جوانگرایی در نهادهای حکومتی آغاز شده است
نکته مهم انتصابات تازه رهبر انقلاب

مرداد ماه رهبر انقلاب حجتالاسلام محمد قمی را به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی منصوب کردند. این انتصاب در نوع خود بسیار جالب توجه بود محمد قمی متولد سال ۱۳۶۰ است و حالا فقط ۳۶ سال سن دارد. او جانشین سید مهدی خاموشی شد. این انتصاب به عنوان نمونه ای روشن از جوانگرایی در نهادهای زیر نظر رهبر انقلاب تفسیر شد.

به گزارش فرارو، نگاهی به انتصابات مقام معظم رهبری در ماههای اخیر نشان میدهد که همه این انتصابات یک ویژگی بارز و مهم دارد، این ویژگی انتخاب چهرههای جوان برای ماموریتهای مهم و دشوار است.
اخیرا مقام معظم رهبری دو حکم صادر کرده اند که تائید کننده این موضوع است. ایشان در حکمی آیتالله آملی لاریجانی را به عنوان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام بر گزیدند، انتخابی که برای مجمعی پر از ریشسفید و افراد باتجربه، همچون آیت الله احمد جنتی، موحدی کرمانی و دیگران جالب توجه است. آیت الله آملی لاریجانی ۵۸ ساله حالا باید در این مجمع که اعضای آن که عموما به لحاظ سنی از او بزرگترند، ریاست کند و فراتر از آن تحول ایجاد نماید.
دومین انتصاب روزهای اخیر که مورد توجه قرار گرفته، حکم رهبر انقلاب برای حجتالاسلام والمسلمین حاجعلیاکبری است. بر اساس این حکم این روحانی ۵۴ ساله به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شده است. به این ترتیب حاج علی اکبری در کنار صدیقی، احمد خاتمی، ابوترابی فرد، موحدی کرمانی و امامی کاشانی نماز جمعه تهران را اقامه میکنند. این انتصاب نیز به عنوان یکی از نشانههای جوانگرایی از سوری رهبر معظم انقلاب قابل تفسیر است.
حجت الاسلام حاج علی اکبری پیشتر در دی ماه سال گذشته به عنوان رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه منصوب شده بود. او نخستین بار در سال ۱۳۷۳ و در ۳۰ سالگی امامت جمعه شهر دماوند را برعهده گرفت و ۶ سال بعد به عنوان جوانترین عضو شورای سیاستگذاری ائمهی جمعه منصوب شد.
رهبر انقلاب پیشتر نیز احکام دیگری صادر کرده بودند که در همین راستا دیده میشود. ایشان شهریور ماه در حکمی حجتالاسلام شیخ مصطفی رستمی را به عنوان رئیس نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها منصوب کردند.
مصطفی رستمی متولد سال ۱۳۵۱ است و ۴۶ سال دارد.

