موسوی: با بازداشت های سیاسی مخالفم
«او سکوت نکرد بلکه همچون برادران يوسف او را به چاه سکوت افکندند. ميرحسين امروز عزيز ايران است.» اين گفته مجري مراسمي بود که حاميان ميرحسين موسوي در ورزشگاه شهيد بهشتي مشهد برگزار کرده بودند و حمايت و تشويق جمع 10 هزار نفري حاضر در سالن از اين قياس، گوياي آن بود که سکوت 20 ساله موسوي و دوري او از عرصه سياست، نه انتخاب قلبي او بلکه محصول جبري بود که ميرحسين نيز آن را در جمع دانشجويان دانشگاه فردوسي مشهد با گلايه يي تاييد کرد؛
گلايه يي که ميرحسين ناچار شد در پاسخ به اين سوال منتقدان خود آن را براي اولين بار با دانشجوياني در ميان بگذارد که يکصدا فرياد مي زدند؛ «صل علي محمد بوي صداقت آمد».
آخرين نخست وزير ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي در اين باره گفت؛ «مي گويند ميرحسين موسوي 20 سال است سکوت کرده است اما مي خواهم براي اولين بار يک گلايه مطرح کنم؛ مگر نه اين بود که من هشت سال وزير دوران دفاع مقدس بوده ام و در تمام اين دوران نيز مسووليت هاي متفاوتي داشته ام پس چرا در اين مدت يک رسانه در دست دولت هيچ مصاحبه يي با من نکرد؟ اگر هم سراغ من آمده اند زماني بوده که يک موضوع فرهنگي پيش آمده.
اما من با اهالي فرهنگ به اندازه کافي ارتباط دارم و پيام خود را به آنها منتقل مي کنم. بنده نياز به آن داشته و دارم که فرصتي در اختيارم باشد تا بتوانم درباره مسائل ديگر حرف هايم را بگويم.» موسوي سپس با بيان اينکه «پس به من حق بدهيد در اين 50 روز باقيمانده تا انتخابات بيشتر به فکر بيان ديدگاه هاي خودم در امور سياسي باشم تا تعريف از ديگران» انتقاد خود را تکميل کرد و در پاسخ به سوال دانشجوي حامي دولت نهم که از وي پرسيد؛ «شما ده ها نقد به دولت وارد کرده ايد، آيا اين دولت نقطه قوت ندارد؟»، تصريح کرد؛ «در شرايطي که رسانه ملي دائماً و هر لحظه در حال تبليغات براي دولت نهم است، حيف مي دانم وقت خودم را در اين رابطه تلف کنم.»
موسوي در ادامه سفرهاي خود و ديدار با مردم روز پنجشنبه وارد مشهدالرضا شد تا ضمن ديدار با آيات عظام و صاحبان صنايع مختلف، با دانشجويان و مردم عادي گفت وگو داشته باشد؛ از اين رو پس از آنکه با آيت الله زنجاني ديدار کرد ساعت 10 صبح به دانشگاه فردوسي مشهد رفت تا به سوالات دانشجويان پاسخ دهد. ازدحام جمعيت حاضر در سالن به اندازه يي بود که تعداد زيادي از دانشجويان پشت سر ميرحسين در جايگاه ايستاده بودند. آنان علاوه بر آنکه پوسترهاي موسوي و خاتمي را در دست داشتند، تصاويري از دو دانشجوي در بند احمد قصابان و عباس حکيم زاده عضو تحکيم وحدت را بالاي سر گرفته بودند و مادران اين دو، دانشجويان را در حمايت از اين کانديداي رياست جمهوري همراهي مي کردند.
