bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۶۶۶۱۵

رشید: 88 همه باختند

سردار محسن رشید از اعضای دفتر سیاسی سپاه پاسداران در زمان جنگ ، در تمام دوران كاري خود سعي كرد تا بتواند مسائلي را كه آن روزها در جريان بود و در اين روزها اذهان عمومي را به خود مشغول كرده را طوري بيان كند كه هيچ كم و كاستي در آن نباشد.

تاریخ انتشار: ۰۸:۰۴ - ۰۱ آبان ۱۳۹۲
سردار محسن رشید از اعضای دفتر سیاسی سپاه پاسداران در زمان جنگ ، در تمام دوران كاري خود سعي كرد تا بتواند مسائلي را كه آن روزها در جريان بود و در اين روزها اذهان عمومي را به خود مشغول كرده را طوري بيان كند كه هيچ كم و كاستي در آن نباشد. مسئول سابق مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه،صحنه هاي آن روزهاي جبهه را به گونه اي به زبان مي‌آورد كه گويي زمان حال است و ما نيز در آن ميدان مشغول روئت حوادث هستيم.از آنجايي كه عاشقان دفاع مقدس ارادت خاصي به مقام امام راحل(س) دارند سوال اول را اينگونه بيان كرديم:

    در دوران جنگ كه همه جا از انسجام و اتحاد سخن گفته مي شد آيا امكان بروز و ظهور مخالفت ها هم بود؟
در ماه های اول جنگ دو راهبرد دفاعی وجود داشت: راهبرد سرزمین های سوخته و راهبرد سلب آرامش از دشمن.راهبرد مبتنی بر استراتژی سرزمین‌های سوخته براین مسئله تاکید داشت که باید برای به دست آوردن زمان، از زمین صرف نظر کنیم تا پس از آمادگی لازم با هجوم به دشمن سرزمین‌های اشغال شده را بازستانیم.

راهبرد دیگر مبتنی بر ندادن فرصت به دشمن و ممانعت از تثبیت آنان در سرزمین‌های اشغال شده بود که می‌توان آن را استراتژی «سلب آرامش از دشمن» نام نهاد. ارتش و فرمانده کل قوا؛ بنی صدر راهبرد سرزمین‌های سوخته را ترجیح می‌دادند. اما امام خمینی(س) جنگ را به سوی عملیاتی کردن راهبرد «سلب آرامش از دشمن» سوق می‌داد و افکار عمومی؛ پاسداران و نیروهای مردمی چنین راهبردی را دنبال می‌کردند. اگرچه پس از تاکیدات امام خمینی راهبرد مورد نظر امام برگزیده شد اما این دوگانگی در عمل تاثیرات خود را درپی داشت.  پس از فتح خرمشهر دو راهبرد در پیش رو قرار گرفت: راهبرد متارکه جنگ و راهبرد تعقیب و تنبیه تجاوزگر.

مرکزیت تصمیم گیری پس از بررسی جوانب مختلف قضیه، راهبرد تنبیه متجاوز را برگزید تا بتواند با تحمیل اراده خود بردشمن ضمن گوشمالی متجاوز، غرامت‌های وارده بر ایران را بستاند. در این برهه خارج از سطوح تصمیم گیری، جریانی مانند نهضت آزادی بود که نظرشان مخالف ادامه جنگ بود. اما نظرشان در افکار عمومی جایی نداشت. ضمن اینکه همگرایی نه‌چندان دور نهضت آزادی با ائتلاف بحران سازی که از مجاهدین خلق (سازمان منافقین)، جبهه ملی و طرفداران رئیس جمهور بنی صدر تشکیل شده بود، موجب شد که افکار عمومی به چشم دوست به آنان نگاه نکند.

 اگرچه داشتن نظر مخالف هم محدودیتی برای آنان درپی نداشت. پس از اتخاذ راهبرد تعقیب متجاوز و پس از بروز موانعی که برسر راه تحقق این راهبرد آشکار شد، بر سر نوع دستیابی به راهبرد مزبور دو نگاه بروز کرد: در یک نگاه، تجمیع همه امکانات کشور برای تحقق راهبرد تعقیب متجاوز ضروری بود و در نگاه دوم، نبردهای نظامی ‌باید درخدمت فعالیت دیپلماتیک قرار می‌گرفت. صاحبان این دو نگرش هردو در مرکزیت فرماندهی عالی جنگ جای داشتند و امام(س) محدودیتی برای هیچکدام از آنهاایجاد نمی‌کرد.

