bato-adv
کد خبر: ۳۴۶۵۴۵

تحلیل عباس عبدی از ماجرای سعید طوسی

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۲ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۶


عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت:

به نظر مي‌رسد كه يك برداشت ناصواب و نادرست از مسائل اجتماعي موجب شده است كه در ايران به جاي آنكه دادگاه‌ها فصل‌الخطاب مجادلات و ابهامات و ترديدها باشند، خودشان موضوع مجادلات و تنش‌هاي بيشتر مي‌شوند. نمونه روشن آن پرونده آقاي سعيد طوسي است؛ پرونده‌اي كه خبر آن به صورت افشاگرانه و از يك رسانه فارسي‌زبان خارجي و نه از طريق عادي به افكار عمومي راه يافت و منشا مجادلات گوناگوني شد. اكنون كه حكم صادر شده است، مجادله بدتري را رقم زده است كه اتفاقا بيش از محكوميت به ضرر متهم تمام خواهد شد، ضمن آنكه جامعه را دچار نوعي از نااميدي و يأس كرده است كه در اين يادداشت به آن مي‌پردازم.

رييس محترم قوه قضاييه اخيرا اعلام كرده است كه با قضات فاسد و رشوه‌گير برخورد قاطع مي‌شود و اسامي آنان رسانه‌اي مي‌شود و اين را اقدامي مهم جهت پاكسازي فضاي دستگاه قضايي دانسته است. ولي واقعيت اين است كه مساله اصلي در اين قوه وجود چنين قضاتي نيست، هرچند اين مساله به نوبه خود بسيار مهم است، ولي مساله اصلي اين است كه دستگاه قضايي قادر نيست افكار عمومي را نسبت به احكام صادره از سوي دادگاه‌هاي خود در پرونده‌هاي مهم جلب كند.

به عبارت ديگر احكام دادگاه‌ها نه‌تنها «فصل‌الخطاب» نيستند، بلكه «فتح‌الخطاب» و «باب‌المناقشه» هستند و اين براي جامعه ايران بسيار خطرناك است. مردم درست يا نادرست گمان مي‌كنند كه حكم متناسب با اتهام نيست و آن را عادلانه نمي‌دانند، اين را مي‌توان از طريق نظرسنجي از مردم پرسيد. البته اين بدان معنا نيست كه حكم صادره لزوما ناعادلانه است. اتفاقا اگر حكم صادره ناعادلانه باشد و مردم چنين گمان كنند، خوب است. هنگامي بايد تاسف خورد كه حكم صادره عادلانه (مطابق قانون) باشد ولي كماكان مردم اعتماد به دادگاه صادركننده حكم نداشته باشند.

 شايد مسوولان قضايي به جامعه و مردم انتقاد كنند كه چرا نسبت به حكم صادره آنان بي‌اعتماد هستند؟ اين اعتراض چندان وارد نيست، بلكه اين وظيفه دستگاه قضايي است كه اعتماد مردم را به دست آورد. حتما بايد نگاهي به دادگاه‌هاي گذشته بيندازد تا ببيند چرا مردم بي‌اعتماد هستند؟ در همين موضوع آقاي سعيد طوسي نيز مي‌توان شواهدي از اين مساله را ديد. ما فرض مي‌كنيم كه وي به لحاظ قانون بايد تبرئه مي‌شد و هيچ اعمال نفوذي در آن صورت نگرفته است، پس چرا بايد او نزد افكار عمومي چنين محكوم شود؟ اين ناشي از ضعف دستگاه رسيدگي‌كننده است.

اين پرونده در سال ١٣٩٠ باز شده است. تا ١٣٩٥ اقدام موثري نمي‌شود و هيچ‌كس هم از آن خبر ندارد. خانواده‌هاي شكات نيز جرات انتشار آن را ندارند، رسانه‌هاي داخلي نيز به طور قطع به اين موضوع نمي‌پردازند. به يك‌باره يك رسانه مخالف نظام آن را افشا مي‌كند. تا همين مرحله براي مساله‌دار شدن نسبت به رسيدگي قضايي كفايت مي‌كند. انواع و اقسام شايعات و ادعاها مطرح مي‌شود. متهم نيز به سطوحي از رفتار نامناسب اقرار كرده و از آن رفتار عذرخواهي مي‌كند. ١٨ ماه است كه پس از افشاگري، رسيدگي به ماجرا طول كشيده است، در حالي كه خيلي سريع مي‌توانستند آن را حل كنند. اكنون هم كه حكم صادر شده به جاي آنكه فصل‌الخطاب شود، منشا اختلاف جديد شده است.

