محمد فرودی
صمد آقا و روایتی اجتماعی از دهه ۵۰
صمد آقا در ماجراهای خود نماد انسان روستایی چالاک، بیآلایش و دارای معصومیت ابتدایست که در اجتماع رو به مدرنیتهی زمانهی خود با چالشهای گوناگونی مواجه میشود، چالشهایی که گاه در محیط مدرسه و با آموزش و نظم موردنیاز آن بوده و گاه با فرصتطلبی و زیادهخواهیهای انسانهای مدرن شدهی شهری که به سودای منافع پا به روستای آنها گذاشته و یا به دنبال سوءاستفاده از صمد هستند.
برای نمونه میتوان به صمد آرتیست میشود اشاره کرد که یک گروه فیلمساز پا به روستای صمد گذاشته و به دنبال سوءاستفاده خود دست به آموزش صمد و سایر روستاییها برای بازیگری میزنند. آموزشی که روزبهروز منجر به نابودی روابط و قواعد سنتی حاکم بر روابط اجتماعی جامعهی روستایی میشود. در این داستان با مش باقر با نماد شخصیتی ثروتمند و کدخدا بهعنوان فردی مورد وثوق ولی منفعتطلب روبرو هستیم که برای منافع خود دست به همکاری با گروه فیلمساز و تأمین مالی آنها میزنند و درکنار و همراه آنها سرکار استوار را میبینیم، بهعنوان نماد حاکمیت که ضمن بیتوجهی به این تغییرات اجتماعی تنها اولویتش حفظ نظم و کاهش درگیری است.
در کنار بریز و به پاشهای این اعیان، روستاییهای فریبخورده، مسخشده و گرسنهای هستند که بر هم خوردن روابط سنتی گذشتهشان آنها را به سمت چالش و درگیریهای فراوان با یکدیگر برده است، چالشهایی از جنس فیلمهای دههی ۴۰ و ۵۰ که ضمن برشمرده شدن آنان توسط کارگردان گاه انتقادهای تندی را نیز در خلال آنها نسبت به نوع فیلمسازیهای آن دوران و فساد اخلاقی جاریاش میکند.
در این مجموعه فیلمها نقش ننه آقا بهعنوان مادر سنتی ایرانی و عینالله یا همان آقای باقر زاده نیز بهعنوان نماد روشنفکران دستوپا چلفتی، بیسواد و بیعملی که مدتی را نیز در خارج روستا زندگی کرده و تنها ظواهر مدرن را با خود به همراه دارد، نیز قابلتوجه است.
از میان این آثار سینمایی داستان (صمد در بدر میشود) نیز در کنار سایر آثار پرویز صیاد چون اثری که بازگویی تحولات اجتماعی دهه ۵۰ میکند قابلتوجه است. فیلم سینمایی که اگر بخواهیم بهصورت کوتاه از آن سخن بگویم باید گفت این اثر بهنوعی بازگوی مهاجرت صمد روستایی به شهر به مثال بسیاری از مردم روستایی آن دوره است که برای تأمین خود به شهر آمده و با اختلافات فرهنگی بسیاری با جامعهی شهری روبرو هستند.
در باب تحولات اجتماعی این دهه که در انتها منجر به انقلاب ۵۷ شده و همچنین سخن از آن در فیلمهای صمد آقا به حتم میتوان بسیار گفت که از این مجال خارج بوده و برای ایجاد علاقه نسبت به بازبینی این داستان احساسم بر این است که این حد کفایت لازم میکند.