اولين سوالي که از مهندس موسوي پرسيده شد درباره نظارت استصوابي بود و اينکه اگر ميرحسين موسوي رئيس جمهور شود و در دوره او ردصلاحيت هاي گسترده نظير آنچه درباره مجلس هفتم رخ داد صورت گيرد، او چه مي کند؟ که موسوي با بيان اينکه «در اول انقلاب اين موضوع مطرح نبود و انتخابات بسيار موفقي داشتيم»، گفت در مجمع تشخيص مصلحت نظام هم گفته است به نظارت استصوابي اعتقادي ندارد اما در عين حال راه حل مساله را پيگيري قانوني موضوع مي داند.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت؛ «دولت بايد از تمام ساز و کارها استفاده کند تا اين موضوع به وجدان عمومي مردم تبديل شود، صرف مخالفت کردن کافي نيست. ما بايد با حرکت در چارچوب قانون اساسي اين موضوع را در جامعه جا بيندازيم که نظارت استصوابي هزينه دارد، به نفع کشور نيست و مخالف يک انتخابات رقابتي است.» در ادامه نماينده بسيج دانشجويي به عنوان پرسش کننده بعدي از موسوي درباره ديدگاهش در مورد ولايت فقيه، انتقاداتش از دولت و مرزبندي اش با ديگر گفتمان ها و اعضاي سابق تحکيم وحدت که پناهنده امريکا شده اند، سوال کرد. موسوي گفت؛ «ولايت فقيه بزرگ ترين نقش را در پيروزي انقلاب داشته است و در اين 30 سال بدون اين اصل هر لحظه ممکن بود به فضاي قبل از انقلاب برگرديم. ولايت فقيه ما را در مقابل کودتا و خودمختاري ها حفظ کرده است.» نخست وزير دوران دفاع مقدس در ادامه تاکيد کرد با قبول اين اصل وارد عرصه انتخابات شده است. موسوي درباره اينکه آيا براي گفت وگو حد و مرزي دارد يا نه، گفت؛ «من به طور قطع حد و مرز دارم، ولي بدانيد طرفدار اسلام نابي هستم که کشور را نجات داد؛ اسلامي که مدافع آزادي و مستضعفان و ضد تحجر است. گفتمان من پايمردي بر
خون شهداست. شهدا نگاه به افق هاي دور داشتند و حد و مرز من با ديگر گفتمان ها رجوع به همين خون هاست.»
وي همچنين به بخش آخر پرسش نماينده بسيج دانشجويي اين گونه پاسخ داد؛ «به طور قطع کسي طرفدار افرادي نيست که با اجانب همکاري مي کنند، ولي نبايد نسبت به اين افراد هم سوءنيت داشت.»
ميرحسين موسوي در بخش ديگري از سخنانش درباره آنچه دستگيري دانشجويان خوانده مي شد، گفت با بازداشت افراد به جرم عقيده و بيان مخالف است و اين امر را مخالف منافع کشور مي داند. موسوي گفت؛ «انديشه بدون آزادي سودي ندارد و بدانيد سرنوشت کشور با آشنايي دانشجويان با مسائل روز سياسي گره خورده است؛ به همين دليل با بازداشت هاي سياسي مخالفم و معتقدم نگاه امنيتي به ضرر منافع ملي است.» پرسش کننده بعدي نماينده جامعه اسلامي دانشجويان بود که سخنانش عليه دولت اصلاحات با اعتراض شديد همه دانشجويان و شعار «درود بر خاتمي» مواجه شد. ميرحسين موسوي در اين ميان وارد شد و گفت؛ فضاي دانشگاهي همين است، بگذاريد سوال هايش را بپرسد، همه را جواب مي دهم.
دانشجوي پرسش کننده گفت؛ آقاي ميرحسين موسوي، چرا هنگامي که عليه خدا تظاهرات مي کردند، احساس خطر نکرديد؟ موسوي پاسخ داد؛ اين سوالات متهم کردن افکار عمومي دانشجويان است.
آيا واقعاً مردم اجازه چنين کاري را مي دهند؟ آيا اصلاً موافق چنين تظاهراتي هستند؟ آيا اين دانشجويان جدا از مردمند که آنها را به اين موضوع متهم مي کنيد؟ هشت سال در دفاع مقدس سختي کشيديم و براي خدا قيام کرديم. مملکت قانون دارد و من از اين سوال شما تعجب مي کنم. نبايد به حدي پيش برويم که سوالات مان به اعتقادات و اعتماد مردم لطمه وارد کند. از من سوال مي کنند دلسوز انقلاب هستيد،؟ آري به راستي دلسوز انقلاب هستم که وارد صحنه شده ام.
