دور تازه انتقادات از پیام رسان تلگرام
تکلیف "تلگرام" روشن میشود؟

حملات به پیام رسان تلگرام پدیده تازه ای نیست و از مدت ها پیش از سوی مقامات قضایی و برخی فعالان سیاسی مطرح می شود. اما به نظر می رسد در روزهای اخیر دوباره افزایش یافته است.

چند روز پیش حجت الاسلام منتظری در پاسخ به سوالی درباره کانال تلگرام "آمد نیوز" گفته بود که " این کانال برای فعالیتهای ضدانقلابی خود از بستر تلگرام استفاده میکند و بهزودی تکلیف تلگرام را روشن میکنیم."
پیشتر عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران روز 4 مهر ماه از مدیر عامل تلگرام، پاول دروف شکایت و بر علیه او به دلیل نقض قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام جرم کرده بود.
دادستان تهران در رابطه با اتهامات تلگرام گفت: «به دلیل این اعلام جرم، شبکه تلگرام علاوه بر ارائه خدمات به گروههای تروریستی از جمله داعش، به بستری مناسب برای سایر فعالیتهای مجرمانه از جمله هرزه نگاری کودکان، قاچاق انسان و مواد مخدر تبدیل شده است.»
مدیر عامل تلگرام، پاول دروف در واکنش به شکایت مطرح شده علیه او و پیام رسان تلگرام گفت: «شگفت زده شدم! ما همواره به صورت فعال محتوای تروریستی و پورنوگرافی را در ایران مسدود میکنیم. فکر میکنم دلایل اصلی این تصمیم (اعلام جرم) مسائل دیگری است.»
بر اساس آمارهای قبلی منتشر شده، تلگرام محبوبترین شبکه اجتماعی در ایران است که حدود ۴۰ میلیون کاربر فعال دارد و ۵۸ درصد از این کاربران دارای سنی بالای ۱۸ سال هستند.
حالا پس از خط نشان کشیدن دستگاه قضایی برای تلگرام، وزیر ارتباطات بر موضع پیشین دولت در قبال این پیام رسان اصرار کرد. محمد جواد آذری جهرمی گفت: «دولت اجازه نمیدهد به بهانه برخورد با کانالهای سیاسی و ضدانقلاب، فعالیت سیاسی و دسترسی مردم محدود شود. خط ضدانقلاب مشخص و همه مسئولان در برخورد با ضدانقلاب همسو هستیم.»
او افزود: «حرفهای ناروای برخی کانالها را تأیید نمیکنیم همچنان که در مورد شخص من، حرفهای ناروا، تهمتپراکنی و دروغپردازی انجام شد. اما اینکه بخواهیم به این واسطه حرکت کنیم و مردم را ناراضی کنیم صحیح نیست، همچنان که امروز صبح خبری در خبرگزاری میزان خواندم که دادستان کل کشور تأکید کرده بود به دنبال بستن فضای مجازی نیستند و این اظهارنظر، سیگنال خوبی است که از نگاه مثبت ایشان خوشحال شدیم.»
وزیرارتباطات تاکید کرد "دولت از گردش آزاد اطلاعات استقبال میکند. پلتفرم را مردم انتخاب کردند و باید تعامل کنیم که البته درباره ارزشهای خود نیز پافشاری خواهیم کرد."
این سخنان وزیر در حالی مطرح می شود که فشارها بر دولت برای محدود کردن تلگرام هر روز افزایش می یابد.
او تاکید کرد که " متاسفانه در عرصه هایی که باید فضای مجازی را مدیریت کنند نتوانسته اند، وزیر جوان هم نتوانسته است یا نگذاشته اند."
پیش تر نیز احمد خاتمی عضو مجلس خبرگان و خطیب جمعه تهران در سخنانی از وضعیت فضای مجازی انتقاد کرد و گفت: «ما شاهد یک جنگ جدی تمام عیار در مسایل فرهنگی و اخلاقی هستیم. نگران نیستیم مردم مطالب را بدانند ولی اجازه خوردن سم را به مردم ندهیم.»
به اعتقاد احمد خاتمی " حدود 40 میلیون نفر عضو کانالهای تلگرامی هستند که معنای آن خط گیری از آن طرف است. حرف ما مدیریت این فضا است که برعهده دولت و نظام اسلامی است."
در این مصوبه که در خرداد ماه تصویب شد، نامی از تلگرام برده نشده است، اما از آنجا که در حال حاضر تلگرام پرکاربردترین پیام رسان موبایلی در ایران است، تصور میشود که منظور اصلی شورای عالی فضای مجازی این شبکه باشد.
پاول دورف، مدیر تلگرام، گفته است تنها "خط قرمز" این کانال ارتباطی، مقررات و ضوابط استفاده کاربران از تلگرام است، که توسط خود این شرکت اعلام شده است.
حالا باید دید که اتفاقات اخیر چه تاثیری بر تصمیم گیری درباره تلگرام خواهد گذاشت. آیا این پیام رسان محبوب به پایان کار خود نزدیک شده است؟