دانشجو: حساب بدحجابی را باید از فتنه جدا کرد
وزير علوم، تحقيقات و فناوري با اشاره به موضوع طرح حجاب و عفاف در دانشگاهها كه اين روزها اظهارنظرهاي مختلفي درباره آن ميشود، ضمن تاكيد بر اينكه در اين زمينه قائل به کاپيتولاسيون و برخورد فيزيكي نيستم، گفت: محدوده بحث اسلامي شدن فضاي دانشگاهها و حجاب و عفاف در سطح جامعه توسط شوراي عالي انقلاب فرهنگي طي مصوبهاي در سالهاي 66 و 84 مشخص شده است و نبايد در اين باره سليقهاي عمل كرد.
دكتر كامران دانشجو با بيان اينكه طرح «حجاب و عفاف» تنها مربوط به دانشگاه نيست و به كل مجموعه كشور بر مي گردد، گفت: با توجه به پيروي انقلاب اسلامي و راي مردم به جمهوري اسلامي؛ عليالقاعده انتظار به حق مردم، مراجع، دانشجويان، اساتيد و كارمندان دانشگاهها اين است كه فضاي جامعه اسلامي باشد، دانشگاهها در فضاي اسلامي سير و سلوك كنند و به تعليم و تعلم بپردازند و اين انتظار دور از ذهن نيست.
وي با بيان اينكه در بحث حجاب دانشگاهها به مراتب بيشتر از سطح جامعه، اين موضوع را رعايت ميكنند و سالمترند، تصريح كرد: قريب به اتفاق دانشجويان ما حدود حجاب را رعايت ميكنند و دانشگاهها در بحث حجاب از پاكترين مراكز در مجموع كشور هستند، اما با اين وجود با ايدهآلها فاصله داريم و بايد به سمت آن حركت كرد.
دانشجو در اين راستا ادامه داد: اگر مي خواهيم در درون دانشگاهها به يك وضعيت مطلوب دستيابيم، بايد داراي وحدت رويه باشيم، بايد توجه داشت اين رويه بگير و ببند نيست، چرا كه اين موضوع پاسخگو نميباشد.
وي با بيان اينكه دانشگاهها حلقهاي از جامعه هستند كه علاوه بر تاثيرپذيري، تاثيرگذار نيز هستند، گفت: با توجه به تاثيرگذاري زياد دانشگاه بر جامعه، اهميت دانشگاه بالاست، اگر كوچكترين مساله خلاف اخلاق و شرع در درون دانشگاهها ديده شود، نمود آن زياد است چرا كه اثرگذاري آن بالاست، به همين اندازه حساسيت مردم و مجموعههاي مختلف نيز به دانشگاه زياد ميباشد كه اين موضوع خوب است.
در بحث حجاب قائل به کاپيتولاسيون و برخورد فيزيكي نيستم
وزير علوم درخصوص نگاه و سياست خود به موضوع حجاب در دانشگاهها، گفت: نگاه بنده در اين باره مبتني بر كار فرهنگي و فرهنگسازي است البته بايد توجه داشت كه فرهنگسازي يك كار درازمدت است.
وزير علوم در اين باره به موضوع استفاده رانندگان از كمربند ايمني كه در حال حاضر به يك فرهنگ تبديل شده است، اشاره كرد و گفت: بايد توجه داشت كه خوف و رجا در كنار يكديگر موجب اين فرهنگسازي شد.
دانشجو بار ديگر تاكيد كرد كه در موضوع حجاب به برخورد فيزيكي معتقد نيستم البته برخورد انضباطي را قبول دارم و براي اين موضوع نيز بايد يك برنامه داشته باشيم و براساس آن حركت كنيم، همان طور كه رعايت انضباط در همه جا و حتي خانواده لازم است در دانشگاه نيز رعايت انضباط خوب و لازم است كه مقررات رعايت شود.