نخست وزير دوران دفاع مقدس ادامه داد؛ دوست دارم يک ريال که خرج مي شود، جلو ديد مردم باشد و معتقدم تکليف بعضي مبالغ که مشخص نيست، بايد هرچه سريع تر روشن شود. نماينده جامعه اسلامي دانشجويان در ادامه درباره «محو اسرائيل» سوال کرد، که موسوي گفت؛ وقتي درباره يک موضوعي اجماعي در کشور پيش مي آيد، هر فراتر رفتني از آن اجماع افراطي گري است. اينکه در سطح جهان مطابق هنجارهاي بين المللي تاکيد کنيم سرنوشت فلسطين بايد به دست خود فلسطينيان تامين شود، يک تصميم بيست و چند ساله انقلاب است و پاي آن ايستاده ايم اما متاسفانه بعضي ها پا را فراتر مي گذارند و افتضاح سوئيس به بار مي آيد. موسوي گفت؛ هيچ کس دوست ندارد رئيس جمهورش در مجامع بين المللي مورد هتک حرمت قرار گيرد اما نبايد خودمان باعث اين کار شويم.
وي در پاسخ به سوال ديگر نماينده جامعه اسلامي در مورد آقازاده ها گفت؛ به نظر من آقازاده ها در فضاي شفاف بودجه يي شکل نمي گيرند؛ بلکه در فضايي شکل مي گيرند که رقم هنگفتي از بودجه مملکت گم شود. مطمئنم اگر در زمان جنگ 10هزار دلار گم مي شد، خود مردم دولت را ساقط مي کردند و منتظر مجلس نمي ماندند. مهندس موسوي در مقابل اعتراض دانشجويان به سوالات نماينده جامعه اسلامي گفت؛ اين سوالات بيانگر دلهره ها و دغدغه هاست. بگذاريد مطرح شود و نبايد بي احترامي شود. وي تصريح کرد؛ به همه جوانان ايران عزيز با هر طرز فکري ارادت دارم. موسوي در ادامه صحبت هاي خود با تاکيد بر اينکه هنر بايد در خدمت توسعه کشور باشد، گفت؛ بدون هنر يک گورستان خواهيم داشت و هيچ کشوري نمي تواند در هنر سرمايه گذاري نکند. وي درباره جايگاه زنان گفت؛ متاسفانه زنان ما وضعيت خوبي ندارند و در راستاي بهبود اين وضعيت، نقش مردان بيشتر از زنان است و با همکاري همه بايد اين مشکل حل شود. موسوي در پاسخ به شعار «وزير زن، وزير زن» دانشجويان حاضر در سالن تصريح کرد؛ شخصاً موافق وزارت زنان هستم و در اين راستا هم تلاش مي کنم اما بدانيد مجلس هم در اين مورد نقش دارد.
استقبال گرم توليت آستان رضوي
ميرحسين موسوي در ادامه حضورش در مشهد، پس از گفت وگو با دانشجويان راهي حرم مطهر رضوي شد و پس از زيارت علي بن موسي الرضا(ع) به ديدار واعظ طبسي توليت آستان قدس رضوي رفت و طي زماني حدود يک ساعت که بدون حضور خبرنگاران بود، با يکديگر پيرامون موضوع انتخابات صحبت کردند. پس از آن نخست وزير دوران دفاع مقدس و هيات همراه ناهار را ميهمان آيت الله واعظ طبسي بودند و در جمعي صميمانه ناهار را صرف کردند. مهندس موسوي سپس راهي بيت آيت الله مرتضوي از استادان طراز اول حوزه علميه مشهد شد. مرتضوي در اين ديدار به دعايي از صحيفه سجاديه اشاره کرد و گفت؛ «يکي از نعمت هاي پروردگار اين است که انسان در هر مقامي که هست موفق شود، کار خوب انجام دهد ولي منم منم نکند.
