یک نکته مهم درباره ادعای "مهدور الدم" بودن میترا استاد

شهریاری در بخش دیگری از دادگاه گفت که متهم در اعترافات خود اعلام کرد که "چون احساس میکردم خانوادهام پس از این موضوع تحت فشار قرار میگیرند، عنوان مهدورالدم را به کار بردم و به خاطر این بود که خانوادهام بتوانند از خود دفاع کنند."

به گزارش فرارو، در بخشی از این کیفرخواست بخشهایی از دستنوشتههای محمدعلی نجفی، خوانده شد. این دست نوشته ظاهرا پس از قتل تهیه شده و به عنوان کلیدی ترین سرنخ مورد توجه قرار گرفته است.
محمد شهریاری به عنوان نماینده دادستان کیفرخواست نجفی را قرائت کرد. در این کیفرخواست آمده است: "در دست نوشته نجفی تاکید شده بود همسر دوم من بارها تهدید کرده بود با مردان اجنبی که شما به آنها حساس هستید همبستر خواهم شد و تا این کار را انجام ندهم دست بردار نخواهم بود و شروع کرد به تماس گرفتن با مردانی که در گذشته با آنها سر و سری داشته است. از نظر من مهدورالدم بودن وی ثابت شده بود و بارها مرا تهدید میکرد تا این روابط زشت را انجام ندهم دست بردار نخواهم بود و دیگر خسته شده بودم و بارها مرا مورد تهدید و توهینهای زشت قرار میداد."
نماینده دادستان در جایی دیگر از کیفر خواست عنوان کرد: «در نوشتهها آمده بود "مطالب را به مختصر مینویسم، البته دوست ندارم برخی از این مسائل در سطح عمومی پخش شود، میترا استاد اردیبهشت ۹۶ به دیدن من آمد، آن موقع خیلی محجبه و با چادر و روسری بود، پس از مدتی تقاضای دیدار خصوصی از من کرد که آن دیدار منجر به آمدن احساس علاقه بین طرفین شد، میترا میگفت: مطلقه و مسلمان است، اما مشخص شد که قبل از مسلمان شدن با فردی رابطه داشته، بعد با دیپلماتی آشنا و مسلمان شد، چند بار با افراد مختلف عقد کرده بود، در نهایت با بافتن دروغهایی در تیرماه به عقد موقت من درآمد که خیلی اشتباه کردم.»
شهریاری افزود: "در این یادداشتی که از متهم به دست آوردیم قید شده که برخی نهادها وارد قضیه شدند و در نتیجه علی رغم میل من، میترا استاد به عقد دائمی با مهریه هنگفت درآمد که در اینجا قاضی کشکولی به نماینده دادستان گفت: اعلام برخی مطالب در دادگاه غیرعلنی باید باشد و شهریاری در پاسخ اعلام کرد که این مطالب در کیفرخواست آمده است."
همین سه بخش از سخنان شهریاری کافی بود تا بر ابهامات پرونده قتل میترا استاد افزوده شود. رسانه ها نیز به بخشی از روایت نماینده دادستان از دست نوشته جنجالی که بر مهدور الدم بودن استاد تاکید دارد بسیار پرداختند.

پس از دادگاه در رسانه ها و شبکه های اجتماعی ادعای مهدور الدم بودن میترا استاد بازتاب وسیعی یافت و بسیار به آن توجه کردند این در حالی است که رسانه ها کمتر به بخش مهم دیگری از سخنان نماینده دادستان در این باره پرداختند.
شهریاری در بخش دیگری از دادگاه گفت که متهم در اعترافات خود اعلام کرد که "چون احساس میکردم خانوادهام پس از این موضوع تحت فشار قرار میگیرند، عنوان مهدورالدم را به کار بردم و به خاطر این بود که خانوادهام بتوانند از خود دفاع کنند."
این به این معناست که بحث "مهدور الدم" بودن میترا استاد پس از قتل به ذهن نجفی خطور کرده است.
بنا بر کیفرخواست "متهم در جای جای پرونده در بیان انگیزه خود از قتل اختلافات خانوادگی و زناشویی را بیان میکند و مهدورالدم بودن مقتوله را رد میکند و اعلام میدارد که از بالش جهت مخفی نمودن سلاح استفاده کرده و قصد قتل نداشته که این موضوع با دست نوشتهها تناقض دارد."
به نظر می رسد این بخش از روایت دادستان از اعترافات نجفی نیز به همان میزان محتوای نامه مهم قابل تامل است که کمتر به آن پرداخته شده است.
البته نماینده دادستان در دادگاه عنوان کرد که وکیل نجفی نیز بحث "مهدور الدم" بودن میترا استاد را مطرح کرده اما دلیلی برای آن ارائه نکرده و فقط به نامه نجفی استناد کرده است که قابل قبول نیست.

جلسه اول رسیدگی به قتل میترا استاد در رسانه های اصلاح طلب بازتاب وسیعی داشت. بیشتر رسانه های اصلاح طلب می گویند این جلسه به ابهامات پرونده افزوده است.
روزنامه های اصلاح طلب و میانه رو تذکر قاضی پرونده به نماینده دادستان درباره عدم طرح بعضی مسائل در دادگاه و ارجاع آن به جلسه غیر علنی، ماجرا نامه جنجالی محمد علی نجفی، بحث مهدور الدمی میترا استاد، ماجرای مبهم عقد او و بی سابقه بودن صدور کیفرخواست در مدت زمان کوتاه دو هفته ای را مواردی دانستند که بر ابهامات پرونده افزوده است.
در این بین نعمت احمدی حقوقدان در روزنامه اعتماد از قرائت نامه نجفی پس از وقوع قتل انتقاد کرد. احمدی نوشت: "قرائت نامهای در روند پیگیری و کیفرخواست آقای «محمدعلی نجفی» آتش شایعهها و حواشی این پرونده را داغتر کرد. با توجه به اینکه در این نامه ادعا شد مقتول مهدورالدم است، قضاوتها در شبکههای مجازی حتی تا آنجا پیش رفتند که این دادگاه را نمایشی خواندند."
به گفته احمدی: «ادعای مبنی بر مهدورالدم بودن مقتوله به اثبات نرسیده است و از طرفی این ادعا در صورتی میتوانست در قالب نامه خوانده شود که به این ادعا رسیدگی شده بود.»
او در یادداشت خود نوشت: «پیش قضاوت در مورد این موضوع و ظن و گمانها نفعی برای پرونده ندارند. بالاخره یک زن کشته شده است و ادعاهایی پیرامون او مطرح شده که اثبات نشدهاند. از طرفی دیگر و با توجه به حساسیت بسیار بالای پرونده آقای نجفی بهتر بود شکل پرونده طوری تنظیم میشد که کمتر تولید حدس و گمان کند و تاثیر و تاثری نداشته باشد.»
پس از دادگاه نیز برادر میترا استاد ادعای مهدوری الدمی خواهرش را "دروغ" خواند.
دسته دوم واکنش ها به جلسه اول دادگاه رسانه های اصولگرا بودند که هم کمتر به ماجرا پرداخته بودند و هم اینکه تاکید دارند که پرونده هیچ ابهامی ندارد. این رسانه ها تلاش می کنند پرونده قتل میترا استاد را ناشی از اختلافات خانوادگی معرفی کنند. این رسانه ها معتقدند که این پرونده هیچ ابعاد سیاسی ندارد.
با این وجود در افکار عمومی موضوع به این شکل نیست و بسیاری معتقدند پشت پرده ای وجود دارد.