رمزگشایی از مکان مرگ مسعود رجوی
مرگ رجوی در عربستان؟

بعد از نشانههایی که حاکی از تأیید مرگ مسعود رجوی بود، اخیرا علی حسیننژاد، مترجم قدیمی و سابق در بخش روابط خارجی سازمان منافقین، نیز به اشرفنیوز گفته است که مسعود رجوی به عربستان فرار کرده و آنجا مرده است. پس بیعلت نبود که نخستین اشارات رسمی به مرگ مسعود رجوی ازسوی ترکی الفیصل، رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان منتشر شد.
به دنبال کشمکشها و اختلاف نظرهای ابوالحسن بنیصدر، رئیسجمهور وقت با حزب جمهوری اسلامی و تلاش ناموفقش در جهت سلب اختیارات آنان و در نتیجه ازدستدادن حمایت امام، از آنجا که او به تنهایی توان مقابله با مخالفانش را نداشت و پیشتر هیچگاه به ایجاد یک حزب یا ائتلاف اقدام نکرده بود، با منافقین که پیشتر از آنها به شدت انتقاد کرده بود، متحد شد. در اواخر خرداد او که برای حفظ جان خویش در اختفا به سر میبرد، مردم را به قیام فراخواند. منافقین نیز در پی تعارضات شدید با نظام جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۹ از بنیصدر حمایت کردند و در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۶۰ از هوادارانشان خواستند علیه نظام به خیابانها بریزند. یک روز پس از آن، تظاهرات خشونتآمیزی در شهرهای مختلف کشور به راه افتاد. در تهران تعدادی در خیابانها به دادن شعار و اعتراض و درگیری با نیروهای انقلاب پرداختند. در ۲۳ خرداد همان سال بنیصدر به اتهام خیانت و توطئه علیه نظام برکنار و دستور دستگیریاش صادر شد.
در روز هفتم تیر ۱۳۶۰ در حالی که در دفتر حزب جمهوری اسلامی، اجلاسی از سران آن در حال برگزاری بود، بمب قدرتمندی منفجر شد و بیش از ۷۰ نفر از مقامات بلندپایه حکومتی از جمله، دبیرکل حزب و رئیس دیوان عالی کشور بهشتی، چهار نفر از وزرای کابینه دولت، ۲۳ نماینده مجلس و چند نفر از دیگر مقامات شهید شدند. مدتی بعد محمدعلی رجایی به ریاست جمهوری انتخاب شد. همچنین وی محمدجواد باهنر را به مقام نخستوزیری خویش برگزید. مسعود رجوی و ابوالحسن بنیصدر که در خفا به سر میبردند بعد از چندی به پاریس فرار کردند.
دو ماه پس از حادثه بمبگذاری ماه تیر، در انفجار مهیب دیگری در دفتر نخستوزیری به تاریخ هشتم شهریور، رجایی و باهنر شهید شدند. گرچه هیچ گروهی مسئولیت بمبگذاریها را برعهده نگرفت، اما جمهوری اسلامی ایران، منافقین را عامل این اقدامات اعلام کرد. با وجود این، منافقین مسئولیت دیگر ترورها را پس از عزل بنیصدر پذیرفتند. از جمله ترورهایی که در فاصله چند ماه اتفاق افتاد، میتوان به ترور امام جمعه شهرهای تبریز، کرمان، شیراز، یزد و باختران، یک استاندار، سرپرست زندان اوین، تنی چند از قضات دادگاههای انقلاب، نمایندگان مجلس، مقامات پایینرتبه دولتی و اعضای سازمانهای انقلابی اشاره کرد.
کشتهشدن موسی خیابانی و اشرف ربیعی
در ماه شهریور۱۳۶۰، منافقین هواداران جوان خود را برای اعتراض و درگیری مسلحانه با عوامل حکومتی به خیابانها فرستادند. در تاریخ پنجم مهرماه ۱۳۶۰ آنان از تیربار و موشکانداز آرپیجی علیه نیروهای سپاه پاسداران استفاده کردند. نظام در پاسخ به اقدامات مسلحانه، نیروهای ضداطلاعاتی سپاه را بسط داد و به دستگیری بسیاری از اعضای گروه و افراد مشکوک به همکاری با آنان پرداخت. در روز ۱۹ بهمن ۱۳۶۰ نیروهای سپاه پاسداران موفق به کشف محل اختفای اصلی رهبران منافقین در تهران در محله زعفرانیه شدند و پس از محاصره آن محل و چند ساعت درگیری مسلحانه آن را تصرف کردند. در این واقعه ۲۳ نفر از جمله موسی خیابانی مرد شماره۲ سازمان، آذر رضایی همسر موسی خیابانی و اشرف ربیعی، همسر اول مسعود رجوی، کشته شدند.
انتقال به عراق
در سپتامبر۱۹۸۰ این گروه با انتقال به عراق، شروع به فعالیت علیه ایران با همکاری ارتش بعث عراق کرد. در سال ۱۹۸۶ میلادی دولت فرانسه منافقین را به خروج از پاریس مجبور کرد و از آن پس مرکز استقرار آنها شهر بغداد، پایتخت عراق، شد. منافقین پس از آن به تأسیس شهرکی در شمال بغداد، در استان دیاله اقدام کردند. این شهرک که «اشرف» نامیده میشد، مرکز اقامت آنها بود و پس از اشغال عراق از سوی نیروهای ائتلاف ضدترور از سال ۲۰۰۳ تا اول ژانویه۲۰۰۹ از سوی آمریکاییها حفاظت میشد و دولت عراق از اول ژانویه سال ۲۰۰۹ مسئولیت اداره اردوگاه اشرف را به دست گرفت. پس از انتقال اعضا به عراق، زوجها ملزم به جدایی از یکدیگر شدند و سازمان فرزندانشان را به اروپا منتقل کرد. بسیاری از آنان دیگر فرزندانشان را ندیدند.
چندی پس از انتقال اغلب نیروهای سازمان به عراق و تغییر استراتژی جنگ چریکی به جنگ کلاسیک، در آخرین سال جنگ ایران و عراق و در شرایطی که توان نظامی ایران در پی چندین سال جنگ فرسایشی و توان اقتصادی و روحی ایرانیان با کاهش درآمدهای نفتی تحلیل رفته بود، سازمان رویارویی علنی با نیروهای ایرانی را در عملیاتهایی با عناوین «آفتاب»، «چلچراغ» و «فروغ جاویدان» در جبههها آغاز کرد که مهمترین آن فروغ جاویدان است. سازمان شش روز پس از قبول قطعنامه آتشبس از سوی ایران، به خرمشهر حمله کرد. رجوی در شب آغاز عملیات گفت: «بر اساس تقسیمات انجامشده، ۴۸ساعته به تهران خواهیم رسید. کاری که ما میخواهیم انجام دهیم در حد توان و اشل یک ابرقدرت است؛ چون فقط یک ابرقدرت میتواند کشوری را ظرف این مدت تسخیر کند. از پایگاه نوژه هم ترسی نداشته باشید؛ هر سه ساعت به سه ساعت دستور میدهم هواپیماهای عراقی بیایند و آنجا را بمباران کنند. پایگاه هوایی تبریز را هم با هواپیما هر سه ساعت به سه ساعت مورد هدف قرار خواهیم داد. علاوه بر آن، ضدهوایی و موشک سام۷ هم که داریم. هوانیروز عراق تا سرپل ذهاب به همراه ستونها خواهد بود. از نظر هوایی ناراحت نباشید، چون هواپیماهای عراقی پشتیبان ما هستند و تمام ماشینها به صورت ستون حرکت میکنند».
برخلاف سخنان رجوی، جمهوری اسلامی ایران توانست همه هجومآوردگان به ایران را مغلوب کند که این غلبه یکی از مهمترین ضربات به تشکیلات سازمان محسوب میشود. هاشمیرفسنجانی دراینباره گفته بود: «تدارک منافقین خیلی وسیع بوده و ضربه وارده بر آنها خیلی عمیق است. ۱۲۰تانک زرهی دجله، ۶۰ نفربر و ۶۰۰ خودرو دیگر، حدود پنج هزار رزمنده و همین تعداد پشتیبانی و تدارکچی و طرح رسیدن به تهران، خیلی احمقانه و سادهلوحانه و ۷۰ درصد انهدام».
انقلاب ایدئولوژیک
پس از شکست در عرصه جنگ با ایران، مسعود رجوی دستور انقلاب ایدئولوژیک را صادر کرد. در انقلاب ایدئولوژیک جدایی اجباری اعضای متأهل، فرستادن فرزندان این افراد به اروپا و برگزاری جلسات اعتراف به گناهان در حضور جمع بر اعضای سازمان تحمیل شد. در این فرایند به اعضای سازمان گفته میشده که آنها در صورت تبعیت از رجوی مسئولیتی در برابر خدا نخواهند داشت، زیرا رجوی مسئولیت پیروانش را بر عهده خواهد گرفت.
وضعیت بعد از حمله آمریکا به عراق
بعد از خاتمه جنگ، مجاهدین همه نیروهای خود را در اردوگاه اشرف متمرکز کردند. مسعود رجوی رهبر گروه از آن زمان به بعد دیده نشده و به احتمال فراوان کشته شده است. گرچه سازمان با پخش پیامهایی منسوب به وی مدعی زندهبودن اوست.
قرارگرفتن در فهرست سازمانهای تروریستی
با آغاز دوره ریاستجمهوری سیدمحمد خاتمی و از طریق دیپلماسی دولت اصلاحات آمریکا این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار داد که در نهایت در سال ۱۳۸۹ یعنی در دولت دوم محمود احمدینژاد این گروه از فهرست تروریستی آمریکا بیرون آمد. روز دوشنبه، هفتم بهمن ۱۳۸۷، شورای وزیران اتحادیه اروپا با خارجشدن نام این سازمان از فهرست تروریستی اتحادیه اروپا موافقت کرد. پیش از آن نیز در ۳۰ نوامبر ۲۰۰۷، دادگاه ویژهای در بریتانیا رأی داد که دولت این کشور بایستی نام سازمان را از فهرست گروههای تروریستی حذف و فعالیتشان را در بریتانیا قانونی اعلام کند. سازمان تا امروز به ادامه فعالیتهای خصمانه خود علیه ملت و نظام ایران میپردازد که بخش عمده این فعالیتها از طریق بودجههای هنگفتی است که از بعضی کشورهای غربی و مشخصا آمریکا تأمین میشود.
رمزگشایی از مکان مرگ سرکرده منافقین
بعد از نشانههایی که حاکی از تأیید مرگ مسعود رجوی بود، اخیرا علی حسیننژاد، مترجم قدیمی و سابق در بخش روابط خارجی سازمان منافقین، نیز به اشرفنیوز گفته است که مسعود رجوی به عربستان فرار کرده و آنجا مرده است. پس بیعلت نبود که نخستین اشارات رسمی به مرگ مسعود رجوی ازسوی ترکی الفیصل، رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان منتشر شد.