bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۶۹۵۷۷
کارشناسان بین الملل در گفتگو با فرارو بررسی کردند

راه حل چالش اصلی اجرای برجام

«مادامی که در داخل کشور ایجاد بدبینی کنیم و فضاسازی کاذب علیه خود در جامعه بین الملل ایجاد کنیم به نحوی که این پیام را به جهان مخابره کند که شرایط برای اجرای برجام در ایران فراهم نیست یا به منازعات سیاسی داخلی که خیلی صلاح نیست و ضرورتی برای انجام آن وجود ندارد دامن بزنیم نمی توان سرمایه های خارجی و حتی داخلی را جذب کرد.»

تاریخ انتشار: ۱۴:۳۳ - ۳۰ فروردين ۱۳۹۵
فرارو- یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: «مادامی که در داخل کشور ایجاد بدبینی کنیم و فضاسازی کاذب علیه خود در جامعه بین الملل ایجاد کنیم به نحوی که این پیام را به جهان مخابره کند که شرایط برای اجرای برجام در ایران فراهم نیست یا به منازعات سیاسی داخلی که خیلی صلاح نیست و ضرورتی برای انجام آن وجود ندارد دامن بزنیم نمی توان سرمایه های خارجی و حتی داخلی را جذب کرد.»

وزارت خارجه در نخستین گزارش خود درباره اجرای برجام در بندی به موانع و چالش های فراروی برجام اشاره کرده و نوشته است: بزرگترین مشکل و چالشی که برجام با آن مواجه است یک فضای اعتمادبخش و اطمینان‌ساز در کشور برای طرف‌های خارجی است. نکته آن است که تقریباً تمامی بانک‌ها، شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی که از آنها انتظار بازگشت به فضای قبل از تحریم و تعامل و همکاری اقتصادی با ایران می‌رود، متعلق به بخش خصوصی هستند و با منطق اقتصادی نه به دستور دولت‌های خود وارد تعاملات اقتصادی می‌شوند. چنانچه یک بنگاه اقتصادی به این جمع‌بندی نرسد که بازار هدف محیط امنی برای سرمایه‌گذاری، تجارت و کلاً هر گونه همکاری اقتصادی است مسلماً نه اقدام به سرمایه‌گذاری می‌نماید نه انتقال فناوری می‌کند نه وارد پروژه‌های بزرگ می‌شوند و نه خود را در معاملات کلان درگیر می‌کند.

الزامات ایجاد فضای اعتمادبخش و اطمینان ساز در کشور چیست؟

دکتر علی بیگدلی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: «البته من معتقدم تنها مانع اجرای کامل برجام به مشکلات و نارسایی های داخلی مربوط نمی شود. به نظر من عدم اجرای کامل برجام را باید در قالب اضلاع یک مثلث دید که یک ضلع آن مشکلات داخلی است که از اختلاف سیاسی در کشور سرچشمه می گیرد.»

وی ادامه داد: «این نگرانی از سوی برخی در داخل کشور وجود دارد که برجام با خود امواجی بیاورد که بر امواج سنتی و پیشین که در کشور حاکم بود قائق شود و لذا از این بابت نگران و دلواپس هستند.»

وی افزود: «اما ضلع دوم مربوط به موانع منطقه ای می شود که شرایط مناسبی برای ما رقم نمی زند. اکنون عربستان با ارتباطات گسترده ای که با اسرائیل پیدا کرده از تمام توان خود برای مقابله با ایران استفاده می کند که تقریبا موفق هم بوده و محصول آن را در کنفرانس سران اسلامی در استانبول مشاهده کردیم.»

این کارشناس مسائل بین الملل درباره ضلع سوم تاثیرگذار بر عدم اجرای کامل برجام گفت: «ضلع سوم مربوط به ارتباط اسرائیل و لابی های یهود در آمریکا است که تلاش می کنند ایران حداقل بهره از اجرای برجام را ببرد که می توان گفت آنچه از محتویات برجام اجرا نمی شود بیشتر ناشی از همین ضلع سوم است.»

بیگدلی درباره چالش عدم ایجاد فضای اطمینان بخش در داخل کشور که از سوی وزارت خارجه به عنوان مهم ترین چالش در اجرای برجام ذکر شده است، گفت: «این چالش مربوط به مشکل ناسازگاری بین بازیگران تاثیر گذار داخلی است. به هر حال برجام فضایی به وجود می آورد که با فضای قبلی حاکم در جامعه متفاوت است و این موضوع خوشایند برخی ها نیست.»