اين حكم حتي براي آقاي طوسي هم به جاي آنكه قاتق نانش شود، قاتل جانش شده است و موقعيت او را نزد افكار عمومي بدتر مي‌كند. حال بياييد به آن طرف دنيا يعني ايالات متحده برويم. اتفاقي رخ داده است كه در مقايسه با اتهامات آقاي طوسي صدها بار بدتر است. پزشك تيم ملي ژيمناستيك امريكا، حداقل به ١٦٠ زن و دختر ورزشكار و بيمار كه بسياري از آنان زير سن قانوني بوده‌اند تجاوز كرده است. دختراني كه بعضا برنده مدال طلاي المپيك هستند و اين پزشك نيز مامور يا در استخدام رسمي يك نهاد عمومي مثل فدراسيون ژيمناستيك است.

پيش از آن نيز موارد مشابه در هاليوود يا در بريتانيا رخ داده است و موضوع به راحتي بررسي و حكم صادر مي‌شود و كسي هم كوششي براي لاپوشاني آن نمي‌كند، حتي اگر در گذشته لاپوشاني كرده‌اند، در مرحله كنوني و رسيدن به دادگاه همه‌چيز به نسبت شفاف و سريع رسيدگي مي‌شود و در مدت كوتاهي به موضوع رسيدگي شد، هرچند تعداد شاكيان بسيار زياد بود. دادگاه هم به نسبت شفاف بود. ممكن است گفته شود انتشار اين موارد خلاف قانون و اشاعه فحشا است. اين مساله درست نيست، زيرا اين موضوعي خصوصي ميان دو نفر نيست كه انتشار آن اشاعه فحشا باشد. اين اتهامات عمومي است و افكار عمومي نسبت به آنها حساسيت دارد و حذف كردن افكار عمومي، عوارض بدتري از عمومي بودن ماجرا دارد، اين حتي به ضرر متهم نيز هست. خلاصه ماجرا اين است كه بخش مهمي از مردم نسبت به رسيدگي‌هاي قضايي و احكام صادره اعتماد ندارد. اين بي‌اعتمادي نيز ريشه در واقعيت‌هايي دارد.

تقريبا برداشت عمومي اين است كه دادگاه‌ها به صورت مستقل وارد مرحله رسيدگي نمي‌شوند. حتي اگر اين برداشت هم نادرست باشد، دستگاه قضايي بايد مردم را نسبت به استقلال دادگاه‌ها مجاب كند، به صرف اين ادعا كه ما سياسي نيستيم و مستقل هستيم، كسي باور نخواهد كرد. اهميت اين مساله خيلي بيشتر از وجود تعدادي قاضي رشوه‌گير است كه مي‌خواهند نام آنان را منتشر كنند. علني شدن دادگاه‌ها اقدام فوري‌تري است. ولي معلوم نيست كه تصميم‌گيرندگان از چه مي‌ترسند؟

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
معصومیت و مظلومیت از چهره سغید طوسی هویدا هست این وصله ها به ایشون نمیچسبه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
به کارهای خلاف شرع و قانون الهی وجهه ی شرعی و قانونی ندهیم غربیها اول همین راه رو رفتند الان همجنس بازی آزادشده خدابه دادمان برسد قاطعانه برخهورد شود از خدا بترسیم
سیدعبدالعظیم
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آقای عبدی چراخبرراناقص بیان میکنید مطابق اخبارمنابع خبری آن پزشک تیم ژیمناستیک آمریکا به 175 سال زندان محکوم شده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
صورت مساله را كه خودمان ميدانيم جناب عبدي . با ذكر اسامي بفرماييد در كلان مساله چه كساني استقلال قوه قضاييه را از آن سلب نموده اند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
سکوت کن لطفا اقای عبدی سکوت کن سکوتتتتتتتتتتتتتتتتتت
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۴۵
ناشناس
United States of America
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آقای عبدی وقتی نمیتوانی روشن و شفاف به موضوعی بپردازی یا شهامبت ابراز نظر را نداری بهتر است سکوت اختیار کنی و خیالت راحت باشد که کسی از تو نخواهد پرسید چرا ساکت بوده ای.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
با سلام
اگه یه پرونده و یه شاکی بود
ادم میگفت برای این بزرگوار پرونده درست کردن
ولی این تعداد شاکی و خیلی ها هم بخاطر حفظ آبرو شکایت نکردند جای تردید نمیزاره
ادم دم خروس رو باور میکنه تا قسم حضرت عباس بعضی ها رو
و قوه قضائیه ما بارها جانب داری شو نشون داده
هنوز مرتضوی ها تو ذهن ما هستن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
سعید طوسی گفت منو بکشید پایین خیلیا رو میکشم پایین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
با این حکم فکر کنم دیگه کسی بچه اش رو نذاره کلاس قرآن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
من به هیچ عنوان طرفداری طوسی را نمی کنم ولی این همه تو مدارس فوتبال و کشتی و شنا و...تجاوز میشه و این همه مسافرکش تجاوز می کنند کسی نمیگه بچمو کلاس ورزش نمیزارم یا تاکسی سوار نمیشم انصاف داشته باشیم
پرتو
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
واقعا معلوم نیست تصمیم گیرندگان از جی می ترسند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
عفونتی بر عفونت های دیگر اضافه شده
سرو
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
خود اقای گفت اگر محکوم بشم صد نفر را با خودم می کشم پایین.یادمون نرفته.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
اقای طوسی تهدید کرد و به نتیجه رسید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
غیر از این انتظار داشتی ؟ ما با بلاد کفر خیلی فرق داریم.
ناشناس
Germany
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
اقای عبدی! از شما بعیده که ندانید در غرب مفهوم "تجاوز و سوء استفاده جنسی" لزوما به معنی تجاوز در فرهنگ ما نیست. حتی تماس بدن با بدن بعنوان سوء استفاده جنسی محسوب میشه. در خیلی از موارد اتهام های مطرح شده "دستمالی اندام های جنسی" بوده.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
بوی گندی است که از آشی که سال ها است در دیگ و بر سر اجاق در حال جوشش است بلند شده است.
حال تو چه می گویی؟ سکوت که آدم را نمی کشد!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
یعنی شما نمی دونی اینا از چی می ترسن ؟
ناشناس
United States of America
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آقای عبدی آن پزشک اصلا به معنی واقعی به کسی تجاوز نکرده بلکه اوهم به اصطلاح ملاعبه کرده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
کشور ما قوه قضائیه عادل و با کفایتی ندارد و از این وضع، چپاولگران و فاسدان دارن استفاده می کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
اگر مقام دستگاهی بودم به هوشی که خدا به این استاد محترم(عبدی) داده رشک میبردم و از تحلیل واقعگرای ایشان سود میبردم نه اینکه نفوذ و فتنه و غرب و فلان وبهمان رو داد بزنم..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آقای عبدی
این یک فرد عادی بود و تمام شد
چرا در برابر فسادمالی و حتی اخلاقی بعضی مسئولان و فرزنداتشان سکوت کردید؟
آیت
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
هر بیننده ای مگر خود رابه نفهمی بزندوگرنه در دادگاهها واطراف دادگاه کاملا بوی دلالی را استشمام میکند. کمتر کسی
حميد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
شما هم براي خودت شغل مهمي داري اقاي عبدي!
ماله كشي !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
با این اتفاق مردم چهره واقعی مشکلات نظام رو شناختند
نظرات
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
به قول سفیر ایران در برزیل،که با دستمالی دختر بچه ای ،به او اعتراض شد،گفت،مشکل اصلی اختلاف فرهنگی است،در اینجا نیز مشکل اصلی در تفاوت تعریف تجاوز در فرهنگ عمومی و در قوه قضاییه است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
بسیار تحلیل بجایی بود بی اعتمادی مردم به قوه قضائیه و عدم پاسخگویی از سوی مسئولین بسیار فاجعه انگیز تر است تا خود جرم مطمئن باشید که اسامی هم هیچگاه اعلام نخواهد شد چرا که به قول رهبر معطم با دستمال کثیف نمیشود شیشه کثیف را تمیز کرد
میثم
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
جناب آقای عبدی جرم تجاوز پزشک تیم ملی ژیمناستیک آمریکا تنها در حد دست زدن و معاینهاندامهای غیر ضروری بوده (ملاعبه ای که آقایون میگن) نه به معنای عام در ایران و تازه حکمش این شده!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
در مورد آقای طوسی از آنجا که ایشان منتسب به قرآن که مقدسترین ارزش مسلمین است ، نموده
باید سرعت عمل و دقت در تصمیم و اقناع افکار عمومی اهمیت بیشتری پیدا می کند.
را ، تجدید نظر و تجدید در تجدید نظر و این دایره ای است که هیچ وقت تمامی ندارد. برای این باید فکری کرد.
ناشناس
Germany
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
اصلا شاید مرتکب چنین کاری نشده باشه ولی کجاست اون رسانه مستقلی که آزادانه و بدون پروا از صاحبان قدرت تمام ابعاد ماجرا رو برای مردم بگه و مردم کاملا بفهمن چه اتفاقی افتاده تا بدون دلیل قضاوت نکنن؟ تا زمانی که فضا بسته باشه و مردم خودشون تعیین کننده سیستم قضایی نباشن و نظارت کافی و درستی بر قوه قضاییه نداشته باشن نباید هیچ انتظاری از مردم داشت و این وعده و وعید های رییس قوه هم دردی رو درمان نمیکنه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
همه چیزمان به همه چیزمان میآید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
علنی شدن دادگاههایی که افکار عمومی نسبت به موضوع حساسیت دارند اولین اقدام است برای اعتماد سازی قوه قضائیه
ناشناس
Germany
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آخه آقای گروگان گیر اگر دادگاه علنی باشه که نمیتونه بگه من فلان کار و فلان کار رو بارها کردم بعد توبه کردم.میتونه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
این نوع ادبیات چاره ساز نیست جناب عبدی! خودتون هم خوب میدونید مسئله خیلی فراتر از اینهاست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
یک نکته در مقاله آقای عبدی باید تصحیح بشه ، اون مربی آمریکایی به 160 زن "تجاوز" نکرده بلکه "تعرض" کرده . در فرهنگ بسیاری از کشورهای لمس و یا حتی تعرض جنسی کلامی جرمی نزدیک به همون تجاوزه. اگر از این منظر نگاه کنیم ، موضوع در ایران خیلی بحرانیه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
دلایل زیادی برای این بی اعتمادی وجود دارد
ناشناس
United States of America
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
مورد پزشک امریکایی هم فقط لمس بوده نه تجاوز. اگر تجاوز بود به 100 بار اعدام محکوم می شد.
ناشناس
United States of America
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
مورد پزشک امریکایی هم فقط لمس بوده نه تجاوز. اگر تجاوز بود به 100 بار اعدام محکوم می شد.
بنده خدا
Germany
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
نه فقط قوه قضاییه، که خیلی از مردم به کل سیستم اعتماد ندارند . مهم ترین دلیل هم انتخابات است که .... اما مردم به رقیب او رای می دهند که ممکن است او را هم لایق ندانند اما به خاطر رساندن فریاد بی اعتمادی و مخالفت شان به کسی رای می دهند که عالی رتبگان نظام موافق رقیب او هستند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
باید دستورالعمل مشخصی برای غیرعلنی کردن دادگاه ها ایجاد بشه
به صرف اینکه بگن با نظر قاضی که به درد نمیخوره! کدوم قاضی پیدا میشه که از زیر زره بین بودن خوشش بیاد که بگه دادگاه علنی برگزار بشه!
ضمنا به فرض که نخواستید موضوعی علنی بشه چرا غیر علنی بصورت درست محاکمه نکردید؟ از سال 90 مطرح شده و تا سال 95 هیچ کاری انجام نشده و بعدش به ضرب و زور افکار عمومی یه کاری انجام شد و همونم نقض شد و بالاخره طرف رو تبرئه کردید. حالا اگه یه بدبخت بیچاره ای که ناشناسه و هیشکی رو نداره به این وضع دچار میشد همین برخورد باهاش میشد؟
همیشه گفته ام که عدالت با علی (ع) مرد! بقیه فقط ادعا دارن و در ادعای خودشون هم صادق نیستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
این حرفها چیزی را حل نمی کند جنایتی کرده حکومت روپوشانی کرده مسئله لو رفته ....این ها هرگز حقیت را نمی گویند فقط تهمت می زنند و دیگران را تخریب می کنند
ناشناس
Germany
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آقای عبدی انشا خوبی نوشتی ولی خودت و همه میدانند که موضوع از چه قراره !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
قوه قضاییه باید مسله طوسی را در تلوزیون وعلت ازادی اورا توضیح دهد دادستان کل کشور کارش چیه بر فرض شاکیان بعلت عدم تمکن مالی نتونند وکیل بگیرند
ک م
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
آقایون قضات, اگر روزی افرادی قصد نابودی دین را دراین مرزو بوم میداشتند موفق نمیشدند که شما با این اعمالتان اینکار را کردید.
زین پس نه شما نه دیگر مسئولین از عدالت علی(ع) , از امام زمان(عج)... دم نزنید.
هم دین را نابود کردید هم کشور و هم مردم.
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
اعتماد سالها طول ميكشه تا بوجود بياد اما در لحظه اي نابود ميشه