bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۴۸۶۵۸
روایت محمد توسلی از بیانیه نهضت آزادی؛

به ظریف گفتیم در راه مصدق قدم بردار

به ظریف گفتیم در راه مصدق قدم بردار

محمد توسلی درباره نامه نهضت آزادی ایران به ظریف گفت: نکته اصلی این نامه فقط تعریف از آقای ظریف نبود، بلکه بخش عمده آن را نقد وزیر امور خارجه و روند موجود سیاسی تشکیل می‌داد، اما، چون عموما مردم فقط به‌عنوان بیانیه توجه بیشتری دارند، به متن آن به‌ویژه از سوی منتقدان کمتر توجه شده است.

تاریخ انتشار: ۰۹:۵۹ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۹

نهضت آزادی ایران در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۹۹، در نامه‌ای به محمدجواد ظریف؛ وزیر امور خارجه، ضمن تقدیر از او به‌دلیل بزرگداشت دکتر مصدق در شورای امنیت سازمان ملل، بر نقش مثبت ظریف در روند برجام هم تأکید کرد و نوشت: «مواضع اخیری که در شورای امنیت سازمان ملل متحد ابراز داشتید و تأسی به راه و ذکر و نام دکتر مصدق در هنگام دفاع از حقوق اساسی و حاکمیت ملی ایران مستتر در قطع‌نامه ۲۲۳۱، عملی شجاعانه و قابل تقدیر در راستای اقناع افکار عمومی جهان و آشناساختن نسل جوان با افتخارات ملت ایران به شمار می‌رود».

شرق در ادامه نوشت: این نامه به وزیر امور خارجه باعث شد تا بسیاری از اشخاص و گروه‌های سیاسی به آن واکنش نشان دهند. رسانه‌های اصولگرا با اشاره به نامه نهضت آزادی به ظریف تاختند که «مصدق مسلمان نبوده است» و برخی از فعالان سیاسی مدعی شدند که نهضت آزادی از راه بازرگان و یزدی منحرف شدند و حتی سلطنت‌طلب‌ها نیز به نهضت آزادی ایران انتقاد کردند. برای بررسی هدف اصلی نگارش این نامه و نیز علت انتقاد‌های اخیر ساعتی را با محمد توسلی، دبیر کل نهضت آزادی، به گفتگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

‌آقای توسلی حتما در جریان نقد‌های اخیری که به نامه نهضت آزادی وارد شد قرار دارید. پاسخ شما چیست؟

ابتدا باید از تمام کسانی که این بیانیه را نقد کردند، تشکر کنم. در شرایط فعلی کشور، نیاز است تا در جامعه مسائل مطرح‎شده از سوی افراد و گروه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی نقد و باب گفتگو در سطح ملی میان آن‌ها باز شود تا بتوانیم به یک‌سری مطالبات مشترک برسیم. اگر در این گفتگو‌ها ما به یک وفاق ملی نرسیم، بدون شک نمی‌توانیم فرایند گذار به دموکراسی را در راستای منافع ملی پشت سر بگذاریم.

نکته بعدی که باید به آن بپردازم این است که مجموع نقد‌های انجام‌شده به نامه نهضت آزادی ایران را به‌طور‌کلی می‌توان به سه قسمت دسته‌بندی کرد؛ قسمت نخست مربوط به گروه‌های برانداز بود و طبیعی است که این طیف با خط‌مشی ما موافق نباشند. بخش دیگر شامل محافظه‌کاران می‌شود که آن‌ها نیز از بعد انقلاب به‌ویژه بعد از خرداد ۶۰ نه‌تن‌ها در نقد نهضت آزادی بلکه در تضعیف ما به‌صورت‌های مختلف عمل کرده‌اند؛ اما در نقد اخیر به نامه نهضت آزادی، بخش جدیدی وجود دارد که با نهضت ارتباط خوب داشتند و از روی دلسوزی نقد‌های خود را مطرح کردند؛ بنابراین مخاطب پاسخ ما بیشتر همین گروه است.

