نرخ رشد جمعیت و میزان باروری در ایران به شدت رو به کاهش است.
مشاور عالی وزیر بهداشت با بیان اینکه فرصت طلایی افزایش جمعیت در اختیار جامعه امروز قرار دارد گفت: اگر از فرصت باقیمانده به درستی استفاده شود، دغدغه کشور از نظر سالمندی جمعیت ایران کاهش مییابد.
به گزارش ایسنا، دکتر ناصر سیم فروش در نشست جمعیت و حمایت از خانواده که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی قم برگزار شد، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب طی سالهای مختلف و به دفعات نسبت به کاهش و سالمندی جمعیت هشدار داده اند و بر مسئولان فرض است که زمینههای پیشگیری از بروز این خطر جدی را فراهم کنند.
وی افزود: واقعیت این است که نرخ رشد جمعیت و میزان باروری در ایران به شدت رو به کاهش است؛ در حالیکه این رقم در دهه ۶۰ بسیار خوب بود، ولی اکنون نرخ باروری به زیر حد جانشینی دو فرزند رسیده است.
بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، مشاور عالی وزیر بهداشت در جمعیت با اشاره به شروع برنامههای کنترل جمعیت گفت: همان زمان هشدارهای لازم را از طریق رسانهها مطرح کردیم، ولی مورد توجه قرار نگرفت در حالیکه بسیاری از شیوههای عقیم سازی غیر قابل بازگشت بودند، ولی تبلیغات سمت و سویی دیگر داشت. بستن لولهها در آن سالها به رایگان انجام می شد، ولی برای عمل بازگشت، چند میلیون هزینه لازم بود که البته همیشه هم موفقیت آمیز نبودند.
استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تغییرات درصد رشد جمعیت ایران در پنج سال اخیر را مورد توجه قرار داد و افزود: ایران تنها یک درصد جمعیت جهان را دارد و رتبه ۱۸ را از نظر جمعیت در دنیا به خود اختصاص داده است در حالی که ظرفیتهای بیشتری داریم.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی به هم خوردن توازن جمعیت، عدم توزیع صحیح امکانات است نه افزایش جمعیت گفت: در عین حال شاهد هستیم که صندوق جمعیت ملل متحد وامی ۱۵۰ میلیون دلاری برای تنظیم خانواده به ایران اختصاص داده و تنها جایزهای که در حوزه بهداشتی دریافت کرده ایم، برای همین کاهش جمعیت بوده است.
سیم فروش با بیان اینکه ازدواج و فرزندآوری در قرآن و روایات مورد توجه جدی قرار گرفته است، عنوان کرد: در آیات مختلفی می خوانیم که خداوند امر به ازدواج و ساده گرفتن تشکیل خانواده داده و البته مسئله اقتصادی را هم در کنار این موضوع مورد توجه قرار داده است.
مشاور عالی وزیر بهداشت در جمعیت به روایات متعددی در زمینه فرزندآوری اشاره و ابراز کرد: مجموعه این احادیث، ناظر به کثرت فرزند و تلاش برای کسب روزی حلال هستند.
وی گفت: لازم است ائمه جمعه و جماعات پیشگام شوند و احادیث و روایات را با استفاده از ظرفیت حضور مردم در مساجد و مراکز مذهبی و دینی تبیین و ترویج کنند؛ به عبارتی همه بخشهای جامعه و همه افراد به ویژه آنهایی که تریبون دارند باید برای افزایش جمعیت بسیج شوند.
سیم فروش با بیان اینکه فرصت طلایی افزایش جمعیت در اختیار جامعه امروز قرار دارد، افزود: ۲۵ درصد جمعیت کنونی در سن فعال هستند و اگر از فرصت باقیمانده به درستی استفاده شود، دغدغه کشور از نظر سالمندی جمعیت ایران کاهش مییابد؛ زیرا پنجره جمعیتی هنوز باز است.
استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را یکی از مهمترین گامها در این زمینه دانست و تصریح کرد: راهکارهای مختلفی برای اجرای این قانون پیش بینی شده که البته راهکارهای فرهنگی اهمیت ویژهای دارند و در کنار آن، مشوقهای اقتصادی هم تاثیرگذار خواهند بود.
وی ادامه داد: ازدواج به هنگام، فرزندآوری به موقع و توجه به افزایش جمعیت باید فرهنگی عمومی بین ایرانیان باشد.