فرارو در گفتگو با یک جامعهشناس مطرح کرد
چرایی واکنشهای غیرمنتظره به توئیت جوانی کنید وزیر جوان!

محمدجواد آذری جهرمی روز یکشنبه ۱۶ آذر مصادف با روز دانشجو یک توئیت کرد ساده و کوتاه: «توصیه میکنم: جوانی کنید». اما این توئیت با واکنش منفی و گسترده کاربران توئیتر مواجه شد.
به گزارش فرارو، این توئیت از سوی آذریجهرمی کافی بود تا خشم و اعتراض در قالب هشتگ جوانی کنید به راه بیفتد و محدودیتها چماقی بر سر وزیر جوان شود.
اینکه چرا آذری جهرمی هدف حملات تند کاربران قرار گرفت اتفاقا مورد پرسش یکی از کاربران قرار گرفت و در این باره نظرسنجی با این مضمون گذاشت که تعداد کسانی که اینجا به آذری جهرمی فحش میدهند خیلی زیاد است علتش چه میتواند باشد؟ در میان گزینهها، «دستمون به بقیه نمیرسه» ۲۸ درصد، «عملکردش ضعیفه» ۱۰ درصد، «فحش دادن بهش هزینه نداره» ۵۳ درصد و «سایر موارد» ۹ درصد را به خود اختصاص داد.
اما چرا توئیت وزیر جوان امواج خشم و ناراحتی جوانان را به دنبال داشت؟

وی افزود: در ایران به اشکال مختلف، خطوط ممنوعه ایجاد کردند و همه چیز را بر جوانان عیب دانستند. بر نوجوانان و جوانان سخت گرفتند و مدام ممنوع کردند و مخاطرات تفریح آنها را بیشتر کردند. میگویند به این حوزه وارد نشوید و این کار را نکنید اینها را هم با پند و اندرز میگویند و کاسه داغتر از آش شدند.
این جامعهشناس ادامه داد: واکنشها به توئیت آقای وزیر نشان داد جوانان اصلاً مسئولین دولتی را باور ندارند که بخواهند حرفهای آنها را قبول کنند. بیشتر تفریحات جوانان ما، متأسفانه زیرزمینی شده است و وقتی چیزی زیرزمینی میشود در معرض خطر قرار میگیرد. حتی موسیقی ما غمانگیز و ناراحتکننده است. تلویزیون ما که اصلاً قابل دیدن نیست. چه شرایطی برای جوانان ایجاد کردیم؟ تلویزیون به غیر از پند و اندرزهای تکراری چه دارد؟ آن قدر پند و اندرز داده است که دیگر جوانان خسته شدند یا آن جوانی که بیکار است یا جوانی که نمیتواند تشکیل خانواده بدهد و اگر تشکیل خانواده بدهد زندگیاش نمیچرخد چگونه جوانی کند؟ آنها وضع خود را با آقازادههایی مقایسه میکنند که بالاخره بخشی از همین جامعه هستند و دارند میچاپند و بریز و بپاش میکنند. پدرانشان در داخل میچاپند و آقازادهها که من واقعا تردید دارم این واژه را برای آنها استفاده کنم دارند زندگیهای لاکچری میکنند و به رخ جوانان میکشانند. آنها مدام در صفحههای شخصیشان نشان میدهند که در زندگیهایشان در لواسانات چه میگذرد؟ در ولنجک چه میگذرد؟ در خارج از کشور چه میگذرد؟
حریرچی بیان کرد: این پیامها همچنین یک گسست جدی بین نسل جدید را نشان میدهد که پیامدهای خوبی ندارد. این گسست وجود دارد و اینطور نیست که بگوییم تازه ایجاد شده است. گسستی است که مدام دارد پهنتر و پهنتر میشود و هر چه میگذرد عمق آن بیشتر میشود. این گسست درحال حاضر انعکاسی از ناامیدی است.
این کارشناس افزود: یک وزیر جوان یک توئیت میکند چه برخوردی با آن میشود؟ این نشان میدهد که بر جوانان ما چه میگذرد؟ چقدر آنها آزردهخاطر هستند و شرایط چقدر دارد آنها را اذیت میکند. باید مسئولان به خودشان بیایند. به فکر بیفتند که این وضعیت نمیتواند همین طوری ادامه پیدا بکند و مردم حقوقی دارند که این حقوق باید رعایت بشود، اما حالا این حقوق دارد تضییع میشود.
وی خاطرنشان کرد: مشکل اینجا است که به این مسایل، رنگ سیاسی میدهند. درحالیکه اشتباه است و این یک مسئله اجتماعی است. اینجا دیگر دعوای گروهی و جناحی جوانان وابسته به حزب فلان با حزب فلان مسئله نیست. کل جوانان مسئله دارند. جوانان از هر طبقهای که در نظر بگیرید این مشکل را دارند. این یک درد اجتماعی است. اگر به آن رنگوبوی سیاسی بدهند که مثلا دارند به جوانان خط میدهند اشتباه است. خط را شما خودتان دارید به آنها میدهید. خط را خود مسئولان و حاکمیت دارند به جوانها میدهند با بیتوجهی به آنها و لبخندهای مسخرهآمیزی که میزنند و تحقیرشان میکنند. با این روند کار را به جاهایی میکشانند که بالاخره اوضاع وخیم بشود.