ترنج موبایل
کد خبر: ۲۷۳۸

ادعاهای متنقاقض در مورد رادیوی فارسی آمستردام

روزنامه هلندی: رادیو زمانه صدای جمهوری اسلامی است!

روزنامه هلندی: رادیو زمانه صدای جمهوری اسلامی است!
تبلیغات
تبلیغات

گزارش جنجالی هفته گذشته روزنامه هلندی فولکس‌کرانت درباره فعالیت رادیوزمانه، و واکنش تند مدیر این رسانه فارسی بار دیگر باعث شد تا شایعات و سوالاتی که درباره منابع مالی و نیز اهداف این رادیو وجود دارد، مطرح شوند.

محوریت این گزارش مبتنی بر اتلاف سرمایه مردم هلند در کمک به رادیوی فارسی‌زبانی بود که به‌زعم تهیه‌کنندگان گزارش، در طول فعالیتش به هیچ یک از اهداف پیش‌بینی‌شده در طرح "پیشرفت دمکراسی و حقوق بشر در ایران"، نرسیده و حتی به ادعای تنظیم کنندگان گزارش این روزنامه هلندی، توفیقی در جلب کاربران فارسی‌زبان اینترنت نیز نداشته‌است.

منتقدان: این صدای جمهوری اسلامی است!
نوک تیز انتقادات این گزارش در قسمت نخست که با عنوان "کمک‌ مالی به فرستندة ایرانی اتلاف سرمایه‌ است" متوجه تعداد اندک مخاطبان این رادیو است. هر چند که برآورد تعداد مخاطبان یک رادیو، جز با تحقیق میدانی وسیع میسر نیست واین امر نیز برای رادیوهای مستقر در خارج از کشور غیر ممکن است، اما یکی از انتقادهای محوری این گزارش «تعداد اندک شنوندگان ایرانی این رادیو» است که «دلیل مهمی بر بی‌فایده بودن رادیوزمانه» ذکر شده است.

دیگر قسمت این گزارش که شگفت‌آورتر می‌نماید با عنوان "اینجا رادیو تهران است!" به بی‌خطر بودن اخبار و تحلیل‌های تولیدشده در رادیوزمانه می‌پردازد. چند نفر از منتقدین رادیوزمانه که گزارشگران فولکس کرانت به سراغ آنها رفته اند معتقدند، این رادیو که قرار بوده در جهت تقویت خبرنگاری مستقل عمل کند، از لحاظ سیاسی "بسیار یکسویه‌نگر و به میزان زیادی تابع خط‌قرمزهای حکومت (جمهوری اسلامی ایران) است."

مثلا امیرفرشاد ابراهیمی، یکی از اعضای سابق گروه انصار حزب الله که بعدا زندانی شد و با خروج از کشور در صف براندازان قرار گرفت، گفته است: «رادیوزمانه فقط چیزهایی را پخش می‌کند که پخش آن‌ها در ایران هم امکان‌پذیر است، حتی غالب اوقات محتاطانه‌تر از مطبوعاتی‌های داخل ایران عمل می‌کند.»

مهدی جامی مدیر رادیوزمانه متهم به دفاع از مسئولان جمهوری اسلامی در قضایایی همچون حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه کلمبیا شده و روش محتاطانه رادیوزمانه در گزارش اخبار این رویداد سبب برانگیختن مخالفت منتقدین رادیوزمانه شده‌است.


زمانه: منتقدان دست‌چین شده‌اند
پس از انتشار این گزارش انتقادی، مهدی جامی در مطلبی با عنوان "چه کسی از رادیو زمانه می‌ترسد؟" به دفاع از رسانه خود پرداخته است.

جامی با زیرسؤال بردن گزارش فولکس کرانت به سبب آن‌چه فراگیر نبودن محبوبیت گروه‌های مصاحبه‌شوندگان نامیده، گزارشگران را به عدم شناخت فضای رسانه‌ای ایران متهم کرده که زبان فارسی را نمی دانند و درک روشنی از روزنامه‌نگاری شهروندی ندارند.

او در مورد هویت مصاحبه شوندگانی که شدیدا به رادیو زمانه حمله کرده و بعضا آن را عامل جمهوری اسلامی دانسته‌اند نوشته است: «دو تن از آنها سلطنت طلب اند و آن را پنهان نکرده اند، یکی طرفدار مجاهدین خلق است، یکی از گروه حزب الله جدا شده است و طرفدار آیت الله بروجردی است و دیگری به سازمانی وابستگی دارد که کمتر کسی می شناسد.»

جامی که رادیوی تحت مدیریتش در داخل ایران نیز منتقدانی بسیار جدی در لایه‌های مختلف حاکمیت دارد، در مقاله‌اش از افراد سرشناسی نام برده که در زمینه‌های مختلف رسانه‌ای فعال هستند ولی مورد مصاحبه فولکس‌کرانت قرار نگرفته‌اند.

در ادامه، مدیر رادیوزمانه از فراگیری رادیوزمانه دفاع کرده و گزارش روزنامه هلندی را به سبب نداشتن نکات تحلیلی و تکیه صرف بر گفتگو با اشخاص منتقد، زیرسؤال برده‌است.

کیهان: زمانه؛ رادیویی برای فحشا و اندیشه
مجادله رسانه‌ای رادیوزمانه و روزنامه فولکس‌کرانت در اتهام و دفاع در مورد نزدیکی مواضع این رسانه با مواضع رسمی نظام جمهوری اسلامی در حالی شکل گرفته که این رادیوی فارسی‌زبان در طول یکسال گذشته، به دفعات به اتهام ضدیت با مواضع جمهوری اسلامی مورد حمله‌ی رسانه‌های دولتی ایران، از جمله روزنامه کیهان و تلویزیون ایران (سیمای ج.ا.ا.) قرار گرفته است.

سال گذشته روزنامه کیهان در خبر ویژه‌ای با عنوان «هم فحشا هم انديشه!» رادیوزمانه را رسانه‌ای منتسب به سرویس اطلاعاتی هلند اعلام کرد که با جمع‌آوری مخالفان جمهوری اسلامی در راستای اهداف صهیونیستی فعالیت می‌کند.

کیهان با سبک خبرنویسی خود مدعی شده بود که مهدی جامی، و برخی کسان دیگر ماه‌منير رحيمي، عباس معروفي، رضا علامه‌زاده و مهدي خلجي توانسته اند با جلب اطمينان سرويس اطلاعات و امنيت هلند، راديوزمانه را راه‌اندازي كنند.

کیهان همچنین از قول جامی که تصریح کرده بود موسسه غیردولتی «Press Now» اسپانسر مالی این رادیو است، پرس ناو را «كارتل رسانه‌اي دولت هلند كه در پوشش نهادي مدني و مستقل فعاليت مي‌كند» معرفی کرده و این رسانه را مرتبط با کارتل رسانه ای صهیونیست ها خوانده بود.

زمانه و جمهوری اسلامی
رادیوزمانه که از سال گذشته فعالیت خود را در هلند آغاز کرده در راستای طرحی که از سوی برخی ایرانیان مقیم این کشور همچون فرح کریمی ـ نماینده پارلمان هلند ـ، در پارلمان هلند تصویب شد، شکل گرفته است.

در این طرح قرار بود یک تلویزیون فارسی‌زبان، با هدف تعامل فرهنگ‌ها و پیشبردِ آرمان حقوق بشر، در آمستردام بنیادگذاشته شود. با توقف طرح اولیه که در پی اعتراض ایران و نیز برخی مقامات هلندی صورت گرفت، قرار شد بودجه درنظرگرفته‌شده میان چند پروژه تقسیم شود که رادیوزمانه از مهم‌ترین آن‌ها بود.

گردانندگان این رادیو با توجه به گسترش سریع وبلاگستان فارسی، حوزه اصلی فعالیت خود را در این حوزه تعریف کرده‌اند و در بیانیه مطبوعاتی خود نیز اعلام کردند "رادیو زمانه می‌خواهد عرصه‌ای برای فعالیت وب‌لاگ‌نویسان ایرانی باشد و دیدگاه‌های مردم عادی را بازتاباند."

رادیو زمانه مبدع طرح "ضبط خانگی" در میان رسانه های شنیداری ایرانی است و با این نوآوری توانسته است از نیروهای فراوانی در داخل و خارج ایران را جذب کند. این رادیو از طریق موج کوتاه، ماهواره، وب سایت (به دوصورت پخش زنده و پخش انتخابی) قابل شنیدن و بر روی وب‌سایت ویژه رادیو زمانه به صورت متنی قابل خواند است.

مهدی جامی، پس از راه‌اندازی رسمی این رادیو با حضور افرادی چون فرح کریمی، آزادانه به ایران آمد و بر طبق اخبار تایید نشده، دیدارهای مفصلی با مقامات اطلاعاتی و امنیتی ایران داشت و سپس بدون هیچ مشکلی کشور را ترک کرد. اما پس از مدت اندکی آدرس اصلی وبسایت رادیو زمانه در ایران رسما فیلتر شد.

این رادیو همزمان از سوی منتقدان جمهوری اسلامی به طرفداری از نظام متهم شده و در عین حال از طرف بعضی رسانه‌های طرفدار حکومت ایران، به لابی‌های صهیونیستی و سازمان های جاسوسی غرب منتسب می‌شود. هرچند که برای اثبات هیچکدام از این دو اتهام متضاد تا کنون مدرک و سندی منتشر نشده است.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات