ملاتونین چگونه میتواند روی خواب تاثیر بگذارد

ملاتونین به طور طبیعی در بدن تولید میشود و مصرف کافئین و تنباکو میتواند سطح آن را کاهش بدهد. کار در شیفت شب یا ضعف بینایی نیز میتواند از میزان آن بکاهد.
ملاتونین به طور طبیعی در بدن تولید میشود و مصرف کافئین، الکل و تنباکو میتواند سطح آن را کاهش بدهد. کار در شیفت شب یا ضعف بینایی نیز میتواند از میزان آن بکاهد؛ زیرا هر دو میزان ورودی نور طبیعی به چشم را مختل میکنند. مکمل ملاتونین برای برخی میتواند به بازگشت ریتم طبیعی خواب کمک کند. در ادامه مطلب در مورد این که ملاتونین چگونه میتواند به شما در کنترل ساعات خواب کمک کند، میزان بیخطر بودن آن و مقدار توصیه شده برای مشکلات خاص سلامتی ازجمله اختلالات خواب بیشتر صحبت خواهیم کرد.
ملاتونین چیست؟
هنگامی که محیط تاریک باشد، بدن ملاتونین بیشتری تولید میکند؛ اما هنگامی که نور باشد، تولید ملاتونین کاهش مییابد. به همین دلیل افرادی که نابینا هستند یا در ساعات شب کار میکنند، میتوانند در حفظ سطح طبیعی ملاتونین با مشکل مواجه شوند. برای هرکس کمبود نور در روز یا قرار گرفتن در معرض نورهای شدید در شب میتواند چرخههای طبیعی ملاتونین در بدن را مختل کند.
ملاتونین برای سلامت باروری زنان نیز بسیار مهم است؛ زیرا در کنترل زمان و ترشح هورمونهای تولید مثل زنان نقش مهمی دارد. این امر به تصمیمگیری در مورد زمان شروع قاعدگی، تعداد دفعات و طول دورههای قاعدگی و همچنین هنگامی که دوران قاعدگی یک زن کاملا متوقف میشود (یائسگی) کمک میکند.
محققان معتقدند که با افزایش سن انسان ملاتونین نیز کاهش مییابد و کودکان خردسال بالاترین سطح ملاتونین را دارا هستند (بهخصوص در شب و به همین دلیل است که آنها معمولاً طولانیتر و عمیقتر از بزرگسالان میخوابند.) اگر این مسئله واقعیت داشته باشد، میتواند توضیح بدهد که چرا افراد مسن به خواب بیشتر مانند دورانی که جوانتر بودند، تمایلی ندارند.
ملاتونین چگونه عمل میکند
سروتونین، ان-استیل سروتونین تولید میکند؛ سپس به ملاتونین تبدیل میشود. علاوه بر نقش آن به عنوان پیش ماده در سنتز ملاتونین، ان-استیل سروتونین دارای مزایای ضد افسردگی، ضد پیری و تقویت کننده عملکرد شناختی است. بسیاری از مزایای سلامتی که تصور میشود به دلیل افزایش سطح سروتونین باشد، ممکن است در واقع از توانایی سروتونین در ایجاد امکان تولید ملاتونین ناشی شود. در بیشتر بزرگسالان بدن از حدود ساعت ۹ شب شروع به تولید ملاتونین میکند؛ سپس سطح آن به شدت افزایش مییابد و شما احساس خوابآلودگی بیشتری میکنید.
اگر در حال دویدن باشید، در طول خواب و حدود ۱۲ ساعت سطح آن بالا میرود؛ سپس پایین میآید و حدود ساعت ۹ صبح سطح آن بهسختی به حالت اولیه باز میگردد و در طول روز در همان مقدار باقی میماند.

فواید و موارد استفاده ملاتونین
مطالعات اخیر نشان میدهد که بسیاری از موارد استفاده ملاتونین شامل موارد زیر میشود:
• مقابله با رادیکالهای آزاد و تقویت مقدار آنتی اکسیدانها
• محافظت از استخوان
• تقویت باروری
• پشتیبانی از سمزدایی
• تنظیم توده عضلانی بدن
• محافظت از دستگاه گوارش
• محافظت در برابر اختلالات روانپزشکی، اختلالات خلقی و بیماریهای قلبی عروقی
در ادامه مطلب اطلاعات بیشتری در مورد فواید و کاربردهای ملاتونین آورده شده است:
۱. کمک به خواب طبیعی
مصرف ملاتونین میتواند به افراد مبتلا به این مشکل خواب کمک کند تا کمی زودتر به خواب روند؛ اگرچه برای تعیین بهترین زمان و دوز ممکن است آزمایشهای پیشنهادی انجام شود. تحقیقات اخیر نشان میدهد که برای دریافت تأثیر بیشتر و درمان دیر از خواب بیدار شدن بهتر است چهار تا هشت ساعت قبل از زمان خواب مورد نظر دوزهای کمی مصرف شود. در بعضی موارد ممکن است فقط از نظر زمان خوابیدن تفاوت کمی وجود داشته باشد، مثلاً با کمک فردی دیگر در حدود ۱۰ دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید.
۲. به درمان سرطان کمک میکند
مطالعه دیگر روی زنانی انجام شد که داروی شیمی درمانی تاموکسیفن برای سرطان پستان دریافت میکردند؛ اما هیچ پیشرفتی در روند بهبودیشان مشاهده نشده بود. محققان با افزودن ملاتونین به رژیمهای درمانی آنها دریافتند که تومورها به طور متوسط در بیش از ۲۸ درصد زنان کوچک میشوند. مطالعات همچنین نشان میدهند که میزان ملاتونین در مردان مبتلا به سرطان پروستات کمتر از مردان فاقد این بیماری است.
یک مطالعه منتشر شده در Oncology Reports با هدف بررسی اینکه آیا ملاتونین ممکن است رشد سلولهای سرطانی پروستات وابسته به آندروژن را تعدیل کند، انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ملاتونین میتواند به طور قابل توجهی از تکثیر سلولهای سرطانی پروستات جلوگیری کند. در مجموع این مطالعات و مطالعات دیگر ملاتونین را یک درمان طبیعی بالقوه برای سرطان نشان میدهند. با این حال اگر مبتلا به سرطان هستید، همیشه باید قبل از استفاده از هرگونه مکمل یا درمان با پزشک خود مشورت کنید.

