bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۲۹۴۵۸
محمود جامساز اقتصاددان در گفتگو با فرارو

مقصر افزایش شدید حجم نقدینگی کیست؟

جامساز با اشاره به اینکه نقدینگی کشور به جای اینکه به سمت بخش تولیدی و مولد اقتصاد برود، به سوی سفته‌بازی در بازار‌های گوناگون حرکت کرده، افزود: این امر باعث می‌شود این نقدینگی عظیمی که سرگردان است هیچ نقشی در تولید ناخالص داخلی نداشته باشد، به بیان دیگر اگر این منابع به سمت تولید صنعتی و بخش کشاورزی که مولد هستند برود، می‌توان آن موقع ادعا کرد که اقتصاد از شرایط رکود تورمی خارج شده است.

تاریخ انتشار: ۰۸:۲۹ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۸
فرارو- آمار‌های بانک مرکزی در آذرماه حاکی از دو رخداد مهم در متغیر‌های پولی است. نخست اینکه رشد پایه پولی با ثبت رقم ۲/ ۲۸ درصدی به بیشترین سطح در هفت سال اخیر رسیده است. رخداد دیگر، در تغییرات اجزای نقدینگی است. در آذرماه سهم «پول» از نقدینگی با ثبت رقم ۱/ ۱۶ درصدی به بیشترین مقدار طی نیم دهه اخیر رسیده است؛ رخدادی که تایید می‌کند درجه سیالیت نقدینگی در پایان آذر افزایش یافته است.

به گزارش فرارو، علت اصلی رشد پایه پولی، رشد خالص دارایی خارجی بانک مرکزی بوده که متاثر از تجدید ارزیابی و تسعیر نرخ ارز، تغییر روش در خرید ارز نفتی دولت و کاهش تسهیلات خارجی بوده است. پیش‌تر دلیل عمده رشد پایه پولی، افزایش بدهی بانک‌ها و دولت به بانک مرکزی بوده است.

از سویی انبساط سهم پول که شامل اسکناس و سپرده‌های جاری است، می‌تواند عامل تهدیدکننده تعادل بازار‌ها باشد. کارشناسان برای مهار این مساله سه دسته راهکار ارائه می‌دهند: برخی بر افزایش نرخ سود بانکی و جذاب شدن بازار پول تاکید دارند، برخی مدیریت نوسانات ارزی از طریق کنترل ریال را در کنار جذاب‌سازی بازار سهام پیشنهاد می‌دهند و برخی انتشار اوراق و استفاده از ظرفیت بازار بدهی را برای مهار هسته مذاب نقدینگی توصیه می‌کنند.
 
چه کسی نقدینگی را افزایش داده است؟
رشد پایه پولی؛ مقصر افزایش شدید حجم نقدینگی کیست؟محمود جامساز اقتصاددان در گفتگو با فرارو با اشاره به رشد پایه پولی در چند ماه اخیر به ۲۸ درصد، اظهار داشت: رشد پایه پولی توسط بانک مرکزی صورت گرفته است، در این رابطه اگر ما یک طرف معادله رشد پایه پولی را بدهکار در نظر بگیریم، مسکوکات و اسکنانس‌های در دست مردم، سپرده‌های قانونی و آزاد بانک‌ها، سپرده‌های مردم در نزد بانک‌ها این طرف معادله را تشکیل می‌دهند.

وی افزود: در طرف دیگر یعنی بستانکار خالص دارایی‌های بانک مرکزی، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی وجود دارد، بنابراین پولی که در این بین خلق می‌شود توسط بانک مرکزی است، که این امر در نهایت به افزایش پایه پولی منجر می‌شود.

جامساز با بیان اینکه خالص بدهی دولت به بانک مرکزی افزایش یافته است، گفت: در این بین قدرت خلق پول توسط بانک‌ها به رشد نقدینگی و قدرت خلق پول توسط بانک مرکزی به رشد پایه پولی منتهی می‌شود، همچنین ما ضریب فزاینده پولی را نیز داریم، یعنی اگر بانک مرکزی پایه پولی را ۱۰ درصد افزایش دهد و ضریب فراینده پولی نیز ۷ باشد، رشد نقدینگی هفت برابر می‌شود.

این اقتصاددان بیان اشت: به عبارت دیگر رشد پایه پول ضرب در رشد فزاینده پولی، مساوی رشد نقدینگی خواهد بود که این معادله الان به شدت در اقتصاد ایران قابل ملاحضه است، به بیان دیگر یکی از دلایل اصلی افزایش نقدینگی، خود بانک مرکزی است که با افزایش پایه پولی به نقدینگی دامن می‌زند، به زبان ساده بانک مرکزی با چاپ پول و اسکناس بدون پشتوانه به خلق نقدینگی پرداخته است.

این کارشناس مسائل اقتصادی اضافه کرد: وقتی پایه پولی افزایش پیدا کند، بانک مرکزی وام در اختیار دولت قرار می‌دهد و دولت به علت کسری بودجه‌ای که با آن روبرو است، این وام را به عنوان حقوق در اختیار کارمندان خود قرار می‌دهد، از طرف دیگر کارکنان دولت نیز با این پول تقاضای جدیدی در اقتصاد ایجاد می‌کنند و به علت اینکه در طرف مقابل تولید و عرضه جدیدی انجام نشده، چرخه عرضه وتقاضا عملا بهم خورده، سطح عمومی‌قیمت‌ها با افزایش همراه می‌شود.

جامساز ادامه داد: این در حالی است که این افزایش تقاضا باید از طریق رشد تولید صورت گیرد نه اینکه با خلق نقدینگی این تقاضا‌ها ایجاد شوند، از سوی دیگر بانک‌ها هم خود به خلق نقدینگی اقدام می‌کنند که این امر قضیه را تشدید می‌کند و وضعیت این می‌شود که امروز مشاهده می‌کنید نقدینگی در بالاترین حد خود طی سال‌های اخیر است و در طرف مقابل روز به روز به حجم آن نیز افزوده می‌شود.
 
رشد پایه پولی؛ چه کسی افزایش شدید حجم نقدینگی است؟
امروز نقدینگی بلای جان اقتصاد ایران شده است
 
نقدینگی به سمت فعالیت‌های سفته بازانه سوق پیدا کرده است
وی با تاکید بر اینکه این افزایش تقاضا، افزایش قیمت‌ها را به دنبال دارد که در نهایت این امر به رشد تورم منجر می‌شود، خاطرنشان ساخت: در طرف دیگر با خلق پول از سوی بانک‌ها و بانک مرکزی ارزش پول ملی نیز کاهش می‌یابد که در نهایت نتیجه کلی این اتفاقات ورود اقتصاد کشور به یک شرایط رکود تورمی است، اما در این باره امروز برخی از مسئولان اعلام می‌کنند از شرایط رکود تورمی خارجی شدیم و رونق نسبی ایجاد شده، امری که به نظر بنده با واقعیت تطابق ندارد.

این استاد اقتصاد گفت: تجربه سایر کشور‌ها نیز موید این موضوع است اولین بخشی که در اقتصاد وارد رکود می‌شود، مسکن است و تا زمانی که مسکن از رکود خارج نشود، شما نمی‌توانید بگویید دیگر رکود وجود ندارد، در حال حاضر رکود بخش مسکن تشدید شده، این در حالی است که طی دو سال گذشته هزاران میلیارد تومان وارد بخش مسکن شده و این منابع در این بازار با توجه به رکودی که وجود دارد قفل شده، چرا که سرمایه‌گذاران به قصد کسب سود‌های هنگفت وارد بازار مسکن شدند، اما امروز به دلیل رکودی که وجود دارد آن‌ها نه تنها سودی نکردند، بلکه دیگر خریدار آن‌چنانی نیز حضور ندارد که این سرمایه‌اران بتوانند منابع قفل شده خود را از بازار مسکن خارج کنند.

جامساز با اشاره به اینکه نقدینگی کشور به جای اینکه به سمت بخش تولیدی و مولد اقتصاد برود، به سوی سفته‌بازی در بازار‌های گوناگون حرکت کرده، افزود: این امر باعث می‌شود این نقدینگی عظیمی که سرگردان است هیچ نقشی در تولید ناخالص داخلی نداشته باشد، به بیان دیگر اگر این منابع به سمت تولید صنعتی و بخش کشاورزی که مولد هستند برود، می‌توان آن موقع ادعا کرد که اقتصاد از شرایط رکود تورمی خارج شده است.

وی با تاکید بر اینکه شرایط امروز اقتصاد ایران آشفته‌تر از هر زمانی است، اظهار داشت: در طول چهار دهه گذشته وضعیت اقتصاد تا این حد بغرنج نبوده، چراکه در حال حاضر سیاست‌گذاران اقتصادی کوچکترین اطلاعی از اقدامات درستی که باید انجام بدهند را ندارد و هر با با تصمیماتی که اتخاذ می‌کنند، وضعیت را بدتر از گذشته می‌کنند، از سویی اقتصاد ایران امروز به شدت سیاسی شده و کسانی که برای این بخش تصمیم می‌گیرند، از صلاحیت لازم برخوردار نیستند.

این اقتصاددان با بیان اینکه اگر خواهان تغییر وضعیت موجود هستیم، باید اولویت به توسعه داده شود، بیان داشت: در این باره باید همه ابعاد توسعه در نظر گرفته شود نه اینکه تنها توسعه اقتصادی، از سوی دیگر مواردی نظیر رفاه و آسایس مردم، ایجاد آزادی‌های مدنی و... نیز باید شرایط اجرای آن‌ها نیز فراهم شود، تا بتوان به معنای واقعی کلمه توسعه را محقق ساخت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
آقاي ناشناس كه انگشت اشاره را به سمت كارمندان دولت گرفته اي.
كارمندان دولت قشر ضعيف و بيچاره اي هستند كه با حداقل حقوق امرار معاش ميكنند و اتفاقا بيشترين آسيب را در اين اوضاع نابسامان متحمل شده اند. پولي كه به عنوان بازنشستگي به آنها ميدهند در قبال زحمات و وسرمايه عمر از دست رفته بسيار ناچيز است . علت را جاي ديگر جستجو كن اخوي.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
چاپ اسکناس بوفور و به دفعات
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
بی کفایتی مسئولین طی سالها
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
چرا همش دنبال مقصرید؟ کاغذ زیاد آوردن پول چاپ کردن. کار بدی کردن؟
امیررضا
France
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
اینها همش حرفه...
هیچ کارمند دولتی و غیر دولتی پول اضافه ندارد.
ضمنا" پول درگردش بر مبنای بین المللی محاسبه می گردد وقتی همه اجناس 1 تومان باشه طرف باید 100 تومان داشته باشه ولی اگر اجناس 10 تومان شد دیگر هر فرد باید هزار تومان پول داشته باشد.
خواهشمند است این محاسبات را انجام دهید.
با افزایش قیمت دلار و اجناس نمی توان پول توجیبی مردم را همان قدر نگه داشت. دیگر فقر تا چه حد؟؟؟
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
وقتی کارمندان دولت بازنشسته میشوند و با دریافت سنوات خدمت میلیون ها تومان به دست می اورند و از سویی با این پول نمی دانند چه کنند موجبات افزایش نقدینگی و ...میشود. این پول باید بعنوان اعتبار خرید در موارد خاص واگذار شود . خرید جهیزیه فرزند و...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
شما خوبه اقتصاد دان نشدی حالا چه ربطی به موضوع داشت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
مگه مجبوری نظر بدی؟ اصلا متن رو خوندی یا بر اساس تیتر یه حرفی زدی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
ميلياردها تومن رو از این مملکت بردن و خوردن و ... حالا تو که خودت رو به خواب زدی مگه میشه بیدار کرد
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
اوه اوه نظریه پرداز جدید
ناشناس
Turkiye
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
در مملکتی که هر روز یک سوژه هست وضع اقتصاد بهتر از این نخواهد بود
سالاری
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
مقصر؟ دولت با چاپ وحشتناک پول و تزریق دهها میلیارد دلارجهانگیری طی یکسال
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
مقصر اصلی مجلس منفعلی است که قوانین را برای تأمین منافع عده ای خاص تدوین می کند نه برای حفظ مصالح کشور و مردم
مجلس برای جلوگیری از کدام سفته بازی قانونی دارد؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
وقتی تولید نباشه همین میشه !
اونقدر رفتن جنس از چین قاچاق کردن و اینج