ترنج موبایل
کد خبر: ۲۴۵۶۹۸

حسن هانی زاده در گفت‌وگو با فرارو تحلیل کرد

لاف سعودی

فرارو- یک کارشناس مسائل خاورمیانه تأکید کرد که ادعای سعودی‌ها مبنی برگرفتن تضمین‌های لازم از آمریکا درباره برنامه اتمی ایران، صرفاً یک لاف یا بلوف سیاسی است چراکه آمریکا سعودی‌ها را در حد و اندازه‌ای نمی‌بینند که بخواهند به آن‌ها تضمینی دهند.

تبلیغات
تبلیغات

فرارو- یک کارشناس مسائل خاورمیانه تأکید کرد که ادعای سعودی‌ها مبنی برگرفتن تضمین‌های لازم از آمریکا درباره برنامه اتمی ایران، صرفاً یک لاف یا بلوف سیاسی است چراکه آمریکا سعودی‌ها را در حد و اندازه‌ای نمی‌بینند که بخواهند به آن‌ها تضمینی دهند.

به گزارش فرارو، ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، برای نخستین بار به واشنگتن پایتخت آمریکا سفر کرد تا با باراک اوباما، رئیس‌جمهور این کشور دیدار و پیرامون مسائل مختلف ازجمله توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 و همچنین برنامه هسته‌ای ایران در دوران پساتوافق گفت‌وگو کند.

توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی در ماه‌های گذشته به تنش در روابط آمریکا و عربستان سعودی منجر شده است. سعودی‌ها به همراه اسرائیلی‌ها از مدت‌ها پیش از نزدیک شدن ایران و گروه 1+5 به توافق نهایی، آشکارا مخالفت خود با این توافق را بیان کردند.

در همین راستا کشورهای عضو گروه 1+5 و در رأس آن ایالات‌متحده آمریکا، تلاش کردند تا به سعودی‌ها و اسرائیلی اطمینان دهند که این توافق نمی‌تواند به تهدیدی علیه آن‌ها تبدیل شود.

بر همین اساس به‌ویژه در آستانه توافق و همچنین پس از توافق، رفت‌وآمدهای زیادی از سوی مقامات آمریکایی به کشورها منطقه انجام گیرد تا آن‌ها را با این توافق همراه سازند.

بااین‌وجود همچنان مقامات سعودی ازجمله پادشاه این کشور مدعی نگرانی نسبت به این توافق است و در نخستین سفر به آمریکا یکی از اهداف سفر خود را گفت‌وگو درباره این توافق تعیین می‌کند.

این در حالی است که به گفته یک کارشناس مسائل خاورمیانه این سفر هیچ ارتباطی به برنامه هسته‌ای ایران و توافق هسته‌ای ندارد و آن‌ها به دنبال استفاده از این موضوع برای پوشش ضعف‌های خود هستند.

حسن هانی زاده، بابیان این مطلب در گفت‌وگو با فرارو درباره اهداف سفر، پادشاه عربستان سعودی به آمریکا گفت: سفر ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی بیش از آنکه در ارتباط با توافق هسته‌ای و برنامه هسته‌ای ایران باشد در چارچوب کاهش اختلافات دو کشور است که ریشه در نقش تخریبی عربستان سعودی در منطقه دارد.

وی بابیان اینکه اختلافات آمریکا و عربستان سعودی در ماه‌های اخیر پیرامون مسائل منطقه‌ای به‌ویژه بحران یمن افزایش‌یافته است گفت: سعودی‌ها پیش‌ازاین به آمریکایی‌ها وعده داده بود که بحران یمن را ظرف یک ماه سروسامان می‌بخشند پایان می‌دهد اما باوجود گذشت شش ماه، این بحران همچنان پابرجا است و آتش این بحران نه‌تنها سرتاسر یمن را فراگرفته بلکه زبانه آن به بیرون از مرزها نیز کشیده شد است.

هانی زاده افزود: آمریکایی‌ها به‌شدت نگران هستند که یمن در خاورمیانه به سوریه‌ای دیگر تبدیل شود و از سوی دیگر به پایگاهی برای گروه‌های تروریستی به‌ویژه القاعده تبدیل شود و از سوی دیگر ناامنی در این کشور موج تازه‌ای از مهاجران را به راه اندازد.

وی ادامه داد: اختلافات آمریکا و عربستان به حدی بالاگرفته بود که وزیر خارجه عربستان سعودی، برای یارگیری جدید، ماه گذشته به روسیه سفر کرد تا عربستان را به روسیه نزدیک کند که این خشم آمریکایی‌ها را نیز برانگیخت.

این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: اظهارات اخیر باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا مبنی بر اینکه مشکل کشورهای عرب خاورمیانه، ایران نیست بلکه این مشکل ریشه در درون این کشورها دارد به‌خوبی نشان می‌دهد که اختلافات میان اعراب و آمریکا تا چه اندازه جدی است.

هانی زاده گفت: لذا تلاش سعودی‌ها برای آنکه سطح اختلاف خود با آمریکا را به توافق هسته‌ای تقلیل دهند یک تلاش بیهوده است چراکه اختلافات دو کشور بیش از آنکه ارتباطی به موضوع هسته‌ای داشته باشد مربوط به نقش تخریبی عربستان سعودی در منطقه خاورمیانه می‌شود.

وی افزود: درگذشته و پیش از توافق هسته‌ای، عربستان سعودی، همواره نسبت به برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی می‌کرد و این برنامه را تهدیدی علیه خود و کشورهای منطقه می‌دانست. پس از توافق هم که قدرت‌های بزرگ جهانی آن را تضمینی نسبت به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران می‌دانند سعودی‌ها بازهم از این توافق ابراز نگرانی می‌کنند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: همین امر سبب شده است که جریان سازی عربستان سعودی نسبت به ایران به‌طور کامل مشهود و مشخص شد و ثابت کند که نگرانی عربستان سعودی از این توافق ریشه در لغو تحریم‌ها علیه ایران و تقویت نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه دارد.

وی تصریح کرد: این واقعیت به‌خوبی از سوی طرف مذاکراتی ایران در گروه 1+5 درک شده است که همین امر مانع از آن شد که نقش تخریبی عربستان سعودی تأثیری در توافق هسته‌ای داشته باشد. بنابراین همان‌طور که پیش از توافق این کشور نتوانست تأثیری بر کشورهای عضو گروه 1+5 داشته باشد پس‌ازاین توافق هم نمی‌تواند تأثیری بر آن داشته باشد و این کشور تنها سعی می‌کند تا نقش سیاسی فراتر از نقش واقعی خود ایفا کند.

وی بابیان اینکه عربستان در جایگاهی نیست که آمریکایی‌ها و یا سایر کشورهای غربی به این کشور درباره توافق هسته‌ای تضمینی دهند گفت: تضمین‌های اخذشده مورد ادعایی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان درباره توافق هسته‌ای تنها لاف و بلوف سیاسی است.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات