کاهش نرخ بین بانکی رمق نقدینگی را میگیرد؟
تاثیرات کاهش انتظارت تورمی بر بازارها و سود بین بانکی

وقتی بازارهای موازی دارایی مثل طلا، دلار، خودرو و مسکن تقریبا جذابیت قبلی را ندارد میماند بازار پول و سرمایه. پس نقدینگی باید بین این دو بازار در نوسان و حرکت باشد. هر چقدر نرخ سود بین بانکی بالاتر باشد این موجب میشود که موتور رشد نقدینگی همچنان روشن باشد. چون یکی از موتورهای رشد نقدینگی، نرخ بهره بین بانکی است.تصمیم بانک مرکزی مبنی بر افزایش ندادن نرخ سود و مدیریت نرخ سود بین بانکی در جهت کاهش آن، تصمیم عاقلانهای است. زیرا این موجب میشود یکی از عوامل نقدینگی تاحدودی کنترل شود و برای بازار سرمایه هم اثرات مثبتی در پی دارد. دلیل اصلی این موضوع هم این است که انتظارت تورمی در آینده کاهش مییابد.
به گزارش فرارو، فرهاد حنیفی معاون نظارت بانک مرکزی، در مورد نرخ سودی که بین بانکها اعمال میشود، گفت: نرخ سود بین بانکی که یک نرخ سود شبانه روزی است، برای کوتاه مدت بین بانکها اجرا میشود و در واقع برای تسهیلاتی است که بانکها برای یک شب در اختیار همدیگر قرار میدهند.
معاون نظارت بانک مرکزی افزود: در ابتدای سال که منابع بانکها مصرف نشده بود، نرخ سود بین بانکی حتی به زیر ۱۰ درصد رسیده بود، اما الان نرخ سود بین بانکی حدود ۲۲ درصد است. اما طبق مشاهدهای که از آخرین جداول نرخ سود بین بانکی داشتم، روند نزولی نرخ سود بین بانکی شروع شده و به زیر ۲۲ درصد میرسد و به نظر من ظرف حداکثر ۲ هفته این نرخ سود به ۲۰ درصد میرسد که روند عادی و منطقی خواهد داشت.
کاهشی نرخ سود بانکی به دلیل کاهش انتظارات تورمی است

وی افزود: نرخ سود بانکی به این معناست که نیاز خود را از طریق این بازار تامین کنند. طبیعتا وقتی انتظارات تورمی کاهنده است ضرورتی ندارد این نرخ، روند افزایشی به خود بگیرد. انتظار فعالان اقتصادی و سیاستگذاران بازار پول این است که ما شاهد کاهش تورم در آینده باشیم. هر چقدر انتظارات تورمی کاهنده باشد و در آینده هم این انتظار کاهش تورم وجود داشته باشد ضرورتی بر افزایش نرخ سود و نرخ سود بین بانکی وجود ندارد.
این اقتصاددان اظهار کرد: وقتی بازارهای موازی دارایی مثل طلا، دلار، خودرو و مسکن تقریبا جذابیت قبلی را ندارد میماند بازار پول و سرمایه. پس نقدینگی باید بین این دو بازار در نوسان و حرکت باشد. هر چقدر نرخ سود بین بانکی بالاتر باشد این موجب میشود که موتور رشد نقدینگی همچنان روشن باشد. چون یکی از موتورهای رشد نقدینگی، نرخ بهره بین بانکی است.
وی ادامه داد: تصمیم بانک مرکزی مبنی بر افزایش ندادن نرخ سود و مدیریت نرخ سود بین بانکی در جهت کاهش آن، تصمیم عاقلانهای است. زیرا این موجب میشود یکی از عوامل نقدینگی تاحدودی کنترل شود و برای بازار سرمایه هم اثرات مثبتی در پی دارد. دلیل اصلی این موضوع هم این است که انتظارت تورمی در آینده کاهش مییابد.
شقاقیشهری در پاسخ به این پرسش که بانک مرکزی با اینکار در راستای هدف تورمی خود موفق خواهد بود یا خیر، عنوان کرد: یکی از عوامل اثرگذار بر تورم، رشد نقدینگی است و هر چقدر نرخ سود بین بانکی بالا باشد رشد نقدینگی را بیشتر میکند. چون بانک مرکزی در پی مهار تورم است پس باید باید رشد نقدینگی را کنترل کند. یکی از عوامل کاهش تورم، کاهش رشد سود تسهیلات و سپردههاست. نرخ سود هم با نرخ بهره بین بانکی مرتبط است. اگر مسیرش کاهنده باشد میتواند به اهداف تورمی بانک مرکزی کمک کند.
این اقتصاددان تأکید کرد: وقتی نرخ بهره بین بانکی کاهش پیدا کند یعنی بانکها که نیازهای هر روزه خود را به جای بانک مرکزیای یکدیگر قرض میکنند تصمیم گرفتند با نرخهای پایینتری از هم قرض بگیرند. وقتی نرخ بین بانکی کاهنده باشد یعنی نظام بانکی به این نتیجه رسیده است که با نرخ بالاتر قرض نگیرد. وقتی انتظارات بازار پول این است نرخها کاهنده خواهد بود و هر چقدر هم نرخ سود بین بانکی کاهنده باشد میتوان امیدوار بود که یکی از علل رشد نقدینگی مهار شود. یکی از عوامل رشد نقدینگی نرخ بالای سود بانکی است. وقتی شما ۱۰ میلیون تومان در بانک سپردهگذاری میکنید اگر بانک ۲۰ درصد سود بدهد سالی دو میلیون و اگر ۱۵ درصد سود بدهد سالی یک و نیم میلیون سود میدهد. پس هر چقدر نرخ سود پایین بیاید در مجموع از حجم نقدینگی کاسته میشود. قطعا این امر میتواند هم بر بازار سرمایه و هم کنترل رشد نقدینگی اثرگذار باشد.
او تصریح کرد: یکی از مهمترین اثرات کاهش نرخ سود بین بانکی بر بازار سرمایه خواهد بود. وقتی جذابیت در بازارهای موازی، چون دلار، طلا، خودرو و مسکن وجود ندارد نقدینگی میتواند به سمت بازار سرمایه حرکت کند. در اقتصاد ایران روزی ۲۳۰۰ تا ۲۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی وارد میشود این نقدینگی با کاهش جذابیت بازارهای طلا، دلار، خودرو و مسکن به سمت این بازارها حرکت نخواهد کرد و اگر هماهنگی بین مدیران بازار پول و سرمایه اتفاق بیفتد و روند نرخ سودها کاهنده باشد این موجب تاثیرات مثبت بر بازار سرمایه میشود و بخشی از نقدینگی را به سمت بازار سرمایه هدایت میکند.
وی افزود: کسانی هم که اهل ریسک کردن نیستند به سمت سپردههای مدتدار میروند. ولی طبیعتا روند نرخ سود هر چه کاهشی باشد این امیدواری وجود دارد که نقدینگی به سمت بازار سرمایه حرکت کند و وضعیت ناخوشایند بازار سرمایه ما که در دو سه ماه اخیر بد بود را بهبود بخشد.
شقاقی شهری ادامه داد: خود بانکها به این نتیجه رسیدند که دیگر انتظارات تورمی کاهنده است. خودشان با نرخ پایینتری قرض میگیرند. این خود یک پیام مثبت به بازار است که ما منتظریم شاهد کاهش تورم و بار تورمی هم باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی اضافه کرد: این میتواند سیگنالی هم به بازار ارز باشد که ارز هم بالاتر نرود. ما انتظار نداریم بازار ارز رو به بالا باشد. چون هیچ منطق اقتصادی برای بالا رفتن قیمت دلار از رقمهای فعلی وجود ندارد. در آینده هم بازار ارز با آزاد شدن منابع بلوکهای ما در عراق، چین، کره جنوبی و ژاپن احتمالا حداقل روی ۲۰ هزار تومان قرار بگیرد و بالاتر نرود.