ما درباره مسائل داخلی و خارجی از ابتدای انقلاب به‌صورت تفصیلی در بیانیه‌های مختلف نقد‌های اساسی خود و راهکار عبور از مشکلات را مطرح کرده‌ایم. بار‌ها سیاست‌های منطقه‌ای را نقد کرده‌ایم. بار‌ها وجود نهاد‌های بالادستیِ وزارت خارجه و منشأ دوگانه سیاست خارجی را نقد کرده‌ایم، اما برای انتشار این نامه و تقدیر از دکتر ظریف چندمحور مورد نظر بود.

در شرایط کنونی که نهاد‌های مختلف در تصمیم‌گیری نقش دارند، یک وزیر امور خارجه‌ای در دولت حضور دارد که از نظر رشته تحصیلی مرتبط، تخصص و آشنایی با روابط بین‌الملل و توانمندی در ارتباطات انسانی در مقاطع حساسی، چون مذاکرات برجام توانسته در راستای منافع ملی اقدام کند. سؤال اصلی این است که آیا، چون در جامعه، نابرابری و فساد وجود دارد، باید به اقدامات این وزیر توانمند در حوزه به‌ثمررساندن مذاکرات برجام بی‌تفاوت باشیم و از عملکردی که مبتنی بر الگویی صلح‌آمیز بود، دفاع نکنیم؟ به نظر ما یکسان‌دیدن همه مسئولان و یکسان‌دیدن تمام عملکرد هر مسئولی در این شرایط دوران گذار و با نگاه اصلاحات، مطلق‌نگری و سیاه‌وسفید‌دیدن واقعیت‌هاست.

محور بعدی مورد نظر این بود که مجلس شورای اسلامی فعلی، این وزیر امور خارجه را با خدمات و اقداماتی که مستقل از نقد‌ها در سیاست خارجی، در راستای منافع ملی انجام داده، به فحاشی گرفتند و اکنون پرسش این است که آیا احزاب و نهاد‌های مدنی ما، باید نسبت به این برخورد مجلس بی‌تفاوت باشند؟

‌آیا تجدیدنظری در اصول، برنامه‌ها، جهت‌گیری‌ها و مشی نهضت آزادی ایران نسبت به سوابق تاریخی پدید آمده است؟ آیا در گذشته هم سابقه داشته که نهضت آزادی، نسبت به افرادی که به نهضت انتقاد دارند، با چنین لحن مشفقانه‌ای مواجه شوند؟

اتفاقا این نقد را هم کسانی که ما به حسن‌نیت آن‌ها تردید نداریم، مطرح کرده‌اند و تصورشان این است که مواضعی که امروز نهضت آزادی دارد، با مواضعی که در زمان مهندس بازرگان و دکتر یزدی وجود داشت، تفاوت دارد. کمااینکه وقتی جریان‌های مخالف نیز می‌خواهند در رابطه با نهضت جمع‌بندی کنند، همین نظر را دارند و کتابی را جدیدا به اسم نهضت آزادی ایران از سال۱۳۴۰ تا ۱۳۹۶ منتشر کرده‌اند که در آخر به این نتیجه می‌رسد که پرونده نهضت آزادی ایران با درگذشت دکتر یزدی بسته شده و دیگر توان ادامه‌دادن ندارد، کمااینکه مجموعه‌نهاد‌هایی جدای از تولید چنین محتواها، با توجه به سابقه‌ای که در زمینه سایر احزاب و نهاد‌های اجتماعی دارند، به‌دنبال این موضوع بودند که از درون به نهضت آزادی لطمه وارد کنند.

بررسی مواضع، بیانیه‌ها و مصاحبه‌ها و اقدامات نهضت که در چهار سال اخیر انجام شده، در ادامه همان گفتمان پیشگامان نهضت، چون مهندس بازرگان و دکتر یزدی و حتی به‌روزرسانی برخی مواضع بوده است؛ همان‌طورکه در گذشته هیچ تصمیم شخصی‌ای در نهضت انجام نداده‌اند و تمام مصوبات و بیانیه‌ها به‌صورت جمعی بوده، در این چهار سال نیز همان روش ادامه داشته است. تمام بیانیه‌ها و حتی مصاحبه‌ها در چارچوب مواضع و مصوبات جمعی بوده است. درباره بخش آخر سوال شما نیز باید توضیح دهم که این روش در گذشته هم معمول بوده است. از جمله بعد از آنکه در جنگ تحمیلی فتح خرمشهر رخ داد، ما خواهان پایان جنگ شدیم و هزینه‌های سنگینی نیز پرداخت کردیم تا موضع خود را به اطلاع عموم مردم و مسئولان برسانیم.