 در صورتی که سیاستمدار یا فردی نظامی بر خلاف جریان غالب و تصمیمات مسئولان حرکت می‌کرد، چه برخوردی با وی می‌شد؟
یکی از روش های مرسوم دولت‌ها در حین بروز جنگ، سرکوب مخالفان است و حتی دور از ذهن نبوده اگر برای سرکوب مخالفان، جنگ زرگری راه‌اندازی کنند و به جنگ دیپلماسی روی آورند. اما در جنگ ۸ ساله ما، نه تنها چنین روش‌هایی به‌کارگیری نشد، بلکه درحالی که عراق از مرزهای کشور عبور می‌کرد، اختلافات جناحی بین دولت مردان و احزاب و سازمان‌های حامی‌شان به شدت رواج داشت و هرگز جنگ بهانه‌ای برای دستگیری آنان نشد.

حتی سازمان هایی که به طور غیر قانونی مسلح بودند، آزادانه فعالیت داشتند. تنها سازمان هایی که علیه کشور وارد فاز نظامی می‌شدند، سرکوب می‌شدند. حال با ترسیم سیاست های آن روز حاکم بر کشور، کمی شبیه طنز است اگر گمان کنیم که به دلیل داشتن نظری مخالف با نظرات حاکمیت، امنیت کسی به مخاطره افتد. هرچند بعضی اظهار نظرها که حفظ وحدت ملی را مخدوش می‌کرد یا فرماندهان جنگ را تضعیف می‌کرد، با تذکر امام(س) روبه‌رو می‌شد. امام در این تدبیر هیچ‌یک از فرماندهان را استثنا نمی‌کرد. حتی بعد از عملیات هویزه که به فرماندهی بنی‌صدر انجام شد و شهادت ۱۴۰ دانشجوی رزمنده، فضا را علیه بنی صدر تهيیج کرده بود، امام(س) به حمایت از بنی صدر برخاست و به منتقدان وی تذکری داد که از سوی حزب اللهی‌ها قابل هضم نبود.

 با توجه به فرمایشات اخير رهبرمعظم انقلاب ، عدم ورود سپاه به مسائل سیاسی را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
اگر در کلام اخیر رهبری توجه کرده باشید، ایشان سپاه را نسبت به ورود در مسائل سیاسی نهی نکرده بلکه ضرورت آن را انکار کرده اند. مسلما انکار ضرورت به معنای نفی همیشگی آن نیست. البته ممکن است ایشان بنا به مصلحتی که بر ما پوشیده است، به نهی همیشگی ورود سپاه به سیاست تصریح نکرده ا‌ند.

 چرا سپاه نباید وارد سیاست شود؟
به این موضوع اگر خارج از تاثیرات پیرامونی نگاه کنیم به نکاتی چند برمی خوریم:
۱- تجربه کشور داری، ضرورت برکناری نیروهای نظامی را از ورود به فعل و انفعلات سیاسی قطعی می‌کند. نیروهای مسلح که حافظ مرزهای کشور از تهاجم بیگانگانند، برای اجرای چنین ماموریتی به حمایت همه جانبه مردم خود نیازمندند. حال آنکه ورود نیروهای مسلح به فعل و انفعالات سیاسی داخل کشور، موجب کاهش موقعیت مردمی نیروهای مسلح شده و حداقل حمایت جناحی را از دست خواهد داد که در صحنه سیاسی مقابل نیروهای مسلح قرارگرفته‌اند.

۲- ورود نیروهای مسلح به رقابت‌های سیاسی مغایر مردمسالاری است. به عبارت دیگر درصورت ورود نیروهای مسلح به صحنه‌های انتخاباتی، انتخابی در میان نخواهد بود و زنگ پایان مردمسالاری زده خواهد شد.

۳- پذیرش توصیه‌های امام خمینی(س) به عنوان بنیان گذار جمهوری اسلامی برای همه پایبندان به جمهوری اسلامی الزامی است و برای سپاه پاسداران که واژه خمینی با هویت آنان آمیخته شده الزامش نه از روی اکراه بلکه از روی تبعیت آغشته به محبت باید باشد و این خمینی است که نیروهای مسلح را از ورود به مناقشات سیاسی برحذر داشته است.

