bato-adv
کد خبر: ۳۷۲۰۷۸
پنج نکته درباره حضور رییس جمهور در مجلس

روز دشوار حسن روحانی

چیزی که روشن است روحانی برنده جلسه فردای مجلس نخواهد بود. او هر گونه به سوالات نمایندگان پاسخ دهد، با واکنش منفی روبه رو خواهد شد. اگر همه چیز را به گردن بگیرد، هوادارانش را کاملا ناامید خواهد کرد. اگر افشاگرانه در مجلس ظاهر شود و از پشت پرده بگوید صدای منتقدانش در خواهد آمد و اگر همچون یک سال اخیر در اظهاراتش محافظه کارانه و خنثی ظاهر شود، نه خانی آمده است و نه خانی رفته است، هوادارانش ناامیدانه چیزی برای دفاع از دولت نخواهند داشت، ممکن است منتقدانش را جری‌تر شوند بگویند روحانی هیچ توضیح و بهانه ای برای عملکردش ندارد.
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۷ - ۰۵ شهريور ۱۳۹۷
فرارو- فردا سه شنبه، ششم شهریور ماه حسن روحانی رییس جمهور برای پاسخ گویی به سوال نمایندگان مجلس در صحن علنی پارلمان حاضر می‌شود. او قرار است به ۵ سوال اقتصادی پاسخ دهد.
روز دشوار روحانی
به گزارش فرارو، ۱۰ مرداد ماه مجلس شورای اسلامی طرح سوال از حسن روحانی، رییس جمهور را اعلام وصول کرد. علی لاریجانی در آن جلسه پارلمان گفت که حدود ٩٢ نفر از نمایندگان خواستار سئوال از رئیس جمهوری در مورد مسایل اقتصادی بودند و این موضوع به کمییسون اقتصادی ارجاع شد.

او افزود که کمیسیون این سئوالات را با حضور نمایندگان رئیس جمهوری بررسی کرد، اما در نهایت، ٨٠ تن از نمایندگان، یعنی بیش از حد نصاب قانونی، همچنان خواستار سوال از رئیس جمهوری هستند و در نتیجه، این سئوال "اعلام وصول" می‌شود.

طرح سوال از رییس جمهور ۵ محور دارد که عبارتست از "عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، استمرار تحریم‌های بانکی، عدم اقدام شایسته دولت در خصوص کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی شدید چندین ساله و افزایش شتابان نرخ ارز‌های خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی. "
 
پس از اعلام وصول طرح سوال، رییس جمهور یک ماه فرصت دارد تا در مجلس حضور یابد و به سوالات پاسخ دهد.

چهار روز پس از اعلام وصول طرح سوال حسن روحانی در نامه‌ای به علی لاریجانی از دو جهت طرح سوال را زیر سوال برد. یکی «بودن در چارچوب قانون اساسی» و دیگری «طرح در زمان و شرایط مناسب کشور»، روحانی تاکید کرد: "متاسفانه هیچکدام از این دو حاصل نشده است. اما برای جلوگیری از هر نوع اختلاف بین قوا و احترام به مجلس شورای اسلامی انشاء الله در فرصت مقرر به مجلس خواهم آمد و به سوالات پاسخ خواهم داد."

رئیس جمهور همچنین در بخش پایانی نامه حضورش در مجلس را "فرصت" خواند و گفت: «البته این امر می‌تواند فرصت خوبی باشد تا برخی از حقایق را برای مردم عزیز کشورم بازگو نمایم که آن‌ها صاحب واقعی کشورند و مشروعیت من و شما نیز از آراء آن‌ها است.»

بالاخره پس از مذاکرات دولت و مجلس مقرر شد روحانی روز سه شنبه، ششم شهریور ماه در مجلس حاضر شود و حدود یکسال پس از آغاز به کار دولت دومش به سوال‌های نمایندگان پاسخ دهد.

سوال نمایندگان مجلس از رییس جمهور امری نادر و دارای بار سیاسی فراوان است، اما بی سابقه نیست. آخرین طرح سوال نمایندگان از رییس جمهور به سال ۹۰ باز می‌گردد. زمانی که مجلس ۱۰ سوال اقتصادی و سیاسی از محمود احمدی نژاد رییس جمهور وقت را اعلام وصول کرد.

احمدی نژاد ۲۴ اسفند یعنی روز‌های پایانی سال در مجلس حاضر شد و به سوالات نمایندگان پاسخ داد. علی مطهری طراح اصلی سوال از احمدی نژاد در آن زمان بود. او حالا نایب رییس مجلس است و در بین طراحان و حتی امضاکنندگان سوال از روحانی قرار ندارد.
 



