فرارو- برنامهیبازار در آخرین روزهای سال تصمیم مهمی گرفت؛ برنامه بازار سهم خود از درآمد توسعهدهندگان اپلیکیشن و بازیهای موبایل را بهشکل چشمگیری کاهش داد. بازار بهعنوان بزرگترین فروشگاهها برنامه و بازی موبایلی در ایران تصمیم گرفت تا سهم خود را به ۱۵ درصد کاهش بدهد. تا صنعت نوپای برنامههای موبایلی را با خبری خوش در ابتدای سال ۱۴۰۰ روبرو کند.
فروشگاههای بزرگ اپلیکیشن و بازیهای موبایلی دنیا مثل اپل استور و گوگل پلی معمولا بابت خدماتشان به کسانی که برنامهها و بازیهای خود را در این استورهای مجازی میفروشند، ۳۰درصد کارمزد برمیدارند. بازار هم از زمان شروع فعالیت خود چنین نسبت و تناسبی میان درآمدها و کارمزد اجرا میکرد و سهم توسعهدهندهها را با کسر ۳۰درصد کارمزد به حسابشان میریخت. پارسال در شرایطی که کرونا خسارتهای زیادی به کسبوکارهای مختلف وارد کرده بود، بازار با کاهش سهم خود از فروش اپلیکیشنها و بازیهای موبایل، کسانی که اپلیکیشن و بازی موبایل طراحی میکردند را غافلگیر کرد.
بازار بزرگترین فروشگاه اپلیکیشن و بازیهای موبایل برای سیستم عامل اندروید است. براساس گزارشهای رسمی کسانی که بهعنوان توسعهدهنده در برنامهی بازار فعالیت میکنند در سال ۹۷ روی هم رفته ۱۰۳ میلیارد تومان سود کسب کردند. این عدد یک سال بعد با رشد چشمگیر به ۱۸۹ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. به این ترتیب انتشار خبر کاهش کارمزد توسعهدهندگان از سوی برنامهی بازار میتواند مهمترین خبر حوزه صنعت نوپا، اما پردرآمد ساخت و طراحی اپلیکیشنها و بازیهای موبایل در ایران باشد.
مدیرعامل بازار مهدی امیری در مورد افزایش درآمد توسعه دهندگان میگوید این تصمیم که از ابتدای خرداد سال ۱۴۰۰ اجرا میشود به کاهش کارمزد و افزایش درآمد ۹۹ درصد توسعهدهندگان فعال در برنامهی بازار منجر میشود. بهگفته مهدی امیری بازار در ۱۰سال گذشته در کنار پلیاستور گوگل و اپاستور اپل رشد کرده و با ایجاد مزیتهایی با محتوای بومی، نظارت بر پرداخت امن و پشتیبانی فعال از ۲۶هزار توسعهدهنده، و به رغم محدودیتهای محتوایی و نداشتن امکان نصب پیشفرض و دسترسیهای سیستمی، ۴۵میلیون کاربر ایرانی را با خود همراه کرده است.
مدیر بازاریابی بازار علیرضا اشکان هم میگوید با کاهش کارمزد توسعهدهندگان و افزایش درآمد آنها، روند تولید و توسعه اپها سریعتر سرعت میگیرد تا به اصطلاح، کیک صنعت بزرگتر شود. این تصمیم بازار در واقع کمک بزرگی به تیمهای کوچک توسعهدهنده است؛ تیمهایی که به لحاظ مالی از حمایت خاصی برخوردار نیستند و معمولا بر اساس سرمایه شخصی در بازار حضور دارند و تلاش میکنند هزینههایشان را پوشش بدهند. چون وقتی دغدغههای مالی توسعهدهنده کاهش پیدا میکند بر سرعت توسعه و تولید اپلیکیشن و برنامههای موبایلی افزوده میشود.
به عبارت دیگر، تصمیم بازار در نصف کردن سهم خود، نوعی هلدادن صنعت به جلو است، چون هزینههای تولید بالاست و مجموع هزینهها سرعت رشد توسعهدهندگان کوچک را کم میکرد. این تیمهای کوچک باید در ابتدا به سطح پایداری از درآمدزایی برسند تا بتوانند منابع انسانی مورد نیازشان را جذب کند و رشد بیشتری را تجربه کنند؛ بنابراین کاهش کمیسیون به لحاظ مالی کمک بزرگی به آنها خواهد بود.