وی ادامه داد: «برجام فضا را بازتر و ارتباطات بین المللی را گسترده تر می سازد و سیاست ما را از حالت انقباضی بیرون می آورد و باعث می شود به سمت اقتصاد انبساطی حرکت کنیم که شرایط داخلی توان تحمل این موج را ندارد.»

وی افزود: «فضای داخلی نمی خواهد اجازه ورود این امواج جدید به داخل جامعه را بدهد تا بر فضای قبلی غلبه کند. البته ورود این امواج به نفع منافع ملی است اما مخالفان به منافع جناحی می اندیشند.»

بیگدلی تصریح کرد: «تاثیرگذاری این تقابل های داخلی بر فضای منطقه ای و بین المللی هم تاثیرگذاشته است و جامعه را دچار التهاب کرده به نحوی که ظرفیت پذیرش سرمایه گذاری خارجی ندارد.»

"سرمایه" را چطور فراری ندهیم؟
اما مهدی محتشمی مدیرکل پیشین آمریکا وزارت خارجه و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: «شرایط کشور ما در موضوع سرمایه گذاری خارجی مجزا و جدا از سایر کشورها نیست. کشورهایی پیشرفت کرده اند و به اهداف اقتصادی، رفاهی و اجتماعی خود رسیده اند که موفق شده اند برای توسعه خود سرمایه خارجی و داخلی جذب کنند.»

وی ادامه داد: «در شرایطی که رقابت برای جذب این منابع بسیار شدید و تنگاتنگ است امکان توسعه برای کشوری که نتواند در این باره موفق باشد بسیار سخت خواهد بود.»

وی افزود: «لزوم ایجاد محیط امن و اطمینان بخش نه تنها برای جذب سرمایه خارجی بلکه در در مورد سرمایه داخلی نیز مصداق دارد؛ چراکه سرمایه تنها در محیط امن و با ارائه تضمین های لازم اعم از اقتصادی بانکی، اجتماعی و سیاسی امکان تحقق دارد.»

این دیپلمات باتجربه کشور اظهار کرد: «در شرایط موجود برای توسعه کشور که بزرگ ترین هدف دولت یازدهم نیز می باشد جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی اصلی پذیرفته شده است و خوشبختانه تا جایی که مربوط به دولت است تضمین ها و مکانیزم ها برای فراهم کردن فضای لازم جهت سرمایه گذاری ایجاد شده است.»

وی ادامه داد: «همچنین در گذشته ایران ثابت کرده هیچ کشوری در ایران سرمایه گذاری نکرده مگر اینکه از این سرمایه گذاری بهره مند شده است و کشوری نیست که حتی در قالب فاینانس درایران سرمایه گذاری کرده باشد و اکنون بخواهد در دعاوی خارجی ادعا کند که در ایران منابعش از بین رفته است.»

وی افزود: «متاسفانه در دهه اخیر و به خصوص از سال 89 که تحریم ها اجرایی شد به دلیل تحریم و فضاسازی های قبلی و ایران هراسی، فضایی کاذب علیه ایران ایجاد شده بود که امکان سرمایه گذاری خارجی در ایران تا حدود زیادی مسدود شد؛ اما اکنون با توافق برجام فضا کاملا تغییر کرده و باید از این تغییر فضا به خوبی استفاده کرد.»

محتشمی درباره الزامات ایجاد فضای اطمینان ساز برای سرمایه گذاری خارجی در کشور گفت: «رویکرد مثبتی که بوجود آمده برای اینکه تحقق عینی پیدا کند الزاماتی دارد که یک بخش آن مربوط به دولت است اما بخش دیگر مربوط به شرایط اجتماعی و سیاسی داخل جامعه می شود.»

وی ادامه داد: «مادامی که در داخل کشور ایجاد بدبینی کنیم و فضاسازی کاذب علیه خود در جامعه بین الملل ایجاد کنیم به نحوی که این پیام را به جهان مخابره کند که شرایط برای اجرای برجام در ایران فراهم نیست یا به منازعات سیاسی داخلی که خیلی صلاح نیست و ضرورتی برای انجام آن وجود ندارد دامن بزنیم نمی توان سرمایه های خارجی و حتی داخلی را جذب کرد.»