سال ۶۷ که آیت‌الله خمینی اعلام کرد که من جام زهر را نوشیدم و قطع‌نامه ۵۹۸ را می‌پذیرم، نهضت ضمن تجلیل از همه شهیدان از این تصمیم حمایت کرد، زیرا در راستای منافع ملی بود. شاید همین منتقدان باید بگویند که نهضت در آن مقطع هم نباید موضع می‌گرفت. باید این را بپذیریم که در دوران گذار، سیاست عرصه سیاه و سفید دیدن نیست بلکه باید همه‌چیز را خاکستری دید. به نقاط ضعف اعتراض کرد و یادآور و قدردان نکات و اقدامات مثبت و ارزنده بود.

این نگاه، مبتنی بر آموزه‌های قرآنی است که دشمنی یا اختلاف با فرد و گروهی، ما را از دایره انصاف و عدالت خارج نکند. در این دوران گذار ما نباید به‌صورت مطلق به موضوعات نگاه کنیم، نیاز است تا نقاط قوت تقویت شود و نقاط ضعف نیز نقد شود تا راه گذار به دموکراسی هموار و طی شود. ما نیز در این راه به اندازه توانمان عمل کرده‌ایم و با توجه به محدودیت‌هایی که برای ما وجود دارد، بیش از وسعمان نمی‌توانیم کاری انجام بدهیم و ان‌شاءلله از خداوند باری تعالی نیز می‌خواهیم که هرجا قصور و اشتباهی کرده‌ایم، بر ما ببخشد.

قدری از نکات مثبت بیانیه و مسائلی که از سوی خوانندگان منتقد، نادیده انگاشته شد بگویید.

نکته اصلی این نامه فقط تعریف از آقای ظریف نبود، بلکه بخش عمده آن را نقد وزیر امور خارجه و روند موجود سیاسی تشکیل می‌داد، اما، چون عموما مردم فقط به‌عنوان بیانیه توجه بیشتری دارند، به متن آن به‌ویژه از سوی منتقدان کمتر توجه شده است. ما به‌دلیل اینکه آقای ظریف بخشی از سخنرانی دکتر مصدق را مطرح کردند، از این فرصت استفاده کردیم تا این پیام را به ایشان برسانیم که در کنار استفاده از گفتار و نام مصدق باید از «راه» او نیز که به‌عنوان یک راهبرد برای خروج از بحران‌های کشور مطرح است، توجه کنند.

دکتر مصدق چگونه با ملت خود پیوند داشت، باور به آزادی، حاکمیت ملی و حاکمیت قانون داشت که توانست نه‌تن‌ها در سطح منطقه‌ای بلکه در سطح جهانی یک گفتمان را معرفی کند. امروز کسانی که به‌دنبال منافع ملی هستند، اذعان می‌کنند که «راه مصدق» بهترین راهبرد برای خروج از بحران‌های کشور است؛ بنابراین بخش عمده این نامه جلب توجه آقای ظریف و نقد محترمانه او و مسئولان است؛ بنابراین دلایل نهضت در انتشار این نامه هم‌زمان با تقدیر از آقای ظریف، نقد او هم بود تا به این موضوع توجه کنند که شیوه‌های کنونی نمی‌تواند ما را از بحران‌های کنونی رهایی بخشد؛ مگر اینکه تغییری مدیریتی رخ بدهد و به حقوق اساسی ملت و اصول نادیده‌انگاشته‌شده قانون اساسی برگردیم.

