جلايي پور: در ركود به سر ميبريم
حمیدرضا جلایی پور در روزنامه اعتماد نوشت:
در كنار اين عامل بسيار مهم و تاثيرگذار، عوامل ديگري هم در اين اتفاق دست دارند. يكي ديگر از اين عوامل، نبود تجمعها و جمعهايي براي بحث، گفتوگو و شكلگيري سوال و پرسش است.
در هشت سال دولت گذشته، نهايت تلاش براي از بين رفتن نهادهاي مدني صورت گرفت و نهادها و جمعهاي مدني از بين رفتند. تشكلهاي داوطلبانه كم شدند و گردهماييها از بين رفتند. ديگر جايي براي جمعشدن و گفتوگو و به بحث گذاشتن موضوعات وجود ندارد و وقتي چنين جمعهايي وجود نداشته باشد، گفتوگو و پرسش شكل نميگيرد و جامعه مدني به پرسش نميرسد. عامل ديگر، رسانه است. رسانهها نقش مهم و پررنگي در پرسشگري مدني دارند و در محدوديت رسمي و كاركرد متفاوت رسانه ملي، رسانه مجازي تبديل به رسانه اول شده است. مردم در رسانههاي مجازي دورهم جمع شدهاند و اگر با دقت بررسي كنيم، اين گردهمايي پر از هرج و مرج است.
مردم در شبكههاي مجازي سوالهاي خود را ميپرسند و از آنجايي كه فرهيختگان، نخبگان و رسانههايي كه ميتوانند نقش غربالگري داشته باشند و با فعاليت خود هرج و مرج را كاهش داده و به كيفيت سوالها و رفتارها اضافه كنند، با فيلتر و محدوديت مواجه هستند، بازهم در رسانههاي مجازي شايعه، نقش اول را بازي ميكند و هرج و مرج، بيشتر از رفتارهاي آگاهانه مدني است و اين فضا هم از شرايط عادي و نرمال خود خارج شده است. به اين ترتيب شور پرسشگري در اين شبكهها گاهي براساس دروغ و شايعههايي كه دست به دست ميشود، شكل ميگيرد و در نهايت منجر به پرسشگري دقيق، تاثيرگذار و تغييردهنده نميشود. در كنار اين دو عامل، عامل سوم و بسيار مهم ديگر رفتار رسانه ملي با پرسشگري مدني است. رسانه ملي، وظيفه دارد كه جامعه مدني را بهدرستي هدايت كند و به عنوان يك رسانه صداي مردم باشد. اما رسانه ملي ما اين رسالت را ناديده ميگيرد و مردم در اين رسانه تنها ميتوانند در حوزههاي ورزشي پرسشگر باشند و نه حوزهاي ديگر.
تنها برنامهاي كه پرسشگري مدني را به شكل درست در رسانه ملي اجرا ميكند، برنامه «٩٠» است، اما اين برنامه هم درباره فوتبال است و خارج از دنياي فوتبال، هيچ برنامه ديگري از اين دست در صدا و سيما توليد نميشود؛ نه سياست، نه اجتماع و نه حوزه ديگري نميتواند برنامهاي مانند «٩٠» داشته باشد و پرسشگري در اين حوزهها را به نمايش بگذارد. نكته آخر هم اينكه، حسن روحاني بارها و بارها به پرسشگري مدني تاكيد كرده و از مردم ميخواهد كه بپرسند و انتقاد كنند. اما ماجرا اينجاست كه اين درخواست تنها از سمت رييسجمهور مطرح ميشود و مديران ديگر، اين پرسشگري را چندان خوشايند نميدانند. با دست به دست هم دادن اين عوامل است كه پرسشگري در جامعه ايراني كمرنگ شده است و مردم ترجيح ميدهند در سكوت نظارهگر باشند و اين سكوت، به نفع هيچ جامعه مدني نيست.
پينوشت: جامعه ايراني به سكوت گرفتار شده، نه سوالي ميپرسد و نه پيگيري ميكند. در سكوت خبرها را ميخواند و در سكوت ميگذرد. اين بيسوالي و بيتوجهي، سوژه سوال مهم «اعتماد» از حميدرضا جلاييپور بود و آنچه خوانديد پاسخ جلاييپور به اين سوال.