bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۴۶۸۵

خاطره حجاریان از پخش یک شایعه در دوم خرداد

تاریخ انتشار: ۲۱:۱۶ - ۰۴ خرداد ۱۳۹۴
سعید حجاریان در دانشگاه تهران به تشریح ویژگی‌های دوم خرداد پرداخت.

به گزارش فارس، سعید حجاریان فعال اصلاح‌طلب عصر امروز (دوشنبه) 4 خرداد ماه در برنامه انجمن اسلامی دانشگاه تهران که با عنوان «دوم خرداد، تلاقی جمهوریت و مشروطیت» که به منظور سالگرد دوم خرداد برگزار شده بود، گفت: من قدری حق آب و گل دارم. چراکه معمولاً ما را راه نمی‌دهند و من نمی‌دانم آفتاب از کدام طرف درآمده است، پارسال که ما را راه ندادند و اوضاع خیلی بهتر شده است.

وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه یادداشتی از او در مراسم خوانده می‌شود، تصریح کرد: من از دوستانی که مرا به این مراسم دعوت کردند تشکر می‌کنم و دوم و سوم خرداد را تبریک می‌گویم و احیای انجمن اسلامی را تبریک می‌گویم چراکه حدود 50 انجمن اسلامی احیا شده و اساسنامه آنها تصویب شده که امیدوارم این روند ادامه پیدا کند.

حجاریان در این مراسم با ذکر خاطره‌ای از گذشته اظهار داشت: دوستان به من گفتند حال که به این مراسم آمده‌ای خاطره‌ای بگو و من یادم است که در پیش از انتخابات دوم خرداد 76 این شایعه پخش شده بود که بنویسید رئیس‌جمهور دوره اصلاحات و بخوانید ناطق، من به یاد دارم که یکی از رفقای راست می‌گفت این تقصیر تو بوده و این جنگ روانی است که شما به راه انداخته‌اید و من به او گفتم فرض که من گفته باشم، شما می‌آمدید برعکس این شایعه را مطرح می‌کردید و سپس او به من گفت ما نمی‌توانستیم چون این موضوع شایع نمی‌شد و من گفتم مشکل جای دیگری است زیرا مردم از شما سابقه بد دارند.

حجاریان ادامه داد: من به آن فعال راست تاکید کردم شما یک نقطه آسیب‌پذیر دارید و باید بروید به دنبال حل آسیب‌های خود؛ در غیر این صورت همین آش و همین کاسه است.

وی تصریح کرد: امروز فعالین جناح مقابل، رسانه ملی را در اختیار دارد و کل رسانه‌ها در اختیارش است، اما کسی حرف‌هایشان را باور نمی‌کند.

مشاور دولت اصلاحات افزود: غرض اینکه جنگ روانی یک ابزار کمکی است و اول باید چیزی وجود داشته باشد که آن را آنچنان‌تر کرد و وقتی که چیزی نیست، نمی‌توانید کاری کنید.

این فعال اصلاح طلب در ادامه در یادداشتی که توسط یکی از دانشجویان حاضر در مراسم خوانده شد به ویژگی‌های دوم خرداد پرداخت و خاطرنشان کرد:‌ دوم خرداد به لحاظ تاریخ از سایر انتخابات ملی پس از انقلاب متمایز می‌شود،‌منظور من از انتخاب ملی انتخابات ریاست جمهوری است که دوم خرداد در بین تمامی آنها به لحاظ توسعه‌یافتگی، ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که ذکر آنها خالی از فایده نیست.

وی ادامه داد: رقابت یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد انتخابات است در دوم خرداد برای اولین بار بود که مسئله رقابت مطرح شد و تا قبل از آن در هیچ دوره‌ای رقابت جدی نداشتیم شاید اگر در اولین انتخابات ریاست جمهوری کاندیدای حزب جمهوری اسلامی تائید صلاحیت می‌شد، شاهد رقابتی می‌بودیم اما چنین نشد و کاندیدای اصلی بدون حضور رقیب جدی با حدود 11 میلیون رای پیروز شد.

این فعال اصلاح طلب خاطرنشان کرد: در دوره‌های بعدی همین امر تکرار شد و حتی در برخی دوره‌ها کاندیدای اصلی از برخی از افراد می‌خواست تا کاندیدا شوند و خود خرج انتخابات آن را می‌پرداخت اما واضح بود که این افراد جنبه نمایشی و صحنه‌گردانی دارند و فقط در دور دوم کاندیداتوری آقای هاشمی بود که احمد توکلی به رقابت با وی پرداخت و با این که رای وی در بهشهر که شهر خ,دش بود با سایر شهرها تفاوت نمی‌کرد اما توانست در مناطق سنی‌نشین کردستان رای خوبی به دست آورد و از هاشمی جلو بزند اما من این را نیز رقابت ملی نمی‌دانم و در واقع بعد از دوم خرداد بود که رقابت در انتخابات ریاست جمهوری نهادینه شد و قدرت بدون خشونت و حاشیه به آرامی دست به دست شد.

