امیر موسوی در گفتوگو با فرارو تحلیل کرد
سوریه تغییر میکند

یک کارشناس مسائل منطقه ای تحرکات تاره در صحنه سیاسی سوریه با نقش آفرینی جدی جمهوری اسلامی ایران که ناشی از جمله پس لرزهای توافق هسته ای محسوب می شود، تحرکات واقعی دانست که به عقیده او در آینده نزدیک می تواند شرایط جدیدی در بحران سوریه ایجاد کند.
فرارو- یک کارشناس مسائل منطقه ای تحرکات تاره در صحنه سیاسی سوریه با نقش آفرینی جدی جمهوری اسلامی ایران که ناشی از جمله پس لرزهای توافق هسته ای محسوب می شود، تحرکات واقعی دانست که به عقیده او در آینده نزدیک می تواند شرایط جدیدی در بحران سوریه ایجاد کند.
امیر موسوی، کارشناس مسائل منطقه ای، در گفتوگو با فرارو ، ضمن بیان این مطلب درباره افزایش تحرکات در صحنه سیاسی سوریه و همچنین اظهار نظر باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا در مصاحبه با سی ان ان که پیش بینی کرده بود که « امکان گفتوگو با حضور همه طرفها برای حل بحران سوریه وجود دارد» با تاکید بر اینکه این تحرکات چهار رکن یا دلیل دارد گفت: نخستین دلیل، به وجود آمدن یک اراده قوی به ویژه میان قدرت های فرامنطقه ای تحولات سوریه یعنی آمریکا و روسیه است که منطقه را به آرامش هدایت کنند.
وی افزود: دومین دلیل این تحرکات ناشی از بی نتیجه ماندن تلاش ها برای سرنگونی دولت بشار اسد، و از مشروعیت انداختن حاکمیت قانونی در این کشور و ایجاد حکومتی وابسته به غرب و ارتجاع عرب بود. این تلاش ها در نهایت با 4 سال مقاومت مردم و ارتش سوریه و محو مقاومت به هیچ نتیجه ای نرسید و در آینده هم نمی تواند نتیجه ای در پی داشته باشد.
موسوی با بیان اینکه سومین دلیل درباره افزایش تحرکات در صحنه تحولات سوریه و روی میز آمدن گزینه سیاسی پایین آمدن بازیگران منطقه ای از برج عاج گذشته بود گفت: وابسته های قدرت های بزرگ جهانی در منطقه پس از نزدیک به 4 سال جنگ افروزی که چیزی جز شکست سیاست های منطقه ای آن ها را به دنبال نداشت سرانجام تصمیم گرفته اند که از برج عاج خود پایین بیاند و تحولات را از روی زمین و بر مبنای واقعیت ها رصد کنند.
این کارشناس مسائل منطقه ای با تاکید بر اینکه چهارمین دلیل در افزایش تحرکات تازه توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 گفت: به رسمیت شناخته شدن نقش مفید و سازنده جمهوری اسلامی و به بازی گرفتن جمهوری اسلامی ایران در ایفای نقش یکی از طرف های مهم تصمیم گیر در صحنه سیاسی سوریه سبب شده است که این تحرکات تازه با محوریت جمهوری اسلامی ایران انجام گیرد.
وی افزود: این اتفاق و این پذیرش نقش ایران، ریشه در توافق هسته ای دارد و به نوعی تغییر رویکرد بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال ایران از جمله پس لرزه های توافق هسته ای محسوب می شود.
موسوی ادامه داد: بنابراین همه این عوامل دست به دست هم داده است که شرایط جدید و استثنایی به وجود آید که این شرایط در مقایسه با گذشته کاملا فرق می کند و معتقدم که شاهد یک شرایط کاملا واقعی در صحنه تحولات سوریه هستیم و از دل این شرایط واقعی احتمالا به زودی تصمیم گیری های مهمی گرفته خواهد شد.