۳. علائم یائسگی (منفی) را کاهش میدهد
به نظر میرسد یافتههای این مطالعه نشان میدهد که مصرف مکمل ملاتونین در زنان یائسه میتواند به بهبود عملکردهای هیپوفیز و تیروئید بیانجامد که بیشتر در جهت تنظیم یک الگوست. این خبر خوبی است؛ زیرا نشان میدهد این هورمون میتواند به کاهش علائم منفی یائسگی و علائم یائسگی مانند اختلالات خواب کمک کند.

۴. کمک به روند بهبود بیماری قلبی
۵. فیبرومیالژیا و تسکین درد مزمن
مطالعات دیگر نشان میدهد که ملاتونین ممکن است به سایر سردردهای دردناک مزمن مانند سردرد میگرنی کمک کند. یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۹ نشان داد که در تعدادی از مطالعات ملاتونین میتواند فرکانس سردرد (فرکانس حمله یا تعداد روزهای سردرد) طول مدت و شدت آن را به طور قابل توجهی کاهش بدهد. میزان سردرد به طور متوسط ۵۱ درصد کاهش یافته است. کاهش مدت زمان سردرد در بین بزرگسالان درگیر در مطالعات بررسی شده ۳۲ تا ۵۶ درصد (متوسط ۴۶ درصد) و شدت سردرد ۳۳ تا ۷۸ درصد بود (به طور متوسط ۵۳ درصد).
۶. تقویت کننده سیستم ایمنی
۷. بهبود علائم اوتیسم کودکان
۸. علائم وزوز گوش را از بین میبرد

۹. میتواند به رفع اختلال عملکرد مثانه کمک کند
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان میدهد که ترشح شبانه ملاتونین به بهبود خواب و کاهش ادرار در طول شب کمک میکند. به نظر میرسد مکمل آن به دلیل تأثیراتی که بر سیستم عصبی مرکزی دارد، باعث افزایش ظرفیت مثانه و کاهش حجم ادرار میشود.
۱۰. به کاهش استرس کمک میکند
۱۱. از تولید هورمون رشد پشتیبانی میکند
۱۲. به جلوگیری از اختلالات خلقی کمک میکند
۱۳. محافظت از سلامت مغز

