فرارو بررسی میکند
آیا ریال و لیر میان ترکیه و ایران پیوند ایجاد میکند؟

محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی پنجشنبه شب در دیدار با اردوغان پیام کتبی حسن روحانی را به او تقدیم کرد. اردوغان بر اراده ترکیه مبنی بر ادامه همکاریها با ایران تأکید کرد. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز در دیداری با فرستاده ویژه روحانی، مواضع ایران در مسائل مختلف از جمله خروج امریکا از برجام را قابل تقدیر خواند و گفت: به صراحت اعلام کردهایم که تحریم امریکا علیه ایران را اجرا نخواهیم کرد. این موضع ترکیه در حالی است که پیشتر رؤسای جمهور دو کشور در مذاکره با یکدیگر بر سر نقشه راه اقتصادی که هدف از آن رسیدن به تراز تجاری ۳۰ میلیارد دلاری است توافق کردهاند. اما آیا تحریمهای آمریکا علیه ترکیه و ایران میتواند این دو کشور را به هم نزدیک کند؟
بعد از کودتای نافرجام ترکیه، اندرو برانسون کشیش آمریکایی که ۲۰ سال در ترکیه زندگی میکند به اتهام کمک به عوامل کودتا بازداشت شد. او بعد از یک سال و نیم حبس به حبس خانگی منتقل شده است. دولت ترامپ خواستار آزادی این کشیش آمریکایی شد. مایک پنس معاون اول ریاست جمهوری آمریکا نیز طی سخنانی در وزارت خارجه این کشور اظهار کرد: ایالات متحده تا زمان آزاد شدن کشیش برونسون، این مرد با ایمان و بی گناه تحریمهای بزرگی را بر ترکیه اعمال خواهد کرد. ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در واکنش به این سخنان گفت: دولت آمریکا که تاکنون هیچ اقدامی در موضوع استرداد فتح الله گولن متهم کودتای ترکیه انجام نداده و با بهانه قرار دادن موضوعی که در اختیار دستگاه قضایی ترکیه است، نمیتواند با تهدیدات خود، کار خود را پیش ببرد. آمریکا وزرای کشور و دادگستری ترکیه را به دلیل نقش داشتن در پرونده برانسون تحریم کرده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز با اعلام توقیف داراییهای وزرای دادگستری و کشور آمریکا در ترکیه به تحریمهای آمریکا واکنش نشان داد. سنای آمریکا نیز پیشتر در واکنش به این موضوع و همچنین تصمیم آنکارا برای خرید سامانه موشکی اس-۴۰۰ روسیه، با تصویب قانونی فروش جنگندههای اف-۳۵ آمریکایی را به ترکیه ممنوع کرده است. در پی تنشها ترکیه تیمی برای مذاکره با آمریکا روانه واشنگتن کرد، اما ظاهرا این مذاکرات بی نتیجه ماند.
رجیب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیروز در یک سخنرانی گفت: ترکیه به یک جنگ اقتصادی دچار شده است. او از مردم ترکیه خواست که اگر طلا و ارز خارجی در خانه دارند، آن را برای تبدیل به لیر به بانکها ببرند. اردوغان این کار را یک مبارزه ملی خوانده است. او با اشاره به کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ در کشورش آمریکا را از حامیان کودتا خوانده و گفته: برخی کشورها رویکرد حمایت از کودتاچیان، تروریستها و نادیده گرفتن حق و قانون را در پیش گرفته اند. نوسانات اخیر قیمت ارز در کشور نیز بُعد دیگر این توطئه است. اردوغان گفته: گزینههای زیادی از جمله ایران، روسیه، چین، برخی کشورهای اروپایی و دیگر کشورها را مدنظر داریم و در این مسیر راه زیادی پیموده ایم. اما سخنان امیدبخش اردوغان تاثیر معکوس گذاشت و سقوط ارزش لیر تشدید شد.
فرصت روابط ایران با ترکیه؟
مسائل سوریه و تحریمهای ایران از دیگر موارد اختلاف این دو کشور هستند. محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی پنجشنبه شب در دیدار با اردوغان پیام کتبی حسن روحانی را به او تقدیم کرد. اردوغان بر اراده ترکیه مبنی بر ادامه همکاریها با ایران تأکید کرد. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز در دیداری با فرستاده ویژه روحانی، مواضع ایران در مسائل مختلف از جمله خروج امریکا از برجام را قابل تقدیر خواند و گفت: به صراحت اعلام کردهایم که تحریم امریکا علیه ایران را اجرا نخواهیم کرد. این موضع ترکیه در حالی است که پیشتر رؤسای جمهور دو کشور در مذاکره با یکدیگر بر سر نقشه راه اقتصادی که هدف از آن رسیدن به تراز تجاری ۳۰ میلیارد دلاری است توافق کردهاند.

ایران و ترکیه هیچ قرابت استراتژیکی با هم ندارند
این تحلیلگر سیاست خارجی ادامه میدهد: اما مشکل اصلی ایران در منطقه اسرائیل است. به عنوان نمونه میگویم بشار اسد دشمن سرسخت عربستان بود. عربستان سعودی تمام تلاش خود را کرد که بشار اسد را به خاطر جدا شدن از دنیای عرب از جا بکند. ملک عبدالله پادشان وقت عربستان دو ماه پیش از حوادث سوریه از بشار اسد خواسته بود کار پدرش حافظ اسد را تکرار نکند و به دنیای عرب برگردد. بشار اسد به این موضوع توجه نکرد و این اتفاقات برای کشورش رخ داد. اما اکنون به خاطر خصومت عربستان با ایران بشار اسد در بین سعودیها مقبولیت پیدا کرده است. مطمئنا بشار اسد در آیندهای نزدیک به دنیای عرب بازمی گردد.
بیگدلی معتقد است: هرچند ارزش پول ملی ترکیه نیز مثل ایران کاهش پیدا کرده است، اما وضعیت این دو کشور وضعیت بسیار متفاوتی نسبت به هم دارند. نسبت بین مردم و دولت ترکیه با گسلی موجود بین مردم و دولت ایران امر جداگانهای است.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره موضع گیری ترکیه علیه تحریمهای ایران میگوید: ترکیه اعلام کرده که تحریمهای آمریکا علیه ایران را اجرا نمیکند. این موضع گیری به این خاطر است که این کشور جایگزینی برای نفت و گاز ندارند. آمریکاییها نیز پیشنهاد داده اند که از طریق خط لوله از طریق آذربایجان برای ترکیه انرژی صادر شود. اما این موضوع کار امروز و فردا نیست و به زمان نیاز دارد. با این حال به ضرس قاطع میگویم ترکیه هیچ وقت دوست ایران نخواهد شد. چرا که نگاه ترکیه از یک سو به اتحادیه اروپا و از سوی دیگر به عثمانی گرایی است. به این ترتیب این کشور با ایران هیچ گونه قرابت استراتژیکی ندارد.