تنها پست مهم نيست و نيت در هر پستي بايد خير رساندن به مردم باشد.» ميرحسين موسوي نيز در اين ديدار گفت؛ «شهادت مي دهم اول انقلاب مردم سهم اساسي را در کارهايي که در کشور انجام مي گرفت، داشتند. آنها با تحمل، صبر، فداکاري و فرستادن فرزندان شان به جبهه ها اين نقش را ايفا مي کردند و با صبر نظام را حمايت و مشکلات را حل مي کردند.» موسوي گفت؛ «همواره خود را در مقابل عظمت مردم خوار و خفيف مي بينم. بايد دعا کنيم خداوند خير را به دست افرادي جاري کند و منتي هم بر آنها گذاشته نشود و فکر نکنيم کار مهمي انجام داده ايم. هر کس در هر مسووليتي نياز به راهنمايي و دعا دارد. وقتي به من مي گويند يار امام، خجالت مي کشم چرا که من کسي نبودم و تنها به اين عرصه پرتاب شدم و اين افتخاري براي من است.»
سهام عدالت را بايد غني تر کرد
حضور در جمع برخي از مديران صنايع، توليدگران و مسوولان سابق استان خراسان و همچنين شرکت در کنفرانس خبري نشريات محلي اين استان برنامه هاي بعدي ميرحسين موسوي را تشکيل داد.
موسوي در نشستي مطبوعاتي در مشهد گفته هاي قبلي اش درباره تک همسري را مورد تاکيد قرار داد و گفت چندهمسري جز اينکه طبقات متوسط و پايين جامعه را تحقير کند فايده يي ندارد. موسوي درباره برنامه اش در زمينه سهام عدالت نيز با بيان اينکه معتقد است هر دولتي روي کار مي آيد موظف به اجراي برنامه ها و تعهدات دولت هاي قبلي است، گفت؛ «در صورتي که رئيس جمهور شوم ادامه اين برنامه را قبول تعهد مي کنم و بايد آن را غني تر کرده و با تاکيد بر خصوصي سازي و باثبات بيشتر دنبال کنيم.»
انتقاد از کنار گذاشته شدن مديران باتجربه
اما حضور ميرحسين موسوي در سالن ورزشي شهيد بهشتي بخش ديگري از سفر وي را تشکيل مي داد. اعضاي ستاد موسوي به سختي توانسته بودند سالني را براي ديدار عمومي ميرحسين با مردم مشهد آماده کنند چراکه مسوولان دولتي شهر نه تنها همکاري در اين خصوص انجام ندادند بلکه غيرمستقيم مانع تراشي هم کرده بودند. اما به رغم آنکه اراده يي براي عدم اطلاع رساني گسترده سفر موسوي به مشهد وجود داشت، نزديک به 10هزار نفر در سالن شهيد بهشتي که گنجايش پنج هزار نفر را داشت، حضور يافته بودند تا از نزديک با ديدگاه هاي سياسي امروز نخست وزير ديروز آشنا شوند. در ابتداي مراسم تمام حاضران رو به سمت حرم ايستاده و بخشي از صلوات خاصه امام رضا (ع) خوانده شد و سپس عجم دبير مجمع روحانيون مبارز خراسان به سخنراني پرداخت و بخش هايي از سخنانش با تشويق بي امان حضار مواجه شد.
وي بر خارج شدن از وضعيت جاهلانه فعلي تاکيد کرد و همه او را تشويق کردند. ميرحسين موسوي در جمع اقشار مختلف مردم مشهد با اشاره به اول ارديبهشت ماه سالگرد درگذشت استاد محمدتقي شريعتي، با بيان اينکه به بهانه اين مناسبت از«شهيد مطهري ها، دکتر شريعتي ها و شهيد هاشمي نژادها» ياد مي کند، اين بزرگان را به عنوان فريادکنندگان آزادي توصيف کرد. موسوي با بيان اينکه «آزادي شعاري نيست که از آن خوف داشته باشيم»، امام خميني(ره) را بزرگ ترين منادي آزادي دانست و گفت؛« ما آزادي را از امام(ره) فراگرفتيم. آزادي زاده عدالت و اسلام ناب محمدي است.
