تلاش برای تحديد خبرنگاران در مجلس
باز هم خيز براي محدودسازي جريان اطلاعرساني در جلسات علني مجلس؛ پس از ناکامي در مجلس نهم، اينبار خبرها از پيشنهاد برخي نمايندگان به هيئترئيسه مجلس براي محدودسازي ساعات حضور عکاسان در جريان جلسات علني حکايت دارد.
به گزارش شرق، باز هم خيز براي محدودسازي جريان اطلاعرساني در جلسات علني مجلس؛ پس از ناکامي در مجلس نهم، اينبار خبرها از پيشنهاد برخي نمايندگان به هيئترئيسه مجلس براي محدودسازي ساعات حضور عکاسان در جريان جلسات علني حکايت دارد؛ پيشنهادي که در سال ٩١ هم در قالب طرح به مجلس آمد، ولي رأي نياورد. طبق اين پيشنهاد، عکاسان فقط بايد در دقايق ابتدايي جلسات علني حضور داشته باشند.
علت اين پيشنهاد هم حواشي عکسهاي اخير بيان شده است. «غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي»، نماينده رشت و عضو فراکسيون مستقلين، اين موضوع را پيشنهاد چند نماينده عنوان کرد که به هيئترئيسه ارائه کردهاند. به گفته جعفرزاده، «اين پيشنهاد موافقاني در صحن دارد».
پيشنهاد براي محدودسازي حضور عکاسان به بهانه چند عکس که واکنش شبکههاي اجتماعي را در پي داشته، در حالي مطرح ميشود که طبق اصل ٦٩ قانون اساسي، «مذاکرات مجلس شوراي اسلامي بايد علني باشد و گزارش کامل آن از طريق راديو و روزنامه رسمي براي اطلاع عموم منتشر شود».
٢ عکس پرسروصدا
اما عکسهايي که اين روزها خيلي سروصدا کرده، احتمالا سرمنشأ اين پيشنهاد بوده است؛ عکسهايي مانند گلابيخوردن «نادر قاضيپور» در جريان جلسات رأياعتماد؛ اين عکسها در شبکههاي اجتماعي سروصداي زيادي بهپا کردند؛ تا حدي که ديروز به صحن علني مجلس هم کشيده شد.
عکس ديگري که اخيرا جنجال زيادي بهپا کرد، عکس تلاش برخي نمايندگان براي سلفي با «فدريکا موگريني»، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپاست، که در پايان مراسم تحليف رياستجمهوري روحاني در مجلس، ازسوي عکاسان شکار شد. اين عکس هم واکنشهاي زيادي در شبکههاي اجتماعي داشت؛ واکنشهايي که باعث شد تا نمايندهاي که سعي زيادي براي سلفيگرفتن داشت، همان شب از مردم عذرخواهي کند.
تذکرات لاريجاني
البته در جريان روزهاي رأياعتماد که جلسات به طور زنده از طريق شبکه خبر پخش ميشد، صحنههايي ديده شد که در شبکههاي اجتماعي واکنشبرانگيز بود؛ واکنشهايي که نه به خبرنگاران مربوط ميشد و نه به عکاسان؛ بلکه به رفتارهاي نمايندگان مرتبط بود. يکي از اين صحنهها، تذکرهاي پياپي «علي لاريجاني»، رئيس مجلس، به نمايندگان بود تا در صندليهاي خود بنشينند؛ تا جايي که هنگام سخنراني رئيسجمهوري به سبب همهمه مجلس، لاريجاني مجبور ميشود سخنراني رئيسجمهوري را قطع کند و وارد سخنان او شود، تا به نمايندگان تذکر بدهد که به صندليهاي خود بازگردند.
نظر آييننامه در باره عدم رعايت نظم
در اين بين آييننامه داخلي مجلس هم درباره حفظ حيثيات مجلس مطالبي دارد که در آن، نمايندگان را موظف به حفظ آن ميکند. طبق ماده ٨٠ آييننامه داخلي مجلس، «نمايندگان بر اساس مسئوليت نمايندگي، متعهد و ملتزم به حفظ حيثيات مجلس و نمايندگان و رعايت نظم و نوبت و اجراي آييننامه داخلي میباشند.
پيشنهاد سابقهدار
البته واژه «فضول» که «قاضيپور» به کار برد، نسبت به واژگاني که «مهدي کوچکزاده» در مجلس نهم خطاب به خبرنگاران به کار برد، واژه بدي به حساب نميآيد. اسفند ١٣٩١ بود که طرح اصلاح موادي از آييننامه داخلي مجلس در دستور کار قرار گرفت؛ طرحي که مشابه همين پيشنهادي است که ديروز در راهروهاي مجلس شنيده شد.
براساس پيشنهاد کميسيون تدوين آييننامه که اسفند ٩١ بررسي شد، قرار بود تصويربرداران و عکاسان رسانهها به جز تصويربرداران و عکاسان صداوسيما و خانه ملت (خبرگزاري مجلس)، فقط يک ساعت اول آغاز جلسه علني مجلس اجازه داشته باشند در صحن علني مجلس حضور يابند؛ اما پس از ارائه پيشنهادهای موافق نمايندگان مبني بر تداوم حضور عکاسان و فيلمبرداران، مجلس در نهايت به اين نتيجه رسيد که فيلمبرداران و عکاسان رسانهها طبق روال جاري در مجلس حضور يافته و به تهيه فيلم و عکس بپردازند.
در جريان بررسي اين طرح بود که مهدي کوچکزاده، نماينده وقت تهران، تذکري را در جلسه علني مطرح کرد. او در بخشي از تذکرش گفت که «در اينجا عدهاي عنوانشان خبرنگار است؛ اما در بينشان هرزهنگار هم داريم». اين توهين کوچکزاده با واکنشهاي زيادي روبهرو شد. مدتي پس از رأينياوردن اين طرح لاريجاني، رئيس مجلس، در مصاحبهاي با اشاره به اين طرح گفت که «من با اين کار موافق نيستم و نبايد چنين چيزي مطرح ميشد».
معني «علني»
دراينبين مسئلهاي که بهتر است مشخص شود، تعريف جلسه علني از نظر نمايندگان پيشنهاددهنده است؛ در لغتنامه دهخدا معني کلمه «علني» به «آشکارا» معني شده است؛ يعني جلسهاي که بايد آشکارا باشد. به عبارت ديگر محدودسازي حضور عکاسان بهنوعي با معناي «جلسه علني» در تضاد است.