وی تصریح کرد: رایزنی های مهمی که تا پیش از این به مخیله هیچ یک از ناظران داخلی و خارجی صحنه سیاسی سوریه نمی آمد، از جمله رایزنی مهم کری و لاوروف وزرای خارجه آمریکا و روسیه در دوحه و در حاشیه اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، سفر علی المملوک مشاور امنیتی بشار اسد به ریاض و رایزنی امنیتی در بالاترین سطح میان دو کشور عربستان و سوریه و همچنین نخستین سفر ولید معلم به یک کشور عربی (عمان) از آغاز تحولات سوریه از جمله عواملی است که نشان می دهد که اتفاقات تازه و مهمی به زودی به وقوع می پیوندد.
این کارشناس مسائل منطقه ای با بیان اینکه در تحولات آتی جمهوری اسلامی ایران، نقش کلیدی و محوری خواهد داشت گفت: توافق هسته ای میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 دو پیامد مهم داشت. نخست آنکه این توافق، موقعیت جمهوری اسلامی ایران در منطقه را تثبیت کرد و دوم، استراتژی ایران هراسی که به طور واحد از سوی کشوری های غربی و عربی تبلیغ و دنبال می شد را از بین برد.
وی افزود: لذا تحول جدیدی در سطح منطقه و نظام بین الملل به وجود آمده است و قبل از این توافق پیش بینی می شد که صف بندی حاکم بر منطقه دستخوش تغییر شود که اکنون شواهد این تغییر در حال بروز است و جبهه ها و صف بندی های سابق به طور کامل در حال تغییر است.
موسوی ادامه داد: بر این اساس پیش بینی می شود که جمهوری اسلامی ایران از یک سو با حمایت و پشتیبانی مردم و از سوی دیگر پایه این توافق با اعتماد به نفس بیشتری وارد عرصه تصمیم گیری و تصمیم سازی در تحولات منطقه ای و فرامنطقه ای خواهد شد و برپایه این تغییر یقینا جمهوری اسلامی ایران در تحولات آتی سوریه نقش محوری و کلیدی خواهد داشت.
وی درباره رویکرد سعودی ها در قبال نقش آفرینی جمهوری اسلامی ایران در تحولات سوریه نیز گفت: سعودی ها هم که ناچار هستند سیاست های خود را با قدرت های بزرگ جهانی از جمله آمریکا تنظیم یفینا در سیاست های خود در قبال جمهوری اسلامی ایران تغییراتی ایجاد خواهند کرد نقش آفرینی جمهوری اسلامی ایران در تحولات سوریه را خواهند پذیرفت که اکنون نشانه های بسیاری وجود دارد که آنها این واقعیت را کاملا پذیرفته اند.
این کارشناس مسائل منطقه ای افزود: با این حال سعودی ها تمایل دارند که همزمان با حل و فصل بحران سوریه، سایر بحران ها و تحولات در منطقه یعنی در یمن، بحرین، عراق، و همچنین لبنان برای خروج این کشور از بن بست انتخاب رییس جمهور را هم حل و فصل کنند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران آمادگی این را دارد که هر 5 پرونده منطقه ای را همزمان حل و فصل کند گفت: اتفاقا حل و فصل کردن همزمان این تحولات یک راهکار منطقی است چرا که رها کردن هر یک از این پرونده ها نمی تواند مانع از ادامه جنگ افروزی های گروهک های تکفیری در منطقه شود.
موسوی در خاتمه با تاکید بر اینکه تمامی بحران های حاکم بر منطقه در صورت وجود اراده واقعی با تصمیم گیری سیاسی قال حل و فصل است گفت: همانطور که میشل سلیمان، رییس جمهور سابق لبنان با یک تصمیم گیری سیاسی میان ایران و عربستان در دوحه قطر انتخاب شد و همانطور که حیدرالعبادی بر پایه تصمیم سیاسی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای به نخست وزیری عراق منصوب شد، سایر بحران های منطقه ای هم با تصمیم گیری سیاسی به ویژه میان طرف های اصلی یعنی ایران و عربستان قابل حل و فصل خواهدد بود.