bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۳۷۶۵
علی بیگدلی در گفتگو با فرارو:

آمریکا خواستار حل تمامی اختلافات است

«آمریکا یکسری انتظارات از ایران دارد که این انتظارات جزو خطوط قرمز ایران محسوب می شود. از جمله این انتظارات توقف تولید موشک های دوربرد توسط ایران و عدم دخالت ایران در مسائل منطقه ای و همچنین رعایت حقوق بشر توسط ایران است.»

تاریخ انتشار: ۱۴:۰۹ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۳
فرارو- یک استاد دانشگاه گفت: «آمریکا یکسری انتظارات از ایران دارد که این انتظارات جزو خطوط قرمز ایران محسوب می شود. از جمله این انتظارات توقف تولید موشک های دوربرد توسط ایران و عدم دخالت ایران در مسائل منطقه ای و همچنین رعایت حقوق بشر توسط ایران است.»

«سید عباس عراقچی» عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای پس از دو روز مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا در ژنو گفت: گفت و گوها فشرده و سخت بود ولی در فضای مثبتی صورت گرفت.

اظهار داشت: تبادل نظرهای خوبی انجام شد که در آستانه دور بعدی مذاکرات در وین مفید بود؛ اما با این حال هنوز اختلافات به قوت خود باقی است و مشورت ها ادامه پیدا خواهد کرد.

اما سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پس از پایان مذاکرات روز گذشته نمایندگان ایران و ایالات متحده در ژنو عنوان داشت که طرفین در موقعیتی حساس قرار گرفته اند و باید تصمیات سختی بگیرند.

ماری هارف همچنین بار دیگر بر محرمانه بودن جزئیات مطرح شده در مذاکرات دو روزه نمایندگان ایران و آمریکا در ژنو تاکید کرد و از وجود اختلافات میان طرفین خبر داد.

روز گذشته "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه اظهاراتی را در مورد سانتریفیوژهای ایران مطرح کرده بود. وی در این خصوص گفته بود: تعداد سانتریفیوژها موضوع مورد اختلاف اصلی در مذاکرات هسته ای است و ما پیشنهاد چند صد سانتریفیوژ داده ایم در حالی که طرف ایرانی خواستار چندصد هزار سانتریفیوژ است بنابراین به هیچ وجه در موضع مشابهی نیستیم.

قرار است تیم مذاکره کننده ایران دیدارهای دوجانبه جداگانه ای با هیات های فرانسه، روسیه و آلمان هم برگزار کند.

دکتر علی بیگدلی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: «در حال حاضر در دو منطقه تغییراتی در حال وقوع است که این تغییرات بر روند مذاکرات تاثیرگذار است؛ ضمن آنکه ایران و آمریکا به صورت جوهری درباره موضوع هسته ای با یکدیگر اختلاف دارند.»

وی ادامه داد: «در منطقه خاورمیانه تغییراتی ایجاد شده که سیاست مداران ما باید به این تغییرات توجه داشته باشند. موضوع اتحاد حماس و فتح، رئیس جمهوری السیسی در مصر، تجدید ریاست جمهوری اسد در سوریه، حضور پادشاه کویت در ایران و تمایل عربستان به نزدیکی با ایران موضوعات مهمی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.»

وی افزود: «اما تغییرات دیگر در آمریکا است که انتخابات کنگره آمریکا در ماههای آینده و کاهش محبوبیت اوباما در افکار عمومی این کشور از جمله مهم ترین موضوعات هستند. از سوی دیگر مسئولیت خانم اشتون در مقام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در حال اتمام است.»

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: «لذا تا امروز هیچگاه به این اندازه دو طرف تمایل به حل و فصل موضوع مورد اختلاف نداشتند.»

بیگدلی گفت: «در دور چهارم مذاکرات وین که تقریبا با ناکامی مواجه شد وزیر خارجه آلمان عنوان کرد ایران با 1+5 اختلاف ندارد؛ بلکه فقط با آمریکا اختلاف دارد و لذا پیشنهاد داده بود این دو کشور با یکدیگر مذاکره دو جانبه برگزار کنند.»

وی ادامه داد: «منتهی آمریکا یکسری انتظارات از ایران دارد که این انتظارات جزو خطوط قرمز ایران محسوب می شود. از جمله این انتظارات توقف تولید موشک های دوربرد توسط ایران و عدم دخالت ایران در مسائل منطقه ای و همچنین رعایت حقوق بشر توسط ایران است.»

وی با بیان اینکه به لحاظ فنی هم اختلافاتی از جمله درباره تعداد سانتریفیوژها وجود دارد گفت: «منتهی ایران عنوان می کند صرفا درباره موضوع هسته ای مذاکره می کند، در حالی که آمریکا خواستار حل تمامی اختلافات است.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «به نظر من آمریکایی ها باید ابتدا مفاد توافق ژنو را اجرا کنند تا بار تحریم ها تا حدودی کاهش پیدا کند و فضای داخلی در ایران به نفع دولت آقای روحانی تغییر کند و آنگاه مذاکرات را ادامه دهند.»

بیگدلی در پاسخ به این سوال که آیا طرح اختلاف درباره تعداد سانتیرفیوژها توسط وزیر خارجه فرانسه نوعی سنگ اندازی دوباره در مسیر مذاکرات است؟، گفت: «خیر؛ به نظر من دوران سنگ اندازی به پایان رسیده است. اتحادیه اروپا با مشکلات اقتصادی مواجه است و تمایل دارد از بازار ایران استفاده کند. منتهی از آنجا که انتظار آمریکا از ایران بسیار بالا است و تمایل دارد یکباره تمامی اختلافات خود با ایران را حل و فصل کند مذاکرات سخت و پیچیده شده است.»