۴- درعین حال فراموش نکنیم نقشی که قانون اساسی برای سپاه تعیین کرده، فرا‌تر از حوزه وظایف مرسوم نیروهای مسلح است. البته تفسیر این بند قانون اساسی که ازسوی مراکز قانونی صورت گرفته وظایف سپاه را در حد نیروهای مسلح محدود کرده است. اما به نظر من این تفسیر منطبق با روح مندرج در آن بند نیست. امیدوارم که روزی این تناقض و پارادوکس حل شود. ولی حل آن به‌گونه‌ای نباشد که موجب تغییر هویت ذاتی سپاه شود.

 برخی‌ها معتقدند این توصیه رهبرمعظم انقلاب به پاسداران برای جلوگيری از توطئه‌ها و ادعا‌هایی است که علیه سپاه صورت می‌گيرد، آیا درست است؟
چه توطئه‌ای علیه سپاه است؟! من که چنین توطئه‌ای را استشمام نکرده‌ام. به نظر من شاید هدف از توصیه رهبری بهبود موقعیت سپاه باشد.

 نقش تدبیر و درایت حضرت امام خميني (س) را در پیروزی هاي دوران دفاع مقدس چقدر مي دانيد؟
اگر بخواهيم‌درصد تاثیر گذاری درایت رهبری یک نظام را در پیروزی‌های به دست آمده آن نظام تعیین کنیم، ميسر نیست. لیکن بی‌تردید یکی از شاخصه‌های اصلی که در نقد وبررسی شکست یا پیروزی به حساب می‌آید، نقش ودرایت رهبری آن نظام است.

 با توجه به اینکه کم و کاستی‌های مادی که بر پیکره سازمانی رزمندگان فشار می‌آورد، چه چیزی باعث موفقیت‌های آنان با فرماندهی شما بزرگواران می‌شد؟
بنده از فرماندهان جنگ نبودم وعضو دفتر سیاسی سپاه بودم و افتخار تاریخ نگاری آن دوران را دارم. ما تاریخ نگاران جنگ به راویان جنگ شناخته می‌شدیم. اما برای پاسخ به سوال شما عرض می‌کنم: آنچه امروز از به‌کاربردن واژه کم وکاستی به ذهن متبادر می‌شود با آنچه در افکار عمومی دهه اول انقلاب منعکس می‌شد تفاوت ماهوی دارد.

حتی برای آن دسته از نسل قدیم که دچار نوعی گسست با معیارهای گذشته خود شده‌اند، بازخوانی معیارهای گذشته نوعی افسانه انگاری است، چه برسد به نسل جدید که حوادث ارزشمند گذشته، در باورشان نمی‌تواند بیش از اسطوره و افسانه تلقی شود. فرهنگ عمومی جامعه آن روز، غوطه ور در ایثار و ازخود گذشتگی بود و بی‌تردید، نه تنها در بستر فرهنگ ایثار کم و کاستی‌ها بارسنگینی را بردوش جامعه وارد نمی‌کرد، بلکه انرژی سرشاری که به طور طبیعی ازسرچشمه ایثار در جامعه تزریق می‌شد، احساس کم و کاستی‌ها را به عاملی برای هم‌افزایی روح ایثارگری مبدل می‌ساخت.

 اگر ایران قدرت الان را داشت عراق به ایران حمله می‌کرد؟ یا با قدرت حال دست به تصرف خاک عراق می‌زديم؟
اولا توجه داشته باشید که قدرت امروزی ایران مستقیم یا غیر مستقیم، نتیجه کسب موفقیت‌های نظام ما در دوران دفاع مقدس است. به عبارت دیگر موضوعی که در این سوال مفروض گرفته شده است، خود خروجی ۸ سال مقاومت است. ثانیا فراموش نکنیم که حکومت آن روزهای عراق و صدام حسین که نقش محوری در رهبری حزب حاکم عراق داشت، از فردای معاهده ۱۹۷۵ در جلسات درون حزبی، سال ۱۹۷۹ را برای شروع جنگ علیه ایران وعده داده بود.

 در رابطه با سوال دوم نیز اشتباه نکنید، اشغالگر کشوری است که جنگ را شروع کرده و اگر کشور اشغال شده متجاوز را اخراج و سپس برای تامین مرز‌هایش و تامین حقوقش، ارتش کشور اشغالگر در خاک تجاوزگر تعقیب کند، هم از نظر نظامی کار خارج از عرف انجام نداده و هم در چهارچوب نظم بین‌المللی اقدام خارج از عرفی به وقوع نپیوسته است.

