دولت هيزم بر آتش مسكن نریزد
محمدعلی پورشیرازی- قرار بود وام مسكن راهي باشد براي خانه دار شدن نيازمندان به مسكن، اما از قرار معلوم اين وام نيز به بازاري تبديل شد تا عدهاي امكان چند برابر كردن سرمايههاي خود را داشته باشند.هم در خبرها ميخوانيم و هم در بازار مشاهده ميكنيم كه عدهاي به خريدو فروش وام مسكن روي آوردهاند.
گرچه بايد يادآوري كنم اين اتفاق از همان سالهاي ابتدايي يعني از سال 85 كه دولت تصميم گرفت وام خريد و وديعه مسكن به افراد متقاضي پرداخت كند رخ داد. از همان سالهابازاري شدن وام مسكن دور از انتظار نبود چرا كه دستگاه تصميم گيرنده در خصوص شناسايي افراد اصلي متقاضي وام به صورت كارشناسي عمل نكرده بود.
به اين صورت شد كه هر فردي حتي اگر چندين ملك و آپارتمان داشت ميتوانست براي دريافت اين وام اقدام كند. بديهياست افرادي كه نيازمند وام و خريد مسكن نبودند اين نقدينگي را تنها به قصد سرمايهگذاري از دولت طلب ميكردند و بانك وزارت مسكن(راه وشهرسازي فعلي) غافل از عواقب تزريق اين حجم نقدينگي اين وام را در اختيار همه متقاضيان قرار ميداد. اما بايد بررسي شده و مشخص شود كه تبعات روانه شدن اين نقدينگي به بازار چه بود؟ در اين اقتصاد بيثبات و بازار مسكن بيضابطهاي كه هر رخدادي ميتواند آثار منفي و كمتر مثبت در پي داشته باشد، تزريق منابع مالي نيز به اين بازارموجب به وجود آمدن جو رواني تورمي بي سابقه در بازار مسكن كشور شد.
اين تورم در واقع در نتيجه لجبازيها و بيتدبيريهاي دولت به وجود آمد؛ اگرچه دولت در آن مقطع قصد خير و كمك به متقاضيان مسكن را داشت اما در حساب و كتاب خود اشتباه كرده بود و به هيچ وجه نيز راضي به نظر خواستن از كارشناسان مسكن نبود. دولت تصميمهايي را گرفت كه تنها عطش مردم را براي خريد بيشتر كرد و همين اتفاق باعث بالا رفتن قيمت مسكن تا كنون شده است.
طبيعياست، همين سال گذشته مگر با افزايش ناگهاني قيمت ارز عدهاي از همين مردم چمدان چمدان ارز براي سرمايهگذاري نخريدند. بازار مسكن هم كه مامني قديمي براي سرمايهگذاري است از اين قاعده مستثنا نخواهد بود. حال هم كه گويا خريد و فروش وام مسكن به يك تجارت قانوني تبديل شده است.
در اين ميان تنها سر متقاضي واقعي بي كلاه مانده است كه نه توان سپرده گذاري براي دريافت وام دارد و نه اگر در همين بازار وامي را خريداري كند ، تامين مابقي پول خريد مسكن برايش آسان خواهد بود. حال بهتر است دولت از هيجان و تبليغهاي غير ضروري در بازار مسكن پرهيز كند تا بيش از اين هيزم بر آتش قيمت مسكن نريخته باشد. بازار مسكن در كشور به قدري آشفته شده است كه نميتوان از رئيس جمهور و وزير بعدي انتظار داشت كه با معجزه مشكل مسكن در ايران را سروسامان بخشد. فقط هر كسي كه روي كار ميآيد نبايد راه قبلي را طي كند. چرا كه تنها راه نجات بازار مسكن از آتش گراني، ابتدا اصلاح اقتصاد و در مرحله بعد نيز اتخاذ تصميمهاي منطقي و كارشناسي در بازار مسكن است.
منبع: روزنامه قانون
از وزیر مسکن آینده تنها این انتظار می رود که نیاز واقعی متقاضیان در بازار مسکن را بشناسد و با به کار گرفتن عقاید و نظر کارشناسان و نیز دست اندرکاران بازار مسکن نسبت به رفع این نیازها اقدام کند. اکنون تنها لازم است آبی بر آتش هیجانات موجود در بازار مسکن ریخته شود و بس .