طرز تهیه مرغ ناردونی؛ غذای اصیل مازندرانیها

مرغ ناردونی یکی از غذاهای لذیذ شمال ایران و خطه مازندران است. این خورش خوشمزه که دانه انار از مواد اصلی آن محسوب میشود، معمولاً برای شب یلدا و بیشتر در فصل پاییز و زمستان طبخ میشود.
مواد اولیه لازم برای تهیه مرغ ناردونی برای ۴ نفر
پیاز: ۲ عدد
ساقه کرفس: ۲ عدد
هویج متوسط: ۱ عدد
زردچوبه: ۱ قاشق مرباخوری
فلفل قرمز: ۱ قاشق چایخوری
زعفران دم کرده غلیظ: ۲ قاشق غذاخوری
آلو بخارا: ۱۲ عدد
انار دانه شده: ۱ عدد
آب انار طبیعی: ۱/۵ پیمانه
رب انار: ۴ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
سیر: ۳ حبه
نمک: به میزان لازم
روغن مایع: به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه مرغ ناردونی
۱ - نکات مربوط به مرغ
همیشه برای خوشمزه و خوشطعمتر شدن مرغ آن را در نمک +فلفل قرمز + روغن مایع یا زیتون + پیاز + کرفس + هویج + زردچوبه یا زعفران + ساقه جعفری + برگ بو مزهدار کنید و حداقل به مدت ۲ ساعت در یخچال قرار دهید. اگر این کار را از یک روز قبل انجام دهید، خیلی بهتر است. وقتی مواد را به مرغ اضافه کردید، کاملاً با دست آن را ورز بدهید تا این مواد جذب مرغ شود. به این نکته توجه داشته باشید که برای مزهدار کردن مرغ هیچوقت به آن فلفل دلمهای یا سیر نزنید؛ زیرا طعم این مواد غلبه دارد.
مزهدار کردن مرغ باعث طعم بهتر آن میشود و همچنین کمک میکند تا بوی بد مرغ گرفته شود. علاوهبر این باعث میشود بافت مرغ پوک شود و مرغ در زمان سرو نرمتر باشد؛ پس مزهدار کردن مرغ کیفیت غذای شما را خیلی بالا میبرد. اگر وقت و حوصله دارید، حتماً مرغ را قبل از پخت مزهدار کنید.
۲ - نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیاز توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است. میشود آن را به صورت خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه است.
پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین معمولاً برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند.
۳ - نکات مربوط به زعفران
برای دم کردن زعفران به این روش ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس بدهد. زعفران را در ظرف در دار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه دهید در دمای محیط یخ زدایی شود. پس از هربار استفاده زعفران باقی مانده را دوباره داخل فریزر قرار بدهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده میکنید، تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است، آن را بین انگشتتان بگذارید و فشار دهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
طرز تهیه مرغ ناردونی
حواستان باشد رب انار نباید تفت بخورد. بعد آب انار را اضافه کنید و اجازه بدهید تا جوش بیاید. (می توانید آب انار را حذف کنید و به جای آن از آب استفاده کنید یا اینکه ترکیب آب و آب انار را اضافه کنید) وقتی سس به جوش آمد، تکههای مرغی را که قبلاً تفت دادهاید، اضافه کنید. در ظرف را بگذارید و اجازه بدهید مرغ ۲ تا ۳ ساعت با حرارت ملایم بپزد.
۲-نکته مهم در مورد خورش ناردون این است که این خورش به صورت کم آب سرو میشود؛ پس باید خورش تا زمانی که به روغن بیافتد، روی حرارت بماند. نیم ساعت آخر آلو بخارا را که قبلاً خیس کردهاید، اضافه کنید. ۱۵ دقیقه آخر طبخ هم انار دانه شده را اضافه کنید. به این نکته توجه داشته باشید که اگر انار بیش از حد روی حرارت بماند، سفید میشود.