مرداد ماه نیز رهبر انقلاب حجتالاسلام محمد قمی را به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی منصوب کردند. این انتصاب در نوع خود بسیار جالب توجه بود محمد قمی متولد سال ۱۳۶۰ است و حالا فقط ۳۶ سال سن دارد. او جانشین سید مهدی خاموشی شد.
در نهادهای نظامی نیز که زیر نظر رهبر معظم انقلاب قرار دارند، جوانگرایی در دستور کار قرار گرفته است. چندی پیش فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا تغییر کرد و سعید محمد با ۵۰ سال سن جایگزین سردار عبداللهی شد.
همچنین رهبر معظم انقلاب در خردادماه امیر علیرضا صباحیفرد را به عنوان فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیا ارتش منصوب کردند. امیر صباحی فرد متولد سال ۱۳۴۲ است. هرچند او جانشین امیر اسماعیلی شد که خود از فرماندهان جوان ارتش بود اما امیر صباحی فرد نیز به نسبت دیگر فرماندهان ارشد نظامی کشور جوان به حساب می آید.
البته این نکته قابل ذکر است که جوانگرایی در فرماندهان نظامی به راحتی امکانپذیر نیست و عموما تغییر فرماندهان نظامی با محافظهکاری و مصلحتسنجیهای فراوانی انجام میگیرد. نکتهای که در این بین حائز اهمیت است لزوم انتقال تجربه فرماندهان نظامی است.
به این ترتیب این موارد نشان میدهد همگام با طرح کنار گذاشتن بازنشستگان از پستهای دولتی رهبر انقلاب نیز به دنبال جوانگرایی در نهادهای زیر مجموعه رهبری هستند.
با این حال رهبر انقلاب ملاحظاتی هم در این باره دارند. چندی پیش در جریان درس خارج فقه رهبر انقلاب طلبهای انتقاد کرده بود که چرا برخی بازنشستگان با نظر رهبر انقلاب به کار بر میگردانند. رهبر انقلاب در واکنش به این انتقاد ملاحظه خود را درباره قانون منع به کار گیری بازنشستگان بیان کردند.
رهبر انقلاب از این قانون اینگونه تمجید کردند و گفتند: «این قانون بازنشستگان، یک قانون بسیار خوبی است. این از آن قوانینی است که ما به آن احتیاج داشتیم، جایش هم خالی بود. این قانون در واقع حلقهی بستهی مدیریتی را که گاهی اوقات در بعضی از جاها سالهای سال طول میکشد، این حلقهی مدیریتی بسته را باز میکند، میشکند، راه را برای جوانها میگشاید که بتوانند خودشان را برسانند به مراکز مدیریتی.»
اما در ادامه تاکید کردند: "بنابراین اصل قانون، قانون خوبی است منتها اطلاق قانون، اطلاق درستی نیست یعنی اینکه هر بازنشستهای باید به کار گرفته نشود، این اطلاق درست نیست. چون بعضی از افراد هستند بله، مثلاً سی سال هم خدمت کردهاند، بازنشسته هم شدهاند، فرض کنید که بیست ساله بوده، هجده ساله بوده استخدام شده، حالا هم یک مردی چهل و هشت ساله، پنجاه ساله است، وقت کارش است و تجربهی خوبی هم پیدا کرده، جایگزین هم ندارد؛ این است دیگر؛ قانون این را هم شامل میشود، اما شمول قانون نسبت به این جور آدمهائی که کم و بیش پیدا میشوند، ممکن است زیاد هم نباشند، درست نیست."
ایشان افزودند: «خب حالا [آن]مسئول، آن مدیر چه کار کند برخلاف قانون؟ اینجا به فکر ولایت فقیه میافتند که بالاخره، ولی فقیه اجازه بدهد. میآیند از ما سؤال میکنند، ما هم مواردی را، بنده اینهایی را که [نسبت به آنها]میآیند سؤال میکنند که نمیشناسم، مگر بعضی معدودشان را؛ ممکن است دو نفر، سه نفرشان را بشناسیم؛ معدودی از آنها را میشناسیم، آنهایی را هم که نمیشناسیم، اگر به آن مدیر اعتماد داشته باشیم قبول میکنیم.»
این نگاه نشان میدهد که رهبر انقلاب جوانگرایی در سیستم مدیریتی را با شرط و شروطی میپذیرند و قائل به آن نیستند که تمام مدیران بازنشسته را باید کنار گذاشت. به نظر میرسد این نگاه رهبری در تغییرات در نیروهای نظامی بیش از دیگر نهادهای تحت نظر ایشان دیده میشود.
ایشان خواستار تسری این نگاه به نهادهای دولتی نیز هستند؛ و درباره قانون منع به کارگیری بازنشستگان به مجلس توصیه کردند "قانون را جوری ترتیب بدهند و اصلاح کنند که دیگر این اشکالات پیش نیاید، مجبور نشوند که به اجازهی رهبری متوسل بشوند."
پس از آن نیز علی لاریجانی رییس مجلس اقدامات لازم برای بازنگری در این قانون را آغاز کرد، با این حال به عقیده برخی تغییر قانون و تعیین مصادیق و استثتائات آن کار سادهای نیست.