کیفیت حضور روحانی در مجلس احتمالا با نحوه حضور احمدی نژاد اسفند ماه سال ۹۰ تفاوت‌های فراوانی خواهد داشت. احمدی نژاد در فضایی بسیار پر تنش به پارلمان رفت و جسورانه سخن گفت. او سعی کرد در پاسخ به سوالات تقصیرات را به گردن دیگر نهاد‌ها بیاندازد.
 
در مواردی نیز اظهاراتش در مجلس تمسخر آمیز تفسیر شد، مثلا در پاسخ به سوالی گفت: «شب عید است؛ می‌خواهیم با هم صفا کنیم.» یا در پاسخ به سوال درباره خانه نشینی یازده روزه اش که مورد تائید همه است به کلی آن را تکذیب کرد و گفت: «بسیاری از همکاران من پیچ و مهره‌ای شده‌اند و فنر می‌زنند! این وصله‌ها به دولت نمی‌چسبد.»

طرح سوال از احمدی نژاد بدون حاشیه بزرگی پایان یافت حالا باید دید طرح سوال از حسن روحانی چگونه و در چه فضایی برگزار می‌شود و او چه می‌گوید؟

پاسخ این سوال‌ها در جلسه طرح سوال روشن می‌شود. اما پیش از آن باید چند نکته را در نظر گرفت.
روز دشوار روحانی
مجلس شورای اسلامی تاکنون دو تن از وزرای روحانی را استیضاح کرده است

۱- فضای مجلس؛ روحانی در شرایطی به مجلس می‌رود که وضعیت اقتصادی کشور بحرانی است. مجلس شورای اسلامی نیز در همین راستا فشار سنگینی را برای اصلاح وضعیت اقتصادی و یا احتمالا مبرا کردن خود از این وضعیت به دولت آغاز کرده است. در دو هفته اخیر دو وزیر اقتصادی با رای مجلس برکنار شده اند. علی ربیعی وزیر کار و رفاه اجتماعی که در جلسه پرتنش از کار برکنار شد و مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد که روز گذشته با وجود مخالفت سه فراکسیون اصلی مجلس با استیضاح نتوانست رای اعتماد دوباره مجلس را کسب کند. فضای کلی مجلس در هفته‌های اخیر به هیچ عنوان به سود دولت نبوده است. این وضعیت فقط حاصل عملکرد نمایندگان مخالف دولت نیست بلکه حامیان حسن روحانی نیز حالا در صف منتقدان عملکرد اقتصادی دولت قرار دارند. به طوری که روز گذشته الیاس حضرتی نماینده شناخته شده اصلاح طلب در نطقی تند در موافقت با استیضاح وزیر اقتصاد، روحانی و عملکرد اقتصادی دولت را به چالش کشید. علی لاریجانی رییس مجلس نیز که همیشه از سوی اصولگرایان متهم به حمایت از دولت روحانی بوده است حالا تلاشی برای دفاع از دولت نمی‌کند، حتی در مواردی عملکرد دولت را زیر سوال برده است. به این ترتیب شاید بتوان گفت در ۵ سال اخیر هیچ زمانی رابطه دولت روحانی با مجلس اینگونه سرد و پرتنش نبوده است.

۲- وضعیت داخلی دولت؛ اوضاع در دولت نیز آنچنان مناسب نیست. فشار‌هایی سنگینی به حسن روحانی از جهات مختلف وارد شده است. گزارش‌هایی از اختلافات در دولت منتشر شده است. ظاهرا هماهنگی زیادی میان دفتر رییس جمهور و معاون اول او وجود ندارد. از طرف دیگر نقش محمد باقر نوبخت، معاون رییس جمهور در تصمیمات اقتصادی و همچنین نقش سیاسی محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهور مورد انتقاد شدید اصلاح طلبان قرار دارد. یکی دیگر از نشانه‌های نامساعد بودن فضای داخلی دولت این است که حسن روحانی برای دفاع از دو وزیر مهم خود یعنی علی ربیعی و مسعود کرباسیان در مجلس حضور نیافت. حتی برخی مدعی هستند که دولت برای استیضاح آن‌ها چراغ سبز نشان داده است. این مسئله در جلسه استیضاح علی ربیعی توسط یکی از نمایندگان مطرح شد، اما از سوی معاونت پارلمانی تکذیب گردید. روز گذشته نیز اشاراتی ضمنی از سوی برخی نمایندگان به این موضوع صورت گرفت.

۳- شرایط عمومی کشور؛ وضعیت عمومی کشور نیز بسیار نامناسب است، فشار‌های اقتصادی مردم را در تگنا قرار داده است. از طرف دیگر فشار‌های خارجی نیز باعث شده است که چشم انداز مناسبی برای آینده کشور در افکار عمومی وجود نداشته باشد. این وضعیت باعث شده است که یک سال پس از آغاز به کار دولت دوم روحانی بسیاری از کسانی که به او رای داده اند هم به جمع منتقدانش اضافه شوند و حتی افکار عمومی سقوط دولت را نیز بعید نمی داند.

۴- دولت سپر بلا؛ در این وضعیت همه نهاد‌ها و کسانی که در کشور و تصمیم گیری‌ها نقش دارند سعی می‌کنند، خود را از آسیب‌های احتمالی دور کنند. در واقع دولت تبدیل به سپر بلا شده است. حتی نهادهایی هم که در تصمیم گیری ها مسئولیت دارند پشت دولت پنهان شده اند. ناظران و کارشناسان معتقدند دولت تنها مسئول این وضعیت نیست. با این وجود عده‌ای دیگر معتقدند که مشکلات کشور مشکلات مدیریتی و ناشی از اشتباهات، مفاسد و غفلت‌های مدیران اجرایی کشور است، به همین دلیل این فقط دولت است که باید پاسخگو باشد.
روز دشوار روحانی
علی لاریجانی، رییس مجلس نیز همچون گذشته از دولت حمایت نمی کند
 

بیشتر بخوانید: پیام استیضاح‌ها به روحانی؛ آیا دومینو ادامه دارد؟


۵- روحانی چه می‌گوید؟؛ حالا مهمترین سوال افکار عمومی این است که رییس جمهور روز سه شنبه در مجلس درباره چه چیزی سخن خواهد گفت. او در آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی خود که کمتر از یک ماه پیش انجام شد وعده داد در مجلس صریح‌تر درباره وضعیت اقتصادی کشور سخن می‌گوید. او همچنین در نامه به علی لاریجانی به این موضوع اشاره کرده است. روز گذشته نیز حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور پس از استیضاح کرباسیان در توئیتی نوشت: «دومین وزیر شاخص در فسادستیزی را کنار زدند. حال و هوای جلسه سه‌شنبه شفاف‌تر شد.»
 
این توئیت رنگ و بوی "خط و نشان" کشیدن دارد. هواداران دولت معتقدند که روحانی فردا باید پرده از مسائل مشخصی بردارد و حوزه مسئولیت و اختیارات خود را مشخص کند. آن‌ها می‌گویند رییس جمهور باید بگوید چقدر از اقتصاد کشور در اختیار دولت است؟ او باید از نقش آفرینی نهاد‌های دیگر در اقتصاد و نحوه عملکرد آن‌ها در بحران اخیر سخن بگوید. این انتظارات هواردان روحانی است. هوادارانی که البته به ناامیدی کامل نرسیده اند. از سوی دیگر منتقدان دولت نیز انتظار دارند دولت همه ضعف‌ها و مشکلات را به گردن بگیرد، فرافکنی نکند، عذر خواهی کند و برنامه خود را برای بهبود وضعیت اقتصادی ارائه نماید. البته طیفی از منتقدان می‌گویند اگر نمی‌تواند ادامه دهد، کنار بکشد. این‌ها انتظارات دو طیف هوادار و منتقد دولت است.
 
حالت سومی هم وجود دارد که روحانی با آرامش در مجلس حضور یابد و به سوالات نمایندگان پاسخ دهد. رویکردی که او تاکنون در پیش گرفته و سعی کرده که فضای سیاسی کشور را به سمت تنش پیش نبرد. با این حال اگر روحانی راه سوم را هم در پیش بگیرد، احتمالا نسبت به قبل با صراحت بیشتری سخن خواهد گفت.
 
چیزی که روشن است روحانی برنده جلسه فردای مجلس نخواهد بود. او هر گونه به سوالات نمایندگان پاسخ دهد، با واکنش منفی روبه رو خواهد شد. اگر همه چیز را به گردن بگیرد، هوادارانش را کاملا ناامید خواهد کرد. اگر  افشاگرانه در مجلس ظاهر شود و از پشت پرده بگوید صدای منتقدانش در خواهد آمد و اگر  همچون یک سال اخیر در اظهاراتش محافظه کارانه و خنثی ظاهر شود، نه خانی آمده و نه خانی رفته است، هوادارانش ناامیدانه چیزی برای دفاع از دولت نخواهند داشت، ممکن است منتقدانش جری‌تر  شوند و بگویند روحانی هیچ توضیح و بهانه ای برای عملکردش ندارد.
 
bato-adv
حسن
Saudi Arabia
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
کدوم مجلس؟؟؟؟ هیچ اتفاقی نخواهد افتاد تا آبان ماه اگر تحریم های دور دوم فشار زیاد آورد روحانی اولین قربانی برای آروم کردن عموم مردم هست
امیر ال
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
رئیس جمهور باید عذرخواهی کند آخه این دیگه چه نوعشه عذر خواهی نکردند وضعیت اقتصادی و بهبود نبخشیدند هنوز از برجام حمایت میکنند میگن نبود دلار ۲۰۰۰۰ میشد!
حسین
Poland
۲۲:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
از همین الان نتیجه مشخصه :
زمین و زمان و کهکشان راه شیری و آمریکا و مردم و یه عده ناشناس (مثل خُرزو خان) را متهم میکنه و میگه نگذاشتند و خودش را مبرا نشان میده , نماینده ها هم که معلوم نیست چکار میکنند و مجلس هیچ شفافیتی نداره نمیشه یقه نماینده را هم گرفت
نمایندگان محترم حتی حاضر نشدند رای خود به طرح ها و لوایح را شفاف و مشخص کنند.....
جواد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
پایان رکود 5 ساله. بعد از این با عقل رای بدهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
دومین وزیر شاخص در فسادستیزی
?خخخخخخخخخخخ
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
برای این بزرگوار که وعده دادن کار ساده ای است! مانند وعده ارزانی ارز !! خوب به مجلس هم وعده بدهد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
دوباره با دور زدن و زبان چاخان خودشو تبرعه میکنه...روحانی‌هر چی‌نداره زبون خوبی داره...
مسعودی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
۶سال زندگی مردم را جهنم‌ کرد یک‌روز به خودش بد بگذرد و بلکه مرخصش کنند برود ولنجک
منبع
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
نظام اقتصادی ربوی مشکل ماست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
روحانی اگر غیرت داشت خودش استعفا میداد.
کرمی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
اره والا
سینا
Singapore
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
اقای روحانی با عدول از وعده های انتخاباتی خود و چرخش به راست پشتوانه مردمی خود را از دست داد مضفا انکه نتوانست حمابت جناح راست را بدست اورد و ار دو سو متضرر شد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
کدام عدول؟ از ۹۲ همین بود ولی خاتمی و هاشمی ما را مجبور به تکرارش کردند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
اینهمه نماینده فقط 80نفر؟! بقیه هنوز فکر میکنن همه چی عالیه؟ شرم بر اونایی که بخاطر لابی از وظیفه اصلیشون دور شدن. حقوق نمایندگی حرام نماینده ای که درد مردم رو فریاد نزنه بخاطر منافع شخصی و جناحی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
ایشان هم مثل احمدی نژاد می اید و می رود و آب از اب تکان نخواهد خورد فقط سر ملت بی کلاه می ماند که خوب بماند
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
علی مطهری که کاملا مشخصِ بی طرفه و به دنبالِ حقِ مردمِ...
دکتری بیکار
Slovakia
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
آقای روحانی این دیگه کار اصولگرا نیست خود الیاس حضرتی ازطیف خودتان هم هست مستقیما اعلام کرد دولت شما بی کفایته همه باید بدوننند قدرت خرید ما مردم صفر شده تا کی میخواید مردمو با امار سازی الکیتون گول بزنید بیاید واقع بین باشید مردم دارند زیر فقر و بدبختی له میشند اجاره خونه سر به فلک کشیده قیمت طلاو سکه که نگو . ارز که دیگه حرفی برای گفتم نمونده طلاق و بیکاری بیداد میکنه تا کی دروغ ........ ما دیگه از این وضعیت خسته شده ایم امروز تو اداره ای که کار میکنم بنده خدا 25 نفر ادم متاهل تعدیل شدند آقای روحانی میدونی 25 خانواده به نظام بدبین کردی در این شرایط بد اقتصادی تا دیر نشده به فکر مردم باشید
علی
Germany
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
یک راه داره همه را بندازه گردن احمدی نژاد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
همون بهتر که هرچه سریعتر استیضاح شود و برود پیکار خودش.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
عملکرد افراده که اونها رو در مقام پاسخگویی برنده یا بازنده میکنه
دست خالی با پر بودن افراد بخاطر نتیجه تصمیمات خودشونه
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
اگر سیاستهای داخلی و خارجی نظام در اوضاع اقتصادی موثر است و تعیین این سیاستها هم از اختیارات رئیس جمهور خارج است، بنابراین روحانی باید با صراحت حد و حدود خود و اختیاراتش را بگوید و بیهوده بار دیگران را بدوش نکشد.
ناشناس
Canada
۱۹:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
بی خاصیت ترین رییس جمهور در 40 سال گذشته بی شک همین آقاست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
روحانی ان زمان که کابینه رو بست قافیه رو باخت به خواست رای دهندگانش توجهی نکرد
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۲۰:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
در مورد اختیارات محدودش صحبت کنه و تقصیرات و اشتباهات دیگران رو هم به گردن نگیره. با توجه به سن و سالش دیگه امکان رئیس جمهور شدن رو هم نداره و حداکثر یه عضویت در مجمع تشخیص مصلحت در انتظارشه. بنابراین باید با شجاعت و صراحت صحبت کنه که البته بعید میدونم
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین