bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۳۸۷۵۷

لاریجانی: اختلافی میان قوا نیست

تاریخ انتشار: ۲۳:۵۰ - ۱۱ آذر ۱۳۹۶
 رئیس‌مجلس شورای اسلامی در گفتگوی تلویزیونی درباره رسیدگی به سپرده‎های مردم در موسسات مالی و اعتباری، بازنگری در وضعیت صندوق‌های بازنشستگی، مقابله با طرح جدید برخی کشورهای برای برهم زدن امنیت منطقه، سرنوشت برجام و .... با مردم سخن گفت.
 
علی لاریجانی به مناسبت روز مجلس همزمان با شهادت مدرس، گفت و گوی تلویزیونی در محل مجلس پیشین شورای ملی داشت. مجلسی که مدرس در همان جا نماینده تهران بود.
 
اهم صبحت های لاریجانی به شرح زیر است:
 
در مورد موسسات مالی غیرمجاز بی مبالاتی صورت گرفت
  • {سرنوشت سپرده گذاران موسسه‎های مالی و اعتباری}: یکی از چالش‎ها همین موسسات مالی و اعتباری بود که به دلایلی در گذشته پایه گذاری شده و با سودهای کلانی که امکان پرداختش نبود، شکل گرفتند. باید دو موضوع قصور برخی دستگاه ها در این زمینه و قصور در پرداخت سودها را از یکدیگر جدا می‎کردیم. در مورد موسسات مالی غیرمجاز بی مبالاتی صورت گرفت. مجلس با جدیت تمام پرونده زیان دیده‎گان موسسات مالی را به صورت ویژه و خارج از نوبت در دستور کار قرار داد.
  • مجلس از روزهای نخست به این موضوع ورود کرد و گفت و گوهای بسیاری داشت و با قوه قضاییه هم رایزنی کرد، قوه قضاییه می‎گفت باید منتظر حکم نهایی دادگاه بر اساس کارشناسی اموال باشیم.
 
ما مجبور شدیم از سازوکار دیگرای در جلسه سران قوا، استفاده کنیم. به گونه‌ای که اول اموال مردم را بپردازیم و بعد به مجازات متخلفین برسیم. نیاز به نظر موافق رهبری بود که خوشبختانه ایشان هم پذیرفتند و حمایت کردند. ابتدا مساله موسسه کاسپین را بررسی کردیم و بعد سراغ دیگر موسسات رفتیم تا این فشار از روی سپرده گذاران برداشته شود.
  • در آینده بانک مرکزی موظف شده است که مانع تشکیل چنین موسساتی شود. همین امروز هم رییس کل بانک مرکزی گفت که جلوی تشکیل یه صندوق جدید را گرفته است. موسساتی که با ارائه سودهای آنچنانی عموما مشکل دارند و مردم نباید به سراغ آنها بروند.
 
مردم نگران نباشند حتما به پول‎هایشان خواهند رسید
  • مردم نگران نباشند و حتما به پول‎هایشان خواهند رسید ابتدا کسانی که زیر 200 میلیون سرمایه گذاری کرده بودند، پولشان را دریافت می کنند و بعد هم دیگران.
  • 25درصد جمعیت کشور ما روستاییان هستند که کمتر از متوسط جهانی است. تخلیه روستاها، حاشیه نشینی در شهرها و مسائل و آسیب های اجتماعی زیادی به همراه دارد. مشکل مهاجرت از روستاها و علل آن را بررسی کردیم که شامل کم آبی و عدم چرخه اقتصادی در آنجا بود. با اذن رهبری، یک و نیم میلیارد از صندوق ذخیره ارزی گرفتیم تا از طریق چند بانک به کشاورزان و روستاییان، وام بدهند.
  • به روستاییان و دانشجویان رشته کشاورزی توصیه می کنم که از این فرصت استفاده کنند تا روند احیا و توسعه روستاها تکمیل شود.
 
مجلس به دنبال تامین بدهی صندوق های بازنشستگی است
  • صندوق‎های بازنشستگی دچار مشکلات متنوعی هستند که باید روی آنها تمرکز کنیم چون مربوط به آتیه مردم است. مثل صندوق تامین اجتماعی که متعلق به کارگران است. این صندوق ها دچار چند عارضه شده اند. متاسفانه دولت های گذشته از منابع این صندوق ها برای حل مشکلاتشان برداشت کرده اند یا سهم دولت به این صندوق ها را نپرداخته اند.
 