چه دوزی از ملاتونین را باید مصرف کنید؟
برای مشکلات خواب باید بدانید که دوز مناسب به شما کمک میکند تا بدون خستگی روزانه و تحریکپذیری خوب بخوابید. اگر همیشه خسته هستید، ملاتونین میتواند گزینه مناسبی برای برگرداندن این روند باشد. همیشه ایده خوبی است که ملاتونین را با دوز بسیار کم شروع کنید و ببینید چه تأثیری روی بدنتان دارد. اگر در مورد میزان مصرف مطمئن نیستید، میتوانید دستورالعملهای مکمل را روی برچسب دنبال کنید یا با یک متخصص مشورت کنید.
چه مدت طول میکشد تا ملاتونین اثر کند؟
برای آماده شدن طبیعی بدن برای خواب میتوانید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
• کم نور نگه داشتن چراغها
• از رایانه، تلفن هوشمند یا تبلت خود دور باشید
• با هر صفحه نمایشی مانند تلویزیون بیش از شش فوت فاصله داشته باشید
• انجام کاری آرامشبخش را مانند دوش گرفتن یا مطالعه بخشی از "برنامه معمول خوابتان" قرار بدهید
• خوردن غذاهایی که میتوانند به طور طبیعی به افزایش تولید ملاتونین کمک کنند، مانند جو دوسر، موز، گیلاس تارت، گردو، آناناس و جو
• با قرار گرفتن در معرض نور روز در طی صبح و بعد از ظهر در شب هنگام تولید ملاتونین را افزایش بدهید.
ملاتونین درمانی برای مشکل خواب بزرگسالان
برای درمان بیخوابی یا بیخوابیهای گاه به گاه تقریبا بین دو دهم میلی گرم و پنج میلی گرم، ۶۰ دقیقه قبل از خواب برای بزرگسالان مناسب است، در حالی که کودکان باید دوز کمتری مصرف کنند. ملاتونین زیاد میتواند چرخه خواب را مختل کند؛ بنابراین با کمترین دوز دو دهم میلی گرم شروع کنید و در صورت لزوم آن را افزایش بدهید. بین یک تا سه میلی گرم برای بیشتر بزرگسالان یک محدوده سالم به نظر میرسد.
برای اختلالات خواب با ریتم شبانهروزی (در افراد با و بدون مشکلات بینایی) یک دوز ۵/۰ تا ۵ میلی گرم قبل از خواب یا به صورت دوز روزانه به مدت یک تا سه ماه مناسب است.
برای افرادی که دیر به خواب میروند، روزانه ۳/۰ تا ۶ میلی گرم (پنج میلی گرم) به مدت دو هفته تا سه ماه توصیه میشود.
دوز مناسب ملاتونین برای کودکان
اگر کودک دارای اختلال رشد عصبی است که باعث اختلال در خواب میشود، ممکن است پزشک ملاتونین را تجویز کند. همچنین برای درمان علائم ADHD، اوتیسم، فلج مغزی و ناتوانیهای رشد در کودکان استفاده میشود.
با این حال دوزهای بالاتر ملاتونین در جوانان ممکن است باعث تشنج شود. همچنین ممکن است در دوران بلوغ به دلیل تأثیرات بالقوه بر هورمونها در روند رشد اختلال ایجاد کند.
پزشک متخصص اطفال میتواند دوز مناسب ملاتونین فرزند شما را از نظر وزنی تعیین کند و همچنین حداکثر دوز قابل قبول ملاتونین را به شما اطلاع بدهند.
خطرات و عوارض جانبی

آیا میتوانید هر شب ملاتونین مصرف کنید؟
شایعترین عوارض جانبی ملاتونین کدامند؟
سایر عوارض جانبی احتمالی شامل خواب آلودگی در روز، احساس افسردگی کوتاه مدت، گرفتگی معده، تحریکپذیری و کاهش میل جنسی میشود. برای مردان بزرگ شدن پستان (ژنیکوماستی) و کاهش تعداد اسپرم نیز ممکن اتفاق بیافتد.
اگر صبح بعد از مصرف ملاتونین احساس خواب آلودگی کردید، سعی کنید دوز کمتری مصرف کنید. پس از مصرف هرگز رانندگی نکنید و پشت ماشین آلات سنگین ننشینید.
اگر به طور ناخواسته دوز بیش از حد مصرف کردید، بلافاصله به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
آیا میتوانید ملاتونین را در دوران بارداری مصرف کنید؟
تداخلات دارویی
• داروهای ضد افسردگی
• داروهای ضد روانپریشی
• بنزودیازپینها
• قرصهای جلوگیری از بارداری
• داروهای فشار خون
• مسدود کنندههای بتا
• داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد خون)
• اینترلوکین ۲
• داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)
• استروئیدها و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
• تاموکسیفن
در صورتی که هرگونه نگرانی در مورد سلامتی دارید یا در حال حاضر داروی دیگری مصرف میکنید، قبل از مصرف ملاتونین ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

نتیجه گیری
مصرف مکمل ملاتونین ممکن است به درمان بیخوابی، اختلال خواب، جت لگ، مشکلات خواب مربوط به یائسگی و تعدادی از مسائل دیگر کمک کند.
وقتی هوا تاریک است، ترشح و تولید ملاتونین افزایش مییابد. وقتی هوا روشن است، ترشح و تولید ملاتونین کاهش مییابد.
شیفت کاری و ضعف بینایی میتواند به دلیل اختلال در چرخههای ملاتونین باعث مشکلات خواب شود. کافئین، تنباکو و الکل میتوانند سطح آن را کاهش بدهند و نور آبی ساطع شده از صفحه نمایشها (تلویزیون، کامپیوتر، تلفن و ...) تولید آن را در بدن سرکوب کنند و خوابیدن را دشوارتر سازند.
پیش ماده ملاتونین سروتونین است، یک انتقال دهنده عصبی که از اسید آمینه تریپتوفان گرفته شده است.
برخی از غذاهایی که به طور طبیعی میزان ملاتونین را افزایش میدهند، شامل جو دوسر، موز، گیلاس، گردو، آناناس و جو هستند. ورزش در طول روز و قرار گرفتن در معرض نور همچنین باعث ایجاد ریتم منظم شبانهروزی میشود و به اطمینان میتوان گفت سطح آن در طول شب بالاتر میرود.
بیشتر پزشکان و محققان توصیه میکنند که مکملهای غذایی این دارو بیش از پنج میلی گرم در روز نباشد؛ اما توصیهها در هر فرد و شرایط متفاوت است. یک تا سه میلی گرم در روز معمولاً دوز خوبی برای شروع است.
منبع: draxe