وي همچنين اظهار كرد: در بحث حجاب قائل به کاپيتولاسيون نيستم، اما اينكه ميگويم بايد اين بحث درست شود، منظور و نگاه برخورد فيزيكي نيست، بايد توجه داشت نگاه انضباطي با برخورد تنبيهي و فيزيكي متفاوت است، در نگاه انضباطي در درون دانشگاهها فرهنگسازي ميشود و در جاهايي نيز ناگريز از ايجاد انضباط هستيم.
وي با تاكيد بر اينكه برخورد انضباطي فقط در مواقع ضرورت است، تصريح كرد: همان طور كه در يك خانواده برخورد انضباطي با فرزند از سر عناد و لجاجت نيست، بلكه از سر علاقه و دوست داشتن است، برخورد انضباطي در درون خانواده دانشگاه نيز از روي عناد و لجاجت نيست، بلكه از روي دوستي است و تنها در موارد ضرورت انجام مي گيرد.
اسلامي شدن دانشگاهها فقط به حجاب و پوشش بر نميگردد
وي با اشاره به طرح «حجاب و عفاف » در دانشگاهها و با بيان اينكه فضاي اسلامي شدن دانشگاهها فقط به حجاب و پوشش بر نميگردد، اظهار كرد: پوشش يكي از مصاديق اسلامي شدن دانشگاههاست و از ديگر مولفههاي اسلامي شدن دانشگاهها، اساتيد، كارمندان، محيط دانشگاه و متون درسي است.
به گفته وزيرعلوم، متاسفانه يك مقدار سياهنمايي و بيانصافي به دانشگاهها ميشود، اما بايد توجه داشت كه دانشگاهيان ما كساني هستند كه پس از فارغالتحصيلي در كشور مشغول به كار ميشوند و طبق گفته مقام معظم رهبري، اساتيد ما فرماندهان و دانشجويان ما افسران هستند و دانشگاهيان نشان دادند كه لياقت اين امر را دارند.
وي با بيان اينكه دانشگاههاي ما مكانهاي مقدسي هستند و نسبت به آن قداست قايل هستيم، چرا كه افرادي مومن، با جهانبيني اسلامي و انقلاب در آن حضور دارند، بيان كرد: اين مكان مقدس شئوناتي دارد كه بايد حفظ شود و اگر كسي آن را رعايت نميكند، شان خود فرد پايين ميآيد نه شان دانشگاه، بر اين اساس اين شئونات بايد از سوي دانشجويان، كارمندان و اساتيد دانشگاه رعايت شود.
دانشجو با بيان اينكه قاطبه دانشگاهيان موضوع حجاب و عفاف را رعايت ميكنند، ادامه داد كه اگر عده معدودي به آن عمل نمي كنند، بي انصافي است كه آن را به كل دانشگاهيان تعميم دهيم، بايد توجه داشت كه اگر اعتماد مردم از دانشگاهيان را سلب كنيم به ضرر انقلاب و نظام است و بيانصافي است، ضمن آنكه ايجاد فضاي عدم اعتماد مردم به دانشگاهيان به سود چه كساني است و قطعا به سود دشمن است.
وي افزود: دانشگاهيان ما مومن هستند، به ايران عشق ميورزند و اسلام را دوست دارند، اگر تعداد انگشت شماري برخي موارد را رعايت نمي كنند نمي توان اين را به حساب تمام دانشگاهيان گذاشت.
نبايد در بحث حجاب سليقهاي عمل كرد
نگاه در بحث حجاب، پوشش يكسان نيست بلكه رعايت حدود شرعي است
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي در ادامه با بيان اينكه محدوده بحث اسلامي شدن فضاي دانشگاهها توسط شوراي عالي انقلاب فرهنگي طي مصوبهاي در سالهاي 66 و 84 مشخص شده است، تصريح كرد: نبايد در اين زمينه سليقهاي عمل كرد.
وي افزود: نگاه ما يك پوشش يكسان نيست، تنوع در پوشش و تنوع در زيبايي آن موضوعي است كه انسان طالب آن است. نگاه ما به پوشش، رعايت حدود شرعي است.
