ترنج موبایل
کد خبر: ۲۷۳۹۹

با طرح کارتر راه مذاکره حماس و آمریکا باز می شود

تبلیغات
تبلیغات

سفر رئيس‌جمهور سابق آمريكا به باريكه غزه آنگونه كه پيداست چندان هم بدون دليل نبوده و وي پيامي را از طرف دولت‌آمريكا به رهبران اين جنبش تحويل داده است كه در آن شروطي چند براي شروع مذاكره ميان دولت باراك اوباما و اين جنبش قدرتمند و تاثيرگذار فلسطيني داده شده است.

مقامات جنبش حماس در غزه با تاييد اين خبر مي‌گويند پيشنهاد مطرح شده توسط جيمي كارتر از حدودي كه كميته چهارجانبه مطرح كرده بود بهتر است و در آن حماس مي‌تواند به صورت مستقيم به مذاكره با آمريكا بپردازد.

به گزارش روزنامه الشرق‌الاوسط مشير المصري از رهبران جنبش حماس، اظهار داشت: طرح كارتر رئيس‌جمهور اسبق آمريكا به جنبش حماس به طور كتبي ارائه شده است و اين طرح در دست بررسي است.

به گفته اين نماينده حماس در مجلس قانونگذاري فلسطين، موافقت با اين طرح مشروط به ميزان پذيرش حقوق و آرمان‌هاي ملت فلسطين است. كارتر در خلال سفر يك روزه‌اي كه به باريكه غزه داشت علاوه بر بازديد از ويرانه‌هاي جنگ 22 روزه رژيم صهيونيستي، با اسماعيل هنيه، نخست‌وزير فلسطين نيز ديدار كرد.

وي با انتقاد شديد از عملكرد اسرائيل در برابر مردم در باريكه غزه خواستار پايان دادن به محاصره اين باريكه شده بود. به گفته اين منابع كارتر پيش از آنكه به ديدار هنيه برود، با برخي از نزديكان اوباما در كاخ سفيد تماس گرفته و از قصد و نيت خود براي ديدار با سران حماس و ارائه پيشنهادي به آنها مشورت كرده بود.

در همين رابطه يحيي موسي از رهبران جنبش حماس به الشرق‌الاوسط مي‌گويد كارتر ديدگاه خود را به طور غيرمكتوب به حماس ارائه كرد. وي اين ديدگاه را اساسا در جريان ديدار با خالد مشعل، رئيس دفتر سياسي حماس در دمشق مطرح و سپس در سفر به نوار غزه اين مساله را با رهبران حماس در نوار غزه مطرح كرد.

موسي افزود: كارتر به ما ابلاغ كرد كه باراك اوباما رئيس‌جمهور آمريكا، خواهان تغيير شروط كميته كاري چهارجانبه و تلاشي فراتر از آن شروط است؛ اما معتقد است كه حماس نيز بايد ديدگاه قابل قبولي داشته باشد. به گفته موسي حماس به كارتر اطلاع داد كه جنبش حماس در رويكرد خود كه آن را در چارچوب سند وفاق ملي فلسطين ارائه كرده است، تغييري نخواهد داد.

بر اساس اين گزارش منابع آگاه مي‌گويند طرح كارتر بر اساس دو اصل يعني اعلام پذيرش طرح صلح عربي از سوي جنبش حماس و قبول طرح نقشه راه استوار است. به گفته اين منابع پذيرش اين دو اصل از سوي جنبش حماس، كليدي براي مذاكره با دولت آمريكا و برداشتن محاصره‌سياسي و مالي از اين جنبش است.

موسي همچنين به نقل از كارتر گفت كه وي پيشنهاد حماس را در هجدهم ماه جاري، (ژوئن) به جورج ميچل فرستاده ويژه آمريكا در خاورميانه منتقل كرده است.

به گفته وي حماس به كارتر تاكيد كرده است نمي‌تواند از حدود سند وفاق ملي كه متضمن تشكيل كشور فلسطيني در مرزهاي 1967 به همراه بازگشت آوارگان فلسطيني است، خودداري كند. وي اين مساله را كه پذيرش كشور فلسطيني يعني به رسميت شناختن اسرائيل را رد كرد و گفت: اين مساله خارج از دستور است... آنهايي كه بايد بدانند، مي‌دانند نظر ما چيست.

از سوي ديگر، فوزي برهوم، سخنگوي جنبش حماس، تاكيد كرد:‌محتواي پيام كارتر تمايل آمريكا براي كاهش شروط كميته‌چهار جانبه‌، پايان دادن به رنج‌هاي مردم نوار غزه و گفت‌وگو درباره سياست‌هاي مطرح در چارچوب احترام به حق ملت فلسطين است.

برهوم اظهار داشت: جنبش حماس به كارتر گفته است هيچ مشكلي براي رابطه با باراك اوباما رئيس‌جمهور آمريكا و دولت وي در سايه گشايش جهاني به سمت حماس و با توجه به تمايل آمريكا براي ايجاد رابطه با ما بر اساس حمايت عادلانه از مساله فلسطين و احترام به گزينه‌دموكراسي براي ملت فلسطين ندارد.

در حالي كه جنبش حماس در حال رايزني براي برون رفت از شرايط فعلي است و رهبران آن سياست‌هاي خاصي را در پيش گرفته‌اند، قرار است امروز وزير جنگ رژيم صهيونيستي به مصر سفر كند تا در مورد مسائل موجود مذاكره كند. ايهود باراك در حالي امروز به مصر مي‌رود كه اختلافات شديدي ميان قاهره و تل‌آويو در مورد فلسطين وجود دارد.

ميانجيگري‌مصري‌ها ميان اين رژيم و حماس در مورد تبادل اسرا تاكنون به نتيجه‌اي نرسيده است و قاهره طرف اسرائيلي را متهم مي‌كند با در پيش گرفتن سياست‌هاي تند مانع از پايان اين ماجرا مي‌شود. قرار است باراك علاوه بر ديدار با حسني مبارك، با وزير دفاع و رئيس سازمان اطلاعات مصر هم ديدار كند.

به گفته منابع اسرائيلي مهم‌ترين مساله‌اي كه در اين سفر مورد توجه قرار مي‌گيرد تبادل اسرا خواهد بود كه بر مبناي آن قرار است در مقابل آزادي 1100 اسير فلسطيني، گلعاد شليط سرجوخه اسير اسرائيلي نزد گروه‌هاي فلسطيني آزاد شود.

منابع آگاه در همين رابطه مي‌گويند كه قرار است يك هيات مصري ظرف روزهاي آينده راهي تل‌آويو شود تا مذاكرات بيشتري در اين مورد صورت بگيرد. اين مسائل در حالي مطرح مي‌شود كه رهبران حماس تاكيد دارند تا زماني كه اسراي فلسطيني آزاد نشوند، خبري هم از آزادي شليط نخواهد بود.

خالدمشعل رهبر حماس در مصاحبه‌اي با روزنامه قطري الشرق با تاكيد بر اين موضوع مي‌گويد: شليط به علت اينكه اسرائيل همچنان موضع تندي دارد همچنان در اسارت است. ما در زمان ايهود المرت، نخست وزير سابق اسرائيل مذاكراتي را درباره‌وي تحت نظارت مصر صورت داديم، اما سرسختي اسرائيل مانع پيشرفت در اين زمينه شد. اسرائيل مي‌خواهد شليط را بدون آزادي اسيران ما آزاد كنيم.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات