ردیهای بر دفاعیه کدخدایی
گرامیمقدم: کدخدایی مغلطه میکند

اسماعیل گرامیمقدم در گفتگو با فرارو با تأکید بر اینکه بر خلاف ادعای کدخدایی نسبتی میان عملکرد شورای نگهبان با انتخاباتی پرشور و مجلسی در رأس امور وجود ندارد اظهار کرد کدخدایی مغلطه میکند و باید بگوید چرا اغلب رد صلاحیت شدگان از اصلاحطلبان هستند.او همچنین گفت باید در سطحی بالاتر از شورای نگهبان مداخله صورت گیرد تا این نهاد عملکرد خودش را تغییر دهد.
به گزارش فرارو، او در یادداشتی که در روزنامه کیهان منتشر شد؛ نوشت آنچه قانون در شرایط داوطلبان نمایندگی مجلس بیان کرده، برای تشکیل مجلسی در رأس امور کافی نیست و قانون تنها به حداقلها اشاره کرده است.
در بخشی از دفاعیه کدخدایی از شورای نگهبان آمده است: «مشارکت در انتخابات امری ضروری و بدیهی است و دغدغه همه مسئولان از جمله اعضای شورای نگهبان است. دایره انتخاب مردم نیز هرچه متنوعتر باشد مفید است، اما آیا وجود افراد «فاقد شرایط قانونی» در میان داوطلبان نمایندگی مجلس، کمکی به پرشورتر شدن تنور انتخابات میکند؟ افرادی که شرایط قانونی نمایندگی را نداشته باشند آیا قادر به وضع قوانین عادلانه و نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی خواهند بود؟»
تأکید کدخدایی بر شرایط قانونی در بررسی صلاحیتها و تلاش شورای نگهبان برای داشتن انتخاباتی پرشور و مجلس در رأس امور در یادداشتش در روزنامه کیهان و اظهارات متفاوت او در نشست خبری دوازدهم بهمن ماه در این باره، این پرسش را ایجاد میکند آیا نسبتی میان رویکرد شورای نگهبان با برگزاری انتخاباتی پرشور و مجلسی در رأس امور وجود دارد و اصلاً عملکرد این نهاد در راستای اجرای قانون تلقی میشود؟
نسبتی میان عملکرد شورای نگهبان با انتخابات پرشور نیست
وی افزود: «با رد صلاحیت کسانی که مجرم هستند به ویژه مجرمین دارای پرونده و صلاحیت کیفری مخالف نیستیم. کسانی که به دلیل صلاحیت کیفری، رد صلاحیت شدند تعدادشان کم است.»
او ادامه داد: «آقای کدخدایی در این باره مغلطه میکند. سؤال ما این است چرا در کل تمامی اعضای احزاب اصلاحطلب بر اساس بندهای یک، دو و سوم ماده ۲۸ رد صلاحیت شدند؟»
این فعال سیاسی اظهار کرد: «آقای کدخدایی به خاطر رد گم کردن و غیر صادقانه صحبت کردن با مردم، اتهامی را به کل افراد میزنند در حالیکه ممکن است یک نفر به خاطر تخلفی رد صلاحیت شده باشد، ولی آن را به دیگران هم تعمیم میدهند.»
گرامیمقدم افزود: «سؤال این است چرا نود درصد نامزدهای رد صلاحیت شده، اصلاحطلب هستند. این روشن است که شورای نگهبان در بررسی صلاحیتهای نمایندگان، سیاسی و یک جانبه برخورد کرده است. آمار و ارقام نشان میدهد اکثر رد صلاحیت شدگان اصلاحطلب هستند و بر مبنای ماده ۲۸ قانون انتخابات رد صلاحیت شدند.»
او ادامه داد: «در شرایط کنونی که کشور نیاز به آشتی، وحدت ملی و و اعتماد از دست رفته دارد چه کسانی در مقابل منافع ملی ایستادگی میکنند. آیا رد صلاحیت اصلاحطلبان به مشارکت حداکثری مردم کمک میکند؟
صدها نفر در میان رد صلاحیت شدگان هستند که از ابتدای انقلاب با گوشت و پوست و استخوانشان با نظام بودند وهیچ گونه پرونده دیگری هم ندارند.»