توسعهدهندگان برنامههای کاربردی و بازیهای موبایل فعال در برنامهی بازار حالا میتوانند رقمی که از کاهش کارمزد بهدست میآورد را در بخشهای دیگر مانند تبلیغات و توسعه خرج کنند. حسین جوزایی مدیرعامل اپلیکیشن لرنینگ که در حاضر به رکورد بیش از ۲۰۰هزار نصب توسط کاربران برنامهی بازار رسیده است، خبر کاهش کارمزد برنامهی بازار را اتفاق مبارکی میداند که باید پیش از اینها گرفته میشود. بهگفته او از همین ابتدا مشخص است با این کار درآمد توسعهدهندگان اپلیکیشن و بازی افزایش پیدا میکند و ما تصمیم گرفتهایم که رقم را برای تبلیغات هزینه کنیم.
مدیرعامل استودیو بازیسازی تترا پازل، اما به ابعاد مهمتری از تصمیم جدید برنامهی بازار اشاره میکند. بهگفته ابوالفضل صادق امسال گوگل پلی قصد دارد نظارتهای خود را افزایش دهد. این اتفاق منجر میشود توسعهدهندگان اپلیکیشن و بازیهای فارسی که پیش از این میتوانستند با ابزارهایی مثل زرین پال سیاستهای پرداخت گوگل را دور بزنند و رقمی بابت کارمزد نپردازند با مشکل روبرو شوند. تقریبا شبیه اتفاقی که برای عرضهکنندگان اپلیکیشن و بازی روی iOS رخ داد.
او میگوید با تصمیم جدید برنامهی بازار برای کاهش کارمزدها توسعهدهندگان ترجیح میدهند عوض تمرکز روی گوگل و مسائل دیگری مثل خروج ارز از کشور، در همان برنامهی بازار تبلیغ کنند و مشتری جدید بگیرند. حتی شرکتی مثل ما میتواند این درآمد اضافی را صرف در اختیار گرفتن دولوپر کند، چون آنها دستمزدهای زیادی میگیرند. به این ترتیب اگر در گذشته دو ماه یکبار بهروزرسانی میکردیم میتوانیم این کار را هر ماه انجام دهیم. کاری که به مشتری نشان میدهد با بازی بهروزتری روبرو است.
حسین مزروعی مدیرعامل آواگیمز هم اعتقاد دارد این تصمیم باعث میشود شرکتهایی که بین ۳۰۰میلیون تا یک میلیارد تومان در سال درآمد دارند رقمی در حدود ۱۵۰میلیون تومان بیشتر بگیرند. چنین رقمی برای توسعهدهندگان معنای متفاوتی خواهد داشت. بهعنوان مثال برای یک کسبوکار کوچک به اندازه اجاره یک سال دفتر کار خواهد بود و میتواند به توسعهدهنده متوسط دیگر اجازه دهد تیم فنی خود را با اضافه کردن برنامهنویس یا طراح بازی تقویت کند. توسعهدهندگان دیگر هم میتوانند با توجه به وضعیت خود این درآمد اضافی را صرف تبلیغات کنند.
سال گذشته ابتدا اپل خبر داد سهم خود را از ۳۰درصد به ۱۵درصد کاهش میدهد. این کاهش کارمزد تغییری اساسی در شیوه قدیمی اپل برای تعامل با توسعهدهندگان iOS به شمار میرود و نشانهای از برنامه جدید این شرکت برای تمرکز بیشتر روی کسبوکارهای کوچک و تعامل با برنامهسازان است. نتایج یک تحقیق نشان میدهد تعداد توسعهدهندگانی که این کاهش کارمزد بهرهمند خواهند شد به حدود ۹۸درصد فعالان iOS میرسد. این آمار در مورد گوگل پلی نیز در این حدود است.
تیم کوک، مدیرعامل اپل، این برنامه را شیوهای برای حمایت از کسبوکارهای کوچک میداند؛ بخشی که از نگاه او «ستون فقرات اقتصاد جهانی و قلب تپنده نوآوری» است. به گفته او، کسبوکارهای کوچک ستون فقرات اقتصاد جهانی ما و قلب تپنده نوآوری و فرصت در جوامع سراسر جهان هستند. ما در حال راهاندازی برنامهای هستیم که صاحبان کسبوکارهای کوچک را برای ورود به دوران جدیدی از خلاقیت و شکوفایی در اپ استور یاری کند و به آنها کمک کند برنامههایی باکیفیت مورد نظر مشتریان تولید کنند.