150-160 هزار بدهی این صندوق هاست که سبب شده حقوق بازنشستگی افراد تناسبی با حقوق فعلی کارمندان و کارگران نداشته باشد. باید این صندوق ها را توانمند کرد. برخی واحدهای کم سود ده را به عنوان بدهی دولت به این صندوق ها داده اند که فایده ندارد. رییس جمهور هم اخیرا گفته اند که این واحدها به مردم واگذار شوند نه اینکه این صندوق ها مدام فربه شود.
  • مجلس به دنبال تامین بدهی صندوق های بازنشستگی است. پیشنهاد مرکز پژوهش ها با کمک دولت که در قالب طرحی به مجلس ارائه می شود، سبب خواهد شد که ظرف یکی دو سال آینده این مساله حل شود.صندوق بازنشستگان لشگری هم مشکلات زیادی دارد که از وزیر دفاع خواسته ام پیگیر رفع آن باشد. در مجلس پیگیر این موضوع هستیم.
 
باید مشوق‌هایی برای صادرکنندگان درنظر بگیریم
  • {درباره ضرورت تدوین مشوق های صادراتی}: در این کشور تا صادرات راه نیفتند مشکلات حل نمی‌شود، اگر می خواهیم آتیه کشور و فرزندان مان روشن باشد باید روی صادرات سرمایه گذاری جدی کنیم.
  • در قانونگذاری برای رفع موانع تولید به این موضوع توجه کردیم. باید پشتیبابی درستی برای صادرات فراهم کنیم تا صادرکنندگان اطمینان لازم برای صادرات داشته باشند. مثلا فرش یکی از اقلام صادراتی ما است. چرا صادرات ما افول کرده است چون صادرکنندگان باید در نمایشگاه ها شرکت و تبلغ کنند و این چیزها هزینه دارد ولی قدرت مالی این اقدامات را ندارند لذا باید مشوق‌هایی در نظر بگیریم که موتور صادرات این صادرکنندگان راه بیفتد.
  • به دولت پیشنهادهایی دادیم، حتی اگر لازم است قانون مستقل از بودجه و دائمی تصویب کنیم که منبع روشن و پایداری برای مشوق های صادراتی در نظر بگیریم. الان هم مشوق های صادراتی است ولی وقتی دولت کم می آورد از بودجه این بخش استفاده می کند. این ها منبع پایداری نیست. ما حتی فکر کردیم که به عوارض واردات چیزی اضافه کنیم و آن را به پشتیبانی صادرات اختصاص دهیم. باید اقداماتی برای تسهیل کردن صادرات در نظر بگیریم. حتما در بودجه بعد اقداماتی خواهیم داشت. باید بدانیم برای تحقق اقتصاد مقامتی باید به برون زایی توجه کرد. چون نفت و گاز داشتیم کمتر به صادرات توجه کردیم باید به این مساله توجه کرد و مراقبت کرد تا جا بیفتد.
 
معافیت مالیاتی برای صادرکنندگان مناطق آزاد
  • {درباره اینکه چقدر مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد در تحقق امر صادرات می توانند تاثیرگذار باشند}: می توانند به شرط اینکه رویکردش دقیق باشد. این لایحه ای که دولت برای مناطق آزاد و مناطق ویژه جدید داد و در حال بررسی است و به زودی به صحن خواهد آمد اید نقشه های مناطق باید به مجلس داده می شد ولی تاخیری صورت گرفت. در همانجا چند بند اضافه کردیم یکی هم مساله صادرات است. کسانیکه در مناطق ویژه و آزاد به صادرات بپردازند اینها از معافیت مالیاتی خوب برخوردارند . بنابراین در همین مناطق آزاد برای اینکه رویکردها عوض شود به سمت سهل گیری صادرات باید برویم.
 
دولت‎ها در اداره کشور کم آوردند و بنگاه های اقتصادی را به عنوان بدهی به دستگاه ها دادند
  •  {درباره عملیاتی نشدن اهداف سیاست های کلی اصل 44}: هدف این قانون این بود که بنگاه های خصوصی شکل بگیرد و رقابت سالم بوجود آید ولی آنچه رخ داد از این هدف ها دور شد. دولتها در اداره کشور کم آوردند و این بنگاه های اقتصادی را به عنوان بدهی به دستگاه ها دادند مثلا بدهی وزارت دفاع داشتند و آمدند یک نیروگاه به این وزارتخانه دادند. کجای این کار خصوصی سازی است؟ در همین راستا طرحی آماده شده و قرار است در قالب ماده 236 ای ارائه شود. اولا باید با متخلفان برخورد شود ثانیا الزاماتی گذاشته شود. دستگاه های مختلف باید به مردم واگذار شود. باید مسابقه در شرایط مساوی باشد. هدف سیاست های کلی اصل 44 این بود که مردم در حالت تعادل به رقابت بپردازند. در جلسه سران قوا هم بحث شد و باید اصلاحاتی صورت بگیرد. یکی از مضوعات مهمی که در مجلس بحث شد این بود که کمیسیون مربوطه گزارش داد و فشار خواهیم آورد که بنگاه ها به بخش خصوصی واگذار شود.
 
برجام برای اقتصاد ایران لازم بود
  • در شرایطی که برجام مطرح شد، ایران با دقت عمل کرد. ایران اقتدار و منابع خوبی دارد، کشور بزرگی است. آنها در گذشته می خواستند ایران را در تنگنای اقتصادی قرار دهند. ایران راه درست را انتخاب کرد و تصمیم درست گرفت.
 
