فن ژاپنی رفع خطر زلزله
دولت ژاپن نیز در بخشی از برنامه ارتقای مقاومت ساختمانهای حیاتی این کشور، بازسازی مدارس ژاپن را کلید زد، به نحوی که در سال ۲۰۰۲ کمتر از ۴۵ درصد از مدارس ژاپن در برابر زلزله مقاوم بودند، اما این میزان در سال ۲۰۱۵ به ۹۵ رسید و طی یک برنامه حدود ۱۵ ساله در این حوزه به نقطه مطلوب رسیدند.
به گزارش دنیای اقتصاد، جایکا یک سازمان مستقل و غیردولتی است که سابقه مطالعات تکنیکی موثری در بحث تابآوری شهرها در برابر زلزله را دارد و سابقه همکاری این نهاد با شهرداری تهران در حوزه کاهش خطرپذیری پایتخت در برابر بحران (DRR) به سال ۱۹۹۹ باز میگردد.
به گفته تاکاهاشی، معاون کاهش مخاطرات شرکت مشاور اورینتال که از سوی جایکا مامور اجرای گام پنجم همکاریها برای ارتقای تابآوری تهران در برابر بحرانهای ناشی از حوادث طبیعی شده است، در مرحله جدیدی که روز گذشته کلید خورد و به مدت سه سال از سال ۲۰۱۸ تا ژانویه ۲۰۲۱ ادامه خواهد داشت، قرار است علاوه بر زلزله به تابآوری تهران در برابر سیل نیز پرداخته شود و در صورت لزوم، بحرانهای طبیعی دیگری نیز به سرفصل پروژه پنجم جایکا - شهرداری تهران اضافه میشود.
حاصل نخستین مرحله همکاری جایکا و شهرداری تهران در حدود ۱۸ سال پیش از این، مطالعه تخمین خسارت زلزله در قالب سه سناریو مختلف مبنی بر فعالیت هر یک از سه گسل اصلی شمال، ری و مشاء بوده است که نشان داد بیشترین خسارت احتمالی زلزله تهران حاصل فعالیت احتمالی گسل ری خواهد بود.
نتیجه گام دوم حمایت جایکا درخصوص کاهش خطرپذیری تهران در برابر بحران نیز تهیه فهرستی از ۱۵ فعالیت اولویتدار سازمان مدیریت بحران شهر تهران بود که به گفته نمایندگان جایکا، در سالهای اخیر ذیل آن بیش از ۱۵۰ پروژه تعریف کرد که اگرچه بسیاری از آنها به دلیل مشکلات بودجه اجرایی نشده است، اما نقشه راه خوبی برای شهرداری تهران محسوب میشود.
خروجی گام بعدی فعالیتهای مشترک جایکا و شهرداری تهران در حوزه تابآوری شهری، ارتقای مرکز فرماندهی واکنش اضطراری سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، ایجاد سامانه تخمین سریع خسارات و تلفات و نیز طراحی نقشه تخلیه اضطراری محلههای شهر بوده است. ثمره مرحله چهارم این همکاری که بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ محقق شد، ارتقای ظرفیتهای مقابله با تمرکز بر مدیریت راهها و شریانهای حیاتی در شرایط وقوع زلزله، ارتقای مهارت مدیریت بحران جامع محور و ارتقای سیستم هشدار سریع حوادث طبیعی بوده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، نمایندگان جایکا که روز گذشته در مراسم آغاز مرحله پنجم همکاری شهرداری و جایکا حضور داشتند، پیش از آمدن به پایتخت از کرمانشاه نیز بازدید کرده بودند. گوتو، مدیر بخش کاهش مخاطرات مرتبط با سوانح در دفتر مرکزی جایکا در توکیو که به نمایندگی از تیم ژاپنی یافتههای خود از این بازدید را تشریح کرد، واکنشهای اولیه به بحران اعم از اجرای عملیات امداد و نجات، بازسازی فوری شریانهای حیاتی طی ۴۸ ساعت و اسکان اضطراری در کرمانشاه به ویژه دو شهر سرپلذهاب و اسلامآباد، نمره قبولی میگیرد. اما در عین حال انتقادات زیادی نسبت به کیفیت ساختوساز در این شهرها وارد میداند.
تخریب ساختمان تازهساز در اسلامآباد و نیز تخریب بیمارستان تازه تاسیس در مناطق زلزلهزده در کنار تخریبهای عمده ابنیه فنی در این مناطق، به زعم ژاپنیها بیش از هر چیز نشانه کیفیت نامناسب ساختوساز بوده است.
نماینده جایکا در دفتر مرکزی توکیو با تقسیمبندی ساختمانها به دو نوع ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری و ساختمانهای حیاتی، تاکید کرد شماری از ساختمانهای شهر که باید پس از وقوع زلزله به زلزلهزدگان خدمات ارائه کنند، باید به نحوی احداث و مقاومسازی شوند که در هنگام وقوع زلزله کوچکترین آسیبی نبینند.
نمایندگان جایکا در جلسه روز گذشته تجربه حضور خود در ایران را نیز تشریح کردند. گوتو در این رابطه گفت: در آغاز پروژه من از سازمانهای زیادی دیدن کردم و جلب همکاری آنها بسیار دشوار بود، چراکه نه مردم و نه برخی از مسوولان به وقوع زلزله در تهران باور نداشتند و به همین خاطر فهماندن اهمیت پروژه به آنها مشکل بود. اما به تدریج نگاهها به پروژههای جایکا تغییر کرد.