وزيرعلوم در خصوص بحث تبرج و آرايش در دانشگاهها، خاطرنشان كرد: حدود اين موضوع نيز مشخص است، اين مساله شرعا ايراد دارد، در دانشگاه نبايد با پوشش و آرايشهاي آنچناني وارد شد، اما واقعيت اين است كه تعداد انگشت شماري اين موضوع را رعايت نمي كنند.
به گفته دانشجو، حدود بحث حجاب و عفاف در دانشگاهها مشخص است و نياز به آييننامه جديد وجود ندارد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه متولي موضوع حجاب در دانشگاهها چه كسي و چه سازماني است؟، تصريح كرد: متولي اين موضوع همه مديريت دانشگاهها، همه اساتيد و دانشجويان هستند، همان طور كه در رعايت مباحث فرهنگي همه اعضاي جامعه مسئوليت دارند. اما نحوه اجراي آن در دانشگاهها مربوط به معاونتهاي دانشجويي و فرهنگي است. سياستگذاري اين امر در شوراي عالي انقلاب فرهنگي صورت گرفته است و معاونتهاي فرهنگي نحوه اجراي مصوبه شورا را تعيين ميكنند، البته تمامي اين فعاليتها تحت نظارت رييس دانشگاه است.
بدحجابي يك معضل فرهنگي است و بايد حساب آن را از فتنه جدا كرد
وی ادامه داد: در بحث حجاب نيز ما نيز از دانشجويان ، روساي دانشگاهيان ، اساتيد نيز كمك خواهيم گرفت و با آنها صحبت خواهيم كرد تا در مكاني كه آموزش ميبينيم و آموزش ميگيريم شئونات آن رعايت شود.
وزير علوم تاكيد كرد: مسوولان دانشگاهي با نگاه پدرانه به اين موضوع نگاه كنند، تنبيه آخرين حربه پدر است و آن هم تنها در مواقعي كه ضرورت داشته باشد.
دانشجو درخصوص طرح موضوعاتي مبني بر اين كه بدحجابي لايه پنهان فتنه است، تصريح كرد: بيان كردن اين موضوع خيلي تند رفتن است. بدحجابي يك معضل فرهنگي است و بايد حساب آن را از فتنه جدا كرد، من اصلا قايل به اين نيستم كه لايه پنهان فتنه بدحجابي است، بلكه برخي از موارد بدحجابي از سرغفلت، برخي از عدم علم و برخي از آن ناشي از تبيين نادرست حجاب است و اين كه فرد نميداند، فايده حجاب براي خود و جامعه چيست.
وي افزود: همچنين گاها تبليغاتي ميشود كه حجاب چيزي است بين فرد و خداي خود، اما بايد توجه داشت كه حجاب يك موضوع اجتماعي و حق مردم مسلمان ايران است كه انتظار داشته باشند، افرادي كه حتي به حجاب كمتر قايل هستند، مطابق با عموم جامعه رفتار كنند.
وي تاكيد كرد: فتنه از بدحجابي جداست و يك بخشي از تهاجم فرهنگي مربوط به بحث بدحجابي است.
وي با اشاره به مصاحبههايي مبني بر اين مقنعه در دانشگاهها اجباري شد و موارد اين چنيني ، گفت: اين موارد از قبل وجود داشته است و اگر عدهاي اين پوشش را ندارند ، نبايد آن را به كل جامعه تعميم داد.
وي گفت: نامه اي از دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران به من رسيده است كه نسبت به بدحجابي اعتراض داشتند.
وي با بيان اينكه حجاب يك مطالبه عمومي است، تصريح كرد: اگر عده انگشت شماري آن را رعايت نمي كنند در ابتدا بايد به آنها تذكر داد، براي بار دوم هم بايد تذكر داد و در نهايت كميته انضباطي ميتواند در اين بحث وارد شود كه اميدواريم به اين بخش نرسيم.