  • آمریکا و اسرائیل دنبال این بودند که برجام را به هم بزنند، اما راه درست انتخاب شد. برجام برای اقتصاد ایران لازم بود. با هوشیاری شرایط را رصد می‎کنیم، باید بگذاریم که امور به پیش رود. با برجام، فضای سیطره علیه ایران از بین رفت، در آن فضا دوستان ما نیز در معذوریت قرار گرفته بودند و نمی توانستند به ما کمک کنند. امروز باید طوری حرکت کنیم که آنها در انزوا قرار بگیرند. امروز غیر از اسرائیل و آمریکا کشوری دنبال برهم زدن برجام نیست. حتی اروپا نیز با آنها همراهی نمی کند. بنابراین عجولانه تصمیم نمی گیریم و مسائل را با دقت بررسی می کنیم.  {درباره داعش شکست خورد و تلاش برخی کشورهای منطقه برای اجرای طرح جدید برای نا امن‌سازی منطقه}: کار مهمی در ایران انجام شد.به این معنا که ایران به دعوت دولت عراق و سوریه کمک کرد تا با ترویست ها برخورد جدی صورت گیرد. اینکه امروز ایران امن است، .خیلی پشتش کار و فکر شده است. من از سپاه قدس و سردار سلیمانی تشکر می کنم. این امنیت سرمایه‌ای برای کشور ما شد.  
می خواهند ایران هراسی کنند
  • با تروریست ها مقابله می کنیم. در عین حال با کشورهای منطقه به جز اسرائیل روابط سالم و همزیستی مسالمت آمیز داریم، دوستیم و هیچ چشم داشتی به هیچ سرزمینی نداریم. هلال شیعی که می گویند حاصل عقب افتادگی ذهنی آنها است، می خواهند هراس ایجاد کنند که پولی از کشورهای منطقه بگیرند.
 
سخن چِندِش‌آور ترامپ
  • از سخنان اخیر ترامپ چندشم شد که گفت «کار خوب اقتصادی کردیم که پولی از اینها گرفتیم»! این حرف ها سخیف است. برداشت مان این است که آینده منطقه باید توسط همین کشورهای منطقه امن شود.  
یارانه‎ها نمی‎تواند مختص به افراد تحت پوشش باشند
  • این پیشنهاد را که یارانه‌ها فقط به افراد تحت پوشش اختصاص پیدا کند را شنیده‌ام اما این کامل نیست؛ افراد زیادی هستند که نیازمندند اما جزو افراد تحت پوشش کمیته‌های امداد نیستند؛ این موضوع در حال کار شدن است و در جلسه سران قوا نیز بررسی شده است .
 
جلسه‎های سران قوا ادامه دارد
  • ما در سه قوه اختلاف چندانی نداریم؛ باید برای حل مشکلات از ظرفیت‌های قوا استفاده شود و در برخی چالش ها نیاز داریم هر سه قوه با هم کار کنند؛ مانند مساله موسسات مالی اعتباری. چراکه این موضوعات تنها از طریق یک قوه قابل حل نیست؛ لذا نیاز به هم افزایی قوا داریم و قطعا این جلسات ادامه پیدا می کند.
  •  موضوع قانون گذاری هم نیاز به تصویب دارد و هم نظارت و تاکید بر اجرا؛ بنابراین مجلس هم باید برای اجرای قوانین وقت بگذارد و هم باتوجه به تغییر شرایط، نیاز به اصلاح قوانین وجود دارد. مضاف برآنکه موضوعات جدید نیز پدید می آید که قانون لازم دارد؛ اما قبول دارم نباید برای هر چیز کوچکی قانون وضع کنیم.  
باید برای دریاچه‌ها حق آب درنظر گرفت
  • مسئله هوا موضوع مهمی است و قانونی که تصویب شد امر جامعی است که باید همه موارد آن با هم اجرا شود. برای مثال استانداردهای اتوموبیل باید بیشتر شود. در این راستا قانون تصویب کردیم که کنترل بر استاندارهای اتومبیل بیشتر شود، یا درمورد کارخانه‌ها باید نظارت‌ها و کنترل آنها افزایش پیدا کند. لذا در قانون هوای پاک همه موارد باید با هم رعایت شود که اگر اجرا شود شرایط مطلوبی به وجود خواهد آمد. این موضوع تنها مختص به تهران نیست.
 
*یکی از مسائلی که باید به آن توجه کرد موضوع غبار و خشکی های دریاچه ها مانند دریاچه ارومیه و ... است که باید برای اینها فکر شود. یعنی باید حق آبی درنظر گرفته شود تا بتوان این دریاچه ها را احیا کرد. ما کشور خشکی داریم اما اینهامشکلات زیست محیطی برای ما به وجود خواهند آورد.