احتمال یک جنگ بزرگ در منطقه بعید است
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی وضعیت امروز منطقه به ویژه پس از استعفای حریری را تقابل آشکار دو جریان ثباتزا و بحرانزا خواند و گفت: با وجود این بحرانآفرینیهای متوالی در منطقه، احتمال یک جنگ گسترده میان ایران و عربستان تا حد زیادی بعید به نظر میرسد اما احتمال شعلهور شدن جنگ نیابتی در لبنان وجود دارد.
ایکنا نوشت:
روزهای اخیر باز هم خاورمیانه شاهد حوادث و در واقع توطئههایی است که شاید خبر از یک اتفاق و درگیری بزرگ بدهد. استعفای سعد حریری، نخستوزیر لبنان، آن هم پس از سفر به عربستان و افشای حبس شدن وی در این کشور، احتمال اینکه لبنان هدف بعدی توطئههای ارتجاع منطقه به رهبری عربستان با پشتوانه صهیونیستها و آمریکاییها باشد را بالا برده است.
در واقع تحلیل این روزهای منطقه، پیچیدگیهای خاصی پیدا کرده و سطوح خرد تا کلان را در برمیگیرد؛ تحلیلهایی که لبنان را هدف اولیه توطئه اخیر و ایران را هدف ثانویه و کلان سناریوی جدید مثلث آل سعود ـ اسرائیل ـ آمریکا میدانند.
امروز منطقه محل رو در رویی دو جریان ثباتزا و بحرانزاست
وی با بیان اینکه در حال حاضر دو جریان مشخص در منطقه رو در روی هم هستند، گفت: در این میان یک جریان به دنبال ثبات است و با بیرون راندن داعش و جریانات تروریستی از سوریه و عراق به سرعت به دنبال ثباتزایی در منطقه خاورمیانه است. ایران، سوریه، عراق، لبنان و حتی برخی کشورهای فرامنطقهای مانند روسی به دنبال این هستند که جریان داعش زودتر فیصله یافته تا یک آرامش و ثبات نسبی در منطقه بوجود بیاید.
استعفای حریری و کلید زدن بحران جدید در منطقه از سوی عربستان
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی یادآور شد: از سوی دیگر لبنان مدتهاست از یک آرامش و ثبات مطلوبی برخوردار است و در معادلات منطقه نقشآفرینی مناسبی دارد و لذا عربستان برای کلید زدن یک توطئه دیگر، نخستوزیر لبنان را در عربستان مجبور به استعفا کرد و ادعا میشود سعد حریری در عربستان در حبس یا حصر و یا تحت مراقبتهای خاص قرار دارد و اجازه خروج به وی داده نمیشود و این مسئله میتواند منشأ یک بحران و درگیری داخلی در لبنان شود. بنابراین در یک نگاه کلی امروز خاورمیانه شاهد درگیری و مقابله دو جریان مشخص و آشکار است؛ جریان طرفدار ثبات و حذف جریانات خشونتزا و بحرانآفرین و جریان بحرانآفرین و تنشزا که به دلیل در خطر دیدن منافع خود به دنبال افزایش تنش و خشونت در منطقه است و بر همین اساس خاورمیانه دوباره مستعد بحرانهای جدیدی شده است. در عین حال احتمال یک جنگ گسترده میان ایران و عربستان تا حد زیادی بعید به نظر میرسد اما احتمال شعلهور شدن جنگ نیابتی در لبنان وجود دارد.
رویکرد آمریکای دوران ترامپ به بحرانهای منطقه بیشتر اقتصادی است تا نظامی
کریمی درباره نقش آمریکا و سیاستهای ترامپ در ایجاد بحران جدید در منطقه به خصوص در لبنان، برای وارد کردن ایران به این درگیریها و فراهم کردن مقدمات ایجاد یک اجماع جهانی برای معرفی کردن ایران به عنوان ناقض برجام و کلید زدن مجدد تحریمهای گسترده علیه کشورمان گفت: به عقیده من بعید به نظر میرسد آمریکاییها برای زمینهسازی بر همزدن برجام به دنبال ایجاد یک جنگ بزرگ در خاورمیانه باشند. رویکرد ترامپ به عنوان یک فرد تاجرپیشه، کسب منافع اقتصادی بیشتر است. در صورت شروع این جنگ بزرگ منافع تمام کشورهای منطقه و فرامنطقه به مخاطره میافتد و جریان انتقال نفت دچار مشکل میشود و جهان دچار بحرانهای جدی خواهد شد.
آیا شرایط امروز منطقه با مقطع پیش از جنگ ایران و عراق شباهت دارد؟
کریمی درباره اینکه تا چه حد فضای امروز منطقه و زمینهسازیهای امروز آمریکا برای ایجاد یک درگیر در منطقه به دوران پیش از آغاز جنگ ایران و عراق شباهت دارد، گفت: در آن مقطع زمانی ایران یک کشور انقلابی بود که ساختارهای نظامیاش تقریبا تعطیل شده بود و به لحاظ مدیریتی هنوز کشور شکل باثباتی نگرفته بود و از سوی دیگر صدام به خاطر عقدههایی که از قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر داشت انگیزه ورود به جنگ با ایران را داشت.
احتمال یک جنگ بزرگ در منطقه بعید است/ تضعیف توان ایران با ایجاد جنگهای نیابتی مکرر
وی ادامه داد: ساختار کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به گونهای است که پذیرش یک جنگ گسترده در منطقه را ندارند زیرا تمام سرمایهگذاریها و برنامهریزیها که برای پیشرفت و توسعه در طول سه دهه اخیر کردهاند در صورت وقوع چنین جنگی نابود میشود و امکان احیاء این منطقه در فردای بعد از این جنگ وجود ندارد.