وی افزود: «این کارها موجب می شود طرف های خارجی به بررسی های مجدد اقدام کنند و یا با آهنگ کند تر نسبت به سرمایه گذاری در ایران اقدام کنند.»

این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: «باید به لحاظ سیاسی متفق القول شویم که نیاز به سرمایه داریم تا اجرای برجام روان تر و سریع تر شود. لذا به جای درگیری به منازعات بی مقدار سیاسی داخلی باید همه نهادها و دستگاهها شرایطی ایجاد کنند که فضای عینی برای سرمایه گذاری خارجی فراهم شود.»
یاسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
برجام جنین ناقص الخلقه ای بود که به مرگ جنینی نزدیک می شود
مشک گشا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
اعتماد ایرانی - اعتبار جهانی
عبدلله
Hong Kong
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
صحبتهای آقای سیف مصرف خارجی داشته چون مال خیلی از برجام منفعت بردیم و کل پولهای بلوکه شده برگشته و تا دو ماه آینده مشکل اقتصاد هم حل خواهد شد و نرخ بیکاری هم به زیر 5 درصد خواهد رسید به همین خاطر هم دولتیها که از پس واریز یارانه بر نمی آمدند امروز با حذق یارانه مخالف شده اند چون پول هنگفت بلوکه شده رسیده.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
راه حل اصلی اجرای برجام ، دولت محترم تک دوره ای است.
حسین
United States of America
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
مادامی که در داخل کشور ایجاد بدبینی کنیم و فضاسازی کاذب علیه خود در جامعه بین الملل ایجاد کنیم به نحوی که این پیام را به جهان مخابره کند که شرایط برای اجرای برجام در ایران فراهم نیست یا به منازعات سیاسی داخلی که خیلی صلاح نیست و ضرورتی برای انجام آن وجود ندارد دامن بزنیم نمی توان سرمایه های خارجی و حتی داخلی را جذب کرد.!!!!!!!!!!!!!!!!!