بايد به گفتماني برگرديم که شخصيت هاي مختلف بتوانند در آن آزادانه عقايدشان را بيان کنند.» موسوي گفت؛« وقتي ابراز لطف ها و محبت ها را مي بينم، بايد تاکيد کنم اگر افتخاري هست، متعلق به مردمي است که با خون خود ايثار کردند و با گذشت از همه چيز، با آگاهي روي پاي خود ايستادند. افرادي مانند من در مقابل عظمت مردم هيچ هستيم.» موسوي به اهميت سرمايه هاي اجتماعي اشاره کرد و ادامه داد؛« نبايد عزت مردم هدف گرفته شود. کمک به مردم حق آنهاست، اما بايد طوري عمل کنيم که مردم احساس کنند حق شان را گرفته اند، نه اينکه به گونه يي عمل شود که گويي به آنها بذل و بخشش شده است.»
ميرحسين موسوي با بيان اينکه دفاع از منافع ملي زماني امکان پذير است که مردم و دانشجوياني سرافراز داشته باشيم، تاکيد کرد مشکلات با بزرگ داشتن مردم حل مي شود.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه بر لزوم قدرداني از خدمات مديران گذشته کشور تاکيد و از آنچه آن را کنار گذاشتن هزاران مدير باتجربه مي ناميد به شدت انتقاد کرد. نخست وزير دوران دفاع مقدس گفت؛ «آيا بايد به بسياري از کساني که صدها پروژه مهم را در کشور راه اندازي کرده اند بي اعتنايي کنيم و حتي به عنوان يک مشاور هم از آنها استفاده نشود؟ چرا 20 سال از جنگ گذشته هنوز در خوزستان مشکلات جدي داريم؟ چرا صنعت قند و نيشکر ما رو به نابودي است؟ چرا پروژه هاي بزرگ متوقف شده اند؟»
موسوي ضمن تاکيد بر لزوم ثبات در سياست ها از برخي سياست هاي متناقض اعمال شده نيز انتقاد کرد و گفت؛«سياست هاي اصلي نظام بايد تا اندازه ممکن از سرنوشت دولت ها مستقل باشد و هر دوره عوض نشود.» عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام در بخش ديگري از سخنانش آزادي گردش اطلاعات را امري ضروري دانست و تاکيد کرد؛ «مردم زماني حاضرند جان بدهند و در برابر مشکلات صبر کنند که به آنها اطمينان و اعتماد شود و چيزي از آنها مخفي نگه داشته نشود. دولت نبايد اسراري پنهان از مردم داشته باشد.» موسوي همچنين فضاي چندصدايي را بر شکوفايي خلاقيت ها موثر دانست و تاکيد کرد؛ «فضاي چندصدايي بهترين فضا براي خلاقيت است. ما در دانشگاه ياد گرفته ايم اگر عقايد مختلفي درباره يک مساله بيان شود، راه حل هاي بهتري پيدا خواهد شد.»
مهندس ميرحسين موسوي در ديدار با برخي نخبگان استان خراسان در حسينيه آيت الله شيرازي مشهد با بيان اينکه «بدون حمايت قشر مستضعف امکان ادامه اصلاحات وجود ندارد»، گفت؛« هرقدر در انتخابات پيش مي روم، احساس مي کنم بارهايي که بايد برداشته شود، سنگين است و اين کار به سامان نمي رسد مگر اينکه مردم همت کنند.
بايد مردم را روشن کرد و به آنها گفت اگر خواستار دگرگوني و تحول هستند همه بايد دست به دست هم بدهند و کشور را بسازند.» موسوي در عين حال ابراز عقيده کرد هر دولتي روي کار بيايد مدت ها طول مي کشد تا به نقطه ثبات برسيم.