عضو حزب اعتماد ملی عنوان کرد: «به نظر میرسد روند فعلی شورای نگهبان در مقابل فرمایشات رهبری است که بر افزایش مشارکت تأکید دارند. همچنین این رویه برخلاف منافع ملی است.»
وی افزود: «اگر مردم از عملکرد شورای نگهبان این را برداشت کنند که مهندسی انتخابات قبل از رأی مردم صورت گرفته است به بیراهه نرفتهاند. چون بسیاری از نامزدها و رقبای اصلی رد صلاحیت شدند و این قطعاً به اعتماد مردم، مجدداً آسیب میزند.»
هر چه دایره انتخاب گستردهتر باشد شأن و ارزش گزینه انتخابی بیشتر است
وی ادامه داد: «هر چقدر دایره انتخاب مردم گسترده باشد آن مجلس در رأس امور قرار میگیرد. هر چه دایره انتخاب مردم محدودتر شود دیگر آن مجلس نمیتواند در رأس امور باشد. به طور طبیعی وقتی فرد در مرحله انتخاب از گزینههای بیشتری برخوردار باشد بهترین گزینش را انجام میدهد. هر قدر دایره انتخاب او محدودتر باشد آن کالا و گزینهای که انتخاب میکند ارزش و شأن کمتری دارد.»
دلسوزان نظام نگذارند چوب حراج به انتخابات زده شود
او در ادامه با اشاره به اینکه از نظر من نیازی به رایزنی نیست، گفت: «کسانی که از دوستان نظام هستند و ادعای انقلابیگری دارند باید به فکر این باشند که چوب حراج به اعتماد و صندوق انتخابات زده نشود؛ بنابراین باید در حد بالاتر از شورای نگهبان مداخله صورت گیرد تا شورای نگهبان رویکرد خود را عوض کند. به نظر میرسد باید رهبری به شورای نگهبان تذکر بدهد و یادآوری کند که اصل بر مشارکت حداکثری مردم است و نه تأیید یا رد صلاحیت جریانی خاص.»
فضای فعلی به نفع جریانی تندرو ومنتسب به اصولگرایی است
او ادامه داد: «با این رد صلاحیتهای گسترده که حدود ۹۰۰۰ نفر را در برگرفته و بیشتر هم شامل حال اصلاح طلبان شده است ظاهراً شورای نگهبان میلی به پرشور شدن انتخابات و مشارکت حداکثری مردم ندارد. این چیزی است که کاملاً محسوس است. امیدواریم شورای نگهبان رویکرد خود را در بررسی صلاحیتها تغییر بدهد.»
در تازه ترین تحول سخنگوی شورای نگهبان از اضافه شدن ۲۰۰۰ هزار نفر به آمار تایید صلاحیتهای شورای نگهبان خبر داد.
عباسعلی کدخدایی در نشست خبری گفت: ما این ۱۰ روز اخیر ساعت را می دیدیم عبور می کند. شب و روز را نمی دانستیم که چه زمانی شب است و چه زمانی روز. تاخیر امروز هم در همین زمینه بود.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: مشکل اخیر در انتخابات این است؛ با این نظام انتخاباتی و قوانین حداقلی که داریم این وضعیت هم حادث می شود و هر دو طرف ناراضیاند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: می دانید که ثبت نامها انجام شد و هیاتهای اجرایی و مرکزی استانی کارشان را انجام دادند و تلاش شد اطلاع رسانی انجام شود. در مرحله بعد که مرحله شورای نگهبان اول و تا دیروز بود اقدامات انجام شد و از امروز وارد شورای نگهبان دوم می شویم و کسانی که صلاحیتشان تایید نشده میتوانند شکایت کنند و سه روز مهلت دارند وما ۱۰ روز فرصت داریم تا آن را بررسی کنیم.
وی افزود: در حوزه رسیدگیها در بحث آماری که داشتیم از ۱۶ هزار و ۳۳ نفر که ثبت نام کرده بودند، نزدیک ۴۵۰۰ نفر اسامی را داشتیم تا بررسی می کردیم و مجموع افرادی که مورد تایید قرار گرفتند بالای ۵۰ درصد است و نزدیک ۲۰ و چند درصد رد داشتیم که در این مرحله بررسی خواهند شد و افزایش خواهد یافت. از مرحله قبل تا این مرحله که شورای نگهبان اول بودیم نزدیک ۲۰۰۰ هزار نفر به آمار تایید صلاحیتهای شورای نگهبان اضافه شد.