بیگدلی عواقب احتمالی رد توافق هستهای در کنگره را بررسی کرد
بازی با اعتبار آمریکا

فرارو- یک کارشناس مسائل بینالملل، تهدید به رد توافق هستهای از سوی نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را صرفاً یک ترفند تبلیغاتی برای جذب آرای مخاطبان و هواداران حزب خود دانست و تأکید کرد که در صورت پیروزی احتمالی هر یک از این نامزدها، هیچکدامشان توان رد یا عدم اجرای توافق هستهای را ندارند چراکه می دانند این اقدام بازی بااعتبار آمریکا است.

جب بوش و دانلد ترامپ دو نامزد انتخاباتی مخالف توافق ایران
فرارو- یک کارشناس مسائل بینالملل، تهدید به رد توافق هستهای از سوی نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را صرفاً یک ترفند تبلیغاتی برای جذب آرای مخاطبان و هواداران حزب خود دانست و تأکید کرد که در صورت پیروزی احتمالی هر یک از این نامزدها، هیچکدامشان توان رد یا عدم اجرای توافق هستهای را ندارند چراکه می دانند این اقدام بازی بااعتبار آمریکا است.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به آینده توافق هستهای پس از دوران ریاست جمهوری باراک اوباما پرداخت و نوشت: با توجه به اینکه از زمان ریاست جمهوری باراک اوباما تنها 15 ماه باقیمانده است؛ مخالفان توافق تاریخی؛ یعنی همان کسانی که قصد دارند جای اوباما را بگیرند؛ از این توافق بهشدت انتقاد میکنند.
به گزارش این خبرگزاری ادامه انتقاد شدید نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از توافق هستهای به تهدیدی علیه توافق تبدیلشده و این انتقادات، این سؤال را در تهران ایجاد کرده است که آیا رییسجمهور آینده آمریکا توافق را اجرا خواهد کرد یا نه.
علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل دانشگاه شهید بهشتی، در گفتوگو با فرارو درباره موضعگیری نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اینکه آیا آنها پس از پیروزی احتمالی در انتخابات توان رد توافق هستهای با ایران را خواهند داشت گفت: موضعگیری هر 10 نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صرفاً یک ترفند برای کسب محبوبیت بیشتر نسبت به سایر رقبای درونحزبی است.
وی افزود: بر اساس آخرین گزارشها از آمارهای اخذشده در آمریکا درباره توافق هستهای و پیش از آنکه کاخ سفید، دموکراتها و همچنین طرفداران توافق هستهای بهطورجدی وارد کارزار کسب حمایت از توافق شوند، 63 درصد مردم آمریکا نظری مشابه با جمهوریخواهان داشتند و بهنوعی با توافق انجامگرفته مخالف بودند.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: بنابراین هر 10 نامزد جمهوریخواه برای آنکه بتوانند خود را بهعنوان منتخب حزب جمهوریخواه معرفی کنند با 63 درصد مخالف توافق هستهای همراه شدهاند.
بیگدلی تصریح کرد: در حالی جمهوریخواهان بر اساس آمارهای قبلی با توافق هستهای مخالفت کردهاند که در روزهای گذشته بهویژه با فعال شدن کاخ سفید، دموکراتها و موافقان توافق صلح در آمریکا و سراسر جهان برای کسب حمایت از توافق هستهای، توازن مخالفان با موافقان تغییر پیداکرده است.
این استاد دانشگاه گفت: ازاینرو همانطور که نامزدهای جمهوریخواهان بر اساس رقابتهای حزبی و همچنین آرا و نظرات مردم بر پایه نظرسنجیها تصمیم به اعلام مخالفت با توافق هستهای گرفتند، بعید نیست طی روزهای آینده با تغییر توازن به نفع موافقان در آمریکا نظرات جمهوریخواهان نیز دستخوش تغییر شود چراکه برای جمهوری خواهان آنچه بیش از هر چیزی اهمیت دارد کسب رای و جا گذاشتن رقبای انتخاباتی است.
وی با تأکید بر اینکه موضعگیری نامزدهای جمهوریخواه علیه توافق هستهای صرفاً جنبه تبلیغاتی دارد گفت: عموماً نامزدهای ریاست جمهوری در جریان رقابتهای انتخاباتی مواضعی را بیان میکنند که صرفاً قابلیت طرح در همان رقابتهای انتخاباتی را دارد و امکان عملی کردن آن مواضع در مقام رییسجمهور را پیدا نمیکند.
بیگدلی بابیان اینکه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا عموماً از محدودیتهایی که در مقام ریاست جمهوری وجود دارد اطلاعی ندارند گفت: بر همین اساس درگذشته هم شاهد بودیم که بسیاری از وعدهها و شعارهای نامزدهایی که بهویژه برای نخستین بار بهمنظور کسب کرسی ریاست جمهوری آمریکا وارد رقابت انتخاباتی شده بودند، عملی نمیشود.
این استاد دانشگاه در ادامه درباره رویکرد احتمالی نامزدهای جمهوریخواه در صورت پیروزی در انتخابات و کسب عنوان رییسجمهوری آینده آمریکا گفت: به دلیل اینکه توافق هستهای ایران و گروه 1+5 در دبیرخانه شورای امنیت سازمان ملل متحد بهعنوان یک سند رسمی بینالمللی به ثبت خواهد رسید، درصورتیکه هر یک از نامزدهای جمهوریخواه به پیروزی برسند بعید است تصمیم به رد این توافق بگیرند.
وی بابیان اینکه رد این توافق بازی بااعتبار آمریکا است و میتواند به پرستیژ این کشور در نظام بینالملل ضربه وارد کند گفت: به دلیل آنکه توافق هستهای به یک سند بینالمللی تبدیل میشود اگرچه نادیده گرفتن آن جرمی محسوب نمیشود کما اینکه بارها ایران قطعنامههای شورای امنیت را نادیده گرفت اما میتواند این بار منجر به انزوای آمریکا در میان شرکای خود بهویژه کشورهای عضو گروه 1+5 شود.
بیگدلی در خاتمه بابیان اینکه سفر فلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس به تهران هشداری به جمهوریخواهان نسبت بهاحتمال انزوای آمریکا در صورت رد توافق هستهای گفت: بعید نیست که سفر هاموند به تهران در شرایطی که هنوز توافق هستهای در کنگره آمریکا به تصویب نرسیده است به تشویق باراک اوباما انجامگرفته شده باشد تا این پیام را به جمهوریخواهان و مخالفان توافق هستهای ارسال شود که در رد توافق، شرکای سابق همراه آمریکا نخواهند بود.