 به نظر شما عامل اصلی پیروزی در جنگ همدلی مردم و مسئولان نبود؟
در هرم جامعه سیاسی دهه اول انقلاب، فاصله‌ای بین مردم و مسئولان وجود نداشت. نزدیکی مسئولان به مردم تا حدی بود که نوع ویژه‌ای از آمیزش مردم و مسئولان را به وجود آورده بود .

 برخي از جريانات داخلي وخارجي ادعامي كردند يكي از عوامل استقامت سوریه در برابر دشمنان ، سپاه بوده است،نظرشما چيست؟
البته که حمایت روسيه و به ویژه حمایت ایران از سوریه در استقامت سوری‌ها بسیار موثر بوده اما چرا می‌گویید سپاه؟ چرا نقش جمهوری اسلامی را منحصر به نقش سپاه می‌کنید؟ بی‌تردید کشور‌ها به حمایت یکدیگر نیازمندند و بی‌تردید منافع مشترک عامل همکاری و پشتیبانی کشور‌ها از یکدیگر است. لذا حمایت ایران از سوریه برمبنای منافع مشترک دو کشور انجام شده است.

 ايران در حمايت از سوريه چه منافعي را دنبال مي كند؟
یکی از منافع ایران در حمایت از سوریه، توسعه امنیت پیرامونی است. دفاع از مرز کشور‌ها در محدوده سرزمینی، احتمال آسیب پذیری را افزایش می‌دهد. لذا توسعه امنیت پیرامونی امری عقلانی و شناخته شده است و سرمایه گذاری حمایتی ایران از سوریه، عراق لبنان و فلسطین از این منظر مسئله‌ای شناخته شده است و منتقدان به حمایت ایران از سوریه ، حزب ا... و حماس باید توجه داشته باشند که حمایت‌های یاد شده منطبق با منافع ملی ما‌ست.