وزير علوم در ادامه در پاسخ به اينكه آيا داشتن حجاب شرط گزينش دانشجويان است، تاكيد كرد: براساس مقررات از گذشته حفظ ظواهر و رعايت شئونات اسلامي، شرط پذيرش دانشجو و استاد بوده است و اگر گاها رعايت نشده، خلاف مقررات صورت گرفته است و هيچ كس نمي تواند خود را بالاتر از مقررات بداند. در وزارت علوم و دانشگاهها نميتوانيم اجازه دهيم يك تعداد انگشتشمار خلاف آنچه مرم شريف ايران اسلامي مي خواهد عمل كند.
اساتيد مروج انديشه سكولاريسم معاند با نظام در دانشگاه جايي ندارند
اساتيد محترم و روي چشم ما جاي دارند
وزير علوم در ادامه سخنانش با اشاره به برخي كجفهميها كه در خصوص برخورد با اساتيد صورت گرفته است، گفت: اينكه استاد چه سليقه سياسي دارد و به چه كسي راي داده است و براي چه كسي فعاليت كرده است ، اصلا مهم و ملاك نيست، دايره اسلام آنقدر وسيع است كه همه اين موارد را در بر گيرد.
وي افزود: اگر استادي وجود داشته باشد كه با نظام عناد دارد و بخواهد انديشه سكولاريسم معاند با نظام را ترويج و به مقدسات مردم و دانشگاهيان اهانت كند و دل مراجع عظام و مردم را به درد بياورند، جاي اين استاد در دانشگاه نيست.
دانشجو تاكيد كرد: دانشگاه جاي اهانت به فقه اسلامي، مراجع، مقدسات مردم، نظام جمهوري اسلامي و ترويج و تبليغ سكولاريسم معاند با نظام نيست. ما نيز در اين مسير به دنبال مچگيري نيستيم كه چه كسي اين كار را انجام ميدهد، اما اگر قرار است دانشگاهيان طبق فرموده امام خميني (ره) آدم سازي كنند و در اين ميان كسي اصرار دارد اين كارها را انجام دهد بايد در چارچوب انضباطي برخورد شود، اين حق حاكميت است كه اعمال حاكميت كند كه اين اعمال حاكميت از طرق مختلف فرهنگي، كميتههاي انضباطي و جذب اساتيد انجام ميگيرد.
وي افزود: برخيها تصور ميكنند كه دانشگاهها جزيره جداي از حاكميت و حاشيه امني است، اما اين گونه نيست، دانشگاه جدا از حاكميت نميباشد و براي حاكميت مهم است، چرا كه مديران و كارشناسان اين نظام از درون اين دانشگاهها بيرون ميآيند.
وي تصريح كرد: مردم خواستار اين هستند مسوولان به آنچه در دانشگاه مي گذرد حساس باشند، اما نبايد مشكلات دانشگاه را بزرگنمايي كرد و عمل تعداد انگشتشماري را به همه دانشگاهيام تعميم داد كه اين بيانصافي است، دانشگاهيان از عدم رعايت شئونات اسلامي در دانشگاه بيزارند و آن را رعايت ميكنند.
وزير علوم تاكيد كرد: دنبال برخورد با اساتيد و اعضاي هيات علمي نيستيم، اساتيد محترم و روي چشم ما جاي دارند، كار معلمي ميكنند كه اين كار پيامبرگونه است و قايل احترام براي ما و مردم هستند.
دانشجو تاكيد كرد: ما نيازمند دانشجويان و اساتيد فعال، پرنشاط، پر تحرك و داراي فعاليت سياسي در چارچوب قوانين و مقررات هستيم زيرا خروج از اين قوانين و مقررات، به معناي پايمال كردن حق ساير دانشجويان و شهروندان است.
دانشجو در خاتمه گفتوگوي خود با ايسنا درباره نصب منشور اخلاقي در دانشگاهها، گفت: موارد ذكر شده در منشور اخلاقي و همچنين اسلامي شدن دانشگاهها را همه مي دانند و بديهي است در زمينه فضاي اسلامي شدن دانشگاهها بايد به مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي كه در سايت وزارت علوم نيز ذكر شده است، مراجعه شود.