حسین راغفر در گفتگو با فرارو تحلیل کرد
آیا استعفای "رئیس کل بانک مرکزی" مشکلی را حل میکند؟

حسین راغفر معتقد است استعفای، ولی الله سیف، به تنهایی به این معنا خواهد بود که همه مسئولیت همه نابسامانیهای اقتصادی متوجه بانک مرکزی است. در صورتی که اینگونه نیست.
او با اشاره به نوسانات شدید و اخیر بازار ارز میگوید: تمام مسئولیت این نوسانات متوجه بانک مرکزی نیست. راغفر ادامه میدهد: در اتفاقات اخیر، بیش از هر چیزی، عوامل داخلی که خارج از نظارت دولت قرار دارند موثر بوده اند. عوامل داخل نظارت دولت هم مثل پتروشیمیها با استفاده از رانت ارز دولتی از اختلاف قیمت ارزی منتفع شده اند. مثلا خمیر کاغذ وارد کردهاند، آن را به کاغذ تبدیل کردهاند، دست به صادرات محصول نهایی زدهاند و از بیشتر شدن اختلاف قیمت ارز سود برده اند. با توجه به قیمتهای جدید ارز، چیزی حدود هشت هزار میلیارد تومان در ماه سود حاصل میشود که رقمی بسیار هولناک و خارج از نظارت و کنترل بانک مرکزی و دولت است. این موضوع نقدینگی بسیار پرقدرتی را برای گروههای در اقتصاد فراهم میکند. این نقدینگی در هرجایی که بنشیند میتواند به شدت تورم زا باشد. از جمله این موارد روی خود ارز خواهد بود. یکی از اقدامات دولت باید این باشد که صادرکنندگان را موظف به بازگرداندن ارز حاصله کند. اینها اقداماتی است که تنها به دست بانک مرکزی نیست.
این استاد دانشگاه معتقد است حداقل کاری که بانک مرکزی باید انجام دهد تلاش برای شفاف سازی منابع و مصارف ارزی کشور است. البته همه این شفافسازی دست بانک مرکزی نیست. باید مشخص شود که ما چقدر درآمد ارزی داریم و به کجاها پرداخت میکنیم و این درآمدها در چه مسیرهایی وارد میشود.
این اقتصاددان درباره تجمع اخیر برخی سپرده گذاران موسسات بانکی و اعتراض به رئیس کل بانک مرکزی نیز میگوید: مسئول بخش زیادی از مسائل مربوط به موسسات اعتباری هم بانک مرکزی است. به هرحال موسسات مالی مجوز بانک مرکزی را دریافت کرده اند. البته تعدادی از آنها هم به اسم تعاونیهای اعتباری فعالیت دارند که اصلا مجوز بانک مرکزی را ندارند. این خودش یکی از معضلات اقتصاد کشور شده است. اما بانک مرکزی، چون مسئول سیاستهای پولی کشور است. یکی از کارهایی که بانک مرکزی باید انجام دهد این است که گزارش این موسسات را به مردم و مسئولان کشور ارائه کرده و همچنین تعداد آنها را به شدت کاهش دهد. در شرایط کنونی اصلاحات بانکی و وضعیت بانکی در کشور بیش از هرچیز یک مساله سیاسی است. فشارهای سیاسی باعث اختلاف در انجام وظایف بانک مرکزی شده است.

او در پاسخ به اینکه استعفای سیف میتواند گرهای از مشکلات کنونی اقتصاد کشور باز کند پاسخ میدهد: استعفای سیف میتواند سنت حسنهای باشد که اگر دستگاهی کار خود را به درستی انجام نداد، بابت سهم خود استعفا دهد. اما این سنت سیاسی در ایران اصلا وجود ندارد. موارد بسیار زیادی مثل ساختمان پلاسکو، سقوط هواپیما و ... داریم که هیچ کسی مسئولیت آنها را برعهده نگرفت. در حالی که اگر هرکدام از این موارد در هرکجای جهان صنعتی رخ دهد، مسئول آن باید استعفا کند. اگر هم سیف استعفا دهد باید در نظر گرفت که چقدر از مشکلات اقتصادی سهم بانک مرکزی بوده است.
این اقتصاددان معتقد است: استعفای سیف هیچ تغییری در سیاستهای بانک مرکزی ایجاد نمیکند. خیلی از سیاست گذاریها در دست بانک مرکزی نیست. اگر این تغییرات، جهت گیریها و رویکردهای اقتصادی و پولی کشور را تغییر میداد، میشد انتظار داشت که استعفا سرمنشا منافعی برای جامعه است. اما در جامعه ما تغییر فرد خیلی تعیین کننده نیست.