 پرسش آخرم درباره حوادث بعد از انتخابات است . شما الان كه به حوادث بعد از انتخابات 88نگاه مي كنيد چه تحليلي داريد؟
بازنده حوادث بعد از انتخابات ۸۸ همه بودند. همه طرف‌های حادثه باختند. نمی‌دانم آیا می‌توان امیدوار بود که این هزینه سنگین، تجربه ماندگار و غیر قابل تردیدی را برای دو جناح بزرگ کشور و سازمان هایی چون شورای نگهبان و سپاه نهادینه کرده باشد. اگر انتخابات ۱۳۹۲ را نتیجه تجربه ۸۸ بدانیم که برداشت قرین به صحتی است ولی بعید می‌دانم که بتوانیم این تجربه را نهادینه شده فرض کنیم، چون طرف‌های درگیر به جای آسیب‌شناسی عملکرد خویش، در طول ۴ سال گذشته درپی محکوم کردن طرف مقابل بوده‌اند؛ همچنانکه گفتمان حاکم بر نمایندگان مجلس در رای اعتماد به کابینه پیشنهادی روحانی ادامه خطای گذشته و مقصر دانستن انحصاری طرف مقابل بود.
برچسب ها: محسن رشید سپاه 88
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
باید هم راجع به حوادث سال 88 چنین نظر بدهند .چون ایشان یکی از اعضای بلند پایه ستاد میر حسین بودندکه بزنده حوادث همه بودند اما مقصرین اصلی سران فتنه و افراد بی بصیرتی مثل شما بودند که مدام در آتش فتنه دمیدید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
ایشان می گویند که قدرت نظامی ایران اکنون بیشتر از شروع جنگ است در صورتی که الان نه نیروی هوایی داریم نه نیروی دریایی و نه تانک و توپخانه. گل سر سبد رژه های نظامی هنوز پرواز چند فروند اف 14 سالم است که 40 سال از عمرشان می گذرد. دکترین نظامی بر اساس موشک تنظیم شده که عملا" نقشی در دفاع از کشور نمی توانند ایفاء کنند.
سلام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
هر کس به نفع شما صحبت کند منطقی و........!!!!!
ناشناس
Germany
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
باخت باخت بود
ولي اين شرايط رو
اصلاح طلبان بدليل عدم تمكين به راي مردم
وقانون اساسي ايجاد كردند
ناشناس
United States of America
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
مهم اینه که بعضیها یک هیچ باختند ولی بعضیها گل ششم را هم توی انتخابات 92 خوردند.
انتشار یافته: ۵۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
این واقعا درسته : در طول ۴ سال گذشته درپی محکوم کردن طرف مقابل بوده‌اند؛ همچنانکه گفتمان حاکم بر نمایندگان مجلس در رای اعتماد به کابینه پیشنهادی روحانی ادامه خطای گذشته و مقصر دانستن انحصاری طرف مقابل بود...
و این مجلس با این کارش ضربه به رای مردم می زنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
این مجلس با این کارش ضربه به خودش می زنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
سپاه به پاسداری از مرزها بپردازد به طور قانونی، سیاست را رها کند خواهشا.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
سپاه در حال انجام وظیفه پاسداری از مرزهای عقیدتی و آرمانهای انقلاب اسلامی است و نیاز به توصیه شما ندارد !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
وظیفه ارتش پاسداری از مرزهاست و وظیفه سپاه پاسداری از انقلاب اسلامی هست
علی
Finland
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
وظیفه سپاه پاسداری از انقلاب اسلامی هست نه پاسداری از اقتصاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
طبق قانون هیچ نیروی نظامی حق دخالت در سیاست را ندارد و وظیف آنها صرفا اطاعت از دستور است وگرنه مثل کشورهای دیگر که تجربه زیادی از آنها نیز موجود است کشور دچار حکومت نظامیها خواهد شد که اصلا به صلاح جامعه نیست!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
عزیزانی که احتمالا پاسدار هستید. مگر یک ارگان به تنهایی و بدون حمایت مردم می تواند از انقلاب پاسداری کند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
خدا رو شکر سردار رشيد، حداقل يک نفر پيدا شد راجب وقايع 88 با لحن و زبان اخلاقي و منطقي صحبت کرد و فتنه فتنه نکرد و منصفانه با اين قضيه برخوردکرد، اينکه دوطرف رو بازنده اعلام کرد منطقي بود حداقل تندروي نکرد و يک طزف رو محکوم نکرد، بر خلاف تندروها که خودشون رو هميشه بي گناه و معصوم جلوه ميدن، مرسي سردار ممنون از لحن صحبتتون و برخورد منطقيتون.
ناشناس
-
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
ابعد دقیقش بعداً معلوم می شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
اشاره سردار به پارادوکس قانونی نیز صحیح است. زیرا در اصل 156 قانون اساسی داریم:
"اصل یکصد و پنجاهم - سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در نخستین‌ روزهای پیروزی این انقلاب تشکیل شد، برای ادامه نقش خود درنگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن پابرجا می‌ماند،"
خب نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای انقلاب باید دقیقاً تفسیر شود به گونه ای که دخالت در امور سیاسی از آن برداشت نگردد.
ناشناس
-
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
مسئولین باختند نه مردم
رسول
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
با درود
به نقل قول ايشان از رهبري دقت نماييد"ایشان سپاه را نسبت به ورود در مسائل سیاسی نهی نکرده بلکه ضرورت آن را انکار کرده اند."
برادر من با واژه ها بازي نفرماييد سخن معلوم و نتيجه گيري از آن هم معلوم است اتفاقا وقتي از عدم ضرورت صحبت مي گردد نوعي تاكيد بر وارد نشدن در سياست است.
به عنوان يك سرباز گوش به فرمان فرمانده خود باشيداگر ادعاي ولايت مداري داريد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
شما حق هر گونه برداشتی از بینات رهبری دارید ولی مخاطبین مستقیم این بیانات حق اظهار نظر ندارن !!!!؟
جل الخالق !
راستی شماها کی از خواب پا میشید !؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
این پاراگراف آخر خدا بود.اجرک ا...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