حجاریان در ادامه سخنان خود به مشارکت به عنوان یکی دیگر از ویژگی‌های دوم خرداد اشاره کرد و گفت: از اول انتخابات آمارها نشان می‌داد که در سطح ملی مشارکت‌ها سیر نزولی دارند به حدی که در دور ششم (دوره دوم هاشمی رفسنجانی) مشارکت به پایین‌ترین حد ممکن رسید اما در دوم خرداد مشارکت بسیار بالا رفت و آن را حماسه نامیدند.

این فعال اصلاح طلب  نفس رقابت را موجب افزایش مشارکت خواند و تصریح کرد: هر چه رقابت آزادانه‌تر، جدی‌تر و منصفانه‌تر باشد مشارکت بالا می‌رود و همین امر موجب تضمین رابطه دولت و ملت می‌شود.

وی ادامه داد: اگر شورای نگهبان در دوم خرداد رئیس‌جمهور دوران اصلاحات را رد صلاحیت می‌کرد، روند نزولی ادامه پیدا می‌کرد و ممکن بود مردم دیگر اقبالی به صندوق رای پیدا نکنند و شاید به همین دلیل بود که شورای نگهبان در انتخابات هشتم 9 کاندیدا را جلوی خاتمی قرار داد.

حجاریان به گفتمان‌سازی به عنوان یکی دیگر از ویژگی‌های دوم خرداد اشاره و یادآور شد: انباشت تلاش‌های تئوریک در زمینه‌های دینی، سیاست داخلی، خارجی، اقتصادی، فرهنگی و اخلاقی پشتوانه‌ای را برای ایجاد گفتمان اصلاحات فراهم کرد که خود را در سرلوحه رئیس‌جمهور دوره اصلاحات نشان داد که تا امروز نیز جاذبه آن برنامه باقی مانده است. به طوریکه برخی تلاش می‌کنند تا عناصری از آن را مصادره کنند و برخی می‌کوشند تا در آن تجدید نظر کنند اما در برابر گفتمان اصلاحات که می‌توان آن را به یک نرم‌افزار تشبیه کرد، گفتمان رقیبی وجود نداشت و رقیب تنها به سخت‌افزارهای رسمی متکی بود.

وی مظلومیت را ویژگی‌ دیگر دوم خرداد خواند و اظهار داشت: با اینکه گفتمان اصلاحات دل طبقه متوسط را ربوده بود اما این امر تاثیری بر طبقات محروم نداشت و این طبقه بیشتر از زاویه سیادت و مظلومیت به رئیس‌جمهور دوره اصلاحات می‌نگریستند و در دوم خرداد چون احساس می‌کردند انتخابات منصفانه‌ای نیست از وی حمایت کردند.

این فعال اصلاح طلب در ادامه سخنان خود به خرد قدرت و کلان‌قدرت اشاره و خاطرنشان کرد: در انقلاب 57 معدن خردقدرت کشف شد و امام آن را مفصل‌بندی کرد اما این معدن را فراموش کردند و همگی نگاهشان به کلان‌قدرت شد، منظورم از خرد قدرت تاثیرگذاری شهروند متفرد است در حالی که کلان‌قدرت اثرگذاری نهاد و ارگان‌های رسمی است.

وی ادامه داد: در دوم خرداد این معدن دوباره کشف شد و یک روحانی دیگر خردقدرت را تشریح کرد و به صحنه آورد به طوری که کلان‌قدرت توانایی ایستادگی در برابر آن را نداشت و بازی را به آن باخت.

این فعال اصلاح طلب یادآور شد: به طور مثال رسانه‌های کلان‌قدرت تلاش کردند با پخش برنامه‌هایی چون کارناوال عاشورا به تحریف از چهره رئیس‌جمهور دوران اصلاحات بپردازند اما مردم با رسانه‌های سینه به سینه خود به جنگ با اینگونه اقدامات رفتند و این معدن در دوره‌های بعدی کمابیش مورد استفاده قرار گرفت.

حجاریان در پایان با طرح پرسش مبنی بر اینکه دوم خرداد استثنایی بر یک قاعده بود یا خیر خاطرنشان کرد: به نظر من به دلایلی که مجالش در این جا نیست دوم خرداد یک استثنایی بود، استثنایی که امکان دارد در آینده به اشکال مفید دیگری خود را نشان دهد و همگان را غافلگیر کند.
bato-adv
bato-adv