‌شاید بخشی از انتقاد‌هایی که به نامه اخیر نهضت وارد شد، برآمده از انتقاد‌های عمومی خاصه انتقاد‌های جوانان نسبت به موضوعات کلی کشور باشد که به نظر می‌رسد چنین شرایطی قدری امید را هم در کشور کم کرده است. برای رفع چنین حالتی چه باید کرد؟

من واقعا به نسل جوان حق می‌دهم. نسلی که امید به آینده خود را از دست داده‌اند و حتی با بالاترین مدارک دانشگاهی نیز بی‌کارند. ما مدیون این نسل هستیم و باید حق بدهیم. پس در آنچه بیان می‌کنیم باید مصالح بلندمدت این نسل و آحاد ملت را در نظر بگیریم، اما در شرایط کنونی نمی‌توانیم احساسی برخورد کنیم.

سوالی که در اینجا باید پاسخ داده شود، این است که آیا شورش‌های اجتماعی کور این نسل معترض در شرایط کنونی جامعه و بدون توسعه نهاد‌های مدنی می‌تواند مطالبات این نسل را محقق کند؟ تمام تحلیل‌ها و واقعیت‌های حاکم در جامعه نشان می‌دهد که این فرایند باید طی شود تا به شرایطی برسیم که جریان اجتماعی ایران بتواند تأثیر خود را داشته باشد؛ همان‌طورکه قبلا گفته شده، کمک به انسجام احزاب و نهاد‌های مدنی در داخل کشور حول محور مطالبات مشترک ملی و تقویت جریان اجتماعی ایران ضروری است تا این فرایند طی شود.

بدون طی‌کردن این فرایند جز هرج‌ومرج، جز ریختن آب به آسیاب بیگانگانی که دنبال تجزیه تمامیت ارضی کشورند، هیچ حاصلی نخواهد داشت. این نوع شورش‌های کور عملا کمک به برنامه‌هایی است که آمریکا، اسرائیل و برخی از کشور‌های منطقه مانند عربستان و برخی از گروه‌هایی که بعد از انقلاب به‌دنبال براندازی بوده و هستند و توجهی به منافع ملی و تمامیت ارضی ایران ندارند، دنبال می‌کنند. به تعبیر دکتر ابراهیم یزدی برای گذار به دموکراسی و حاکمیت ملت «ما راه طولانی آمده‌ایم و راه طولانی‌تر در پیش داریم». باید هر راهکاری برای نجات ایران، از داخل کشور و درون‌زا باشد. البته به نظر بنده یک خودآگاهی در اکثریت مردم ما وجود دارد تا آب به آسیاب بیگانه نریزد.

در پایان این خودآگاهی را بازتر کنید و آیا این روند در سال ۱۴۰۰ نیز ادامه خواهد داشت؟

من مسئله را برای شما باز نمی‌کنم؛ زیرا رخداد‌های دوم خرداد ۷۶ و خرداد ۸۸، انتخابات سال ۹۲، ۹۴، ۹۶ و ۹۸ و به عقیده من انتخابات سال ۱۴۰۰ نیز هریک نشانگر آگاهی به‌روزشده جامعه ما بوده و خواهد بود. در انتخابات ۹۸ مردم پیام خود را به‌صورت شفاف دادند؛ بنابراین مردم ما به‌طور نسبی به سطحی از خودآگاهی رسیده‌اند که سزاوار شرایطی دموکراتیک باشند و این مسئله خود یک سرمایه اجتماعی است. این آگاهی‌ها باید ادامه پیدا کند تا بتوانیم با حداقل هزینه، فرایند گذار به دموکراسی را طی کنیم.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
فعلا که در راهه فتحعلی شاه داره قدم برمیداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مصدق مرد صادق و وطن دوست بود بدا به حال کسانی که با دولت انگستان سازس کردند
ناشناس
Turkiye
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
در کامنت ها میخوانیم که بعضی از دوستان مصدق را یک سوپرمن و بعضی ها اون را خائن میدانند .مصدق اشتباهات بزرگی داشت و خدماتی هم داشت ولی طرفداران مصدق که فسیل های جبهه ضد ملی و نهضت به اصطلاح آزادی هستند یک عده فریبکار خائن بودند و هستند از قبیل دکتر سنجابی که در سال ۵۷برای گرفتن قدرت به کاخ نیاوران به دستبوسی رفت وقتی دید فایده ای نداره برای دستبوسی به پاریس رفت از نهضت آزادی هم ابراهیم یزدی دارای پاسپورت آمریکا اولین کاری که کرد قرارداد ۳۰۰هواپیمای اف۱۶را یکجانبه با دستور بازرگان لغو کرد و آمریکا همه پولها را هاپولی کرد.ننگ بر جبهه ضد ملی و نهضت آزادی
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
اون جبهه ای که شما نام بردی با اون افراد زمانی تشکیل شد که دکتر مصدق تو زندان بود اونا فقط خواستن از نمد مصدق کلاهی برای خودشون بسازن خود دکتر مصدق اونارو با جمله از ما بهترون معرفی میکرد
آرمین
United States of America
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
دکتر محمد مصدق السلطنه...اصلاح میکنم ملا محمد مصدق قجری فراماسونری با دکترای تقلبی(خائن قهرمان)
ملا محمد مصدق با به اصطلاح ملی کردن صنعت نفت که خود در ابتدا از مخالفان ملی شدن نفت بود توانست بزرگترین خدمت را به دولت انگلیس بکند.نفتی که هرگز ملی نشد تا زمانی که شرکت اوپک تاسیس شد.
مصدق باعث شد که ایران سهام بیست درصدی خود را از شرکت ملی نفت ایران و انگلیس و کلیه شرکتهای تابعه را از دست بدهد و انگلیس را به آرزویش برساند.
۱.بیست درصد از شرکت نفتکش بریتانیا
۲.شرکت های تصفیه و توزیع نفت در خارج از ایران که شامل تعدادی پالایشگاه در نقاط مختلف جهان بود
۳.ایستگاههای سرویس و پمپ های بنزین در نقاط مختلف دنیا
۴.پنجاه درصد از سهم شرکت در نفت کویت
۵.چهل و هفت درصد از سهام شرکت در نفت عراق
۶.بیست درصد سهام شرکت در نفت قطر
۷.تمام شرکت های شیمیایی و پتروشیمی و تجاری و حمل و نقل و شرکتهای کشتیرانی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
ممنون از استاد بزرگ تاریخ که کلا با تصوراتشون تفسیر جدیدی را ارایه دهند. البته انگلیس هم بعد از رسیدن به آرزوهایش از فرط خوشحالی به دادگاه لاهه شکایت کرد و آنجا محکوم شد که همینطور خوشحال بمونه !!! میشه اسم چند تا از اون شرکت های پتروشیمی در اون زمان را نام ببرید! بعد دکترا تقلبی هم اختراع مسوولین الان ماست. اون موقع تحصیل و عنوان حرمت داشت!!
ناشناس
United Arab Emirates
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
نشون میده هنوزم دارید میسوزید !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مصدق شریف ترین و درست کار ترین رهبر در تاریخ معاصر ایران است .خدایش بیامرزاد.
انتشار یافته: ۳۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
حالا مصدق چه غلطی کرده بود؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
واقعا متاسفم که با امثال تو هم وطنم!!!
کیشو
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
یک موی اون مرحوم ارزشش بیشتر از بعضی جماعت مقدس مآبی است که همیشه خدا به مردم دروغ گفته اند.
ناشناس
United States of America
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مصدق قجری هوس کرده بود شاه بشود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
بيشعور بي ادب !
ناشناس
United States of America
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مصدق شده بود نوکر توده ای ها و دستوراتش از مسکو میامد و کشور را به ورطه ورشکستگی رسانده و مردم را بیکار از کار فقط قدرت خودش مهم بود
ناشناس
Germany
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
