ویروس کرونا و خروج بزرگان از بازار گردشگری

طی هفتههای اخیر فایلهای فروش چند ده میلیارد تومانی مربوط به هتلهای در حال کار به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا کرده است. هتلداران حتی حاضرند بلافاصله بعد از فروش، محل را برای مدتی اجاره کنند تا به خریدار امتیاز دهند.
بحران کرونا و آسیب حداکثری به بازار گردشگری بهویژه صنعت هتلداری منجر به استعفای بزرگان گردشگری و اوج گرفتن فروش هتل در استانهای توریستی شده است که این امر میتواند بر آینده بازار گردشگری اثرات منفی گستردهای وارد کند. با توجه به اقدامات جدید دولت در جهت حمایت از بازار گردشگری این سوال مطرح میشود که ارائه بسته حمایتی دولت میتواند بهعنوان نوشدارویی برای بازار کرونازده ایران افاقه کند؟
پس از همهگیری ویروس کرونا در ایران بهویژه در اواخر بهار سال ۹۹ گروهی از فعالان بازار گردشگری که بیشترین میزان سرمایهگذاری در این بازار را داشتهاند بهدلیل رکود ناگهانی سفر و نبود تقاضای سفر توریستی مجبور به بازنشستگی اجباری از ادامه فعالیت در این عرصه و خروج از این بازار شدند. این آسیبها تا اوایل تابستان بهصورت موردی رخ داد، اما پس از آن افزایش یافت و تعداد بسیاری از فعالان گردشگری را درگیر کرد.
ضربه اساسی دیگری که بر این صنعت وارد شد حذف توریست خارجی در کشور و لغو تمامی همایشها و دورهمیهای اداری داخلی و خارجی بوده است. عمده منبع درآمد هتلها از ورود توریست خارجی بوده که طی سه سال اخیر پیش از بحران کرونا رشد چشمگیری داشته و علاوه بر افزایش درآمدهای هتلها منجر به افزایش سرمایهگذاریها در این صنعت شده بود. همچنین هتلها محل برگزاری بسیاری از همایشهای اداری و تجاری در ابعاد داخلی و خارجی بوده که بهعنوان منبع درآمدی مجزا از پذیرش توریست بوده است، اما بحران کرونا نه تنها منجر به لغو تمامی این عوامل درآمدزا شد بلکه بسیاری از هتلها را بهسمت تعطیلی کشاند.
شدت و انباشت موارد زیانزا و خسارتهای وارد شده منجر به اتخاذ تصمیمی جدید از جانب برخی هتلداران شده است که شاهد بهفروش گذاشتن برخی هتلها در تعدادی از استانها بودهایم که باتوجه به آسیب حداکثری به این صنعت احتمال وقوع این امر در دیگر استانها هم میرود. در اثر این اتفاق که بیشتر در استانهای شمالی کشور، مشهد و تهران رخ داده، مدیران، هتلهای خود را براساس متراژ، موقعیت مکانی، امتیازها و امکانات از ۹ میلیارد تا بالای هزار میلیارد تومان به فروش گذاشتهاند که این رقم در مشهد بهدلیل مرکز عمده سرمایهگذاری در ساخت هتل باتوجه به امکانات از ۳۵ میلیارد تا بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان است.
شاید بتوان بخش عظیم این رکود و کسادی که منجر به تعطیلی یا به فروش رساندن هتلها شده را در عدم حمایت کافی از بازار گردشگری دانست. بسته حمایتی که دولت در ابتدا در اختیار فعالان گردشگری قرار داده بود بهلحاظ رقم تسهیلات بسیار ناکافی بوده که حتی کمترین هزینههای جاری هتلها را تامین نمیکرد. اکنون متولی گردشگری برای جبران خسارت کرونا ویژه بخش گردشگری، تسهیلات بانکی جدیدی را درنظر گرفته است که براساس آن تاسیسات گردشگری میتوانند از ۱۶ میلیون تا ۹۰۰ میلیون تومان وام بانکی با نرخ سود ۱۲ درصد و با دوره تنفس حدود شش ماه بهرهمند شوند.
این بستههای حمایتی باید توانایی پوشش جبرانهای حداقلی و ایجاد تقاضا را داشته باشد که میتواند با فراهم کردن دو امتیاز فرصت زمانی و توان مالی علاوه بر درخواست تقاضا برای بهرهگیری از بازار گردشگری منجر به جبران حداقلی خسارتها و بازیابی درآمدها شود. هتلها نیز میتوانند با حذف هزینههای جاری که مربوط به دولت است و ارائه تخفیفهایی از سوی خود تقاضای رزرو را افزایش دهند که البته از جمله مهمترین ابزارهای محرک افراد برای سفر، وجود تعطیلات مناسب بهویژه دو روزه شدن تعطیلات آخرهفته است که امکان برنامهریزی سفر را در طی سال برای تمامی خانوارها فراهم میکند.
