bato-adv
کد خبر: ۳۰۵۲۱۰
کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگو با فرارو مطرح کرد

آیا ترامپ می تواند وارد جنگ شود؟

اما موانعی بر سر راه آمریکا وجود دارد که اجازه درگیری نظامی را به دولت این کشور نمی دهد. اولین مانع این است که ترامپ در ایام انتخابات یکی از وعده هایی که بارها مطرح کرده بود، مقوله احیای پرستیژ ایالات متحده آمریکا بود. به همین دلیل كساني كه به دنبال احياي عظمت آمريكا هستند به وي راي داده‌اند، هرچند وي حتي يك روز هم كار سياسي انجام نداده است ولي شعارهاي وي نشان مي‌دهد كه به دنبال احياي قدرت آمريكا است. مشاوران ترامپ به‌خوبي به وي فهمانده‌اند كه براي به دست آوردن راي بايد نقاط ضعف ايجادشده در زمان بوش را شناسايي كند و به دنبال احياي قدرت آمريكا باشد.
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۱ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۵
فرارو-یکی از دغدغه‌هایی که این روزها در شبکه‌های اجتماعی از سوی کاربران ابراز می شود، نگرانی برای وقوع یک جنگ میان ایران و آمریکا است.

به گزارش فرارو؛ با به روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایلات متحده آمریکا تا حدود زیادی نگرانی‌ها در خصوص این کشور و سیاست های وی افزایش پیدا کرد. او که در ایام انتخاباتی بارها و بارها به مسائلی نظیر برجام، مهاجران، نیروهای ناتو و... اشاره کرده بود، با شروع کار در کاخ سفید دست به کار شد و در نخستین فرمان‌های خود مسئله دیوار مرز مکزیک را مطرح کرد و در گام بعدی هفت کشور از جمله ایران را در لیست ممنوعیت صدور روادید قرار داد. البته این نخستین بار نبود که دیدگاه ضدایرانی خود را علنی می کرد.

وی در نطق انتخاباتی خود در  نوادا، در انتقاد از عملکرد دولت سابق  آمریکا، گفت: «یکی از اشتباهات ما این بوده که ایران را یک شبه قدرتی بسیار بسیار بزرگ بدل کرده‌ایم، به قدرتی تروریستی. آن‌ها یکصد و پنجاه میلیارد دلار پول (ناشی از لغو تحریم‌ها) گرفتند. نظارت و بازرسی تاسیسات هسته‌ای) هم که با خودشان است.»

ترامپ با تمسخر، به نشانه گفتگوی تلفنی با مقامات ایران مشت خود را کنار گوشش گرفته و گفت: «ما شنیده‌ایم شما دارید بمب اتمی و فلان چیز و فلان چیز را می‌سازید. آهان. بسیار خب. ما بررسی می‌کنیم و فردا با شما تماس می‌گیریم. روز بعد. زنگ زنگ. سلام. بفرمایید اینجا ایران است. اوه شمایید؟ آه، نه ما بمب نمی‌سازیم. بسیار خب، ممنون که به من خبر دادید.» 

وی سپس ادامه داد: «ببینید ما تا چه اندازه احمق هستیم. ما به آن‌ها مهلت ۲۴ روزه برای بازرسی از تأسیسات خودشان می‌دهیم، که هیچ وقت هم شروع نمی‌شود. این نیز مسخره است. در عوض، ما حتی زندانی‌ها و گروگان‌های خودمان را نیز پس نمی‌گیریم. ما آن‌ها را پس نمی‌گیریم چون در زمان مذاکرات حتی برای آن درخواست هم نکردیم.»

اما این تمام ماجرا نبود و انتخاب کابینه کاملا ضد ایرانی و اظهار نظرات این دولتمردان طی هفته گذشته، نگرانی در اذهان عمومی را افزایش داد.

به هرحال در کنار هم قرارگرفتن  همه این مسائل کافی بود تا در اذهان عمومی این نگرانی ایجاد شود که شاید با به روی کار آمدن ترامپ احتمال وقوع جنگ میان ایران و آمریکا افزایش پیدا کند. اما آنچه که بیش از پیش این نگرانی را تشدید کرد توییت‌های ترامپ در اواخر هفته گذشته بود که به صراحت اعلام کرده بود قصد ندارد با مهربانی با ایران برخورد کند و ایران با دم شیر بازی می کند.

در همین خصوص علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با فرارو با بیان اینکه ترامپ محصول دو جریان بسیار قدرتمند در آمریکا است، گفت: دونالد ترامپ برآمده از دو جریان لابی یهودی‌ها و ککلوسکلان‌ها است بیش از 15 ایالت در تصرف سیاسی و اقتصادی این گروه است. این گروه بسیار مذهبی هستند به شدت با سقط جنین و فمنیسم مخالفند. این گروه یک هفته قبل از اعلام نتیجه انتخابات از سایه درآمدند و به ترامپ رای دادند. این دو جریان که موفق شدند ترامپ را وارد کاخ سفید کنند نه تنها بسیار اسلام ستیز بلکه به شدت ضدایرانی هستند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر کابینه دولت ترامپ هم از ترکیب خاصی برخوردار است و به راحتی می توان ضد ایرانی بودن آن را مشاهده کرد و در سوابقشان دید. همین مسئله هم برای ایران می تواند بسیار خطرناک  باشد. به عنوان مثال جان بولتون آدم بسیارخطرناک، ضد ایرانی و ضداسلام است. حتی زمانی که او سفیر امریکا در سازمان ملل بود اعلام کرد که باید ایران شبیه عراق را بمباران کرد. او وابستگی های بسیار گسترده ای با لابی های یهودی دارد. ترامپ خود از گروه میانه رو حزب جمهوری خواه است ولی به خاطر اینکه خواسته لابی های یهودی را نیز راضی نگه دارد جان بولتون را انتخاب کرده است و خواسته یک توازنی در وزارت خارجه به راه بیاندازند. جان بولتون به ککلوسکلان‌ها  وابستگی زیادی دارد و ترامپ احتمالا به خاطر رعایت حال جناح تندرو، بولتون را انتخاب می کند. بنابراین در کنار هم قرار دادن این دو مسئله و در نظر گرفتن اظهارات ضد ایرانی طی روزهای اخیر این شک و تردید در کشور به وجود آمده است که ممکن است میان ایران و آمریکا درگیری نظامی رخ دهد.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: اما موانعی بر سر راه آمریکا وجود دارد که اجازه درگیری نظامی را به دولت این کشور نمی دهد. اولین مانع این است که  ترامپ در ایام انتخابات یکی از وعده هایی که بارها مطرح کرده بود، مقوله احیای پرستیژ ایالات متحده آمریکا بود. به همین دلیل كساني كه به دنبال احياي عظمت آمريكا هستند به وي راي داده‌اند، هرچند وي حتي يك روز هم كار سياسي انجام نداده است ولي شعارهاي وي نشان مي‌دهد كه به دنبال احياي قدرت آمريكا است. مشاوران ترامپ به‌خوبي به وي فهمانده‌اند كه براي به دست آوردن راي بايد نقاط ضعف ايجادشده در زمان بوش را شناسايي كند و به دنبال احياي قدرت آمريكا باشد.

وی افزود:  بنابراین اگر او بخواهد این وعده خود را عملی کند باید مشکلات داخلی آمریکا را رفع کند. مشکلاتی که نه تنها کم نیستند بلکه کوچک هم به شمار نمی‌آیند. او در شرایط فعلی باید با 13 میلیون بیکار و 45 میلیون نفر زیر خط فقر دست و پنجه نرم کند. بنابراین احتمال اینکه بتواند خود را درگیر یک جنگ با کشور مانند ایران بکند بسیار کم است. ضمن اینکه در ایران هم شرایط به گونه‌ای آرام است و دیگر خبری از مانور قایق‌های تندرو در خلیج فارس نیست. زیرا همانطور که می‌دانید خلیج فارس یکی از مکان‌هایی است که می تواند نقطه برخورد نیروهای ایرانی و آمریکایی باشد. البته نقطه بعدی نیز سوریه است که به واسطه حضور روسیه در آنجا نیز احتمال این برخورد نظامی بسیار کم می‌شود. 
 
همچنین بیگدلی در پاسخ به این سوال که تا چه حد می توان به روسیه به عنوان اهرم ضد جنگ اتکا کرد، گفت: به‌طور کلی روس‌ها خیلی قابل اعتماد نیستند و برای رسیدن به هدفشان خیلی از نزدیکانشان را فدا می‌کنند و بارها هم شاهد چنین اتفاقاتی بودیم. هم در زمان تزارها این اتفاق افتاد و هم در جنگ 1967 عراق و اسرائیل. شوروی با وجود پیمان نظامی با اعراب هیچ کمکی به آنها نکرد و فقط اعلام کرد که حاضر است سلاح از دست رفته شان را جبران کند.

این تحلیل گر مسائل بین الملل تصریح کرد: بنابراین زیاد جای امیدواری نیست. زیرا اکنون هم که به ما نزدیک شدند مدام نگران این هستیم که بر سر مسئله سوریه، روسیه با امریکایی‌ها و غربی ها همراه شود و ما را فراموش کنند. متاسفانه نشانه های این موضوع خیلی به چشم می خورد. با همه این تفاسیر باید چند نکته را در نظر داشته باشیم روس‌ها به مدت دو دهه از سوی آمریکایی‌ها تحقیر شدند و بعد از به روی کار آمدن پوتین دوباره تلاش کردند قدرت و اعتبار از دست رفته‌شان را به دست آورند. در این زمینه اقدامات مفید هم انجام دادند و به عنوان مثال به واسطه حضور نظامی گسترده در سوریه موفق شدند آمریکا را آچمز کنند. ضمن اینکه از این طریق توانستند شرایطی را به وجود بیاورند که هم از آمریکایی‌ها و اعراب و هم از ایران امتیاز بگیرند.

بیگدلی در پایان یادآور شد: حالا باید دید که در چنین شرایطی آیا آمریکا حاضر است درباره اکراین هم کوتاه بیاید؟ زیرا برای حل آن مسئله هم لازم است تحریم‌ها علیه روسیه را لغو کنند که فعلا این مسئله بعید به نظر می رسد. با این حال رابطه پوتین با ترامپ بسیار مناسب است. اما باید دید که این رابطه به همین حالت ادامه پیدا می کند؟ اما در شرایط فعلی  می توان روسیه را یک اهرم ضد جنگ در شرایط فعلی دانست. ضمن اینکه در روزهای آینده هم آقای روحانی به روسیه و دیدار پوتین می رود و قطعا در این باره صحبت خواهند کرد.  اما در این میان مسئله‌ای که می تواند باعث نگرانی شود، قدر گرفتن تفکرات لیبرالیستی راست افراطی در اروپا است. که این دیدگاه‌ها در کنار تفکرات ترامپ می تواند شرایط بین‌المللی تا حدود زیادی متحول کند و در بحران قرار دهد. 


bato-adv
مجله خواندنی ها