خدمت اقایی که توهین کرده و کامنت بیشعور را گذاشته عرض میکنم دوران مصدق سازی انهم با ان پرونده کثیفش که ایران به باد ده بود برای قدرت خود عرض میکنم ادب زا رعیت کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مصدق تو نصف عکس هایش تو تخت خواب است. بنابر گزارش های رسمی دولت، در کل دوران نخست وزیری اش ۷ بار به دفتر رفته. ذاتا آدم خوبی بود ولی امور از دستش در رفته بود و در تحلیل ها دچار اشتباه شده بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
موافقم که غلطی نکرد چون درستی راهش خیلی بیشتر از غلطی هایش بود، ضمنا وقتی آدم با گاو همراه می شود تامین یونجه گاو می شود کار و لاغیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مطمئا غلط های ایشان از درست کاری های ارباب تو بهتر بوده،اخوی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
بسیار بی ادبی،دلاور.
ناشناس
Turkiye
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
از مصدق بت درست نکنید او هم مانند همه انسانها خطا و اشتباهات زیادی داشت و البته خدماتی هم داشت منصفانه قضاوت کنیم مصدق نه یک قهرمان بود و نه یک خائن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
هیچی عزیزم تو برو مسواکتو بزن بگیر بخواب . تو خوبی!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
جهان سوم مکان نیست تفکره . هر کشوری عده ای افراد شاخص داره که میشن جزو تاریخ اون کشور .این افراد هم معصوم نیستند و قطعا اشتباهاتی داشتند. پس شعور داشته باشید .
در ضمن فرارو! اگه به جای مصدق کاشانی هم بود همین کامنت رو با همین عبارات درج می کردی؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۹
علاوه بر مسواک بعد از خوردن یک چنین ... بزرگی، نخ دندان هم لازم است.
کیشو
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
یک نفر به دروغ ادعا می کند:مصدق مسلمان نیست و یک لشکر طوطی وار آن دروغ را تکرار می کنند! و با دروغ و بی شرمی ادامه حیات می دهند.
ناشناس
Germany
۲۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
احسنت
ناشناس
United States of America
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
مصدق هم خیانت کرد به مردم با لجبازی و زیادی خواهی قدرت و نابود کردن اقتصاد تا حرف خودش را به کرسی بنشاند و روحانیت برای همین کارهایش حمایتش نکرد
ناشناس
Bahrain
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
و الان هم که نه لجبازی هست و نه زیاده خواهی از فدرت و نه نابود کردن اقتصاد ، هدف مصدق هم مشخص بود اما الان هدف هم مشخص نیست ، مطمئنی از امریکا این کامنت را گذاشتی و همین دو و بر خودمون نیستی ؟!
ناشناس
United States of America
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
شما خودت از تایلند کامنت گذاشتی که مواضب باش انجا ایدز زیاده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
آنی که ندانی و ندانی که ندانی و نخواهی که بدانی که ندانی و ندانی!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
شما در آمریکا چه می کنی برادر؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
رفته آمریکا که از نزدیک مواظب باشه و ضمنا مشاوره بده و "گرا" که سران آمریکا، مصدق های دیگر ایران را در مرحله قلع و قمع از قلم نیندازند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
دو دسته میگن آقای دکتر خیانت کرد، سلطنت طلبهای دو آتشه و حزب اللهی های دو آتشه که البته تکلیف هر دو طرف هم با مردم مشخصه. عرصه این سیمرغ تاریخ معاصر جولانگه هر مگسی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
سر به تن ظریف ماله کش نباشه که پا جای پای مصدق بگذاره !!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
احتمالا ظریف حواسش نبود به جای مصدق تو راه روحانی قدم برداشت
ناشناس
Germany
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
وثوق الدوله
یک اشکال ویرایشی مکرر
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
با سلام
از آن‌جا که تنها رسانۀ خبری داخل ایران که دنبال می‌کنم، سایت شماست، و بعضی از اشکالات ویرایشی بسیار آزاردهنده است، این پیام را برایتان می‌نویسم. بارها در متن‌های مختلف، کلمۀ «نه‌تنها» را به صورت «نه‌تن‌ها» دیده‌ام که احتمالاً به اعمال ویرایش در کل متن برمی‌گردد که ویراستارتان برای راحتی کار، خواسته «ها»ی جمع را با نیم‌فاصله تنظیم کند و در کل متن جایگزین کند و حواسشان نبوده که این کار در مواردی مثل همین مورد، باعث اشکال می‌شود.
البته اشکالات ویرایشی دیگری هم در متن‌هایتان می‌توان نشان داد که امیدوارم کمتر شوند.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
ظریف اگر یه جو شهامت و صداقت مصدق را داشت میتوانست استعفاش رو پس نگیره هم به نفع خودش بود و هم به نفع ملت اما دریغ....
bato-adv
bato-adv