روزه از دیدگاه شهید مطهری

اساساً برنامه ماه مبارك رمضان برنامه انسان سازى است كه انسان هاى معيوب در اين ماه خود را تبديل به انسان هاى سالم، و انسان هاى سالم خود را تبديل به انسان هاى كامل كنند.

اگر بنا باشد كه ماه مبارك بيايد و انسان سى روز گرسنگى و تشنگى و بىخوابى بكشد و مثلًا شب ها تا ديروقت بيدار باشد و به اين مجلس و آن مجلس برود، و بعد هم عيد فطر بيايد و با روز آخر شعبان يك ذره هم فرق نكرده باشد، چنين روزهاى براى انسان اثر ندارد. اسلام كه نمىخواهد مردم بىجهت دهانشان را ببندند، بلكه با روزه گرفتن قرار است كه انسان ها اصلاح شوند.
چرا در روايات ما آمده است كه بسيارى از روزه داران هستند كه حظ و بهره آن ها از روزه جز گرسنگى چيزى نيست؟ بستن دهان از غذاى حلال براى اين است كه انسان در آن سى روز تمرين كند كه زبان خود را از گفتار حرام ببندد، غيبت نكند، دروغ نگويد، فحش ندهد.
اين از همان امور معنوى و باطنى و ملكوتى است: زنى آمد خدمت پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله در حالى كه روزه داشت. رسول اكرم شير يا چيز ديگرى به او تعارف كرد و فرمود: بگير و بخور. گفت: يا رسول اللَّه! روزه دارم. فرمود: نه، روزه ندارى؛ بگير و بخور. گفت: نه يا رسول اللَّه! روزه دارم.
چرا به ما گفته اند يك دروغ كه انسان بگويد تعفّنى از دهان او بلند مىشود كه تا هفت آسمان ، فرشتگان را متأذّى مىكند؟ آنوقت مىگويند چرا انسان وقتى در جهنم است، اين قدر جهنم عفونت دارد؟! عفونت جهنم همين عفونت هايى است كه ما خودمان در دنيا ايجاد كردهايم، همين دروغ هايى است كه خودمان مىگوييم. دشنام دادن و همْز و لمْز كردن هم همينطور است.
تهمت زدن سرور همه اين هاست، چون تهمت زدن هم [رذيلت] دروغ گفتن را دارد و هم [رذيلت] غيبت كردن را. چون آدمى كه غيبت مىكند، راست مىگويد و بدگويى مىكند و آدمى كه دروغ مىگويد، دروغ مىگويد ولى بدگويى كسى را نمىكند، يك دروغى مىبافد و مىگويد. اما آدمى كه تهمت مىزند، در آنِ واحد، هم دروغ مىگويد و هم غيبت مىكند؛ يعنى دو گناه كبيره را با يكديگر انجام مىدهد.
[آيا صحيح است] يك ماه رمضان بر ما بگذرد كه در آن ماه ما يك سلسله تهمت ها به يكديگر بسته باشيم؟ ماه رمضان براى اين است كه مسلمين، بيشتر اجتماع كنند، عبادتهاى اجتماعى انجام دهند و در مساجد جمع شوند، نه اينكه ماه رمضان وسيله تفرقه قرار گيرد.
چه تعبير عجيبى دارد پيغمبر اكرم براى ماه مبارك رمضان؛ مىفرمايد: دُعيتُمْ فيهِ الى ضِيافَةِ اللَّهِ
شما در اين ماه به مهمانى خدا خوانده شدهايد؛ در اين ماه، خدا ميزبان است و شما ميهمان. پس به اين مقياس بفهميد چقدر درهاى رحمت الهى در اين ماه باز است! مىدانيد در رابطه ميزبان و ميهمان، اين ميزبان است كه شأن مهمان را گرامى مىدارد. هر كسى وقتى مهمان يك آدم كريم شد، به دليل اين كه مهمان است، ميزبانْ او را گرامى مىدارد. فقط كوشش كنيد كه لااقل بتوانيد به صورت يك مهمان بر سر سفره اين ميزبان وارد بشويد.
منبع: مجموعه آثاراستاد شهيد مطهرى ج26 ص 531