فقط اشکالش این بود که از فتنه 88 بعنوان حادثه یاد کرده و نه یک برنامه سیستماتیک و عملیاتی برای براندازی نظام !!
ناشناس
-
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
هر چی شما بگید درسته !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
فوق العاده بود درود بر پدر ومادری که چنین تربیت کردند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
حادثه 88 !!!!!!!!!
اگه کمک و عنایات خدا نبود اون فتنه عمیق اساس نظام رو به باد داده بود اونوقت این مثلا سردار از یک طرح 10 ساله بعنوان حادثه نام می بره !!
یعنی هیچ برنامه ریزی در کار نبوده و تمام اون اتفاقات همینطوری یکهو واقع شده !!!؟
سردار ! ممکنه از مصادیق بارز عدم دخالت نظامیان در سیاست امثال شما باشن ها !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
طرح 10 ساله رو خیلی با نمک گفتی ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
کامنتی از برادر حسین!! با اسم مستعار ناشناس!!
بچه مشد
United Arab Emirates
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
از کجا معلوم که 10سال کلک. نکنه شما هم...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
بعد اخرمشهر....راهبرد گوشمالی متجاوز وگرفتن غرامت و...تاکنون چقدرغرامت گرفتید؟ آیا اقدام کردید؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
عالی بود
حميد
United Arab Emirates
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
سردار رشيد خيلي مردي.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
امان از بار معنای این کلمات خودبخود پیچیده فارسی در زبان چه و چه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
هيچ كس نمي گويد سپاهيان نبايد از مسايل سياسي اگاه باشند ولي اگاهي لوازمش را دارد از جمله طرح مسايل توسط معتقدين به ان مسائل است .نميشود بگوييم اقاي شريعتمداري نظر اقاي خاتمي براي ديگران تشريح كن نظر اقاي خاتمي را با محمد خاتمي بايد بگويد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
امام خميني مي فرمايد مردم در انتخابات هم اگر اشتباه كردند شما حق نداريدمانع شويد (نقل به مضمون )
ناشناس
Germany
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
درست ميگيد چرا اصلاح طلبان مانع شدند؟
ناشناس
Japan
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
امام به طور قاطع در وسیت نامه ایشان سپاه و تمام نیروهای مسلح و نظامی را از ورود به مسائل سیاسی نهی کردن سردار...ایا اونجا هم ایشان منظورشان چیز دیگری بوده؟
ياس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
سرداررشيد:
1-شماحق تفسيرقانون اساسي رانداريد.
2-امام باصراحت منع مداخله سپاه درسياست رااعلام كرده وجايي براي تفسير شما ازفرمان رهبري دراين خصوص نگذاشته است.
3-لحن صحبت شمادرخصوص وقايع 88برخلاف بعضي ازهمكارانتان مي باشد ولي باتوجه به فرمان امام ورهبري كلا"نبايددراينگونه مسائل واردشويد.
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
امام صراحتا اعلام کرده اند قوای نظامی در سیاست دخالت نکنند.
ناشناس
Finland
۰۹:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
سراسرگفته های رابگردیدازنقش مردم خبری نیست
تهراني
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
آفرين بر آقاي رشيد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
لنگ می زند تحلیلش
وکیلی
-
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
سپاه گل است بسیج عطر آن همه در حفظ وصیانت این نظر تاریخی حضرت امام بکوشیم
رضا
United States of America
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
گل چی هست حالا؟ اقاقیا؟
آریاشکوه
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
بزرگوار محترم سردار محسن رشید؛ سلام علیکم
این جمله جنابعالی " بازنده حوادث بعد از انتخابات ۸۸ همه بودند. همه طرف‌های حادثه باختند." برای اینجانب به عنوان رزمنده و جانباز 14 ساله دوران دفاع مقدس و مسوول خبر ستاد انتخابات سال 88 در وزارت کشور بسیار پر محتوی و قابل تامل و تحلیل بود.از جنابعالی سپاسگذارم
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
من هر چی منفی میدم ثبت نمی شه!! و نظراتمم گذاشته نمیشه مرگ بر سانسور چی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
حتی آقا؟؟؟چرا جمع می بندید و می گویید همه باختند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
حاج محسن عزیز
مگر می شود مردم کشورهای دیگر را گروگان امنیت خود نماییم!؟ این نظریه ای بود که محمد منتظری اول بار مطرح کرد ولی آیا این سیاست ها با آموزه های دینی سازگار است!؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
حضرت امام فرمودند فاتحه ارتش وسپاهي که وارد سياست شود را بايد خواند ،جناب رشيد!! بقيه تحليل ها فقط نفساني است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
واقعا دستون درد نکند.واقعاتیتر عا لی بود .مصاحبه سردا نیز خوب وبه جا بود
ميثم
Germany
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
الحق كه در سخنوري هم سرداري بزرگ مرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
ایشان بروند وصیت نامه امام و قانون اساسی را یک بار دیگر بخوانند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
العجب كه يك سرداري منطقي تر از ديگر همكارانش برخورد كرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
كمي انصاف بود نه بيشتر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
البته به نظرم طرفداران و دلسوزان نظام بیشتر ضرر کردند تا دشمنان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۱
همین فرداست کهخودسر جلو خانه اش بریزند و اتش بزنند واو رافرد بریده از انقلاب ورهبری بنامند همان کاری که با دریادار اعلایی کردند
bato-adv
bato-adv
bato-adv