ترنج موبایل
کد خبر: ۲۲۵۴۶۱

ایران و آمریکا دوباره برای حصول توافق خیز برداشتند

تعیین سرنوشت تحریم‌ها دستور کار اصلی مذاکرات مونترو

فرارو- مونترو ایستگاه جدید مذاکرات هسته‌ای است. ایستگاهی که از امروز میزبان مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا با دستور کار اصلی تعیین سرنوشت تحریم‌ها علیه ایران است.

تبلیغات
تبلیغات
فرارو- مونترو ایستگاه جدید مذاکرات هسته‌ای است. ایستگاهی که از امروز میزبان مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا با دستور کار اصلی تعیین سرنوشت تحریم‌ها علیه ایران است.

به گزارش فرارو، هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران بامداد امروز تهران را به مقصد ژنو ترک کرد تا از آنجا راهی مونترو سوئیس شوند و دور تازه‌ای از مذاکرات هسته‌ای برای رسیدن به توافق جامع را آغاز کنند.

البته محمد جواد ظریف صبح امروز از هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران در ژنو جدا شد تا در بیست و هشتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در این شهر حضور پیدا کند و در حاشیه آن با برخی مقامات همتایان خود از جمله وزیر خارجه روسیه و هلند دیدار کند.

مذاکراتی که از امروز و به صورت دوجانبه در مونترو میان هیات‌های مذاکره کننده هسته‌ای ایران و آمریکا برگزار می‌شود در سطح معاونان وزرای خارجه خواهد بود.

سرپرستی هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران را در مذاکرات امروز عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران و سپرستی هیات مذاکره کننده آمریکا وندی شرمن و معاون وزیر خارجه آمریکا بر عهده دارد.

هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در مذاکرات امروز ایران و آمریکا به نمایندگی از اتحادیه اروپا حضور خواهد داشت.

پس از مذاکرات مقدماتی امروز هیات‌های مذاکره کننده ایران و آمریکا، وزرای خارجه دو کشور فردا در مونترو مذاکرات دوجانبه خود را برگزار می‌کنند.

مذاکرات امروز و فردای ایران و آمریکا ابتدا به مرور آنچه در دور قبلی مذاکرات مطرح شده بود خواهد گذشت و نظرات پایتخت‌ها درباره پیشنهادهای ارایه شده در دور قبلی به طرف‌های مقابل منتقل خواهد شد.

دور قبلی مذاکرات هسته‌ای که از از یکم تا چهارم اسفند در ژنو سوئیس ابتدا میان ایران و آمریکا و در ادامه میان ایران و گروه ۱+۵ برگزار شد با رضایت طرفین و اذعان به پیشرفت در این دور به پایان رسید.

در دور قبلی مذاکرات برای نخستین بار هیات‌های مذاکره کننده ایران و آمریکا نفرات جدید را تیم‌های خود اضافه کردند. برای ایران علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی و برای آمریکا ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا به مذاکرات اضافه شدند.

هدف از اضافه شدن این دو به مذاکرات هم بررسی مسائل فنی بود که به گفته صالحی با نوعی بن‌بست روبه‌رو شده بود که حضور رییس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا تا حدودی این مسائل را از بن بست خارج کرد و در پایان این مذاکرات هر دو طرف اذعان داشتند که به پیشرفت‌هایی قابل توجه‌ای دست پیدا کرده‌اند.

در دور قبلی مذاکرات از جمله مسائل فنی که دو طرف درباره آن به مذاکره پرداختند، ظرفیت غنی سازی و تعداد سانترفیوژهای فعال در ایران پس از توافق جامع بود.

تاکنون ظرفیت غنی سازی در کنار، مدت زمان اجرای توافق جامع و تعیین سرنوشت تحریم‌های اعمال شده علیه از جمله مهم‌ترین اختلافات حل نشده میان ایران و گروه ۱+۵ بود.

در دور قبلی مذاکرات - حداقل در گمانه زنی رسانه ای-، به نظر می‌رسد که اختلافات بر سر دو موضوع اصلی یعنی ظرفیت غنی سازی و مدت زمان اجرای توافق جامع تا حدودی کاهش پیدا کرده است و اکنون تنها مسئله جدی باقی مانده میان ایران و آمریکا تعیین سرنوشت درباره تحریم‌های اعمال شده علیه ایران باشد.

از این رو احتمالا در این دور دستور کار اصلی مذاکرات مونترو گفت‌و‌گو درباره تحریم‌ها خواهد بود.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران چند روز پیش در نشست خبری مشترک با همتای ایتالیایی خود در جمع خبرنگاران گفته بود: «پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در این زمینه‌ها (فنی) صورت گرفت اما در حوزه‌های دیگر هسته‌ای و تحریم‌ها اختلاف‌ها باقی است.»

او تاکید کرده بود: «امیدواریم این هفته نیز در مذاکرات در سایر موضوعات بویژه رفع تحریم‌ها به پیشرفت دست یابیم؛ در این صورت آن را تدوین و به شکل یک توافق جامع و دقیق که امکان اجرایی شدن داشته باشد، درمی‌آوریم. این برنامه عملیاتی ما برای رسیدن به توافق است.»

حسن روحانی رییس جمهور هم عصر یکشنبه در دیدار با پائولو جنتیلونی وزیر امور خارجه ایتالی با تاکید بر اینکه «اساس مذاکرات هسته‌ای تلاش برای حصول نقاط مشترک و اعتماد دو جانبه است» گفت: «به اعتقاد ما همه تحریم‌ها باید در یک لحظه برداشته شوند.»

بر این اساس به نظر می‌رسد که جمهوری اسلامی ایران پس از آنکه از خود انعطاف‌های قابل توجه‌ای به خصوص در رابطه با ظرفیت غنی سازی نشان داده است اکنون خواستار انعطاف متقابل از سوی طرف‌ها درگیر در مذاکرات است. بر این اساس در مذاکرات مونترو دو طرف تلاش می‌کنند که به راه حلی برای پایان دادن به اختلافات درباره سرنوشت تحریم‌های اعمال شده برسند.

همانطور که دو طرف توانسته‌اند برای دو اختلاف جدی به راه حلی‌هایی دست پیدا کنند برای اختلاف جدی سوم هم می‌توانند طرحی مرضی الطرفین ارایه کنند و بر سر آن به توافق برسند.

به دلیل آنکه اختلاف سوم هم عمدتا میان ایران و آمریکا وجود دارد، دور بعدی مذاکرات دوشنبه هفته آینده میان دو کشور و باز به صور دوجانبه آغاز می‌شود. بر این اساس به دلیل عبور احتمالی مذاکرات هسته‌ای از ظرفیت غنی سازی، دور بعدی مذاکرات بر موضوع تحریم‌ها متمرکز خواهد بود.

در صورت حصول چنین توافقی می‌توان انتظار داشت که تا نوروز دومین توافق هسته‌ای ایران پس از توافق ژنو۳ موسوم به برنامه اقدام مشترک که البته ممکن است صرفا یک توافق سیاسی باشد حاصل شود.
تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۱۶ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات