آیا واقعا بیسکویتها کوتاهقد چیپسها بادکرده و نوشابهها سرخالی شدهاند؟
کم میفروشم پس هستم!
بسیاری از فعالان صنایع غذایی کاهش قدرت خرید مردم را دلیل کوچکشدن بستهبندی محصولات غذایی اعلام میکنند. یکی از تولیدکنندگان شیرینی و شکلات دراینباره میگوید: اگر قرار باشد کالا را به همان اندازه که قیمت تمامشده آن بالارفته گران کنیم، بسیاری از مشتریان خود را از دست خواهیم داد. گرانیهای اخیر موجب شده شکلاتی که پیش از این برای ما ٢٥هزار تومان تمام میشد، حالا ٥٠هزار تومان آب بخورد. این کالا را حالا باید ٦٠هزار تومان بفروشیم.
تولیدکنندگان مواد غذایی دست به هر کاری میزنند که کمفروشیشان خیلی محسوس نباشد؛ از کمر باریکشدن دبههای ماست گرفته تا نوشابهها و دلسترهای سرخالی و بستههای چیپس و پفکی که از هوا پر شدهاند. محمد یکی از فروشندگان حوالی میدان صادقیه در اینباره میگوید: «بعد از گرانشدن محصولات لبنی، دبههای ماست یکی از برندها کمرباریکتر شد و ته آن به حالت مقعر درآمد تا مصرفکنندگان متوجه کاهش وزن آن نشوند.»
روی بستهبندی تصویر یک کیک شکلاتی با روکش و مغز کاکائویی و تکههای فندق و گردو نمایش داده میشود. کافی است تا بستهبندی کیک را باز کنید و متوجه شوید تصویر روی بستهبندی با آنچه داخلش هست، زمین تا آسمان فرق دارد؛ نه از روکش کاکائویی خبری هست و نه تکههای آجیل. فروشنده این محصول میگوید: «بسیاری از برندها به جای اینکه کیفیت جنس خود را بالا ببرند، بستهبندی محصولات خود را شیکتر میکنند.»
پنیری که رویش زده ٤٠٠ گرم، حدود ٥٠ گرم یا حتی بیشتر آب پنیر داخل آن است. یکی از مشتریان هایپرمارکتهای تهران با اشاره به این نکته ادامه میدهد: «با کوچکترین بهانهای قیمت محصولات بالا میرود، اما اگر آسمان هم به زمین بیاید، قیمتها پایین نمیآید. چند روز است که مسئولان در رسانهها از کاهش قیمت محصولات لبنی خبر میدهند، اما در بازار خبری نیست یا در بهترین حالت برخی از برندهای لبنیات که قیمت محصولات را بیش از هزار تومان گران کرده بودند، ٢٠٠ تومان پایین آوردند.»
گرانی این روزها، برخی از خوراکیها را دیگر لاکچری کرده است. بعد از آجیل و خشکبار، حالا خرما هم قیمتش نجومی شده است. درحالی هر بسته خرما را تا همین سه ماه پیش حدود ٨هزار تومان میخریدید که حالا برای خرید آن باید بین ١٥ تا ١٨هزار تومان هزینه کنید. یک حسابکتاب سرانگشتی نشان میدهد هر عدد خرمایی که میخورید، چیزی حدود ٣٠٠ تومان برای شما آب میخورد.
بسیاری از فعالان صنایع غذایی کاهش قدرت خرید مردم را دلیل کوچکشدن بستهبندی محصولات غذایی اعلام میکنند. یکی از تولیدکنندگان شیرینی و شکلات دراینباره میگوید: «اگر قرار باشد کالا را به همان اندازه که قیمت تمامشده آن بالارفته گران کنیم، بسیاری از مشتریان خود را از دست خواهیم داد. گرانیهای اخیر موجب شده شکلاتی که پیش از این برای ما ٢٥هزار تومان تمام میشد، حالا ٥٠هزار تومان آب بخورد. این کالا را حالا باید ٦٠هزار تومان بفروشیم. چنددرصد از مردم حاضرند برای یک بسته کاکائو حداقل ٦٠هزار تومان هزینه کنند. به خاطر همین ناچار شدیم وزن محصول را نصف کنیم و به جای اینکه ٤٠هزار تومان گرانتر بفروشیم، تنها ١٥هزار تومان به قیمت کالا بیفزاییم.»
در حالی برخی از مردم تولیدکنندگان را مقصر گرانیهای این روزها میدانند که فعالان این بخش که به گفته خودشان خصوصیترین صنعت ایران است، شرایط بد اقتصادی را ریشه نجومیشدن قیمتها عنوان میکنند.
کریمیتفرشی با بیان اینکه در صورتی که وزن محصولی کمتر شود، تولیدکننده موظف است وزن جدید را روی محصول قید کند، ادامه داد: «در صورت درج وزن واقعی محصول، کاهش وزن هیچ منع قانونی نداشته و تخلف نیست و در راستای هماهنگی با قدرت خرید مردم صورت گرفته است، اما اگر غیر این اتفاق افتد، تخلف بوده و سازمان حمایت، سازمان تعزیرات و انجمن صنایع غذایی موظف به رسیدگی و برخورد با متخلفان هستند.»