اعلام وضعیت فوق العاده توسط امیل لحود
لبنان در آستانه انفجار


با اعلام وضعيت فوقالعاده در لبنان توسط اميل لحود رئيسجمهور اين كشور و انتقال امنيت کشور به ارتش، در اواخر روز جمعه، بحران سياسي لبنان پيچيدهتر شد.
آسوشیتدپرس از بیروت گزارش میدهد؛ اين اقدام لحود در حالی باعث ايجاد سردرگميهاي زيادي در موقعيت بيثبات كنوني لبنان شده كه بسياري از لبنانيها هماكنون نگران انفجار اين بشكه باروت با درگيري بين هواداران دولت تحت حمايت غرب فؤاد سينيوره نخستوزير لبنان و اپوزسيون طرفدار سوريه به رهبري حزبالله هستند.
ترك قدرت توسط اميل لحود يكي از متحدين سوريه در جريان نه سال رياست جمهوري او، يكي از اهداف مهم دولتي بود كه توسط اكثريت ضدسوري پارلمان انتخاب شده و قصد داشت تا يكي از نزديكان به خود را به رياستجمهوري برساند كه در اين بین با مخالفت حزبالله و ساير گروههاي مخالف و حاضر نشدن ایشان در جلسات رأيگيري مجلس، اكثريت پارلمان به هدفش نرسید.
اين رويارويي، لبنان را در وضعيت خطرناكي گرفتار كرده كه هر دو طرف درگیر، ديگري را متهم به نقض قانون اساسي ميكند و هيچ جايي براي توافق در مورد يك نامزد مورد تاييد طرفين وجود ندارد.
فرماندهی ارتش در مورد وقايع اخير اظهارنظري نكردهاست. ارتش لبنان تحت فرماندهي ژنرال "ميشل سليمان" هميشه سعي داشته تا در هرجومرجهاي سياسي اين كشور بيطرفي خود را حفظ كند و بيانيه لحود هم جامع انتقال قدرت سياسي به ارتش نيست.
اما در جريان اين وقايع، پايتخت لبنان آرام بود و همه طرفين خواستار جلوگيري از خشونت بودند. حتي پيش از اعلام اين خبر توسط لحود، نيروهاي ارتش با حضور پرتعداد در خيابانهاي بيروت، آماده جلوگيري از هرگونه برخوردي بودند.
كنارهگیری لحود از قدرت با پايان دوران رياستجمهوريش در نيمهشب گذشته با لبخند همراه بود. وي پيش از سوار شدن به ماشينش و ترك كاخ رياستجمهوري لبنان با حمله به دولت سينيوره گفت: «دولت وي غيرمشروع و خلاف قانون اساسي است. همه اين را ميدانند حتي اگر بوش چيز ديگري بگويد.»
این در حالی است که سخنگوي دولت سينيوره اعلام وضعيت فوقالعاده در لبنان را خلاف قانون دانستهاست. براساس قانون در صورتيكه رئيسجمهور بدون داشتن جانشين كنار برود، اختيارات وي به دولت منتقل ميشود اما لحود با انتقال ندادن اختياراتش به دولت سينيوره و اعلام وضعيت فوقالعاده قصد سرباز زدن از اين كار را داشتهاست.
"نبيه بري" رئيس مجلس لبنان كه نزديك به اپوزیسيون است، 30 نوامبر را بهعنوان جلسه بعدي براي رأيگيري تعيين كرده تا طرفين فرصت بيشتري را براي مذاكره و سازش داشتهباشند.
لحود يك لبناني مسيحي و فرمانده سابق ارتش اين كشور است كه از سال 1998 قدرت را در دست گرفته بود. پس از ترور رفیق حریری و تنشهای ناشی از آن که باعث خروج سوریه از صحنه سیاسی لبنان و روی کار آمدن دولتی ضدسوری در این کشور شد، موقعیت لحود بارها از سوی حامیان دولت سینیوره به خطر افتاده بود.
اکثریت حاکم در لبنان که از سوی غرب پشتیبانی می شوند خوساتار کناره گیری زودهنگام لحود از قدرت شده بودند که با توجه به حمایت حزب الله، سوریه و برخی کشورهای منطقه از لحود این نقشه آنان ناکام ماند.