حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم در گفتگو با فرارو
عمق استراتژیک آذربایجان در دسترس ایران است

فلاحتپیشه ادامه داد: در حال حاضر کشورمان با ۱۵ کشور مرزهای آبی و خاکی دارد و اجازه نخواهد داد که یکی از این مرزها از بین رود، بنابراین اقداماتی ترکیه و آذربایجان به نتیجه نخواهد رسید، از سویی رزمایش اخیری که ارتش در منطقه مرزی آذربایجان انجام داد به خوبی نشان داد که ایران به عمق استراتژیک آذربایجان دسترسی دارد و این عمق استراتژیک چه مقدار در دسترس ایران بوده و این موضوع را خود آذریها میدانند.
به گزارش فرارو، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران که به روسیه سفر کرده است، با اشاره به اوضاع در قفقاز جنوبی گفت: منطقه تحمل زیادهخواهیهای جدید را ندارد. باید کشورها و همسایگان ایران پاسخ مثبت به سیاست همسایگی ایران سخن بگویند و عمل کنند. تغییر ژئوپلتیک منطقه در حوزه قفقاز را نخواهیم پذیرفت و نگرانی خود را حضور صهیونیستها و تروریستها را کماکان داریم. از اقدامات تحریک آمیز رژیم صهیونیستی نگرانی داریم و در تامین امنیت منطقه و جمهوری اسلامی با هیچ کسی تعارف نداریم. پیام ما برای همسایگان صلح و آرامش است.
این درحالی است که روسیه برای حل و فصل مسائل منطقه قفقاز پیشنهاد تشکیل مکانیسمی جدید موسوم به گروه ۳+۳ را داده است. اعضای این گروه را از یک سو، سه کشور حوزه قفقاز شامل ارمنستان، آذربایجان و گرجستان و از سوی دیگر سه «همسایه بزرگ» شامل روسیه، ترکیه و ایران تشکیل میدهد.

حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در گفتگو با فرارو با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه ارمنستان به ایران، گفت: همواره ارمنستان از لحاظ تاریخی و جغرافیایی یکی از دروازههای مهم ایران به سوی غرب بوده، همچنین رابطه مردم منطقه نیز طی دهههای متمادی برقرار بوده و با حُسن همجواری که وجود داشته، همواره وضعیت خوبی در این منطفه حکمفرما بوده است.
وی با اشاره به اینکه موضعگیری ایران در مورد جنگ آذربایجان و ارمنستان اشتباه بود، افزود: سیاست و موضعگیری ایران در قبال جنگ قره باغ بر اساس مقتضیات ۳۰ سال گذشته اتخاد شد، درحالی که تحولات زیادی رخ داده و باید بر اساس مقتضیات روز تصمیمگیری میشد، این درحالی است با توجه به سیاستی که ایران در پیش گرفت، اجازه داد در قرهباغ جنگی در بگیرد و آذربایجان و ترکیه نقشهای که در سر میپروراندند را عملی کرده و بخشهایی که در اختیار ارمنستان بوده را اشغال کرده و جغرافیای سیاسی بر هم بزنند. به اعتقاد بنده با توجه به فضای موجود این منطقه روی آرامش را نخواهد دید و درگیریها برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت.
فلاحتپیشه با اشاره به تغییراتی که از لحاظ جغرافیایی در مرزهای کشورمان ازسوی آذربایجان ایجاد شد، اظهارداشت: این تغییرات مرزی در حالی انجام شد که سازوکار مدیریت این مناطق و چگونگی تردد در آنها مشخص نشد، این در حالی است که باید با حضور کشورهای ذینفع در این موضوع، مذاکرات در این رابطه انجام میگرفت و توافقات حاصل میشد، در این راستا مسئله کامیونهای ایرانی که به ارمنستان میرفتند از طریق نخجوان، اما مشکلاتی که آذربایجان برای تردد کامیونها ایجاد کرد و ادعاهایی که در این زمینه از طرف این کشور بیان شده، نیز در همین راستا قابل ارزیابی است.
این نماینده اسبق مجلس اضافه کرد: بنابراین در همان ابتدا باید ایران سیاستی را انتخاب میکرد که با به کار گیری دیپلماسی سازوکارهای مدیریت مناطق مورد مناقشه و موضوع عبور و مرور از این مناطق پیگیری میشد، اما به دلیل انفعال کشورمان، آذربایجان و متحدانش، به خصوص ترکیه، ارمنستان را وادار کردند که به اجبار این تغییرات را بپذیرد.
فلاحتپیشه ادامه داد: در حال حاضر کشورمان با ۱۵ کشور مرزهای آبی و خاکی دارد و اجازه نخواهد داد که یکی از این مرزها از بین رود، بنابراین اقداماتی ترکیه و آذربایجان به نتیجه نخواهد رسید، از سویی رزمایش اخیری که ارتش در منطقه مرزی آذربایجان انجام داد به خوبی نشان داد که ایران به عمق استراتژیک آذربایجان دسترسی دارد و این عمق استراتژیک چه مقدار در دسترس ایران بوده و این موضوع را خود آذریها میدانند.
وی بیان کرد: بنابراین خود آنها نیز به دنبال افزایش تنشها نخواهند بود، زیرا که میدانند، این موضوع برای آنها میتوان بهای بسیار گزافی داشته باشد و متحدشان یعنی اردوغان نیز نمیتواند کاری برایشان کاری انجام دهد، اما مانوری که ترکیه و آذربایجان انجام دادند، این رزمایش بیشتر جنبه نمادین داشت و به هیچ عنوان با رزمایشی که کشورمان انجام داد قابل قیاس نیست. بر این اساس باید با پیگیری دیپلماسی فضا را به سوی تنش زدایی پیش برد و تهدیداتی که در این رابطه وجود دارد را از بین برد و خنثی کرد.