های شما است، اگرچه در تهران با این وسعت و گستردگی مشکلات و مسایلی هم وجود دارد.
- خوشبختانه شما جزو موفقین هستید که با پشتکار و دلسوزی، موفقیت های بسیار به دست آورده اید؛ ما برای اداره کشور به این فاکتور ها، یعنی همان دلسوزی، پشتکار و انعطاف پذیری نیاز داریم.
- نکته دیگر غفلتی است که گاهی اتفاق می افتد، باید بدانیم خواستگاه انقلاب حوزه و روحانیت است، نمی توانیم جامعه ای را تعریف کنیم اما خواستگاه اصلی آن را فراموش کنیم. اگر روحانیت و حوزه را از انقلاب منها کنیم، هویت آن از بین می رود. اگر کسی در دوره دفاع مقدس شهید می شد، با این نگاه بود که امام (ره) نایب امام زمان (عج) است و یک امر تعبدی انجام داده است.