به زبان ساده یعنی منتقدان برجام دلیل اصلی شکست آن هستند و باید همه خفه شوند.
انتشار یافته: ۲۶
ناشناس
United States of America
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
دولت دیگر به خوبی‌ میداند که با این قیمت نفت و این همه هزینه که ایران نسبت به مثلأ ۵ سال پیش باید بدهد دیگر امکان تثبیت تورم و قیمت ارز وجود ندارد، از آن‌طرف میداند که اگر به خواهد به خودی خود، شروع به افزایش قیمت ارز و افزایش تورم کند، افکار عمومی‌ مانند آوار به سر مسئولین دولتی خالی‌ میشود که چرا حالا که برجام اجرا شد و تحریمها بر داشته شد، دوباره افزایش قیمت ارز و تورم؟!... پس با یک تدبیر، آقای سیف را فرستادند آمریکا که با این لحن اعلام کند که برجام اصلا تاثیری نداشته و مانند همیشه مقصر را به گردن خارجی‌ بیاندازدن و بازار و مردم را آماده کنند که اگر قیمت ارز و تورم بالا رفت، فوری بگویند تقصیر خارجی‌ بوده. الان دیگر با این مقدمه چینی آقای سیف در آمریکا، هیچ کس در ایران و جهان تعجب نخواهد کرد که دوباره قطار تورم و ارز ترمز ببرد و همش هم تقصیر خارجی‌ است، مانند همه سالهای گذشته... این راحتّرین کار برای رفع مسولیت است... همش زیر سر خارجی‌ است!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
مگه برجام راه حل نبود ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
احسنت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
قرار بود کمبود آب و رونق اقتصادی و مساله اشتغال و ازدواج و ... با اجرای برجام حل بشه. پس چی شد آن همه وعده و وعید؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
آقا بابا حرف این آدمها چیه. میگن آمریکایی ها به تعهداتشون پایبند نیستند. دفعه اولم نیست که این کار را میکنن. خود دولتی ها هم همینون میگن، سیف گفته، صالحی گفته، شمخانی گفته. چرا می خواهید حقیقت رو بپوشونید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
شرایط برای اجرای برجام در ایران آماده نیست!!!!!! مثل اینکه آقا شما خوابی نمیدونی که ایران تمام تعهداتش در برجام رو انجام داده؟؟؟؟!!!!
علی
United States of America
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
توپ را بندازید داخل زمین خودمان !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
شرایط برای اجرای برجام در ایران آماده نیست!!!!!! مثل اینکه آقا شما خوابی نمیدونی که ایران تمام تعهداتش در برجام رو انجام داده؟؟؟؟!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
در ایران هیچ کس درک درستی از برجام ندارد. برجام یعنی آمریکا بر سر یک موضوع سیاسی امنیتی اختلافات خود را با ایران حل کرد. یعنی شورای امنیت در واقع. حالا کجای این یعنی ارزانی رونق اقتصادی و این حرف ها؟
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
آقا بزرگا راضی کنید بقیش حله
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
این اقدام هماهنگ برای تبرئه آمریکا و غرب خیلی عجیبه !!!!!!!!!!!!
حسن
United Arab Emirates
۲۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
روزهای خدا تمامی ندارد ما صبر می کنیم ببینیم کی این کدخداپرستان دل از کدخدا برمی دارند و به حرف رهبر عزیزمان گوش می کنند تا این چرخ اقتصاد را با اقتصاد مقاومتی بچرخانند تا بدانند اگر باورکنند ملت را چرخ اقتصاد می چرخد .
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
اینا همش حرف مفته! یعنی شما مردم رو چی فرض کردید که هر روز به یه بهانه ای جدید سرشون رو گرم میکنید؟! دیگه خسته شدیم..
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
متاسفانه عوامل داخلی که سر ستیز و کینه با دولت روحانی دارند و از حسادت دارند کور می شوند با ایجاد بد بینی و دشمن تراشی و القای یاس و نا امید ضربات مهلکی بر کشور و مردم وارد می کنند که خدا از آن ها نگذرد
یاسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
این وضعیت برجام حسادت ندارد گریه دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
سانتری ها رو برچیدید ، اراک را هم بتن ریختید هیکس حرفی نزد حالا کی در داخل بدبینی رو القاء می کنه چرت و پرت میگی والا ...... اگه راست میگید اقدامی بکنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
یک وقت خدای نکرده سر سوزنی نکنه دولت محترم ایالات متحده مقصر باشه؟ بهتره کمی واقع بین بود، مثل ریس بانک مرکزی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
تقصير عدم موفقيت در عرصه اي كه دولت همه تبليغاتش را روي آن متمركز كرده بود و كليد حل همه مشكلات كشور قلمدادش مي كرد باز بر دوش عوامل داخلي و منتقدين سياست هاي دولت بار مي شود و باز دولت و كشوري كه بارها عدم اعتماد به آن توسط رهبري مورد تاكيد قرار گرفته بايد با دست و زبان عوامل داخلي تبرئه شود. چرا فكر مي كنيد و باور كرده ايد كه ديوي كه بايد تغيير چهره دهد و به دنيا لبخند بزند مائيم و فرشته اي كه بالش از خشونت و بدرفتاري شكسته و بايد نازش خريده شود و با او مدارا شود آمريكاست؟ چرا چهره قلدر و كريه او را كه از انجام هر تعهدي فرار مي كند مي خواهيد اينقدر بزك كنيد؟ اعتراف كرده به كلاه گشدي كه سرمان رفته كم هزينه تر از اين است كه بخواهيم ستم هاي آنها را لطف جلوه داده و ايستادگي خود در برابر حقوقمان را سركشي و طغيان جلوه دهيم و راه نجات را در تسليم و ذلت در برابر غرب به مردم نشان دهيم.
ناشناس
Germany
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
مملکت با توجه به کاهش قیمت نفت و کارشکنی های داخلی و تندروهایی خارجی به خصوص لابی یهودی های آمریکایی باز هم در حال رشد است.
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
كاسبان تحريم كه منابع و سرمايه هاي ملت را بلعيدند حالا آنقدر امكانات و نفوذ دارند كه جلوي اجراي جام را بگيرند. براي آنها ملت معني ندارد. از رهبري انتظار داريم كه كاري بكند و دولت را ياري كند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۱
واقعا تا حالا دقت کردید که مسئولین سیاست خارجی ما توی ایران چه قدر بلاتکلیفن !
یک روز میگن انرژی هسته ای حق مسلم ماست !
یک روز میگن انرژی هسته ای حق مسلم ما نیست !
یک روز میگن برجام !
حتما فردا میگن نرجام !
یک روز میگن مرگ بر آمریکا !
فرداش میگن باید نظر کدخدا را جلب کنیم !
ما چه کنیم از دست این مسئولین محترم که خودشون هم نمیدونند چی میخوان !!!!!!!!!!